Pericolul din spatele motoarelor Ford 1.0 și 1.6 EcoBoost

Mădălina Gănescu
- 11.10.2018, 12:18 în Auto
4

SHARES
Pericolul din spatele motoarelor Ford 1.0 și 1.6 EcoBoost

Luna aceasta ne-am schimbat mașina. Inițial am luat în calcul să mergem în Germania să vedem câteva mașini. Cumpărasem biletele de avion, ne făcusem o listă de testare, la care am adăugat și Ford Kuga. Dar, între timp s-au aliniat astrele în univers și am achiziționat din România un Suzuki Vitara de nici un an de zile. Cu doar 7000 km la bord, pe care îl știam de când a venit din fabrică. Plus că, se încadra în buget și întrunea mare parte din ce ne dorim în perioada aceasta a vieții de la o mașină. Dar articolul de astăzi este despre pericolul din spatele motoarelor Ford.

Zoso mi-a atras atenția în dimineața aceasta asupra unui subiect căruia, trebuie să recunosc, nu i-am acordat prea mare atenție. Despre mașini am preferat să îl las pe Cristi să se ocupe de-a lungul timpului.

Cei de la BBC au realizat un reportaj foarte interesant. Din el am aflat nu doar cele câteva probleme scandaloase pe care le au motoarele Ford în Marea Britanie, ci că despre acestea se știa de mult. Încă de când au început să-și facă de cap motoarele în SUA. Am trăit un moment de déjà-vu legat de ce și cum răspund responsabilii de comunicare și relații cu clienții din companie.

Au și SUA și Marea Britanie Doreii lor la capitolul comunicare și interacțiune cu consumatorii. Iar faptul că ce se întâmplă în România în destul de multe companii se replică la nivel mondial mă îngrozește și mai tare. Pentru tot mai multe branduri, viețile consumatorilor par să nu mai fie de multă vreme obiectivul principal.

Pericolul din spatele motoarelor Ford

Nu ai răbdare să vezi cele 8 minute de reportaj despre problemele motoarelor 1.0 EcoBoost și 1.6 EcoBoost de la Ford? O să las mai jos un rezumat.


BBC a realizat un reportaj despre problemele motoarelor EcoBoost de la Ford. Atât 1.0, cât și 1.6. Și prezintă testimoniale ale clienților afectați, ca de altfel și explicații surprinzătoare ale unui mecanic auto care a reparat deja câteva mașini Ford cu aproape aceleași probleme.

Unii proprietari spun că au întâmpinat doar probleme legate de răcirea motorului. Plus o serie de avertismente care solicitau oprirea de urgență a vehiculelor, în vreme ce alșii spun că le-au luat deja foc mașinile.

Pericolul din spatele motoarelor Ford 1.0 și 1.6 EcoBoost

În 2016, un proprietar de Ford Kuga din Africa de Sud a ars de viu. Da, așa cum citiți. A ars de viu în interiorul mașinii sale, pentru că nu a reușit să iasă din ea la timp. Dacă vă întrebați cât durează să ardă în totalitate o mașină Ford, ei bine, nu mai mult de 6 minute.

Alți doi proprietari intervievați de BBC, spun că mașinile Ford C-Max le-au luat foc în trafic. Una în timpul zilei, cealaltă în timpul nopții.

Mașina care a ars în timpul zilei dădea semne că ceva nu e în regulă cu ea de aproximativ un an de zile. Cu câteva zile înainte dădea avertismente că e periculos să te mai deplasezi cu ea. Dar când proprietara a sunat la Ford să semnaleze acest lucru, i s-a spus să nu-și facă griji. Asta pentru că trebuie să fie efectuat un control cu privire la răcirea motorului și că totul se va rezolva cu un senzor.

Mașina acesteia a luat foc în trafic

În doar 2 zile după discuția cu cei de la Ford, mașina acesteia a luat foc în trafic. Punând în pericol nu doar viața proprietarilor, ci și pe cea a celor din jur.

BBC a contactat compania Ford pentru explicații. În primă fază, aceștia au menționat printr-un email oficial că:

”Siguranța este prioritatea numărul 1. Aproximativ 15000 de vehicule cu motor 1.6 EcoBoost sunt afectate. Motiv pentru care acestea au fost rechemate pentru a li se instala un senzor. Acesta, împreună cu o mentenață corespunzătoare a sistemului de răcire al mașinii, fac autovehiculul sigur de condus”.

Comunitatea online de proprietari Ford Kuga din Londra

În nordul Londrei a fost înființată deja o comunitate online de proprietari Ford Kuga. Aceasta are peste 3000 de membri, dintre care peste 1200 au întâmpinat probleme legate de motoarele Ford. BBC a intrat în legătură cu aceștia, le-a aflat poveștile și a cerut din nou o poziție din partea Ford.

Răspunsul oficial arată că Ford, de acum înainte, va acoperi costurile integrale de reparare a motoarelor 1.0 EcoBoost care se supraîncălzesc. Decizia se aplică și cazurilor anterioare. Ford le solicită de urgență proprietarilor de mașini afectate să ia legătura cu reprezentanții companiei.

După cum am menționat mai sus, motoarele 1.6 EcoBoost de la Ford prezintă și ele probleme. Totuși, declarația oficială Ford nu menționează nimic legat de acestea.

Grupul din Londra nu este singurul din lume. Tot mai multe grupuri au fost înființate în ultima perioadă în mai multe țări. Îndeosebi pentru că, deși considerat ”cel mai bun motor al anului”, 1.0 EcoBoost nu reușește să treacă nici măcar 100.000 km fără să prezinte probleme.

Garanția mașinii nu acoperă unele probleme tehnice

Prin garanția mașinii, se pare că multe probleme tehnice nu sunt acoperite. Pericolul din spatele motoarelor Ford 1.0 și 1.6 EcoBoost este și costisitor. Repararea unui astfel de motor depășește în unele cazuri suma de 3.500 euro. Cam cât ar costa o mașină second hand VW, spre exemplu, cu 250.000 km. O mașină care ar mai merge încă 250.000 km sau mai mult cu minime investiții de mentenanță.

Concluzia este că trebuie să documentați foarte bine subiectul, dacă aveți în plan să cumpărați o mașină cu aceste tipuri de motoare de la Ford.

Ford se pare că a știut de pericolul la care se supun cei care utilizează mașinile cu motor 1.o EcoBoost încă de acum 5 ani. Când Vehicle and Operator Services Agency (DVSA) a transmis o notificare de rechemare a vehiculelor predispuse la aceste pericole.

Atenționarea spunea că supraîncălzirea poate duce la crăparea capului de cilindru. Lucru ce ar putea provoca în final un incendiu.

În Marea Britanie, semnalarea incidentelor din partea proprietarilor de mașini Ford a început să apară în ianuarie 2018. Cât timp credeți că va mai dura până când vom avea primele cazuri și în România?

Încă nu se discută despre probleme la alte motorizări Ford EcoBoost. Nici despre alte modele de mașini în afară de Kuga și C-Max. Totuși, fiți cu băgare de seamă și săpați adânc pe internet sau cereți sfaturi din partea specialiștilor, înainte să cumpărați o mașină.

Dacă aveți deja mașini Ford cu această motorizare, ar ajuta mult dacă ați împărtăși din experiența voastră cu mașinile.

ABONEAZĂ-TE LA YOUTUBE NOOBZ

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!