More

  Căști de gaming care îți satisfac nevoile și pentru filme sau muncă

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Luna octombrie a fost dedicată utilizării căștilor, în special căști de gaming pentru PlayStation4, Plantronics RIG800HS. Dar, nu am folosit produsul așa cum v-ați fi așteptat, pentru gaming pe PS4, ci pentru gaming pe PC. În plus, m-au ajutat la editarea video, vizionat filme și ascultat muzică.

  De ce Plantronics RIG800HS

  RIG 800HS este o pereche de căști wireless, concepute special pentru PlayStation 4. Dar acestea se descurcă perfect și pe PC sau Mac.

  Utilizarea căștilor, timp de o lună de zile, m-a ajutat să înțeleg de ce RIG 800HS este un produs potrivit nu doar pentru PlayStation 4.

  Atunci când faci o investiție de peste 150 de euro pentru o pereche de căști de gaming, scopul trebuie să fie foarte clar. Trebuie să fii conștient că le vei folosi și pentru alte activități. Astfel, ele trebuie să merite banii în proporție de 100%.

  Nu toți câștigăm financiar din gaming. Unii ne jucăm de plăcere, alții o facem pentru a avea pretextul perfect să petrecem mai mult timp cu prietenii. Există și acei gameri amatori care, pentru relaxare, au nevoie de o soluție să evadeze din cotidian. Aici intervin jocurile. Dar experiența de gaming nu poate fi tratată oricum.

  O să vă spun care a fost experiența mea cu Plantronics RIG 800HS. Veți vedea pentru ce le-am folosit cel mai des și unde m-au surprins. Mai presus de orice, vă voi spune de ce le consider perfecte și de ce doresc să le folosesc în următoarele luni drept principalele mele căști de gaming și de lucru.

  Nu pot începe să vorbesc despre un produs fără să studiez design-ul. Este primul lucru cu care ne întâlnim atunci când deschidem ambalajul.

  Căști de gaming cu design plăcut și funcționalitate sporită

  RIG 800HS păstrează linia de design pe care o regăsim la toată gama de căști de gaming RIG, de la Plantronics. Observăm mici diferențe, care sunt mai degrabă de nuanță. Este ca și cum ai analiza design-ul tuturor modelelor de la Porsche, Lamborghini sau Ferrari. Toate au cam aceeași formă, dar unele elemente le fac să se distingă în ele.

  RIG 800HS sunt la fel de comode și păstrează acel sentiment pe care îl ai atunci când pui capul pe o pernă pufoasă. Cupa îți cuprinde urechile, fără să le turtească sau să te deranjeze în vreun fel. Materialul extrem de moale folosit pentru cască este același întâlnit la celelalte căști de gaming de la Plantronics pe care le-am mai testat.

  Modelul căștilor de gaming RIG 800HS are un sistem de ajustare pe cadrul modular RIG, foarte practic și util. Asta înseamnă că poți să îți le personalizezi după propriul plac.

  Un element de design și funcționalitate este și microfonul. Acesta nu este flexibil, ca în cazul RIG 400 sau RIG 500, nici detașabil. Este, în schimb, pliabil. Dacă microfonul este pliat, acesta trece automat pe modul “mute”.

  Dacă vom coborâ microfonul din poziția inițială, volumul microfonului revine la normal, iar coechipierii pot auzi din nou ce spui. Este o funcționalitate extrem de utilă. Nu mai avem nevoie de butoane pe care să le găsești cu greu, în întuneric. Spun întuneric deoarece majoritatea gaming-ului de întâmplă noaptea, iar lumină deranjează activitatea.

  Am ajuns la capitolul comenzi. Am vorbit despre microfon, care este amplasat pe aceeași cască unde avem toate celelalte comenzi. Trebuie să recunosc că, pentru mine, inițial acest lucru nu mi-a fost deloc pe plac. Nu eram învățat cu această poziționare. Cu toate acestea, am trecut peste principii și am zis să încerc, să văd cât mi-ar lua să mă obișnuiesc.

  Dacă utilizezi căștile intens, oprește-le când nu le folosești

  Timpul de acomodare nu este îndelungat. Eu folosesc căștile de gaming moderat. Mi-a luat aproximativ 3 zile să mă obișnuiesc până când nu a mai fost nevoie să caut rotița de volum.

  Adevărul este că procesul este deloc anevoios. Pe cască ai două rotițe și un buton. În primul rând, avem butonul de pornire / oprire.  Acesta este acționat prin glisare, nu apăsare. Este un mecanism extrem de util atunci când vrei să ajustezi poziția căștii și poți apăsa accidental butonul.

  Acest buton este amplasat între două rotițe, fiecare la o distanță considerabilă față de buton. În acest mod se evită acționarea unei comenzi nedorite.

  Avem prima rotiță în partea superioară a căștii. Această rotiță controlează sunetul din joc și sunetul de chat. Practic, este un mod de a comuta între volumul de chat și volumul din joc. Poți să comuți între sunetul din chat și sunetul din joc.

  În partea inferioară avem rotița care controlează volumul general al sunetului. Indiferent că este vorba despre sunetele din joc sau voice chat sau muzica de pe YouTube.

  După cum spuneam, la început am fost cam reticent în ceea ce privește butoanele de control amplasate direct pe cască. Această reticență vine și din considerente de user experience și user fault. De cele mai multe ori, utilizatorul trebuie să își adapteze stilul de utilizare pentru produsul respectiv, în funcție de construcția sa.

  Am fost plăcut surprins să constat că acest lucru nu se aplică și în cazul RIG 800HS

  Spun acest lucru tocmai pentru că Plantronics nu s-a limitat la o configurație “cu cap” a butoanelor. Aici vorbim și de modul în care trebuie să interacționeze utilizatorul, ci și la modul în care funcționează acestea.

  Din punctul meu de vedere, RIG 800HS a reușit să elimine, aproape în totalitate, user fault-ul (eroare în utilizare de către utilizator). Butoanele au nevoie de o minimă forță de acționare, suficientă pentru a miscă rotița și pentru a evita o rotire accidentală. Asta nu înseamnă ca rotița merge mai greu, ci că aceasta nu se va misca dacă va fi atinsă accidental.

  Butonul de pornire/oprire are și o funcționalitate suplimentară. În scenariul în care casca este pornită, iar butonul este acționat în sus, vei auzi mesajul : “Casca este conectată. Nivelul bateriei este ridicat / mediu / scăzut”.

  Acest lucru ne aduce la următoarea funcționalitate, care mie mi-a plăcut: RIG 800HS îți vorbește.

  Știi dacă are o conexiune cu PC-ul și dacă o poți folosi sau dacă trebui încărcată. Pentru mine, acest aspect este un must-have. Te ferește de neplăceri de a se opri sunetul în timpul jocului.

  Este extrem de frustrant mai ales pentru cei care merg în RAID-uri. Fie că vorbim de WoW sau Destiny, atunci când te pregătești pentru o sesiune de cel puțin 4 ore de gaming nu poți cu 10 minute înainte de RAID să conștientizezi că ai o cască descărcată.

  La capitolul baterie, am fost plăcut impresionat

  După cum spuneam, eu sunt un utilizator moderat și nu stau cu căștile non-stop urechi. Pot spune că le folosesc de până la 5 ori pe zi, în medie, până la 1 oră și jumătate / zi. Timp de o lună, cât le-am folosit, am încărcat căștile de 4 ori, adică o dată pe săptămână. Probabil că pentru un utilizator avansat, care se joacă între 3 – 6 ore pe zi, numărul de încărcări se dublează. Pentru mine durata de funcționare este una foarte bună.

  Cam acestea ar fi elementele de design și funcționalitate, pe care am considerat că trebuie neapărat să le atingem. Acum trecem la funcționalitatea principală de care o pereche de căști are nevoie: calitatea sunetului.

  Tocmai această calitate a sunetului m-a determinat să iau decizia ca acest model de caști de gaming, Plantronics RIG 800HS, să devină căștile mele principale. Le voi folosi pentru uz universal, pentru o perioadă bună de timp de acum înainte.

  Sunetul este de foarte bună calitate

  RIG 800HS au un bass foarte puternic, ceea ce nu i-ar ajuta pe jucătorii profesioniști de shootere, dar, din fericire, nu există doar shootere în industria de gaming.

  Pentru că vorbim de un model de căști pentru PlayStation 4, implicit pentru jocuri, trebuie să știți că acestea se descurcă de minune și la capitolul divertisment. Îndiferent că urmărești video-uri pe YouTube sau filme pe Netflix. Tocmai acel bass puternic îți creează o senzație de parcă te-ai afla în sala de cinema, iar filmul abia începe.

  Am experimentat această senzație, culmea, nu la un film, ci în momentul în care am decis să reinstalez World of Warcraft. La prima lansare a pornit filmul intro al expansiunii “Battle for Azeroth”. Ascultam dialogul și sunetele de luptă, la o calitate cinema. Mi s-a făcut pielea de găină.

  Am mers mai departe și am folosit căștile și pentru a juca Overwatch și Heroes of the Storm. Declick-ul nu s-a produs atunci, ci abia când am început să editez clipurile video, pentru canalul YouTube Noobz.

  De ce abia atunci? Pentru că Mădălina mi-a “interzis” de ceva vreme să mai montez folosind căștile de gaming HyperX Cloud Alpha pe care le dețin. Motivul este foarte simplu. Antifonează exagerat de bine sunetul din exterior, încât se generează un efect de aplificare al sunetului. Pe scurt, în căști sunetul este tare, dar când îl asculți în boxele laptopului, abia dacă auzi sunetul.

  Iar ca să vă faceți o idee și mai bună: imaginați-vă că ascultați în căști cu volumul la maxim, iar când scoateți căștile volumul la PC, laptop sau smartphone este undeva la 30 – 50%. În final, cert este că am găsit rezolvarea și în sfârșit am găsit căștile de gaming pe care le pot folosi relaxat și pentru muncă.

  Capacitatea de redare a sunetului este atât de mare la RIG 800HS, încât atunci când editez un video sau ascult o melodie, stau cu volumul undeva între 20% – 30% și nu mai trebuie să îmi afectez vreodată timpanele cu volumul dat la maxim (lucru ce în timp poate produce daune considerabile la nivel de auz).

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.