More

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Te-ai întrebat vreodată ce secrete se ascund în bucătăria McDonald’s? Cât de sănătoase sunt de fapt preparatele de la care nu mulţi dintre noi ne putem abţine? Fie că e vorba de mic-dejun, prânz sau cină? Am intrat în culisele restaurantului și vă spun secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s.

  Nu pot să mă declar un fan McDonald’s. Dar trebuie să recunosc că ori de câte am ocazia să consum un hamburger cu o porţie de cartofi prăjiţi, urmate de un triple chocolate cookie, nu spun nu. În dimineţile în care plec la drum lung, aleg de cele mai multe ori să îmi iau mic-dejunul de la McDonald’s Drive. Iar din meniul pus la dispoziţie de restaurant, aleg de cele mai multe ori Mini Wrap cu omletă şi şuncă sau Sausage McMuffin cu Ou. Bineînţeles însoţite de o cafea.

  Update 2019! De un an de zile am trecut la un regim vegetarian. Dar tot găsesc câte ceva de mâncat de la McDonald’s. Cum ar fi Mc Fish, cartofii prăjiți, înghețata, plăcintele cu mere sau vișine, cafeaua și lista continuă.

  De curând, McDonald’s ne-a lansat provocarea să mergem în vizită la ferma Toneli şi la fabrica de sortare şi ambalare a ouălor Toneli. Ca de altfel şi la depozitul logistic Havi, care se ocupă de depozitarea şi de livrare alimentelor către toate restaurantele McDonald’s din România.

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  Cum sunt crescute găinile care produc ouăle pentru mic-dejunul de la McDonald’s

  Prima oprire a fost la ferma de ouă Toneli din Găeşti. Aici am asistat la procesul de ouare, ca de altfel şi la colectarea ouălor. Desigur, după ce am trecut prin câteva filtre de dezinfectare, care să distrugă orice urmă de bacterie pe care am fi putut-o aduce cu noi.

  De aici am aflat că găinile care asigură ouă pentru mic-dejunul de la McDonald’s sunt crescute fie la sol, fie la baterie.

  Ouăle de la găinile crescute la baterie sunt mai bune decât cele de la găinile crescute la sol. Cel puțin potrivit celor comunicate de medicul veterinar care ne-a însoţit pe toată durata vizitei.

  Diferenţa dintre găinile crescute la sol şi cele crescute la baterie ţine de spaţiul pe care îl au găinile la dispoziţie. Ca de altfel şi de igienă.

  Dacă de la găinile crescute la sol excrementele sunt strânse o dată la câteva zile, de la cele crescute la baterie acestea sunt eliminate din încăpere aproape spontan. Proces ce elimină mult mai rapid riscul de bacterii. În plus, la baterie găinile sunt mai puţine pe metru pătrat decât la sol. Găinile pe care le puteţi observa în imagini sunt crescute la sol.

  https://www.facebook.com/MihneaRatteFotograf

  Calitatea ouălor de la găinile crescute la baterie este mai bună şi pentru că găinile sunt crescute cu soia neprocesată. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă şi în cazul găinilor crescute la sol. Totuşi, acest lucru nu pune cu nimic în pericol alimentaţia umană.

  Fabrica de sortare, dezinfectare şi ambalare a ouălor Toneli

  A doua oprire a fost la unul dintre centrele de colectare, sortare şi ambalare ouă Toneli. Aici am văzut cum sunt menţinute ouăle înainte să fie sortate şi ambalate. Sau trimise la industrie (dacă nu pot fi consumate direct şi trebuie procesate). Dar şi cum o maşinărie care a presupus o investiţie de două milioane de euro sortează ouăle. Apoi, le dezinfectează, le împarte în clasa A (de consum) şi B (de industrie), după care clasa A la rândul său este sortată în patru categorii de mărime: S, M, L şi XL.

  Desigur, când am aflat că ouăle sunt împărţite pe categorii, m-am întrebat imediat dacă diferenţa este şi la nivel de compoziţie sau doar la mărime.

  Tot medicul veterinar ne-a spus că în afară de dimensiune, nimic nu este diferit în compoziţia ouălor. Aşa că dacă până acum ştiai că doar ouăle mari sunt cele mai bune, află că este doar un mit. Nimic mai mult.

  Fabrica de sortare, dezinfectare şi ambalare a ouălor Toneli

  Tot la fabrica de sortare şi ambalare Toneli am aflat că ouăle nu stau în depozitul producătorului mai mult de 7 zile. Toate ouăle care prezintă defecte sunt scoase din categoria de consum şi sunt trimise la industrie.

  În depozitul cu temperaturi reduse în care se află ouăle de la Toneli, am putut diferenţia ouăle pentru McDonald’s prin culoare cofrajelor în care acestea erau aşezate. Ele fiind portocalii. Faptul că am văzut traseul ouălor din momentul în care găina le ouă până ajung în bucătăriile McDonald’s m-a liniștit. Am eliminat grija că ar putea exista vreo urmă de salmonela sau alte bacterii care ne pot pune sănătatea în pericol.

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  MIT: Poți să dezvolți imunitate la anumite antibiotice dacă găinile primesc antibiotic

  Am discutat cu medicul veterinar şi cu privire la cantitatea de antibiotic atribuită găinilor. Iar ceea ce ne-a spus dumneaiei este cât se poate de logic.

  Nu este deloc rentabil să îndopi găina cu antibiotic, dacă aceasta nu are niciun fel de problemă. Tot ce se discută cu privire la cantitatea de antibiotic din ouă şi posibilitatea ca omul să dezvolte imunitate la anumite antibiotice este un alt mit.

  În plus, ce ar însemna să investeşti bani într-un litru de antibiotic / găină. Cam atât ar fi necesar pentru un tratament, un litru având preţul de aproximativ 180 lei. Ce ar însemna acest lucru calculat la peste 18000 de găini?

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  Fabrica de sortare, dezinfectare şi ambalare a ouălor Toneli

  https://www.facebook.com/MihneaRatteFotograf

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  Depozitul logistic Havi

  După ce ne-am lămurit care este treaba cu ouăle, am făcut o ultimă oprire la depozitul logistic deţinut de partenerul McDonald’s Havi.

  Acestă companie se ocupă de tot ce înseamnă aprovizionare, depozitare, livrare şi retur produse pentru restaurantele McDonald’s din România.

  Condiţiile de depozitare sunt de cel mai înalt nivel. Vorbim despre un depozit tehnologizat. Și despre o companie care utilizează maşini cu până la 3 frigidere cu temperaturi diferite în care să fie transportate alimentele. Ca de altfel şi tacâmurile, paharele şi celelalte obiecte necesare în restaurantele McDonald’s.

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  Depozitul logistic Havi

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  În bucătăria resturantului McDonald’s Otopeni

  La final, ne-am oprit în restaurantul McDonald’s din Otopeni. Coincidenţă sau nu, chiar în acest oraş locuiesc şi de aici îmi cumpăr deseori mic-dejunul sau prânzul.

  Aici, am avut parte de o experienţă diferită şi inedită în acelaşi timp. Am făcut un mic tur al bucătăriei McDonald’s, am văzut cum sunt preparate sandvişurile, cartofii prăjiţi, îngheţata şi am avut posibilitea să-mi prepar şi să servesc o cafea.

  De asemenea, am avut acces şi în camerele frigorifice şi în congelatorul din restaurant. Dar şi în Crew Room (camera personalului, în care fiecare membru al personalului are posibilitatea să ia masa sau să se odihnească în pauză). Cât şi în camerele de a ferestrele de drive, de unde şoferii îşi pot cumpăra meniuri McDonald’s la pachet.

  Secretul din spatele mic-dejunului McDonald’s

  Concluzia zilei petrecută în preajma partenerilor şi angajaţilor McDonald’s a fost una pozitivă şi promiţătoare.

  Sunt de părere că o experienţă ca aceasta ar trebui trăită nu doar de jurnalişti şi bloggeri. Ci şi de elevi şi studenţi, prin diferite programe. Cum ar fi Şcoala Altfel. Am citit tot felul de poveşti neplăcute despre modul în care sunt păstrate alimentele folosite pentru meniurile de la McDonald’s. Dar din fericire nimic nu coincide cu ceea ce mi-au văzut ochii.

  Cel mai probabil voi continua să fiu client McDonald’s multă vreme de acum înainte. Mai ales pentru că o parte dintre mituri mi-au fost deja demontate, iar procesul prin care ajunge mâncarea la mine este extrem de sigur şi sănătos.

  *Fotografiile au fost realizate de minunatul Mihnea, pe care îl puteţi urmări pe Facebook – Mihnea Ratte.

  ABONEAZĂ-TE LA YOUTUBE NOOBZ

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.