SHARES

După 4 ani, am început să folosesc din nou un monitor de lucru

Mădălina Gănescu
- 24 oct. 2018 în Monitoare

Au trecut aproximativ 4 ani de când nu am mai utilizat un monitor pentru lucru. Pentru că din iunie casa noastră a devenit și birou de lucru, am fost nevoiți să o modificăm, astfel încât să avem loc atât pentru viața personal, cât și pentru cea profesională.

Locuința noastră are doar 50 de metri pătrați, dar este atât de bine compartimentată, încât trăiești cu impresia că are cel puțin 70. Chiar și așa, a trebuit să ne gândim foarte bine spațiul util, pentru a avea atât loc de filmări, cât și de fotografie de produs sau redactare.

Mi-am dat seama că pot economisi și mai mult spațiu atunci când ne-a venit la test monitorul AOC PDS271. Un display subțire, elegant și cu o diagonală intermediară pentru lucru (27 inch).

Doar masa de birou pe care o  împart cu Cristi când lucrăm are 3 metri pătrați., iar atunci când editezi video sau foto, e mai greu de pe laptop, orice mi-ar spune oricine. Asta înseamnă că trebuie să scoatem maximul din spațiul disponibil.

În plus, tot ce e peste 3 ore de lucru stând pe scaun îți distruge fiecare articulație și ajungi să experimentezi dureri la care nu te-ai fi gândit că poți să le ai la tinerețe.

Eu am un laptop dintre acelea cu tastatură numerică. E măricel, dar are o memorie generoasă și un procesor bun, motiv pentru care nu mă pot desprinde de el. Cel puțin nu până când găsesc ceva mai bun.

Normal, ai spune că puteam liniștită să lucrez folosind laptopul, dar nu e chiar așa.

Poziția folosită timp de peste 8 ore pe zi pentru utilizarea acestuia a dus la niște contracturi destul de urâte în zona omoplaților, iar dacă mai iau în calcul și ce alte probleme mai am cu spatele (spondiloză cervicală și discopatie lombară – stadiu incipient), e de înțeles că lucrurile nu sunt atât de simple precum ar putea să pară.

Nu vă gândiți că mi-am schimbat cu totul stația de lucru. Nu, am conectat pur și simplu laptopul la monitorul AOC PDS271 prin intermediul unui cablu HDMI și continui munca pe laptop, doar că acesta stă închis și nu îi mai încurcă spectrul vizual lui Cristi.

Abia acum, la 4 ani de când nu mai lucrez în televiziune, mi-am dat seama cât de bine era optimizat spațiul de lucru în grupurile de montaj ale editorilor video. De asemenea, cât de mult contează să știi să folosești inteligent spațiul din jurul tău.

Pentru că monitorul pe care îl folosesc este foarte subțire și ușor, el poate sta fără probleme pe marginea biroului de lucru și dacă e necesar, pot să îi schimb locul și să îl folosesc inclusiv pe masa rotundă din living, iar asta fără să obstrucționez vizionarea conținutului de divertisment pe smart TV.

Locuind într-o casă mică sau lucrând într-un birou cu suprafața limitată, înveți să apreciezi altfel existența unor dispozitive, cum e monitorul slim de la AOC, căruia nici nu îi dădeai importanță înainte.

Cât timp lucrez, laptopul este pornit și el, dar stă închis și nu ocupă spațiu, ba chiar mai las uneori lucruri pe el, cum ar fi portofelul sau telefoanele, ori telecomanda de la TV sau căștile wireless.

În afară de cablul HDMI, am mai avut nevoie de o tastatură și un mouse. Aveam deja mouse-ul Logitech M330  pe care îl foloseam cu laptopul, iar după ce a testat Cristi tastatura wireless Trust Veza (despre care o să scriem în curând pe Noobz), mi-a plăcut atât de mult încât mi-am însușit-o și chiar face echipă bună cu monitorul.

Japonezii, pentru că au spațiile de locuit și de lucru foarte mici, au o regulă – merg cât mai mult pe verticală, extinderea are loc mai rar pe orizontală.

Ei, cam așa vrem și noi să ne transformăm stilul în viitorul apropiat și să mutăm pe verticală inclusiv patul și biroul (să le pliem la perete când nu le folosim), să optăm pentru tot mai multe soluții subțiri și ușoare și care să nu ocupe o amprentă mai mare la sol.

Pe cât posibil, monitorul AOC PDS271 e potrivit pentru planurile de viitor legate de spațiul util, dar aștept cât de curând să testez și un AOC I1601FWUX sau un AOC 27V2Q, pentru că am sentimentul că unul dintre acestea s-ar putea potrivi și mai bine.

Nu știu cum o să împac lucrurile și pentru sesiunile de gaming ale lui Cristi, pentru că monitoarele curbate sunt cele mai căutate în acest timp – chiar utilizează în prezent unul – dar vedem pe măsură ce testăm la ce rămânem pe termen mediu spre îndepărtat și împărtășim cu voi, aici pe Noobz.

Îmi place că AOC PDS271 are un design fără margini pe 3 laturi, ceea ce înseamnă un display mai mare și mai mult spectru de lucru sau de joc. De asemenea, monitorul are un aspect elegant, fin și un management al cablului care mă scapă de mari bătăi de cap când fac curat.

Suportul este creat dintr-un metal asimetric care ascunde cablul în interiorul său, iar dacă vezi monitorul pe birou, cel mai probabil o să ai senzația că funcționează wireless.

Nu știu cât vă ajută să știți, dar AOC PDS271 este creat de Studio F.A, Porsche. Așadar, dacă ești fan al brandului sau ți-ai mai achiziționat și alte produse create de acest studio, înțelegi și mai bine cât de frumos e designul monitorului.

AOC PDS271 este un monitor luminos, contrastele culorilor sunt destul de puternice, iar după ce îl scoți din cutie trebuie să știi că trebuie calibrat. Spre exemplu, când l-am instalat prima dată, culoarea portocaliu era afișată roșu, iar negrul se vedea aproape gri.

Dar, am rezolvat problema din singurul buton existent pe monitor, folosit pentru pornire / oprire și pentru calibrare. Dacă vrei să îl pornești / oprești, apeși butonul mai lung, dacă vrei să calibrezi luminozitarea sau contrastele, apeși mai scurt și apar setările, pe care le selectezi tot prin apăsări scurte de buton.

În funcție de poziția pe care o ai la birou, poți să ții monitorul perfect drept, cum o fac eu sau îl poți închina ușor în față sau în spate.

Monitorul poate fi așezat atât pe un birou mic, cât și pe unul mare. După cum am spus, eu îl folosesc inclusiv pe masa din living. Ocupă foarte puțin spațiu, nu este greu și poți așeza laptopul chiar sub el atunci când le folosești interconectate prin HDMI.

Dacă ai o unitate desktop, atunci o poți așeza în spațiul dedicat acesteia din birou sau chiar pe birou. Totul depinde de ce spațiu ai la dispoziție și ce vrei să lași la vedere.

Dacă vrei să cumperi monitorul AOC PDS271, pe care îl folosesc și îl recomand, de la eMAG, acesta costă acum 1200 lei, redus de la 1380 lei.

Este un monitor potrivit atât pentru elevi și studenți, cât și pentru anteprenori sau persoane care lucrează atât la angajator, cât și de acasă. La fel de bine, acesta poate fi intalat într-o sală de ședință pentru a fi folosit la prezentări cu 6 – 10 persoane.

Chiar îmi amintesc de la unul dintre locurile de muncă monitorul vechi, anost și care pierdea conexiunea cu laptopul exact când erai în punctul cel mai important al prezentării în fața clientului sau a colegilor.

Când vrei să te relaxezi, monitorul este potrivit inclusiv pentru sesiuni de gaming. Eu nu sunt mare fan gaming, după cum bine știți, dar l-a testat Cristi deja și spune că pentru un începător sau pentru un gamer ocazional, este perfect. Așa că, la acest capitol, mergeți pe mâna lui.

Dacă mai aveți și alte întrebări despre monitorul AOC PDS271, le aștept ca de obicei în comentarii.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!