Home Divertisment Aplicaţii Mozilla renunţă DEFINITIV la plugin-uri

Mozilla renunţă DEFINITIV la plugin-uri

0

În ultima perioadă, tot mai multe browsere au început să renunţe la plugin-uri.

Google Chrome a întrerupt conţinutul Flash care nu este esenţial pentru browser, iar Microsoft Edge ignoră cu totul plugin-urile. Acum a venit şi rândul browser-ului Firefox, de la Mozilla, să renunţe la plugin-uri.

Citeşte şi: Specialiştii te învaţă cum să faci ca Windows 10 să nu știe totul despre tine

Cu toate aceste, despărţirea de plugin-uri nu va fi una bruscă, ci va fi un proces de durată. Mozilla va opri support-ul plugin-urilor la sfârşitul anului 2016.

Mai exact, Mozilla va renunţa la Netscape Plugin Application Programming Interface (NPAPI). La un moment dat, NPAPI era esenţial pentru experienţa WEB, dar după câţiva ani, serviciul API pe care plugin-ul îl furniza a devenit nativ.

Pe măsură ce browserele Web s-au dezvoltat, NPAPI a rămas în urmă. Plugin-urile sunt o sursă a problemelor legate de performanţă, opririlor şi a incidentelor de securitate pentru toţi utilizatorii web.

Citeşte şi: Cum afli dacă ai virusul STAGEFRIGHT pe Android

În consecinţă, Firefox nu va mai susţine majoritatea plugin-urilor NPAPI. Firefox a pornit acest proces în urmă cu mai mulţi ani, prin pornirea activării manuale a plugin-urilor, ceea ce permitea utilizatorilor să pornească plugin-urile numai dacă aveau nevoie de ele. Singura excepţie de la această regulă este Flash.

Este un pas firesc, pe care Mozilla a trebuit să îl realizeze, odată cu actualizarea propriului browser. Tehnologia veche nu mai este sustenabilă în spaţiul actual.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version