More

  HDMI vs DP (Digital Port)

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Stim ce inseamna fiecare weekend inseamna GAMING 100%. Dar gaming-ul poate avea diferite modalitati de abordare :))), cum ar fi folosirea unui proiector sau „killing zombies” multi-display style.

  Problemele care apar de obicei, sunt cablurile, ori n-ai destule, ori n-ai ce trebuie, ce mufa, la ce capat, mini, micro etc. Recent, cineva mi-a spus ca nu poate face proiectie dintr-un laptop de ultima generatie, mai exact Toshiba R950-118. Intrigat de lipsa portului HDMI pe un laptop de ultima generatie, procesor I5, Rad HD graphics etc, am inventariat toate porturile , gasind un port pe care nu l-am folosit sau observat vreodata pe alte device-uri, DisplayPort.

  In timp ce interfata de tip HDMI a avut un succes enorm, fiind implementata pe majoritatea TV-urilor, player-elor Blue-Ray, A/V receiver-elor, consolelor de gaming, camerelor digitale etc., conexiunea de tip DisplayPort a stat in umbra. Ceea ce in mod natural ne face sa ne intrebam, de ce, sau mai bine zis, de ce iese din umbra acum DP-ul, care este diferenta, este vreuna dintre conexiuni superioara celeilalte sau care dintre ele este mai flexibila in utilizare. Cert este ca amandoua pot transmite semnal digital high-definition video si audio.

  Standardul (specificatia) HDMI (High Definition Multimedia Interface) a fost conceput cu mai mult de 10 ani, de mai multi giganti producatori de electronice pentru consumatori si anume: HITACHI, PANASONIC, PHILIPS, SILICON IMAGE, SONY si TOSHIBA. Astazi, HDMI Licensing LLC, subsidiara a Slicon Image, controleaza specificatiile si implementarea standardului HDMI. Producatorii care folosesc acest standard trebuie sa plateasca drepturi de autor pentru includerea acestui standard in produsele lor.

  Standardul (specificatia) DisplayPort a fost dezvoltata de VESA(Video Electronics Standards Association) si ramane sub controlul acestui mare consortiu de fabricanti. DisplayPort a debutat in anul 2006 ca parte a unui efort de inlocuire vechilor standarde  VGA(Video Graphics Array, interfata analog introdusa in anul 1987) si DVI(Digital Video Interface, introdus in anul 1999), standarde folosite in principal pentru display-ul computerelor. Pentru folosirea  DisplayPort fabricantii de electronice nu trebuie sa plateasca drepturi de autor. O observatie interesanta este faptul ca dintre cele 6 firme care au creat HDMI, doar Hitachi si Philips nu sunt membre VESA.

  Conectorii HDMI au 19 pini si pot avea 3 dimensiuni: tip A(standard), tip C(mini) si tip D(micro). Dintre acestia conectorul tip A este de departe cel mai utilizat. Un al patrulea tip de conector, tip E, este folosit pentru aplicatii auto.

  Conectorii DisplayPort au 20 de pini si sunt disponibili in 2 dimensiuni: Standard si Mini(cel din urma fiind preferat de Microsoft pentru tabletele Surface Pro).

  Foarte interesant este faptul ca interfata Thunderbolt, de la Intel, combina caracteristicle DisplayPort cu cele ale unui port PCI Express, dar acest lucru nu face subiectul acestui articol.

  Cand vine vorba insa de cabluri, cea mai mare problema cu standardul HDMI, este ca defapt sunt 4 standarde HDMI, finalizate toate in 2010. Foarte multe cabluri mai vechi nu au caracteristicile afirmate in standardul final(2010), putand crea probleme ce includ intreruperi audio sau video, artifacte, desincronizari audio/video.

  Tipuri de standarde existente:

   

  – Cablu standard HDMI: ofera latime de banda suficienta doar pentru resolutie video 720p sau 1080i.

  – Cablu standard HDMI cu Ethernet: aceeasi latime de banda la care se adauga 100MB pentru ethernet.

  – Cablu HDMI High-Speed: latime de banda mai mare, suficienta pentru a transmite video la resolutii mai mari de 1080p, pana 4096/2160 pixeli la un refresh de 24Hz, fiind ok pentru filme, dar insufient(refresh-ul) pentru gaming.

  Acest gen de cablu suporta video 3D.

  – Cablu HDMI High-Speed cu Ethernet: aceeasi latime de banda ca la cablul high speed la care se adauga 100 Mb pentru ethernet.

  Toate cele 4 tipuri de cablu HDMI mai au o proprietate si anume Audio Return Channel(ARC) care inseamna posibilitatea de a trimite sunetul din tuner-ul in HDTV-ului inapoi in AV receiver (adica, mai pe scurt, transporta si sunet nefiind necesar cablu de sunet separat). Standardul HDMI nu defineste lungimea maxima utilizabila(a carei depasire ar insemna deteriorarea datelor transmise) a cablului si nici nu declara necesitatea folosirii unui anumit material pentru fabricarea acestuia. Cel mai comun material folosit este cupru, dar semnalul HDMI se poate transmite la distante mari si prin cabluri tip CAT 5, CAT 6(pana la 55m), cablu coaxial(pana la 100m) sau fibra(peste 300m). Totodata, cablurile Active HDMI contin circuite integrate incastrate in cablu, care amplifica semnalul, ceea ce inseamna ca un cablu activ poate fi mai lung si mai subtire decat un cablu pasiv, cablurile subtiri cedand mai greu la presiune mecanica(adica daca scapati gantera de 5kg pe el :))) ).

  In sfarsit, am ajuns la ratusca uitata in umbra, adica la DisplayPort. Cablurile DisplayPort sunt mult mai simplu de descris. Exista UN SINGUR tip de cablu de acest gen. Versiunea curenta DisplayPort 1.2, ofera o latime de banda suficienta pentru a transporta rezolutii de pana 3840/2160 pixeli, la un refresh de (ATENTIE) 60Hz si suporta orice format video 3D comun. In plus, suporta mai mult de un canal audio. Minusurile observabile fata de standardul HDMI, sunt lipsa ARC-ului si a Ethernet-ului.

  DisplayPort suporta adaptoare VGA, single link DVI, sau HDMI. In teste, s-a putut transmite imagine la o rezolutie 2560/1600 pixeli la o distanta de peste 20m prin cablu activ, destul pentru un display de 30inch, iar prin fibra se poate transmite semnal la sute de metri.

  Iar acum, pentru cei care au avut rabdare sa citeasca de jumatate de ora un articol despre cabluri, iata marea surpriza:

  – HDMI suporta un singur stream video si un singur stream audio;

  – DisplayPort suporta pana la 4 monitoare la o rezolutie de 1920/1200 pixeli fiecare, sau 2 monitoare la o rezolutie de 2560/1600 fiecare, fiecare monitor putand primi stream video si audio separat. cu alte cuvinte, dintr-un singur port DisplayPort, trimite-ti semnal diferit in 4 monitoare diferite!!!!

  Concluzia: HDMI a fost creat in mod principal pentru electronicele casnice, de prin ograda fiecarui om, cum ar fi TV, Blue Ray/DVD player, proiectoare etc. In ciuda specificatiilor de standard, destul de ametitoare pentru un utilizator de rand, HDMI poate face lucruri pe care DisplayPort nu le poate face. Acesta din urma insa a fost creat de VESA pentru a fi interfata(solutia) absoluta pentru display, a computerelor si aici atentie, vorbim de desktop, laptop, notebook, tablete si abia asteptam sa vedem DisplayPort pentru hand-held devices. Desi DisplayPort pare la prima vedere atletul perfect, nu asistam la o competitie intre cele doua, ci la o relatie de complementare, castigul fiind intr-o crestere calitativa a ofertei pentru acest segment de piata.

  Desi pare grea lectura unui astfel de articol si incarcata de informatie tehnica, noi consideram ca este foarte utila cunoasterea, macar sumara a posibilitatilor de conexiune si afisare pe care, la un moment dat, le-am putea avea in posesie.

  Ca un PS la ce am avut de spus, pentru pseudo-tehnicienii care se mai invart inca prin piata media, recomandam lecturile de weekend, pe teme tehnice, pentru ca data viitore cand o sa aveti un laptop cu DisplayPort in mana, sa nu il trimiteti inapoi spunand ca nu are HDMI, deci nu puteti face proiectie din laptopul respectiv.

  Intr-o zi, o sa vorbim si despre formatele video, dar pentru moment ajunge. Cert este ca cei mai castigati din convietuirea dintre cele 2 porturi, sunt gamerii :))). „Killing Zombies” pe 3 dispay-uri,in timp ce pe al patrulea iti trolezi prietenii pe Facebook!!!! THAT’s GOOD LIFE!!! NOOBZ 4ever!!!

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.