Home Homepage Tot ce trebuie să ştii despre folosirea smartphone-urilor când călătoreşti în străinătate

Tot ce trebuie să ştii despre folosirea smartphone-urilor când călătoreşti în străinătate

0

Ţi s-a întâmplat vreodată să îţi programezi o vacanţă mult visată, iar la destinaţie să te trezeşti că ai acces la internet doar din camera de hotel, în diferite cafenele sau nu ai acces deloc la acest serviciu? În acelaşi timp, dacă ai rezolvat prin diferite mijloace problema internetului, cum a rămas cu serviciile de voce?

Când pleci în vacanţă în străinătate, cu siguranţă nu îţi propui să pierzi timp încercând să discuţi detalii cu privire la benzile de frecvenţă GSM sau coduri de deblocare a smartphone-ului cu un vânzător de servicii mobile din ţara de destinaţie. Atunci, cum te asiguri că ai ales cel mai bun smartphone şi cele mai bune servicii mobile pentru călătoriile internaţionale?

Cu toţii ne dorim ca smartphone-urile noastre să funcţioneze corespunzător când călătorim, motiv pentru care un ghid care să acopere tot ce trebuie să ştii pentru ca smartphone-ul tău să funcţioneze când mergi în vacanţă, indiferent de metodele alese, este mai mult decât necesar.

Deşi ar părea complicat, nu este deloc aşa. În plus, gândeşte-te că dacă te ocupi din timp de aceste detalii legate de funcţionalitatea smartphone-ului în călătorie, nu vei mai avea surpriza ca factura operatorului de telefonie mobilă să conţină cifre extrem de mari, dar mai mult decât atât, vei putea să menţii legătura în permanenţă cu cei dragi, indiferent de colţul de lume în care te afli.

Cum aflu dacă smartphone-ul meu va funcţiona în ţara în care voi călători?

Este de ţinut cont din primul moment de faptul că nu toate ţările şi toţi operatorii de telefonie mobilă folosesc aceleaşi tehnologii şi frecvenţe, iar dacă nu cunoşti aceste detalii s-ar putea să te trezeşti că nu poţi folosi smartphone-ul personal în călătoriile în care mergi. Mai exact, trebuie să te asiguri înainte de toate că telefonul tău este compatibil şi că va funcţiona cu tehnologiile şi frecvenţele din ţara în care vei merge.

Cea mai cunoscută tehnologie celulară este GSM şi este utilizată aproape în întreaga lume, dar există şi alte tipuri de reţele utilizate de anumiţi operatori de telefonie mobilă, cum ar fi CDMA, adoptată de Verizon şi Sprint din Statele Unite şi câţiva alţi operatori din diferite alte locuri de pe mapamond.

Chiar dacă deţii un telefon GSM, trebuie să te asiguri că oferă suport pentru frecvenţele utilizate în destinaţia de călătorie. Trebuie să mai ştii că pentru a putea trimite şi primi apeluri, mesaje şi date 3G în majoritatea ţărilor din întreaga lumea, trebuie să cauţi cuvintele „quad band” sau benzile de 850/900/1800/1900 MHz în specificaţiile telefonului. Dacă telefonul tău oferă suport pentru toate, nu vei avea parte de multe probleme în perioada vacanţei. De pe această pagină vei putea descărca lista cu frecvenţele GSM detaliate pentru aproape fiecare ţară din lume. Dacă deţii un flagship smartphone sunt şanse de 99% ca acesta să funcţioneze peste hotare, problemele se pun în mare parte în cazul smartphone-urilor mid-range sau lansate în urmă cu câţiva ani buni sau chiar şi la cele achiziţionate din China.

De ce trebuie să îţi deblochezi telefonul când pleci în călătorie şi cum faci asta?

Când vine vorba de călătorii, vei auzi o mulţime de discuţii despre telefoanele deblocate, care nu sunt de mare folos dacă nu ştii ce sunt şi dacă deţii unul. În România, sintagma „telefon deblocat” se referă la „telefoanele decodate”. De ceva vreme, operatorii de telefonie mobilă nu mai au voie să îţi blocheze smartphone-ul în reţea, nici măcar atunci când achiziţionezi produsul la abonament, dar unele companii din Statele Unite ale Americii se pare că menţin trendul şi creează probleme destul de des utilizatorilor care călătoresc.

De regulă, când achiziţionam un produs la abonament de la unul dintre operatorii din România, trebuia să plătim o taxă suplimentară pentru deblocarea din reţea, altminteri nu puteam folosi produsul fiind condiţionaţi de anumiţi termeni. Cu un telefon blocat în reţea eşti obligat să plăteşti companiei de telefonie mobilă factura de roamnig din momentul în care aterizezi la destinaţie până când ajungi înapoi acasă.

Desigur, mult mai întâlnite sunt cazurile cu telefoane blocate în reţea în Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă şi ceva mai puţin în Europa şi Asia, unde este foarte întâlnit procesul de achitare pentru dispozitive deblocate. Dacă nu eşti sigur dacă smartphone-ul tău este blocat în reţea, întreabă operatorul de la care ai achiziţionat produsul.

Un telefon deblocat este un telefon pe care îl poţi folosi oriunde în lume. Poţi introduce orice cartelă SIM doreşti în dispozitiv în timpul în care călătoreşti prin lume şi nu eşti condiţionat de serviciile niciunui operator de telefonie mobilă. Cu alte cuvinte, eşti liber să alegi serviciile de telefonie mobilă şi plăteşti fix atât cât ai nevoie, fără costuri suplimentare enorme.

Roamingul este indicat sau e bine să te fereşti cât mai mult de el?

De cele mai bulte ori, chiar dacă roamingul pare cea mai accesibilă alegere, este şi cea care te „arde” cel mai tare la buzunar. În plus, planul de date oferit de operator nu se aplică întotdeauna în străinătate, iar cel mai probabil vei fi încărcat mult mai tare la factură ori de cât ori dai un telefon, trimiţi mesaje sau foloseşti datele pentru mobil. Există chiar riscurile ca factura la telefon să fie mai mare la final de vacanţă decât preţul biletului de avion sau în unele cazuri chiar mai mare decât costul întregii călătorii, dacă eşti un utilizator hardcore de voce şi internet.

Există mici excepţii de operatori care oferă un număr limitat de SMS-uri şi limită de date în diferite ţări din întreaga lume, dar dacă nu lucrezi cu un astfel de operator de telefonie mobilă, mai bine laşi opţiunea de roaming pentru cei care chiar sunt dispuşi să achite facturi foarte mari la final de călătorie. Atenţie! Mulţi utilizatori nu ştiu să facă diferenţa între oferta de roaming şi oferta de voce şi date pentru internaţional. Dacă ai incluse în abonament minute internaţionale, nu înseamnă că le poţi utiliza în călătoriile în străinătate, ci că poţi lansa apeluri din ţară în străinătate. Trebuie să discuţi întotdeauna toate detaliile cu un reprezentant al companiei la care eşti abonat, mai ales dacă nu eşti sigur că ai înţeles foarte bine oferta.

Cum îţi deblochezi telefonul?

Vestea bună este că există şanse să poţi debloca telefonul, vestea mai puţin bună este că în final costurile ar putea să fie mai mari, iar operaţiunea ceva mai complicată. Primul pas este să întrebi operatorul de telefonie mobilă ce trebuie să faci. Politica poate varia de la o companie la alta, dar din punct de vedere legal, telefonul trebuie să fie deblocat din reţea în anumite situaţii (după un an, dacă este achiziţionat integral, iar lista poate continua). Din ultimele informaţii pe care le aveam, ştiu că operatorii de telefonie din România nu mai au dreptul să îţi blocheze smartphone-ul în reţea, dar dacă greşesc vă rog să mă corectaţi.

Dacă operatorul de telefonie mobilă refuză să deblocheze telefonul, întotdeauna se vor găsi alte firme care să se ocupe de astfel de servicii pentru o sumă de bani la schimb. Nu îţi garantează nimeni că deblocarea va funcţiona pentru fiecare dispozitiv, dar de regulă firmele îţi înapoiază banii dacă sunt probleme. De regulă, dacă vorbim despre smartphone-uri cu tehnologii mai vechi, deblocarea se face cu uşurinţă la orice punct GSM din ţară, în schimb dacă telefonul nu este prea des întâlnit la noi în România sau este vorba despre un flagship smartphone, atunci pot interveni ceva probleme, cum ar fi întârzierea cu o perioadă mai lungă de timp pentru ca produsul să poată fi deblocat din reţea.

Am deblocat telefonul, acum ce fac?

O dată ce ai deblocat telefonul din reţeaua operatorului de telefonie mobilă, pur şi simplu achiziţionezi o cartelă SIM din ţara de destinaţie. Preţurile pot varia de la 10 euro la 50 euro pe lună în funcţie de oferta de voce, mesaje şi date cumpărată. De asemenea, există şi planuri disponibile pentru o săptămână sau o zi, dacă călătoria în ţara cu pricina este de lungă durată.

Aceasta este o modalitată mai ieftină să te menţii conectat cu cei dragi şi cu serviciile de date în timpul călătoriei. Partea mai puţin plăcută este că vei fi nevoit să schimbi catelele SIM ori de câte ori schimbi ţările, aşa că în cele din urmă s-ar putea să te alegi cu o sumedenie de cartele SIM, pe care le poţi păstra amintire.

Ce fac dacă nu pot debloca telefonul sau acesta pur şi simplu nu funcţionează?

» Dacă smartphone-ul nu poate fi deblocat din reţea, decât să treci pe roaming, mai bine te conectezi la Wi-Fi în diferite locaţii în care te vei afla. În plus, descarcă-ţi aplicaţii de călătorie care funcţionează şi offline, pentru că nici nu ai idee cât de utile pot fi.

» Cumpără un smartphone accesibil. Limitează-te la un smartphone de aproximativ 200 euro, cum ar fi Moto G4, dar ţine cont ca produsul să respecte termenii de care am vorbit mai sus.

» Închiriază un smartphone. Acestea pot fi închiriate din aeroporturi sau de la diferite companii înainte să pleci în vacanţă, dar această opţiune este mai degrabă recomandată pentru călătoriile de scurtă durată, în care smartphone-ul personal chiar nu funcţionează. Pentru alte situaţii, este mult mai ieftin să cumperi unul mid-range.

» Achiziţionează sau închiriază un hotspot portabil. Este vorba despre acele gadgeturi mici care pot crea reţea wireless şi pot împărtăşi conexiuni de date şi la care poţi de regulă să conectezi între 5 şi 10 dispozitive. Noi am testat doar în România dispozitivul hotspot Netgear AirCard 790, dar în curând îl vom duce şi peste hotare şi vom împărtăşi experienţa.

» Foloseşte o tabletă cu capacităţi celulare. Spre exemplu, dacă deţii deja o tabletă 3G/4G, există şanse să fi fost deblocată când ai achiziţionat-o. Pentru a o utiliza, ai nevoie doar de un SIM din ţara de destinaţie şi poţi chiar să faci hotspot cu ea. Pe de altă parte, dacă tableta a fost achiziţionată la abonament, aici ar putea interveni aceleaşi impedimente ca în cazul smartphone-urilor blocate în reţea.

» Cumpără un smartphone secondhand. Dacă eşti pentru scurt timp într-o ţară şi ai nevoie doar pentru câteva zile de un smartphone, nu trebuie să dai sume mari de bani pe un telefon nou, ci te poţi rezuma la un produs secondhand, cu toate funcţionalităţile menţionate mai sus.

Aşa cum am spus şi la începutul articolului, poate părea o joacă asigurarea smartphone-ului pentru călătorie, dar iată că nu este deloc aşa. Personal, pot spune că nu voi mai face niciodată greşeala să nu îmi pregătesc smartphone-ul pentru călătorie, mai ales pentru că zi de zi trebuie să redactez materiale pentru a le publica pe Noobz, iar uneori chiar şi conexiunile wireless din străinătate nu sunt cele mai prietenoase. În România, folosesc fără probleme dispozitivul mobil pentru a face hotspot şi pentru a conecta laptopul la internet, iar acelaşi lucru îmi propun să îl fac şi în călătoriile pe care el voi face de acum în străinătate. Desigur, pentru orice eventualitate, voi avea cu mine un hotspot portabil.

Tu cum îţi asiguri smartphone-ul pentru călătorie? Lasă-ne trucurile tale în secţiunea de comentarii de mai jos!

Sursa foto: networkedindia

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version