SHARES

Ce căști de gaming îți satisfac nevoile și pentru filme sau muncă

Cristian Gănescu
- 6 nov. 2018 în Periferice

Luna octombrie a fost dedicată utilizării căștilor de gaming pe PlayStation4, Plantronics RIG800HS. Dar, nu am folosit produsul așa cum v-ați fi așteptat, pentru gaming pe PS4, ci pentru gaming pe PC, pentru editare video, vizionat filme și ascultat muzică.

RIG 800HS este o pereche de căști wireless, concepute special pentru PlayStation 4, dar care se descurcă perfect și pe PC sau Mac, lucru ce va fi demonstrat inclusiv din rândurile ce urmează.

Perechea de căști pe care am folosit-o o lună de zile conectată prin wireless la PC m-a ajutat să înțeleg de ce RIG 800HS este un produs potrivit nu doar pentru PlayStation 4.

Atunci când alegi să plătești pentru o pereche de căști de gaming o sumă de bani mai mare de 150 euro, trebuie să te gândești și pentru ce alte activități mai poți utiliza produsul, ca să își merită 100% banii.

Nu toți câștigăm financiar din gaming. Unii ne jucăm de plăcere, alții o facem pentru a avea pretextul perfect să petrecem mai mult timp cu prietenii, în vreme ce mai există și acei gameri amatori care pentru relaxare au nevoie de o soluție să evadeze din cotidian.

În rândurile ce urmează o să vă spun care a fost experiența mea cu Plantronics RIG 800HS, la ce le-am folosit cel mai des și unde m-au surprins, dar mai ales de ce le consider perfecte și doresc să le folosesc în următoarele luni drept principalele mele căști de gaming și de lucru.

Nu pot începe să vorbesc despre un produs fără să studiez design-ul, fiind primul lucru cu care ne întâlnim, atunci când deschidem ambalajul.

RIG 800HS păstrează linia de design pe care o regăsim la toată gama de căști de gaming RIG de la Plantronics, diferențele fiind mai degrabă de nuanță. Este ca și cum ai analiza design-ul tuturor modelelor de la Porsche, Lamborghini sau Ferrari. Toate au cam aceeași formă, dar unele elemente le fac să se distingă una de cealaltă.

RIG 800HS sunt la fel de comode și păstrează acel sentiment pe care îl ai atunci când pui capul pe o pernă pufoasă, iar aceasta îți cuprinde urechile, fără să le turtească sau să te deranjeze în vreun fel. Materialul extrem de moale folosit pentru cască este același întâlnit la celelalte căști de gaming de la Plantronics pe care le-am mai testat.

Modelul căștilor de gaming 800HS are un sistemul de ajustare pe cadrul modular RIG foarte practic și util, ceea ce înseamnă că poți să îți le personalizezi după propriul plac.

Un element de design și funcționalitate este și microfonul. Acesta nu este flexibil, ca în cazul RIG 400 sau RIG 500, nici detașabil, dar este, în schimb, pliabil. Dacă microfonul este pliat, acesta trece automat pe modul “mute”.

În momentul în care coborâm microfonul din poziția inițială, volumul microfonului revine la normal, iar coechipierii pot auzi din nou ce spui. Este o funcționalitate extrem de bună, mai ales că se renunță la butoanele pe care de regulă trebuie să le cauți în întuneric, pentru că, nu-i așa, de regulă alegem să ne jucăm într-o încăpere cu lumină ambientală sau de cele mai multe ori întunecată.

Dacă am ajuns la capitolul comenzi și am vorbit despre microfon, pe aceeași cască pe care avem microfonul sunt amplasate restul comenzilor cu care vei interacționa. Trebuie să recunosc că, pentru mine, la prima vedere acest lucru nu mi-a fost deloc pe plac. Nu eram învățat cu această poziționare, dar mi-am călcat principiile și am zis să încerc totuși, să văd cât mi-ar lua să mă obișnuiesc.

Pentru cei care folosesc căștile moderat, cum sunt și eu, mi-a luat aproximativ 3 zile până când, efectiv, nu am mai căutat rotița sau butonul de care aveam nevoie.

Iar acest lucru nici nu este greu deloc. Pe cască ai două rotițe și un buton. În primul rând, avem butonul de pornire / oprire – care este acționat prin glisare, nu apăsare – lucru care se dovedește a fi extrem de util atunci când vrei să ajustezi poziția căștii și poți apăsa accidental pe un buton.

Acest buton este amplasat între cele două rotițe, fiecare la o distanță considerabilă față de buton, pentru evitarea acționării unei comenzi nedorite.

În al doilea, există partea superioară a căștii în care avem rotița care controlează sunetul din joc și sunetul de chat. Practic, dacă ai nevoie să te coordonezi cu echipa și trebuie să te auzi bine cu partenerii din joc, tot ce trebuie să faci este să dai de rotiță în jos, iar vocea coechipierilor tăi va acoperi sunetele din joc.

Același lucru este valabil și invers. Dacă ești într-un shooter și trebuie să te concentrezi pe sunetele pașilor inamicilor tăi, poți reduce volumul care vine din voicechat, chiar până în punctul în care nu se mai aude nimic altceva în afara sunetelor din joc.

Nu în ultimul rând, în partea inferioară avem rotița care controlează volumul general al sunetului, indiferent că este vorba despre sunetele din joc sau voicechat, ori sunetul muzicii (în cazul în care asculți o melodie pe YouTube).

După cum spuneam, la început am fost cam reticent în ceea ce privește butoanele de control amplasate direct pe cască, tocmai din considerente de user experience și user fault. Adică, de cele mai multe ori, utilizatorul trebuie să își adapteze stilul de utilizare al produsului, în funcție de construcția sa.

Am fost plăcut surprins să constat că acest lucru nu se aplică și în cazul RIG 800HS

Spun acest lucru tocmai pentru că Plantronics nu s-a limitat la o așezare “cu cap” a butoanelor cu care trebuie să interacționeze utilizatorul, ci și la modul în care funcționează acestea.

Ceea ce vreau să spun este că, RIG 800HS a reușit să elimine, aproape în totalitate, user fault-ul (eroare în utilizare de către utilizator). Butoanele nu funcționează ca un element “uns”, care să se urnească la cea mai mică adiere a vântului, ci trebuie să existe o forță de acționare, cât de cât suficientă pentru a miscă rotița.

Asta nu înseamnă ca rotița va merge mai greu, ci că aceasta nu se va misca dacă va fi atinsă accidental.

Spuneam că Plantronics a reușit să elimine “aproape în totalitate” acest “user fault” deoarece butonul de pornire / oprire nu este atât de rigid și glisează destul de ușor, dar nu în jos, comandă care oprește curentul din cască, ci în sus.

Cu toate acestea, dacă acționezi, fără să vrei, butonul de pornire / opreire în sus, singurul lucru care se va întâmpla este că vei auzi aceeași poezie pe care o auzi atunci când pornești casca: “Casca este conectată. Nivelul bateriei este ridicat / mediu / scăzut”.

Iar acest lucru ne aduce la următoarea funcționalitate, care mie mi-a plăcut, faptul că RIG 800HS îți vorbește.

Știi atunci când casca este pornită și știi câtă baterie mai ai sau dacă trebuie să conectezi casca pentru a se încărca. Pentru mine, acest aspect este un must-have, mai ales că te anunță de fiecare dată care este nivelul bateriei și nu o face numai atunci când este prea târziu.

Este extrem de frustrant mai ales pentru cei care merg în RAID-uri, fie că vorbim de WoW sau Destiny, să te pregătești pentru o sesiune de cel puțin 4 ore de gaming, iar cu 10 minute înainte de RAID să te anunțe casca că trebuie să o pui la încărcat.

La capitolul baterie, am fost plăcut impresionat

După cum spuneam, eu sunt un utilizator moderat și nu stau cu căștile non-stop urechi, dar pot spune că le folosesc de până la 5 ori pe zi, în medie până la 1 oră și jumătate / zi. Timp de o lună, cât le-am folosit, am încărcat căștile de 4 ori, adică o dată pe săptămână. Probabil că pentru un utilizator avansat, care se joacă între 3 – 6 ore pe zi, numărul de încărcări se dublează, dar pentru mine, durata de funcționare este una foarte bună.

Cam acestea ar fi elementele de design și funcționalitate, pe care am considerat că trebuie neapărat să le atingem, iar acum trecem la funcționalitatea principală de care o pereche de căști are nevoie: calitatea sunetului.

Tocmai această calitate a sunetului m-a determinat să iau decizia ca acest model de caști, Plantronics RIG 800HS, să devină căștile mele principale, pentru uz universal, pentru o perioadă bună de timp de acum înainte.

Din start pot spune că RIG 800HS au un bass foarte puternic, ceea ce nu i-ar ajuta pe jucătorii profesioniști de shootere, dar, din fericire, nu există doar shootere în industria de gaming.

Pentru că vorbim de un model de căști pentru PlayStation 4, implicit pentru jocuri, trebuie să menționez faptul că acestea se descurcă de minune și la capitolul divertisment, atunci când urmărești video-uri pe YouTube sau filme pe Netflix. Tocmai acel bass puternic îți creează o senzație de parcă te-ai afla în sala de cinema, iar filmul abia începe.

Am experimentat această senzație, culmea, nu la un film, ci în momentul în care am decis să reinstalez World of Warcraft, iar la prima lansare a pornit filmul intro al expansiunii “Battle for Azeroth”. Ascultam dialogul și sunetele de luptă, la o calitate cinema, încât mi s-a făcut pielea de găină.

Am mers mai departe și am folosit căștile și pentru a juca Overwatch și Heroes of the Storm, dar declick-ul nu s-a produs atunci, ci abia când am început să editez clipurile video, pentru canalul YouTube Noobz.

De ce abia atunci? Pentru că Mădălina mi-a “interzis” de ceva vreme să mai montez folosind căștile de gaming HyperX Cloud Alpha pe care le dețin, pentru că antifonează exagerat sunetul din exterior, încât se generează un efect de aplificare al sunetului. Pe scurt, în căști sunetul pare tare, dar când îl asculți în boxele laptopului, abia dacă auzi sunetul.

Iar ca să vă faceți o idee și mai bună: imaginați-vă că ascultați în căști cu volumul la maxim, iar când scoateți căștile volumul la PC, laptop sau smartphone este undeva la 30 – 50%. În final, cert este că am găsit rezolvarea și în sfârșit am găsit căștile de gaming pe care le pot folosi relaxat și pentru muncă.

Capacitatea de redare a sunetului este atât de mare la RIG 800HS, încât atunci când editez un video sau ascult o melodie, stau cu volumul undeva între 20% – 30% și nu mai trebuie să îmi afectez vreodată timpanele cu volumul dat la maxim (lucru ce în timp poate produce daune considerabile la nivel de auz).

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!