Home Review Am testat veioza și raftul Symfonisk create de IKEA cu SONOS

Am testat veioza și raftul Symfonisk create de IKEA cu SONOS

0

Am testat veioza și raftul Symfonisk create de IKEA cu SONOS. Este vorba despre o lampă wireless cu boxă integrată și un raft pentru cărți cu boxă integrată pe care le poți controla prin intermediul aplicațiilor Sonos și IKEA Home, dar și a telecomenzii cu tehnologie zigbee. Dispozitivele funcționează atât independent, cât și ca un ecosistem. Astfel încât, vă puteți achiziționa fie lampa wireless, fie raftul pentru cărție wireless. Fie pe ambele, în funcție de planurile pe care le aveți pentru sistemul audio de acasă.

UPDATE! IKEA a lansat o nhouă gamă de panouri frontale și huse pentru gama IKEA Symfonisk. Pentru raft, panoul costă 8 euro, pentru lampă costă 10 euro. Recent chiar ne întrebam ce vom face dacă țesătura se va murdări și nu va mai arăta bine. Ei bine, acum avem răspunsul.

Lampa este ideală pentru dormitor sau living deoarece îți oferă un cadru potrivit atât atunci când vrei să citești, cât și atunci când vrei să asculți muzică sau podcasturi înainte să mergi la somn. În timp ce, poți folosi boxa raft wireless atât ca piesă de mobilier să sprijini cărțile, sau să asculți muzică.

Dacă vrei un sistem audio pentru întreaga locuință, poți folosi lampa în dormitor și raftul pentru cărți în living. Astfel încât să acoperi o suprafață de 50 de metri pătrați fără probleme. Mai ales pentru că, după cum am mai spus, dispozitivele funcționează atât independent, cât și împreună.

Pentru testare, le-am instalat pe amândouă în living. Însă, în câteva săptămâni avem în plan să le schimbăm locul și să le integrăm și mai bine în designul casei. Raftul va fi instalat în living cu ajutorul unor suporți dedicați pe care îi avem deja, cel mai probabil în zona bucătăriei open-space. În timp ce, lampa îți va câștiga locul de cinste în studioul din care filmăm live-urile cu Oamenii Noobz.

Un pachet complet, cum avem noi la teste, cuprinde o lampă, un raft, suporți pentru instalarea pe perete, telecomanda, un bec inteligent pentru lampă și un portal cu tehnologie zigbee care funcționează inclusiv cu Alexa, Google Assistant și Apple HomeKit.

Am testat veioza și raftul Symfonisk – Configurarea este simplă și rapidă

În ceea ce privește instalarea și configurarea, pașii sunt destul de simplii și întreg procesul nu durează mai mult de 15 minute cu tot cu despachetarea gadgeturilor. Produsele vin împachetate într-un ambalaj specific celor în care cumpărăm orice produs de la IKEA. Atenție, raftul nu are suporți incluși în pachet.

Dacă veți dori să îl instalați pe perete, va fi nevoie să plătiți suplimentar 90 lei. De asemenea, kit-ul gateway se achiziționează pentru aproximativ 190 lei, iar becul mai costă și el undeva la 50 lei și nu are culori, ci poți face doar tranziție de la lumină caldă la rece și invers. Raftul costă 499 lei, iar veioza 799 lei. De asemenea, găsiți de achiziționat raftul cu tot cu suporți.

Aplicațiile SONOS și IKEA Home le găsești în Play Store și App Store

După ce ai despachetat produsele și le-ai pregătit pentru instalare și configurare, instalează din PlayStore sau App Store aplicațiile Sonos și IKEA Home. Cel mai mult o să folosești aplicația Sonos, în vreme ce IKEA Home o să fie necesară pentru configurarea becului pe care îl vei monta în lampă.

În aplicația Sonos va trebui să creezi un cont și să setezi o parolă pentru securitate. Apoi, creezi un profil pentru camera în care vrei să instalezi boxele wireless cu funcție de raft, respectiv veioză și integrezi pe rând gadgeturile.

Însă, nu înainte de a conecta gateway-ul la routerul wireless. Primul pas, acesta este, conectarea portalului la router. Îți vor fi solicitate datele de rețea și parola, după care treci la boxa raft și boxa veioză pe care le adaugi prin simpla apăsare a butoanelor play/pause și  volum plus (+). Pentru configurarea telecomenzii, trebuie să dai jos capacul prins cu un șurub și să treci prin două tipuri de sincronizare.

Am testat veioza și raftul Symfonisk – Dispozitivele trebuie sincronizate cu gateway-ul

O dată trebuie sincronizată telecomanda la gateway apăsând butonul din interior de 4 ori și păstrând-o la o distanță de cel mult 2cm de dispozitiv. Apoi, telecomanda trebuie să fie împerecheată cu veioza, tot de la distanță de 2cm.

Spre exemplu, pentru a vedea becul, mergi cu telecomanda la 2 cm de lampă. Și apeși lung 10 secunde pe telecomandă până când găsește becul. Pentru boxa raft nu trebuie sincronizare pentru că o ia automat. Oricum, aplicația Sonos este foarte intuitivă și îți spune pas cu pas ce ai de făcut. Nu a prezentat bug-uri și conectarea a durat în medie 20 – 30 de secunde pentru fiecare procedură.

Odată ce ai realizat toate conexiunile, ai posibilitatea să asculți muzică din aplicația Sonos, poți accesa playlist-urile preferate din telefon sau poți folosi aplicația Spotify. Condiția pentru aplicația Spotify este să utilizeze smartphone-ul aceeași rețea wireless cu gadgeturile Symfonisk.

Intri în aplicație și dai play la melodia preferată. După care o partajezi apăsând butonul din stânga jos care îți descoperă dispozitivele audio din proximitate. Poți face integrarea și cu Google Home, dacă vrei, cum am făcut noi pentru că tot sistemul smart home îl trecem prin Google Hub.

Calitatea sunetului redat de raftul și veioza wireless este foarte bună, indiferent de volumul setat. Inclusiv când volumul este dat la maximum, acesta nu este distorsionat, iar experiența audio este foarte plăcută. Am mai spus și cu alte ocazii, nu sunt un audiofil, în schimb îmi dau seama în primul moment dacă sunetul este deranjant sau nu.

Symfonisk se integrează perfect într-o terasă

Dacă locuiești la curte, un sistem complet Symfonisk se integrează perfect într-o terasă. Desigur condiția fiind să păzești dispozitivele de contactul cu apa. Sau, și mai bine, veioza o poți instala în casă, iar raftul în terasă. Astfel, dacă ai o petrecere cu familia și prietenii, muzica să fie accesibilă atât în casă, cât și afară.

În ultimii ani am apreciat foarte mult designul IKEA, în general. Și am optat de fiecare dată pentru piesele de mobiler foarte ușor de adaptat la orice casă. Iar ceea ce îmi place în mod deosebit este că IKEA nu se rezumă doar la mobilier, ci se gândește să ofere clienților o experiență completă, fără cusur.

Un stres foarte mare atunci când te muți la casă nouă este cum să decorezi. Dacă bugetul îți permite, angajezi un designer de interior. Însă, dacă bugetul este limitat, trebuie să te încadrezi în anumiți termeni. Din toată locuința, singurele piese de mobilier făcute pe comandă sunt cele din bucătărie.

În rest, am făcut drumuri-drumuri la IKEA și ne-am ales fix ceea ce se potrivea nevoilor noastre. Cum de altfel, am ales și o mulțime de accesorii, lămpi și perne. E greu să cauți ceva la IKEA și să nu găsești.

IKEA a mai avut colaborări pentru piese de decor inteligente

Nu este prima dată când IKEA are colaborări cu alte companii, cum e Sonos. Colaborările s-au bazat pe crearea de piese de decor sau de mobilier inteligente. Recunosc că apreciez de fiecare dată când un raft nu este un simplu raft și o lampă, o veioză sau nu scaun nu sunt simple piese de mobilier sau decor. Mai ales dacă aceste produse vin la un preț rezonabil.

Pentru că, să recunoaștem, la 500 lei nu prea găsești boxe decente care să joace și rol de raft pentru cărți. În timp ce, o lampă care să arate și bine, să fie și smart și să ruleze și podcasturile preferate rareori o găsești la 800 lei.

Pentru audiofili, nu există sisteme audio sub câteva mii bune de lei. Însă, pentru noi, cei de rând, care vrem doar un sunet clar, un bass curat și un volum decent, această categorie de produse este fix ce ne trebuie. Raftul și lampa wireless sunt disponibile pe alb cu gri și pe negru. Astfel încât, în funcție de designul interior al casei tale, să poți alege.

După cum am spus, se conectează cu ușurință la gateway și între ele pentru a crea sistemul audio pe care îl dorești. Iar dacă vrei mai mult de două dispozitive, poți adăuga oricând și alte produse în aplicația Sonos.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version