More

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a 6-a

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Credeați că a luat sfârșit saga Huawei? Și noi! Dar, se pare că ne-am înșelat. Pe măsură ce trece timpul apar noi informații pe care diferite publicații și agenții de știri mari din străinătate le investighează. Dacă vrei, te poți pune la zi cu subiectele despre Huawei din seria ”Soarta telefonului tău Huawei”.

  Nu o să vorbim de data aceasta despre telefoanele Huawei. Ci despre un nou scandal în care apare numele Huawei. De altfel, un subiect care poate avea un impact major asupra consumatorilor, dacă se dovedește a fi real.

  Trebuie să precizez încă de la început că subiectul despre care vorbim astăzi are la bază trei surse citate de The Washington Post. Dar, pentru că toate trei doresc să rămână anonime, vom fi rezervați în a pune punctul pe ”i”. În schimb, vom vorbi despre implicații și posibile urmări, pentru a fi, totuși, pregătiți pentru ce urmează.

  Pe scurt, vorbim despre interzicerea companiei Huawei să facă afaceri pe piața din Statele Unite ale Americii. Despre declarațiile lui Donald Trump, despre cele ale CEO-ului Huawei, Ren Zengfei, despre ce face și spune președintele Chinei, dar și despre ce înseamnă toate astea pentru consumatorul final.

  Înainte de a urmări acest video, vă recomand să treceți prin celelalte 6 videoclipuri realizate. Asta vă va ajuta să vă creați o imagine de ansamblu și să nu pierdeți din vedere informații esențiale.

  Soarta telefonului tău Huawei: Huawei face afaceri cu Coreea de Nord

  Astăzi vorbim despre un nou subiect, în care Huawei pare să fi fost implicată în afaceri cu Coreea de Nord. Dar, nu orice fel de afaceri. Cel puțin, asta arată rapoartele citate de The Washington Post. Producătorul de tehnologie chinez, se pare că, a ajutat în secret guvernul Nord Coreean să contruiască și să mențină rețeaua comercială wireless a țării.

  Huawei a încheiat parteneriat cu firma de stat chineză – Panda International Information Technology pe o serie de proiecte, într-o perioadă de cel puțin opt ani de zile. Informațiile reies dintr-o serie de contracte și foi de calcul obținute dintr-o bază de date care prezintă operațiunile companiei de telecomunicații la nivel global.

  Foile de calcul vin de la un fost angajat Huawei

  Foile de calcul au fost puse la dispoziția The Post de către un fost angajat Huawei. Acesta a considerat informația ca fiind de interes public. În schimb, a preferat să își păstreze anonimatul, fiindu-i teamă de repercusiuni. Încă două seturi de documente au fost distribuite de alte două surse, care și-au dorit ca informația să ajungă la public. Și aceștia au preferat să vorbească sub protecția anonimatului.

  Pentru cei care nu știu, etica și deontologia presei spune că jurnalistul poate și trebuie să își protejeze sursele, atunci când situația impune. Acces la numele surselor au doar jurnalistul care a investigat subiectul și organele de anchetă. Organe de anchetă care sunt obligate, de asemenea, să păstreze anonimatul martorilor, din motive de siguranță.

  Așadar, pe cei dintre voi care spuneți că dacă sursa nu este dezvăluită, informația nu e veridică, vă invit să studiați un pic legea. Nu spun că trebuie să luăm de bun tot ce se vehiculează, dar până la verdictul final al organelor de anchetă, nu strică să ne informăm continuu.

  Mergând mai departe, problema nu se pune că Huawei face afaceri cu Republica Populară Democrată Coreeană, ci că a folosit tehnologie americană în componentele sale. Acest lucru a încalcat controlul exporturilor din Statele Unite pentru a furniza echipamente către Coreea de Nord. Acolo, regimul izolat s-a confruntat cu sancțiuni internaționale extinse asupra programului său de arme nucleare și a abuzurilor asupra drepturilor omului.

  Departamentul de Comerț a refuzat să comenteze pe marginea subiectului. În schimb, a investigat legăturile dintre Huawei și Coreea de Nord încă din 2016. Deși, niciodată nu a făcut o legătură publică între cele două. Separat, Departamentul de Justiție a acuzat Huawei de fraudă bancară și încălcarea sancțiunilor aplicate de Statele Unite ale Americii asupra Iranului. Compania, după cum era de așteptat, a pledat nevinovată.

  Huawei spune că nu face afaceri în Coreea de Nord – Dar nu și că nu a făcut

  Huawei transmite prin intermediul unui comunicat de presă că ”nu are nicio prezență de afaceri” în Coreea de Nord. Purtătorul de cuvânt Joe Kelly a refuzat să ofere detalii suplimentare. De asemenea, nici nu a precizat dacă Huawei a avut sau nu afaceri în Coreea de Nord în trecut – fie ele directe sau indirecte.

  Reprezentantul Huawei nu a negat autenticitatea documentelor oferite publicului de sursele care au dorit să își păstreze anonimatul. Cum de altfel, a refuzat să le verifice.

  ”Huawei se angajează pe deplin să respecte toate legile și reglementările aplicabile în țările și regiunile în care operează. Incluzând toate legile și reglementările privind controlul exporturilor și directivei autorităților Națiunilor Unite, Statelor Unite și Uniunii Europene.”, se arată în comunicatul de presă emis de Huawei.

  Reprezentanții companiei de stat Panda Group din Coreea de Nord au refuzat să comenteze.

  Soarta telefonului tău Huawei: Infrastructura 5G a Huawei ar putea să fie interzisă

  Descoperirea unei legături între Coreea de Nord și Huawei a alarmat Statele Unite ale Americii și oficialii în securitate europeni. Se pune problema inclusiv să fie complet interzisă infrastructura 5G a Huawei.

  ”Doar prin simplul fapt că există o legătură între Huawei și Coreea de Nord se ridică probleme politice și diplomatice în Washington, dacă altceva nu.

  Când te gândeai că relațiile dintre Statele Unite și China nu pot să se complice mai mult și că relația Statele Unite – Coreea de Nord nu ar putea fi mai complicată, ai această situație în care China și Coreea de Nord lucrează împreună să permită Coreei  să facă pași într-o zonă de tehnologie potențial sensibilă.”, precizează Evans J.R. Revere, fost oficial al Departamentului de Stat axat pe Asia de Est.

  Un alt oficial al Departamentului de Stat, care a dorit să-și păstreze anonimatul, spune că: ”O companie ca Huawei nu este de încredere din cauza culturii sale și a numeroaselor incidente care indică o dorință de a se sustrage sau de a încălca în cele din urmă legile.

  Lucrând cu regimuri precum Coreea de Nord, care privează în mod regulat persoanele de drepturi fundamentale ale omului, ridică motive de îngrijorare.”

  Cum pare că făcea Huawei afaceri cu Republica Populară Democrată Coreeană?

  Înainte de anul 2008, Coreea de Nord se străduia să găsească multinaționale care să construiească o rețea 3G într-un mediu de afaceri atât de riscant.

  Așa a luat naștere furnizorul wireless Koryolink. Bazele soluției au fost puse în urma unei vizite discrete pe care Kim Jong Il a făcut-o la sediul central Huawei din Shenzhen, China, în 2006. De atunci, Coreea de Nord a decis să lucreze cu Huawei.

  În ceea ce privește Panda Group, compania nu este străină de afacerile cu China. În 2001, spre exemplu, președintele Chinei la acea vreme, Jiang Zemin, aflat într-o vizită oficială în Cuba, a oferit țării din Caraibe un milion de televizoare produse de Panda. Tot atunci, compania a fost introdusă liderului cubanez Fidel Castro.

  Huawei a lucrat îndeaproape cu Panda pentru a furniza Coreei de Nord stațiile, antenele și alte antene necesare lansării Koryolink. Toate aceste lucruri reies din documentele primite the The Post. Potrivit unei surse apropiate subiectului, ani la rând, angajații Huawei și cei ai Panda au lucrat dintr-un hotel ieftin de lângă Kim Il Sung Square în Pyongyang.

  Soarta telefonului tău Huawei: Ce implicații a avut Huawei în Coreea de Nord

  Huawei a fost implicată în ”integrarea rețelei” și servicii de ”software”, ca de altfel și în cel puțin un proiect de ”dezvoltare” a  Koryolink, după cum reiese din documente. Compania chineză a furnizat și ”servicii de management” și servicii de ”asigurare a rețelei”. Yin Chao este unul dintre foștii angajați Huawei care a lucrat la sistemul automatizat callback al Koryolink în perioada 2012 – 2013.

  Un contract din 2008 arată că Panda a transportat echipament Huawei în Dandong, un oraș din nord-estul Chinei, cunoscut pentru comerț transfrontalier. De acolo, acestea au fost transportate cu trenul în Pyongyang, Coreea de Nord.

  Huawei a încheiat afaceri și cu o companie chineză numită Dandong Kehua, care în 2017 a fost sancționată de autoritățile americane pentru export și import de bunuri în și din Coreea de Nord. Comerțul de acest tip este văzut de oficialii Statelor Unite ale Americii drept o finanțare a programelor de rachete nucleare și balistice ale Phenianului.

  Coreea de Nord se numea A9 în proiectele Huawei

  În documentele obținute the The Washington Post, Huawei se referă la țările în care face afaceri prin nickname-uri. Spre exemplu, proiectul din Coreea de Nord este listat A9. Germania este A5, Statele Unite este A7, iar lista continuă.

  Pe un forum semiprivat folosit de angajații Huawei, un bărbat povestea anul trecul despre cum a ajutat la lansarea Koryolink în A9 în vara anului 2008. Tot acesta s-a referit la Coreea de Nord spunându-i  ”chaoxian”, care se traduce în limba romană Coreea de Nord.

  Coreea de Nord a interceptat și monitorizat de-a lungul timpului, după cum se arată în documentele sursă, atât apeluri domestice, cât și internaționale.

  În primăvara anului 2008, Orascom și Korea Post au cerut companiei Huawei să dezvolte un protocol de criptare pentru rețea. Se pare că, în cele din urmă, guvernul a creat propriul algoritm de criptare.

  Soarta telefonului tău Huawei: Concluzia

  Așadar, suntem departe de a pune punct subiectelor despre Huawei, echipamentele de rețea pe care le dezvoltă și scandalurile cu privire la securitate națională în care e prezentă compania.

  În ciuda tuturor subiectelor negative despre producătorul chinez, Ren Zengfei, fondatorul și CEO-ul companiei, a declarat zilele acestea că în 2019 Huawei crede că va atinge 270 de milioane de unități vândute. Chiar și cu interdicția de a face afaceri în Statele Unite ale Americii. Legat de scandalul despre Coreea de Nord, tatăl Huawei nu comentează nimic pentru moment.

  Între timp, noi testăm în continuare produse ale Huawei la Noobz. De altfel, dispozitive care trebuie să recunoaștem că sunt foarte bune și pot ajuta utilizatorii să aibă acces mai ușor la tehnologiile de ultimă generație, la un preț accesibil.

  Experiența noastră cu laptopul MateBook 13 este una foarte bună, iar cât de curând vom publica un review al produsului pe canalul de YouTube Noobz și pe www.noobz.ro .

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.