Home Homepage Apple datorează Irlandei 13 miliarde de dolari. Gigantul va ataca decizia Comisiei...

Apple datorează Irlandei 13 miliarde de dolari. Gigantul va ataca decizia Comisiei Europene

0
Employees wear green shirts near Apple's familiar logo displayed with a green leaf at the Apple Store timed to coincide with Tuesday's annual celebration of Earth Day in Sydney, Tuesday, April 22, 2014. Apple is offering free recycling of all its used products and vowing to power all of its stores, offices and data centers with renewable energy to reduce the pollution caused by its devices and online services. (AP Photo/Rick Rycroft)

Irlanda ar trebui să recupereze 13 miliarde de dolari de la Apple de pe urma impozitelor neplătite de compania de tehnologie în perioada 2003 – 2014, potrivit deciziei Comisiei Europene.

După o investigaţie care s-a întins pe o durată de 3 luni de zile, concluzia este că gigantul din Cupertino a beneficiat de „facilităţi fiscale” ilegale din partea autorităţilor irlandeze. Comisia spune că Irlanda a permis companiei Apple să plătească cu mult mai puţin decât alte companii. Atât Irlanda, cât şi Apple nu sunt de acord cu penalizarea record şi vor ataca decizia Comisiei Europene.

„Statele membre nu pot oferi beneficii de taxe companiilor selectate, acest lucru este ilegal în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat”, a declarat comisarul Margrethe Vestager. „Investigaţia Comisiei a ajuns la concluzia că Irlanda a acordat beneficii fiscale ilegale companiei Apple, ceea ce a permis ca aceasta să plătescă în mod substanţial mai puţin impozit decât alte întreprinderi pe parcursul mai multor ani”, a mai adăugat aceasta.

Rata standard a impozitului pe profit irlandez este de 12,5%. Investigația Comisiei a concluzionat că Apple a plătit efectiv un impozit de 1% pe profiturile sale europene în 2003 și aproximativ 0,005% până în 2014. Vestager a mai declarat că acordul de impozitare încheiat între Irlanda şi Apple a însemnat că profiturile impozabile ale societăţii „nu corespund cu realitatea economică”.

Apple a spus că decizia ar dăuna locurilor de muncă. „Comisia Europeană a lansat un efort de a rescrie istora Apple în Europa, de a ignora legile fiscale ale Irlandei şi de a schimba sistemul de taxe în derulare”, se arată în comunicatul de presă transmis de Apple pe site-ul oficial al companiei.

„Cazul Comisiei nu este despre cât de mult plăteşte Apple taxele, ci despre care este guvernul care colectează banii. Va exista un efect profund şi dăunător asupra investiţiilor şi creării de locuri de muncă în Europa. Apple respectă legea şi plăteşte toate taxele pe care le datorează oriunde operează. Vom face apel şi suntem încrezători că decizia va fi schimbată.”

„Sunt profund împotriva deciziei Comisiei”, spune ministrul de finanţe al Irlandei, Michael Nooan, într-un comunicat de presă. „Decizia nu îmi dă de ales decât să cer aprobarea cabinetului pentru a face apel. Este necesar să apărăm integritatea sistemului nostru de taxe, să obţinem taxe sigure pentru afaceri.”

Factura record pe care Apple o are de plată nu ar trebui să reprezinte o problemă, dat fiind că gigantul din Cupertine a înregistrat un profit net de 53 miliarde de dolari în anul financiar 2015.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version