Cum ștergi urma de pe internet pas cu pas

Mădălina Gănescu
- 25.07.2019, 9:28 în Online
16

SHARES
cum stergi urma de pe internet

În urma dezbaterilor despre securitate și intimitate care au luat naștere în spațiul public, tot mai mulți utilizatori vor să dispară de pe internet. Dar, pentru că vorbim despre un spațiu vast, în care s-au strâns poate și zeci de ani de informații despre unii dintre noi – procesul este unul mai anevoios. Haideți să vedem în cele din urmă cum ștergi urma de pe internet.

Dacă vrei să dispari de pe internet. Dacă vrei să ștergi câteva dintre conturile online vechi. În rândurile ce urmează găsești câteva sfaturi despre cum să începi să faci asta.

Ce trebuie să știi în avans

În funcție de amploarea activității tale online curente, este posibil ca eliminarea completă a prezenței online să nu fie posibilă. De exemplu, în timp ce îți poți șterge contul Facebook, mesajele pe care le-ai trimis în privat celorlalți rămân intacte. Iar, Facebook este doar unul dintre potențialele mii de locuri pe care le-ați accesat online.

Pe măsură ce dezactivați conturile online, veți pierde în mod inevitabil accesul la anumite platforme, programe sau funcții. Spre exemplu, fără un cont Google, nu poți descărca aplicații pe Android.

Cum ștergi urma de pe internet – De unde să începi

Creează o listă a site-urilor pe care dorești să le elimini. Pe măsură ce creezi această listă, este posibil să dorești să acorzi prioritate anumitor site-uril.

Platforme sociale

Mulți oameni sunt înscriși pe platforme sociale precum Facebook, Instagram și LinkedIn. Cele pe care le folosești zilnic ar trebui să fie primele pe lista ta.

În timp ce verifici aceste platforme, ar trebui să căuți și alte conturi potențial legate la ele. Le veți găsi dacă intri pe Facebook> Setări> Aplicații și site-uri Web. De asemenea, dacă ai un cont Google, este posibil să găsești parola salvată și aplicațiile conectate accesând pagina de securitate.

Utilizarea e-mailurilor

Încearcă să cauți prin e-mailurile vechi pentru cuvinte cheie precum: „cont”, „activare”, „înregistrare”, „nume de utilizator”, „verificare” și „parolă”. Astfel, vei vedea ce site-uri se afișează. Este posibil să trebuiască să filtrezi rezultatele după dată, dacă dorești să găsești conturile foarte vechi.

Ia în considerare și activitățile și pasiunile din trecut. Ce ți-a plăcut acum doi ani? Ce ți-a plăcut acum douăzeci de ani și unde s-ar putea să te conducă pe internet? Aceste întrebări pot duce la site-uri web uitate de mult timp la care ești afiliat sau despre care suspectezi că ești afiliat. Aceste site-uri pot fi căutate în contul de e-mail.

Folosind căutarea Google

După ce ai cercetat mai multe site-uri web prin intermediul căsuței de e-mail, e momentul să apelezi la Google.

În motorul de căutare Google, încearcă să căuți anumite detalii de identificare personală. Lucruri precum numele tău, adresa de e-mail, numerele de telefon din trecut sau actuale sau numele de utilizator. Poți face acest lucru în mod incognito sau privat. Asta dacă nu dorești ca detaliile să fie salvate în istoricul navigării.

Aplicații de pe telefon, programe de pe computer

Aplicațiile și programele instalate sunt alte surse reale de activitate online. Ai identificat probabil link-uri către multe dintre acestea deja.

Poate un cont Spotify sau Netflix utilizat în prezent. Însă este posibil să descoperi un program descărcat cu ani în urmă, la care trebuie să te înregistrezi cu o adresă de e-mail și o parolă.

Hardware

Ca măsură finală, analizează hardware-ul și gândește-te dacă ai partajat detalii personale cu o companie. Se poate să fie pentru suport de produs sau în scopuri de garanție. Deși nu recomandăm anularea garanției în cazul în care încă mai ai nevoie de ea. Află înainte dacă garanția mai e în termen, iar apoi ia decizii.

Cum ștergi urma de pe internet – Soluții care te pot ajuta sau nu

După ce ai realizat o listă de conturi online pe care dorești să le ștergeți, treci la treabă.

De cele mai multe ori, este un proces ireversibil. Așa că, ia-o pas cu pas. Fiecare website sau platformă unde ai cont, ar trebui să aibă o pagină de cont sau de setări. Trebuie să te loghezi în ele și apoi să cauți „elimina contul”, „dezactivează contul”, „anulează înregistrarea” sau ceva asemănător.

Dacă nu te descurci, poți să cauți pe Google tutoriale de dezactivare a conturilor. Nu este exclus să fie necesar să soliciți prin email ștergerea conturilor și eliminarea informațiilor direct de la aparținătorul site-ului.

Poți, de altfel, să folosești soluții precum JustCheck.me, Checks Background sau Account Killer. Acestea oferă legături către paginile de dezactivare a contului pentru o mulțime de site-uri web, cu câteva note explicative despre cum să vă ștergeți de la ele.

Alte servicii gratuite și plătite

Există multe servicii plătite sau gratuite care îți arată cum ștergi urma de pe internet. Totuși, recomand mai degrabă eliminarea manuală a contului. Este bine să nu îți pui toată încrederea în terțe soluții sau servicii pentru a-ți șterge conturile.

Deseat.me este un instrument gratuit pentru utilizatorii de cont de e-mail Google sau Outlook. Acesta compilează toate conturile la care ești în prezent înscris și îți permite să trimiteți o cerere de eliminare celor cu care nu vrei să colaborezi.

Cum ștergi urma de pe internet – Ce nu puteți șterge

Dacă ați semnat anterior drepturi de publicare pentru ceva ce ați făcut online, este puțin probabil să puteți elimina acest conținut. Poate găsești înțelegere la cei pentru care ai prestat servicii sau poate îi poți convinge să șteargă totul contracost. Cu cât acest conținut sau produsul este mai popular, cu atât mai dificil va fi eliminarea acestuia.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!