SHARES

Vodafone ia amendă de la ANSPDCP pentru o campanie de obținere a consimțământului pentru utilizarea datelor cu caracter personal

Mădălina Gănescu
- 20 mai 2018 în Online

Dacă ești utilizator de cartelă PrePay Vodafone, cel mai probabil îți aduci aminte cea mai recentă campanie prin sms derulată de operatorul de telefonie mobilă în luna aprilie 2018 pentru obținerea de consimțământ din partea clienților pentru utilizarea datelor cu caracter personal, inclusiv a datelor de localizare.

Deși compania a afirmat că a lansat o campanie care respectă legislația în vigoare, ANSPDCP a sancționat-o contravențional pentru încălcarea articolului 12 din Legea 506_2004, cu privire la „Comunicările Nesolicitate”.

Așa suna SMS-ul din campania de colectare date Vodafone România

Printr-un SMS cu textul: ”Bună! Îți oferim cadou 5000 MB trafic național, valabil 14 zile. Pentru aceasta te invităm să transmiți SMS la 2713 cu textul DA, până la 06.04.2018. Astfel îți exprimi acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a datelor de localizare.

Doar așa vom putea să-ți trimitem oferte personalizate în viitor, prin intermediul mesajelor scrise și electronice. Detalii privind modul de prelucrare a datelor aici https://goo.gl/Hd2xcx. Îți poți modifica oricând acordul, prin apel la *567.”, Vodafone îți cerea acordul să îți preia o serie de date, fără să îți spună explicit acest lucru și influențându-ți decizia printr-un proces de fidelizare.

Pentru că, mai mulți dintre voi ne-ați semnalat existența unei campanii prin sms care nu respectă întocmai Legea 506_2004, cu privire la ”Comunicările Nesolicitate”, am contactat încă din data de 11 aprilie 2018 reprezentanții Vodafone pentru solicitarea unei poziții oficiale, iar răspunsul nu a întârziat să apară:

Ce spune Vodafone România despre campania de colectare de date

”Toate acțiunile de colectare a acordului clienților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal derulate de Vodafone România, precum și termenii și condițiile și politica de confidențialitate de pe www.vodafone.ro respectă legislația în vigoare. Campaniile de colectare a acordului clienților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă o practică obișnuită, se derulează prin mai multe canale, cum ar fi SMS, aplicația My Vodafone sau Call Center, și permit companiei să definească și să transmită clienților oferte personalizate.

În cadrul acestor campanii, Vodafone România oferă informații corecte și complete prin intermediul mesajului trimis direct către clienți – care evidențiază aspectele cele mai importante vizate de campanie, în condițiile numărului limitat de caractere specific unui SMS sau unui mesaj inserat într-o aplicație – și prin intermediul link-ului inclus în corpul mesajului, care conține toate informațiile necesare.

În cazul de față, campania și-a propus să încurajeze interacțiunea cu clienții prin oferirea unui bonus de 5 GB tuturor celor care au răspuns la mesajul prin care li se cerea acordul, indiferent dacă răspunsul a fost afirmativ sau negativ. Bonusul nu este condiționat în niciun fel de opțiunea exprimată și este disponibil inclusiv clienților care inițial își dau acordul, iar ulterior se răzgândesc.

Vodafone România derulează un amplu proiect de implementare a noului regulament european privind prelucrarea datelor personale, care va intra în vigoare la 25 mai 2018, proiect care va asigura respectarea cu strictețe a cerințelor stabilite de acest regulament, inclusiv în ceea ce privește modalitatea de prelucrare a datelor în scop de marketing.”

Cu alte cuvinte, operatorul de telefonie mobilă susținea la acel moment că nu este încălcată nicio lege, că oferă informații corecte și complete prin intermediul mesajului transmis direct către clienți și că încurajează interacțiunea cu clienții prin oferirea unui bonus de 5 GB tuturor celor care au un răspuns la mesajul prin care li se cere acordul, indiferent dacă răspunsul este afirmativ sau negativ.

Prin răspunsul oficial al reprezentanților Vodafone, aflăm informații suplimentare celor din SMS-ul din campania de colectare date, cum ar fi că ”Bonusul nu este condiționat în niciun fel de opțiunea exprimată și este disponibil inclusiv clienților care inițial își dau acrodul, iar ulterior se răzgândesc.”, lucru nespecificat în niciun moment în text sau în regulamentul din link-ul amintit în mesaj.

Între timp, pentru că răspunsul Vodafone nu a fost satisfăcător pentru voi, cititorii Noobz care ne-ați atras atenția cu privire la campania ilegală de solicitare a consimțămâtului pentru utilizarea datelor cu caracter personal, îngrijorați în mare parte și pe fondul contextului GDPR (General Data Protection Regulation) care intră în vigoare din 25 mai 2018, am adus cazul în atenția ANSPDCP (Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal).

ANSPDCP sancționează contravențional Vodafone România SA

În ciuda răspunsului oficial venit din partea reprezentanților Vodafone România în urmă cu o lună de zile, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a decis să sancționeze contravențional operatorul de telefonie mobilă, pentru că a încălcat legea.

Răspunsul primit de Noobz de la ANSPDCP sună cam așa: ”Sesizarea dumneavoastră transmisă prin e-mail a fost înregistrată la registratura generală a Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sub nr. – din -.

Faţă de conţinutul acesteia, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către Vodafone România SA prin transmiterea unor mesaje text (SMS), vă informăm că în urma efectuării unei investigaţii, această societate a fost sancţionată contravenţional pentru contravenţia prevăzută de art. 13 alin. 1 lit. q) din Legea nr. 506/2004, modificată și completată, respectiv nerespectarea prevederilor art. 12 referitoare la comunicările nesolicitate.

Conform constatărilor ca urmare a efectuării investigației, prin intermediul mesajelor text (SMS) transmise de către Vodafone România SA clienților existenți care nu și-au exprimat anterior acordul/dezacordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate, nu s-au colectat date cu caracter personal și nici nu s-a realizat o actualizare a datelor deja colectate, ci s-a intenționat doar obținerea consițământului acestor clienți pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate.”

Ce reprezintă sancțiunea contracvențională aplicată Vodafone România de ANSPDCP

Articolul 12 din Legea 506_2004, în baza căruia Vodafone România a fost sancționată de Autoritatea Națională de Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal se referă la ”COMUNICĂRILE NESOLICITATE”, întocmai sesizarea pe care am transmis-o operatorului de telefonie mobilă în luna aprilie, la care ni s-a răspuns că totul se derulează conform legii.

Prin omisiune și prin trunchierea mesajului, Vodafone induce în derizoriu utilizatorii PrePay și îi determină să ofere acordul de utilizare datelor personale în scopuri de marketing și publicitate targetată, sub pretextul unei premieri cu 5 GB de date mobile, valabile două săptămâni.

Dacă accesezi link-ul din SMS și parcurgi toți termenii și condițiile din pagina de pe site-ul Vodafone, observi că multe dintre politicile de acolo încalcă atât Legea 506_2004 , articolul 12, cât și cea mai mare parte din GDPR (General Data Protection Regulation), despre care compania spune că ”derulează un amplu proiect de implementare”, ca să nu mai spunem că nu este menționat niciun aspect legat de campania de colectare a datelor prin SMS.

Pe baza informațiilor adunate, știm că Vodafone România a fost sancționată contravențional pentru pentru trimiterea de comunicări nesolicitate, prin campania SMS, derulată în cazul clienților PrePay.

De asemenea, aflăm că: ”Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), d), e), h), i), k) şi l) şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de personalul de control împuternicit în acest scop al Avocatului Poporului, în condiţiile Legii nr. 677/2001.”, iar potrivit legii anterior menționate, se pare că sancțiunea aplicată pornește de la suma de 250.ooo lei.

Am solicitat Vodafone România un drept la replică în ceea ce privește această amendă, iar modificările și completările aduse articolului azi, 22.05.2018 sunt:

– Considerăm că articolul menționat conține afirmații eronate, de natură să creeze prejudicii de imagine pentru Vodafone România.

– Sancțiunea ANSPDCP menționată în articol nu se referă la coletarea datelor cu caracter personal sau la actualizarea datelor deja colectate. În motivația formulată de autoritate se precizează: „Conform constatarilor ca urmare a efectuării investigatiei, prin intermediul mesajelor text (SMS) transmise de către Vodafone Romania SA clienților existenți care nu și-au exprimat anterior acordul/dezacordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate, nu s-au colectat date cu caracter personal și nici nu s-a realizat o actualizare a datelor deja colectate.”

Amenda contravențională decisă de autoritate este o sancțiune aplicată exclusiv pentru trimiterea de comunicări nesolicitate.

Mesajul care face obiectul sancțiunii a ajuns doar la clienții Vodafone România care nu au exprimat anterior nicio opțiune privind primirea de informări prin SMS, acțiune considerată de ANSPDCP ca încălcând prevederile art. 12 referitoare la comunicările nesolicitate, din Legea nr. 506/2004, modificată și completată, care prevede că: „Este interzisă efectuarea de comunicări comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare și comunicare care nu necesită intervenția unui operator uman, prin fax ori prin poșta electronică sau prin orice altă metodă care folosește serviciile de comunicații electronice destinate publicului, cu excepția cazului în care abonatul sau utilizatorul vizat și-a exprimat în prealabil consimțământul expres pentru a primi asemenea comunicari”.

– În opinia noastră, mesajul transmis clienților nu a reprezentat o comunicare comercială.

Vă solicităm așadar pe această cale să reformulați mențiunile eronate din textul articolului, astfel încât acesta să reflecte detaliile corecte privind sancțiunea ANSPDCP.”

Răspuns Noobz la dreptul la replică oferit de Vodafone

În urma dreptului la replică Vodafone, facem precizarea că Noobz nu se face responsabil de modul în care consumatorii interpretează informațiile redate în articol, cum de altfel nu poate fi trasă la răspundere pentru faptul că alți reprezentanți mass-media preiau și redau știrea trunchiat sau manipulatoriu.

Am oferit toate informațiile pe acest subiect într-o manieră obiectivă, imparțială și lipsită de orice interese oculte și nu avem niciun interes să aducem un prejudiciu de imagine companiei, lucru ce reiese din articolul documentat mai sus, cât și din faptul că am preluat de-a lungul timpului numeroase subiecte despre activitatea operatorului de telefonie mobilă, în funcție de comunicările acestuia.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!