Home PC Desktopuri Vânzările de PC-uri vor înregistra în 2013 un declin record, de peste...

Vânzările de PC-uri vor înregistra în 2013 un declin record, de peste 10%

0

Livrările mondiale de PC-uri vor continua să scadă anul viitor, cu un ritm estimat de 3,8%, la circa 300 de milioane de unităţi, nivel înregistrat ultima oară în 2008.

Anul trecut, vânzările de PC-uri au scăzut cu 7%, iar declinul din 2013 va fi peste cel estimat iniţial de IDC.

Potrivit IDC, declinul vânzărilor va fi mai accentuat pe pieţele emergente, care până recent au fost motorul de creştere pentru PC-uri, decât pe pieţele mature.

Principalul motiv de îngrijorare pentru piaţa PC-urilor este faptul că utilizatorii acestora au puţine motive să înlocuiască un sistem vechi cu unul mai nou, având în vedere că acestea nu suferă modificări notabile, consideră Jay Chou, analist la IDC. În consecinţă, durata de viaţă a PC-urilor continuă să crească, limitând avansul pieţei.

Screens-Gadgets

Piaţa corporate pentru PC-uri a evoluat ceva mai bine decât cea de consum, întrucât companiile au adoptat mai lent tabletele, iar unele au înlocuit sistemele de operare Windows XP care se apropie de încheierea ciclului de viaţă.

IDC anticipează un declin uşor în 2014 şi stagnarea cererii pe termen lung, pentru ambele pieţe.

Producători de PC-uri precum Hewlett-Packard şi Dell încearcă să se adapteze schimbării comportamentului consumatorilor. HP se află la jumătatea unui plan de redresare de cinci ani menit să reducă dependenţa companiei de vânzările de PC-uri, iar Dell s-a delistat de la bursă, pentru a se putea reorganiza.

În schimb, Lenovo, compania chineză care a devenit cel mai mare producător de PC-uri la nivel mondial, a reuşit să crească în continuare. Cu acces la o piaţă locală imensă şi vânzări solide pe segmentul corporate, performanţele Lenovo sunt cu 12 puncte procentuale peste cele ale pieţei.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version