More

  Vector Watch Luna testat la dublu: Două experienţe diferite, două opinii diferite

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Vector Watch Luna a ajuns pentru prima dată la noi în urmă cu 4 luni de zile, iar Cristian s-a ocupat de testarea produsului, în urma căreia ne-a explicat de ce Luna este pentru el smartwatch-ul ideal care se apropie de perfecţiune.

  Deşi a fost tentat să achiziţioneze un Vector Watch Luna pentru uz personal, s-a gândit că o nouă testare a produselor nu ar strica, mai ales pentru că acestea au mai primit o serie de update-uri, iar schimbările ar fi trebuit să fie trecute în revistă înainte de decizia finală. În plus, Samsung a lansat Gear S3, Apple a lansat Apple Watch 2, iar alegerea unui smartwatch nu este chiar cel mai simplu proces.

  Astfel, am solicitat Vector Watch nu unul, ci două smartwatch-uri Luna Black Silicone, pentru a le testa concomitent. Vreme de aproximativ 3 săptămâni, atât eu, cât şi Cristian, am utilizat intens ceasurile şi am ajuns la concluzii şi experienţe diferite.

  După prima testare a Vector Watch Luna, citind entuziasmul pe faţa lui Cristian, îmi era greu să înţeleg de ce restul utilizatorilor afirmau că Vector Watch Luna este prea simplu, nu este catchy, îi lipseşte culoarea şi nu este un smartwatch care să merite atenţia. Ei bine, după ce am testat personal ceasul, zi de zi, vreme de 3 săptămâni, am tras concluzia că există utilizatori şi utilizatori.

  Sunt un utilizator de tehnologie destul de reticent, nu degeaba am ales ca moto pentru proiectul Noobz sintagma: „Nu folosim tehnologia, trăim tehnologia”. Cu alte cuvinte, dacă un dispozitiv mai mult mă încurcă, decât să mă ajute, chiar dacă face parte din seria gadgeturilor de ultimă generaţie, refuz să îl accept să facă parte din viaţa mea.

  Aşa cum le-am spus şi reprezentanţilor Vector Watch la prima noastră întâlnire, prefer lucrurile simple, utile şi discrete, motiv pentru care până la această vreme am folosit o brăţară fitness Garmin Vivofit care îmi oferă informaţiile de care am nevoie, la un preţ accesibil, „cu acurateţea unui ceas elveţian”. De aceea, pentru mine a fost mai degrabă o provocare să renunţ la brăţara mea, în favoarea unui smartwatch, chiar dacă potrivit specificaţiilor acestuia ar fi trebuit să primesc aceleaşi informaţii pe care mi le oferă brăţara, şi nu numai.

  Aşadar, de îndată ce am intrat în posesia Vector Watch Luna Black Silicone, am descărcat aplicaţia Vector Watch în smartphone şi am început procesul de configurare a ceasului. Pentru a folosi ceasul la capacitatea sa maximă, am fost nevoită să mă autentific, proces ce a durat aproximativ un minut şi în care am observat două greşeli de scriere în aplicaţie, precum: „Nun un cont Vector” şi „Aveţi denoie de ajutor la conectare”. Acord atenţie detaliilor, pentru că dacă o greşeală de scriere poate să îţi scape, de unde ştiu că ceasul nu va avea un bug care să îmi afecteze monitorizarea activităţii fizice şi nu numai?

  Configurarea ceasului, deşi trebuia să dureze 7 până la 10 minute, potrivit producătorului şi aplicaţiei Vector Watch, a presupus peste 45 de minute, timp în care „Vector Watch s-a oprit” o dată, „Ceva nu a funcţionat în timpul actualizării” şi de două ori am fost scoasă din aplicaţie fără să primesc o explicaţie. Procesul de configurare în cazul lui Cristi a durat aproximativ 15 minute, dar el avea deja cont Vector Watch, aplicaţia nu a necesitat nicio actualizare, ca de altfel nici ceasul.

  Un lucru îl ştiu clar când vine vorba de utilizarea smartwatch-ului conectat la smartphone: Chiar dacă bateria ceasului este cea mai bună existentă pe un smartwatch, întotdeauna va trebui să porţi de grijă bateriei smartphone-ului. În primele două zile, am vrut să fiu la curent cu notificările de pe smartphone, aşa că am ţinut conectat ceasul şi internetul activat. Desigur, nu contest că mă ajută să aflu cine mă sună, dacă telefonul e în buzunarul de la haină sau în geantă sau să citesc rapid un e-mail primit în timpul unei întâlniri, ca de altfel şi un mesaj, dar toate aceste funcţionalităţi vin la pachet cu un mare dezavantaj: descărcarea extrem de rapidă a smartphone-ului.

  Spre exemplu, în regim de utilizare moderată, bateria S7 Edge pe care îl utilizez asigură o autonomie de până la o zi jumătate. Ţinând conectat smartwatch-ul la telefon, bateria se consumă de 2 ori mai rapid, iar dacă mai punem şi faptul că uneori mă mai joc, s-ar putea ca bateria să mă lase baltă mai devreme de 8 – 10 ore de utilizare. În mod cert, acest lucru este valabil în cazul utilizării oricărui alt smartwatch conectat la smartphone, avantajul utilizării Vector Watch fiind acela că vreme de cel puţin 3 săptămâni de utilizare nu vei fi nevoit să încarci ceasul, grija fiind doar pentru telefon.

  Cristian a ales să îşi asume descărcarea rapidă a bateriei, pentru a fi la curent cu toate notificările în timp real. Personal, după două zile am ales să utilizez ceasul pentru funcţia sa de bază – redarea orei, şi pentru monitorizarea paşilor, a caloriilor, a distanţei parcurse şi a stării vremii, la fel cum o făceam şi cu brăţara fitness. Până să desperechez ceasul de telefon, nu am sesizat că Vector Watch Luna Black Silicone nu a redat întocmai numărul de calorii şi paşi. Astfel, am semnalat eroarea prin aplicaţie celor de la Vector Watch şi mi s-a comunicat faptul că ceasul necesită actualizarea la ultima versiunea v1.7.0, pentru că în versiunea v1.6.0 a existat într-adevăr un bug ce se lega de corelarea dintre numărul de paşi, distanţa şi caloriile arse. Se pare că, ceasul testat de mine a fost singurul cu probleme, pentru că, din nou, cel testat de Cristian nu a dat nicio eroare.

  Înainte de a actualiza ceasul la ultima versiune v1.7.0, a fost necesară o actualizarea aplicaţiei, proces ce a dat de 3 ori eroare, iar actualizarea ceasului a presupus din nou până la 20 de minute. În total, actualizarea aplicaţiei cu actualizarea ceasului, au durat aproximativ 35 de minute, deşi smartwatch-ul şi smartphone-ul se aflau la o distanţă de nici 10 centimetri unul de celălalt, iar reţeaua wireless de acasă nu prezenta nicio problemă.

  După actualizare, eroarea legată de măsurarea caloriilor a rămas aceeaşi în ziua actualizării, iar din ziua următoarea nu s-a mai manifestat. Am făcut o probă şi am lăsat ceasul timp de o zi pe tăblia de la pat să văd dacă înregistrează paşi şi calorii chiar dacă nu este utilizat. Spre exemplu, brăţara fitness pe care o am se închide atunci când nu este mişcată deloc şi nu înregistrează nimic. Ei bine, Vector Watch Luna Black Silicone a înregistrat în continuare atât calorii (peste 700), cât şi paşi (34), deşi repet, nu a fost mişcat niciun centimetru şi nici nu l-am ţinut la încheietura mânii.

  Semnalând din nou prin aplicaţie această situaţie celor de la Vector Watch, mi s-a comunicat că fiecare tracker are un algoritm diferit de numărare a paşilor. Vector Watch pare să sub-măsoare paşii pentru a compensa cu mişcările involuntare a mâinii, deşi eu aş tinde să spun că îi supra-măsoară, măsurătorile fiind la final de zi cu peste 1000 de calorii şi peste 1000 de paşi mai mult decât ceea ce a înregistrat brăţara fitness testată concomitent. Vector Watch a redat mai degrabă măsurătorile furnizate de aplicaţia S Health de la Samsung pe care o am instalată pe smartphone şi care îmi înregistrează orice mişcare de mână ca fiind un pas.

  Reprezentantul Vector Watch susţine că fitness tracker-urile generice supra-estimează paşii, deşi în urma testării realizate de mine, lucrurile par să stea total invers. Tot din răspunsul primit la sesizare mai aflăm că Vector Watch excelează cu acurateţe la capitolul distanţă, iar paşii sunt număraţi destul de precis. Cu alte cuvinte, algoritmul utilizat de Vector Watch calculează lungimea ipotetică a pasului (din înălţime, vârstă, greutate, etc.), pe care o corelează cu vectorul de mişcare normalizat din mişcarea ceasului (mai precis a accelerometrului din acesta). Întâmplarea face ca, atunci când am testat brăţara fitness concomitent cu smartwatch-ul Vector Watch Luna, pe brăţară îmi erau redaţi paşii în timp real, în timp ce pe ceas apăreau paşii înregistraţi câte 7 – 10 o dată.

  Este de apreciat că cei de la suport Vector Watch au răspuns promt solicitărilor mele şi am găsit rapid o soluţie pentru eroarea de calorii şi paşi, dar în continuare nu am înţeles de unde este discrepanţa atât de mare între paşii, distanţa şi caloriile, redate de brăţară, şi paşii, distanţa şi caloriile, redate de Vector Watch Luna testat de mine. Cristian spune că, de asemenea, varianta testată de el redă aproximativ aceleaşi măsurători cu cele redate de aplicaţia S Health instalată pe smartphone-ul său, dar că nu este deranjat de acest aspect, pentru că scade de fiecare dată câteva sute din miile înregistrate când analizează rezultatele.

  Ceasul Vector Watch Luna are într-adevăr destul de multe puncte forte, printre care rezistenţa la apă, compatibilitatea cu Android, iOS şi telefoanele Windows, durata bateriei de peste 30 de zile, posibilitatea de a-ţi personaliza faţa de ceas, posibilitatea de a schimba curelele în funcţie de ţinutele abordate, iar lista poate continua. Totuşi, faptul că am întâmpinat aceste erori cu privire la paşi, calorii şi distanţă, mă determină să am în continuare o serie de rezerve când vine vorba de trecerea de la o brăţară fitness la un smartwatch sau pur şi simplu achiziţionarea primului smartwatch.

  Nu contest, Vector Watch Luna este un ceas frumos, elegant şi uşor de potrivit la orice ţinută, admirat de majoritatea privitorilor, dar pe care nu l-aş aduce atât de aproape de perfecţiune. Mi-aş fi dorit ca Vector Watch Luna să fie puţin mai uşor, să nu îl simt atât de tare la încheietura mâinii, să nu mă jeneze atunci când utilizez laptopul sau adorm cu el la mână. Cristian îmi spune că, de vreme ce nu sunt un fan al ceasurilor şi de regulă optez pentru gadgeturi de dimensiuni mici, nici nu am cum să nu sesizez rapid schimbarea şi să mă jeneze o vreme. În plus, mai adaugă faptul că, dacă aş fi purtat anterior un ceas clasic, aşa cum face el, mi-aş fi format o cu totul altă părere despre Vector Watch Luna. Într-o oarecare măsură îi dau dreptate, dar pe de altă parte, trebuie să recunosc că Apple Watch este mult mai uşor decât Vector Watch testat de mine. Poate că, Meridian, prin designul său, oferă o cu totul altă experienţă şi ar trebui să încerc şi această versiune.

  Unii testeri mi-au semnalat faptul că, ceasul a prezentat probleme în ceea ce priveşte conectarea la smartphone şi că în perioada utilizării acestea două s-au desperecheat destul de des. Când le-am conectat, la mine nu au fost probleme, iar Cristian spune că, pentru el totul a fost perfect în continuare, la fel ca la prima experienţă cu Vector Watch Luna.

  Nu contest faptul că, produsul testat de mine nu ar fi putut să fie „excepţia de la regulă”, dat fiind că nu sunt primul utilizator prin mâinile căruia a trecut. Din păcate, nu voi putea afla dacă erorile au loc şi în alte perioade ale utilizării, de vreme ce nu deţin un Vector Watch Luna şi nici nu pot să vă ţin la curent cu actualizările şi schimbările din aplicaţie, pentru că aceasta poate fi utilizată doar dacă foloseşti un smartwatch Vector. Aşadar, nu îmi rămâne decât să testez din nou peste o perioadă ceasul Vector Watch, fie el Luna sau Meridian, să analizez schimbările şi îmbunătăţirile şi să vedem dacă data viitoare mă convinge să renunţ la brăţara fitness în favoarea sa.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.