More

  Vodafone trimite ”Comunicări Nesolicitate”

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Ești utilizator de cartelă PrePay Vodafone? Cel mai probabil îți aduci aminte campania prin sms derulată de operatorul de telefonie mobilă în luna aprilie 2018. Da, campania pentru obținerea de consimțământ din partea clienților pentru utilizarea datelor cu caracter personal. Inclusiv a datelor de localizare. Ei bine, Vodafone este sancționată. ANSPDCP a decis că Vodafone trimite ”Comunicări Nesolicitate”.

  Vodafone a afirmat că a lansat o campanie care respectă legislația în vigoare. Dar se pare că a mințit! ANSPDCP a sancționat-o contravențional pentru încălcarea articolului 12 din Legea 506_2004. S-a dovedit că Vodafone trimite ”Comunicări Nesolicitate”.

  SMS-ul Vodafone România suna cam așa:

  ”Bună! Îți oferim cadou 5000 MB trafic național, valabil 14 zile. Pentru aceasta te invităm să transmiți SMS la 2713 cu textul DA, până la 06.04.2018. Astfel îți exprimi acordul de prelucrare a datelor cu caracter personal, inclusiv a datelor de localizare.

  Doar așa vom putea să-ți trimitem oferte personalizate în viitor, prin intermediul mesajelor scrise și electronice. Detalii privind modul de prelucrare a datelor aici https://goo.gl/Hd2xcx. Îți poți modifica oricând acordul, prin apel la *567.”. Astfel, Vodafone îți cerea acordul să îți preia o serie de date. Asta fără să îți spună explicit acest lucru și influențându-ți decizia printr-un proces de fidelizare.

  Campania prin SMS a Vodafone nu respecta întocmai Legea 506_2004. Cea cu privire la ”Comunicările Nesolicitate”. Astfel, am contactat în data de 11 aprilie 2018 reprezentanții Vodafone. Am solicitat o poziție oficială în acest sens, iar răspunsul nu a întârziat să apară.

  Ce spune Vodafone România despre campania de colectare de date mincinoasă

  ”Toate acțiunile de colectare a acordului clienților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal derulate de Vodafone România, precum și termenii și condițiile și politica de confidențialitate de pe www.vodafone.ro respectă legislația în vigoare.

  Campaniile de colectare a acordului clienților pentru prelucrarea datelor cu caracter personal reprezintă o practică obișnuită. Se derulează prin mai multe canale. Cum ar fi SMS, aplicația My Vodafone sau Call Center. Și permit companiei să definească și să transmită clienților oferte personalizate.

  În cadrul acestor campanii, Vodafone România oferă informații corecte și complete. Prin intermediul mesajului trimis direct către clienți. Care evidențiază aspectele cele mai importante vizate de campanie. În condițiile numărului limitat de caractere specific unui SMS sau unui mesaj inserat într-o aplicație. Și prin intermediul link-ului inclus în corpul mesajului, care conține toate informațiile necesare.

  În cazul de față, campania și-a propus să încurajeze interacțiunea cu clienții. Prin oferirea unui bonus de 5 GB tuturor celor care au răspuns la mesajul prin care li se cerea acordul. Indiferent dacă răspunsul a fost afirmativ sau negativ. Bonusul nu este condiționat în niciun fel de opțiunea exprimată. Și este disponibil inclusiv clienților care inițial își dau acordul, iar ulterior se răzgândesc.

  Vodafone România derulează un amplu proiect de implementare a noului regulament european privind prelucrarea datelor personale. Care va intra în vigoare la 25 mai 2018. Proiect care va asigura respectarea cu strictețe a cerințelor stabilite de acest regulament. Inclusiv în ceea ce privește modalitatea de prelucrare a datelor în scop de marketing.”

  Vodafone trimite ”Comunicări Nesolicitate”, dar spune că ”Nu este încălcată nicio lege!”

  Cu alte cuvinte, operatorul de telefonie mobilă susținea la acel moment că nu este încălcată nicio lege. De asemenea, că oferă informații corecte și complete prin intermediul mesajului transmis direct către clienți. Dar și că încurajează interacțiunea cu clienții prin oferirea unui bonus de 5 GB tuturor celor care au un răspuns la mesajul prin care li se cere acordul. Asta indiferent dacă răspunsul este afirmativ sau negativ.

  Prin răspunsul oficial al reprezentanților Vodafone, aflăm informații suplimentare celor din SMS-ul din campania de colectare date. Cum ar fi că ”Bonusul nu este condiționat în niciun fel de opțiunea exprimată. Și este disponibil inclusiv clienților care inițial își dau acrodul, iar ulterior se răzgândesc”. Lucru nespecificat în niciun moment în text sau în regulamentul din link-ul amintit în mesaj.

  Pentru că răspunsul Vodafone nu a fost satisfăcător pentru voi, cititorii Noobz, am adus cazul în atenția ANSPDCP. Ne-ați atras atenția cu privire la campania ilegală de solicitare a consimțămâtului pentru utilizarea datelor cu caracter personal. Îngrijorați în mare parte și pe fondul contextului GDPR (General Data Protection Regulation) care intră în vigoare din 25 mai 2018. Așa că ne-am îndreptat către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

  Vodafone trimite ”Comunicări Nesolicitate” – ANSPDCP sancționează!

  Vodafone este sancționată contravențional de ANSPDCP. În ciuda răspunsului oficial venit din partea reprezentanților Vodafone România în urmă cu o lună de zile. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a decis să sancționeze contravențional operatorul de telefonie mobilă. De ce, pentru că se pare că a încălcat legea.

  Răspunsul primit de Noobz de la ANSPDCP sună cam așa:

  ”Sesizarea dumneavoastră transmisă prin e-mail a fost înregistrată la registratura generală a ANSPDCP sub nr. – din -.

  Faţă de conţinutul acesteia, în legătură cu prelucrarea datelor cu caracter personal de către Vodafone România SA prin transmiterea unor mesaje text (SMS), vă informăm că în urma efectuării unei investigaţii, această societate a fost sancţionată contravenţional pentru contravenţia prevăzută de art. 13 alin. 1 lit. q) din Legea nr. 506/2004, modificată și completată, respectiv nerespectarea prevederilor art. 12 referitoare la comunicările nesolicitate.

  Conform constatărilor ca urmare a efectuării investigației, prin intermediul mesajelor text (SMS) transmise de către Vodafone România SA clienților existenți care nu și-au exprimat anterior acordul/dezacordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate, nu s-au colectat date cu caracter personal și nici nu s-a realizat o actualizare a datelor deja colectate, ci s-a intenționat doar obținerea consițământului acestor clienți pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate.”

  Vodafone trimite ”Comunicări Nesolicitate” – Ce spune ANSPDCP

  Articolul 12 din Legea 506_2004 se referă la ”COMUNICĂRILE NESOLICITATE”. Pentru asta a fost sancționată Vodafone România de Autoritatea Națională de Supravegherea Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

  Prin omisiune și prin trunchierea mesajului, Vodafone induce în derizoriu utilizatorii PrePay. Și îi determină să ofere acordul de utilizare datelor personale în scopuri de marketing și publicitate targetată. Sub pretextul unei premieri cu 5 GB de date mobile, valabile două săptămâni.

  Multe dintre politicile de acolo încalcă atât Legea 506_2004 , articolul 12. Cât și cea mai mare parte din GDPR (General Data Protection Regulation). Dar pentru cele din urmă compania spune că ”derulează un amplu proiect de implementare”. Dacă accesezi link-ul din SMS și parcurgi toți termenii și condițiile din pagina de pe site-ul Vodafone, vezi toate detaliile.

  Despre contravenție:

  ”Constatarea contravenţiilor prevăzute la alin. (1) lit. c), d), e), h), i), k) şi l) şi aplicarea sancţiunilor se efectuează de personalul de control împuternicit în acest scop al Avocatului Poporului, în condiţiile Legii nr. 677/2001.”. Potrivit legii anterior menționate, se pare că sancțiunea aplicată pornește de la suma de 250.ooo lei.

  Vodafone România declară astăzi, 22.05.2018:

  – Considerăm că articolul menționat conține afirmații eronate, de natură să creeze prejudicii de imagine pentru Vodafone România.

  – Sancțiunea ANSPDCP menționată în articol nu se referă la coletarea datelor cu caracter personal sau la actualizarea datelor deja colectate. În motivația formulată de autoritate se precizează:

  „Conform constatarilor ca urmare a efectuării investigatiei, prin intermediul mesajelor text (SMS) transmise de către Vodafone Romania SA clienților existenți care nu și-au exprimat anterior acordul/dezacordul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal în scop de reclamă, marketing, publicitate, nu s-au colectat date cu caracter personal și nici nu s-a realizat o actualizare a datelor deja colectate.”

  Amenda contravențională decisă de autoritate este o sancțiune aplicată exclusiv pentru trimiterea de comunicări nesolicitate.

  Mesajul care face obiectul sancțiunii a ajuns doar la clienții Vodafone România care nu au exprimat anterior nicio opțiune privind primirea de informări prin SMS, acțiune considerată de ANSPDCP ca încălcând prevederile art. 12 referitoare la comunicările nesolicitate, din Legea nr. 506/2004, modificată și completată, care prevede că:

  „Este interzisă efectuarea de comunicări comerciale prin utilizarea unor sisteme automate de apelare și comunicare care nu necesită intervenția unui operator uman, prin fax ori prin poșta electronică sau prin orice altă metodă care folosește serviciile de comunicații electronice destinate publicului, cu excepția cazului în care abonatul sau utilizatorul vizat și-a exprimat în prealabil consimțământul expres pentru a primi asemenea comunicari”.

  – În opinia noastră, mesajul transmis clienților nu a reprezentat o comunicare comercială.

  Vă solicităm așadar pe această cale să reformulați mențiunile eronate din textul articolului. Astfel încât acesta să reflecte detaliile corecte privind sancțiunea ANSPDCP.”

  Răspuns Noobz la dreptul la replică oferit de Vodafone

  În urma dreptului la replică Vodafone, facem precizarea că Noobz nu se face responsabil de modul în care consumatorii interpretează informațiile redate în articol. Cum de altfel nu poate fi trasă la răspundere pentru faptul că alți reprezentanți mass-media preiau și redau știrea trunchiat sau manipulatoriu.

  Am oferit toate informațiile pe acest subiect într-o manieră obiectivă, imparțială și lipsită de orice interese oculte. Nu avem niciun interes să aducem un prejudiciu de imagine companiei. Lucru ce reiese din articolul documentat mai sus. Cât și din faptul că am preluat de-a lungul timpului numeroase subiecte despre activitatea operatorului de telefonie mobilă, în funcție de comunicările acestuia.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.