More

  Huawei Mate 30 Pro ar fi putut fi un smartphone foarte bun

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Huawei Mate 30 Pro: De când a fost Huawei interzis în Statele Unite ale Americii, văd fel și fel de formatori de opinie care promovează telefoanele ca pe cele mai bune camere foto. În loc să vorbim despre beneficiile pe care le aduc smartphone-urile în viețile personale și profesionale, măsurăm care o are mai mare și mai bună. Să aibă cât mai mulți pixeli, să dea de 10x zoom, să vezi în casa vecinului. Să fie pe rotund. Ba nu, să fie pe pătrat. Însă nimeni nu mai vorbește despre ce aplicații poți să folosești pe telefon, ce jocuri să joci sau cât de ușor poți să comunici acum cu cei aflați la capăt de lume.

  S-a uitat de partajarea rapidă a documentelor și mai ales, s-a uitat de securitate! Am mai vorbit în nenumărate rânduri despre faptul că nu sunt de acord cu acei guru ai tehnologiei care prezintă și recomandă diferite soluții prin care să vă instalați aplicații pe telefon. Nu mi-am schimbat părerea.

  Din contra, sunt și mai dezamăgită, în contextul în care chiar recent am fost victimele unui hacker care și-a făcut de cap 10 zile pe canalul de YouTube Noobz. Am conștientizat încă o dată, dar acum chiar pe pielea noastră, ce înseamnă să fii vulnerabil. Avem un motiv în plus să fim reținuți când vine vorba de recomandările de instalare a aplicațiilor de la terți.

  Dragi colegi! Pentru că știu că vă uitați la materialele pe care le fac la Noobz

  Măcar fiți sinceri voi cu voi, acum că nu vă vede nimeni! Nu sunteți ok cu telefoanele care nu au aplicații instalate din surse sigure. Nu le-ați recomanda prietenilor și familiei. O faceți pentru că ați văzut că e rost de încasat ceva pe fondul necazului Huawei. N-ați devenit voi peste noapte fani Huawei. Tot cu iPhone 11 Pro sau Note10 vă faceți poze în vacanțe, tot de pe MacBook editați video și publicați materialele.

  Fiți sinceri cu voi și cu cei care vă urmăresc și au încredere în voi. Da, sunt captivante rant-urile, dar să nu uităm de securitate. Da, e frumos să editezi de pe câmpul cu viorele, dar serios acum, de câte ori facem asta? Fac acest preambul pentru că, așa cum v-am spus din vlogul din Madrid – mi s-a luat de teatru, îmi stă în gât regia și e cazul să învățăm cu adevărat când e bună și dacă-i bună tehnologia.

  Și-acum, să vă spun cum am văzut eu interacțiunea cu Huawei Mate 30 Pro, pe care l-am testat prin Orange Smartphone Tester

  Asta pentru că, deși știți încă din toamnă care este părerea mea despre acest telefon, am zis să-i testez capacitățile. Desigur, testarea a fost făcută bazat pe stilul meu de utilizare. Ce-a ieșit? O veritabilă testare de cameră foto cu specificații de telefon. Atenție, telefon, nu smartphone. Un smartphone e un telefon inteligent, nu o cameră foto cu ecran tactil de peste 6 inch și funcții de apeluri vocale.

  Încă din toamna anului trecut am spus că este doar o chestiune de timp până când Huawei va pierde din simpatia publicului. Pe de o parte din cauza lipsei de transparență cu privire la interdicția de a face afaceri cu producătorii din State. Pe de altă parte pentru că succesul Huawei în Europa și în lume s-a datorat în proporție covărșitoare parteneriatelor cu Leica și Google.

  Huawei nu a vândut sute de milioane de telefoane anual pentru că e Huawei. Ci pentru că a încheiat parteneriate puternice pentru cameră și servicii Google. Iar asta se vede în estimările cu privire la vânzările de telefoane ale companiei pentru 2020. Anul trecut s-au vândut 240 de milioane de telefoane, anul ăsta se discută despre cel mult 190 de milioane.

  Da, o să spuneți că e mult și atât

  Însă, atenție, vorbim despre vânzări la nivel global. Numai în China Huawei are 40% din piața de smartphone-uri. Iar dacă iei în calcul un miliard și jumătate de chinezi declarați pe 9 martie 2020, vezi cam cât vinde Huawei în China. Am întrebat în nenumărate rânduri compania cât vinde în România, dar nu am primit niciodată comunicări concrete.

  Numai într-un trimestru din 2019 Samsung, cel mai mare producător de telefoane din lume a vândut 18.3 milioane de smartphone-uri în Europa. Iar Samsung are 40% din piața de smartphone-uri în Europa. Așa poate ne dăm seama cât de mult pierde, de fapt, în lume Huawei prin interdicția primită în SUA.

  De ce vă spun toate astea? Pentru că m-am săturat de rapoarte care vorbesc despre succesul Huawei, când producătorul e în cădere liberă începând cu mai 2019. Nimeni nu vorbește despre bugetele de marketing investite pentru a fi păstrat acest brand în mentalul colectiv.

  Și nimeni nu vorbește despre clienții care dau bani pe telefoane Huawei fără aplicații Google și abia acasă își dau seama că nu pot să-și instaleze Facebook, Instagram, WhatsApp sau Gmail. E ok să faci review de produs. Inclusiv pentru telefoane care nu au acces la serviciile Google. Însă, recomandarea corectă și demnă în fața publicului este

  Să nu se cumpere aceste produse

  De ce? Pentru că nu se potrivesc nevoilor noastre. Noi, europenii, folosim serviciile Google sau Apple în proporție covărșitoare. Și am ales să cumpărăm telefoane de la chinezi tocmai pentru că vin cu Android și servicii Google. Telefoanele de la producători precum Xiaomi, Oppo sau Huawei sunt viabile cât timp au serviciile Google pe ele. Nu le mai au, nu mai sunt utile. Pot fi vândute în China, unde fiecare producător de telefoane are magazinul lui de aplicații.

  Da, Google are monopol. O simțim și noi, creatorii de conținut, zi de zi. Dar ce să vezi, nimeni nu o face, cel puțin la această oră, mai bine ca Google. Știu că mulți colegi de pe nișa de tehnologie gândesc ca mine. Însă, fiecare cunoaște motivele pe care le are să nu verbalizeze. Însă, nu-i problemă, sunt vocală eu și pentru ei.

  Nu sunt prea fericită nici cu ecosistemul Apple. De multe ori am explicat de ce nu pot cu iPhone-urile. Îmi place să am parte de experiențe de lucru fără cusur. Ce nu-mi place este să fiu îngrădită într-un ecosistem. De asta am ales să folosesc telefon Android.

  Nu vreau să fiu condiționată să folosesc anumite monitoare, periferice și alte dispozitive de tehnologie doar pentru că telefonul sau laptopul meu e Apple. Însă, asta ține de mine și de tipul de utilizator care sunt. În schimb, nu o să contest niciodată securitatea pe care o oferă ecosistemul Apple și experiența profesională de care poți să ai parte dacă îți permiți ce e mai bun de la Apple.

  Îmi cer scuze dacă ați venit pentru un review al Huawei Mate 30 Pro în care să vă spun structurat ce design frumos are telefonul, ce cameră cea mai cameră are, cât de mare e autonomia bateriei sau cât de captivată sunt de funcționalități pe care oricum le vedem la multe alte telefoane de pe piață de ani de zile. Nu, smartphone-urile nu sunt navete spațiale. Trebuie să ne raportăm la ele ca la simple dispozitive care pot să aducă plus valoare în viața personală și profesională. Așa că, o ia pe rând.

  Poți să vorbești la telefon cu Huawei Mate 30 Pro?

  Da! Poți să faci poze la o calitate foarte bună cu Mate 30 Pro? Da! Și, ce mai poți să faci cu Mate 30 Pro? Păi, prea multe, nu prea. De ce?

  Pentru că nu ai aplicațiile necesare să faci asta. Degeaba hardware-ul e bun, dacă nu există software. Ca să asculți muzică pe acest telefon, ai nevoie de o aplicație – Spotify, Deezer.

  Ca să vizionezi filme, ai nevoie de Netflix sau HBO Go. Ca să partajezi pozele minunate pe care le realizezi în vacanță, trebuie Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok. Vrei să-ți cauți și tu jumătatea, ai nevoie de un Tinder. Vrei să vizionezi videoclipurile Noobz, ai nevoie de YouTube. Mai ales dacă dai 4000 – 5000 – 6000 lei pe un smartphone.

  Am călătorit prin Serbia, Croația, Slovenia, Italia, Spania, Franța, Germania, Austria și Ungaria în ultimele 2 – 3 săptămâni. Cum credeți că am circulat prin satele din Franța? Cum credeți că am evitat Autopista din Spania să nu plătim taxe? Cum credeți că am ajuns cu precizie la cazare? Folosind sfintele Waze și Google Maps.

  Însă, nu de pe Huawei Mate 30 Pro

  Iar acesta este încă un motiv pentru care nu trebuie să îți cumperi acest telefon. Nu cât timp nu are acces la serviciile pe care tu le folosești zi de zi. Chiar dacă primești o pereche de căști wireless de 700 lei și un voucher de 1000 lei să-ți mai cumperi un telefon, Mate 30 Pro nu își merită banii decât dacă vrei să-l folosești pe post de cameră foto compactă, cu ecran tactil foarte mare.

  În videoclipul de mai sus o să tot ruleze fotografii pe care le-am realizat cu Huawei Mate 30 Pro. Nu am editat niciuna, totul e din cameră și din software-ul telefonului. Însă, dacă ar fi să dați zoom, să priviți detaliile, veți observa mici imperfecțiuni. Spre exemplu, la cele cu efect bokeh au fost situații în care software-ul nu a făcut diferența dintre păr, urechi și decor.

  Sau când imprimeul de pe jachetă a fost confundat cu decorul și a fost blurat. În plus, trebuie să mai țineți cont și de faptul că una vezi pe ecranul telefonului și alta se vede când partajezi imaginile în social media. Se schimbă rezoluția, se pixelează rezultatul final, iar tonurile culorilor țin și de tipul de ecran pe care îl are telefonul de pe care privești ulterior imaginile. Cum de altfel, contează și luminozitatea sau dacă folosești vreoun filtru pentru protecția vederii.

  O să o repet, să audă toată lumea – Huawei Mate 30 Pro face poze foarte bune

  Nu aș spune că sunt cele mai bune poze. Asta pentru că, sunt de părere că e foarte important cine realizează fotografiile. Mai contează să știi să folosești lumina, de la răsărit, de la apus, de la un stâlp. Nu poți să faci poze în parc seara, după ce apune soarele și să te așezi cu spatele la stâlpul care oferă sursa de lumină de care ai nevoie.

  Modul de noapte de pe Mate 30 Pro este, într-adevăr foarte bun. Însă, de precizat e că durează 6 secunde să faci o poză. Fiecare imagine este procesată de vreo 4 – 6 ori, iar asta o vezi când realizezi capturile. În plus, există o nuanță de galben în fiecare fotografie realizată cu Modul de Noapte.

  Am zis inițial că este din cauza luminii galbene de la stâlpii de iluminat public. Însă, apoi am fotografiat într-o încăpere fără sursă de lumină și a fost la fel. Așadar, sigur e ceva ce ține de procesarea Huawei.

  Toate fotografiile și videoclipurile pe care le-am realizat cu Huawei Mate 30 Pro și le-ați văzut în Stories pe Instagram și Facebook au fost transferate prin Bluetooth pe Galaxy Note9, telefonul personal ,pentru a putea fi postate. La peste 300 de imagini realizate, a durat uneori și peste o oră să transfer 30 – 40 de fotografii.

  Bateria Mate 30 Pro este foarte bună, dacă e să vorbesc strict de utilizarea telefonului pe post de cameră foto/video. Însă, nu știu cum s-ar comporta dacă a-și folosi Waze sau Maps, împreună cu Spotify, aș avea datele în permanență pornite și aș mai realiza și fotografii sau clipuri video. Cel mai probabil, ar oferi 12 ore de autonomie, dar nu mai mult.

  Senzorul de amprentă din display a avut momente când nu a răspuns din prima

  De cele mai multe ori se întâmpla dacă aveam mâinile reci. Legat de butonul de volum de pe lateral, e nefericit. Cel puțin din perspectiva mea de utilizator. Da, permite ecranului să de extindă și ai parte de acest aspect de cascadă, însă, lateralele ecranului  nu te ajută cu nimic. Nici la grip, nici ca experiență totală de utilizare.

  Cred că e mai degrabă un gimmick și atât. Butonul de volum ar trebui să se activeze când bați cu degetul mare de două ori pe lateralul ecranului. Însă, nu apare tot timpul din prima. De multe ori, a trebuit să țin telefonul cu o mână și să acționez butonul cu cealaltă. E interesantă funcționalitate, dar nu e atât de simplu de utilizat.

  Probabil unii o să mă blameze că nu am rulat niște teste benckmark, că n-am băgat telefonul în apă, n-am folosit reverse charging și așa mai departe. Da, știu, mulți dintre voi nu știți ce sunt benckmark-urile. Dar nu-i nimic, chiar nu folosesc la nimeni, vă asigur eu. Mai ales în cazul flagship-urilor. Chiar nu e cazul să le luați în seamă.

  Mi-aș fi dorit să testez mai mult acest telefon. Să văd Altered Carbon pe Netflix cât timp Cristi a condus prin Europa, să ascultăm podcast-uri pe Spotify să treacă timpul mai repede. Însă, din păcate, nu am avut cum, că n-am avut serviciile Google.

  Și, nu, nu le-am instalat și nu le voi instala niciodată de la terți

  O dată pentru că personal consider că nu e sigur să fac asta. A doua oară pentru că dacă ar fi telefonul meu nu aș face eu asta și încă o dată pentru că Google spune cu subiect și predicat că nu e sigur să fac asta. Știți cum e, ce ție nu-ți place, altuia nu-i face.

  Cum am făcut plățile prin Europa? Doar cu Orange Money și cu Banca Transilvania. La această oră sunt cele două servicii de banking pe care le folosim și le recomandăm. De ce Orange Money, v-am mai spus. Însă o să reiau în curând o serie video pe educație digitală în care o să povestesc și mai multe. I

  ar legat de BT, acolo avem deschis contul pentru firmă, iar la acest moment se dovedește a fi cea mai fiabilă soluție. Nu e neapărat cea mai bună, dar e fiabilă și suntem mulțumiți cu ea. N-am avut aplicațiile Orange Money sau Banca Transilvania în Huawei App Gallery, deci n-am folosit Mate 30 Pro pentru cumpărături. Abia începând cu 9 martie, în App Gallery e disponibilă și aplicația Orange Money.

  Pentru moment, aceasta este un magazin de aplicații extrem de sărac, căruia i-am pus multe semne de întrebare. Astfel am plătit cu telefonul personal, Note9 în toată vacanța, când a fost cazul de plată cu contactless.

  În ultimii ani, Google a înlăturat din Play Store sute de mii de aplicații malițioase

  Dar, pericolul e încă departe de a dispărea. Astfel, ce mă face să cred că aplicațiile disponibile în Huawei App Gallery sunt sigure sau, mai rău, că aplicațiile din terțe surse pot fi instalate în siguranță în noul Mate 30 Pro. Din păcate, nimic. Repet, suntem vulnerabili. Oricât ne place să credem sau nu și să vorbim despre asta. Oricând, printr-o aplicație nesigură un hacker poate să intre in telefon și poate avea acces la datele personale.

  Însă, despre securitate vom avea timp să vorbim într-o serie dedicată aici pe canal. Trebuie să vă povestim și cum s-a autoinvitat hackerul pe canalul de YouTube Noobz, despre cum să vă păziți să nu pățiți la fel, dar asta în perioada ce urmează. Despre Huawei Mate 30 Pro, numai de bine când vine vorba de camere. În rest, sunt sigură că se va vinde ca pâinea caldă în China.

  Recomandarea mea este ca operatorii să nu îl introducă în ofertă

  Indiferent cât de bună ar putea fi înțelegerea cu Huawei. Dacă producătorul vrea să își vândă produsul, mai bine să o facă la el pe site. Cum s-au înregistrat 700 de precomenzi cu mega campania de promovare cu guru tech și oameni de divertisment, sigur mai reușește Huawei să vândă câteva sute.

  Personal, aștept să se încheie problemele producătorului chinez și să revină lucrurile la normal. Vreau ca utilizatorii să beneficieze de avantajele tehnologiei Huawei. Vreau să avem acces la tehnologie de ultimă generație la prețuri accesibile. Însă, nu vreau asta cu orice cost.

  Am apreciat și am recunoscut întotdeauna avantajele Huawei, însă acum nu pot sub nicio formă să încurajez vânzarea unui produs pe care nu îl poți folosi la capacitate maximă pentru că nu vine cu aplicațiile de care ai nevoie.

  Îmi plac reclamele cu Lidia Buble, însă una e să fii brand ambasador și alta e să folosești cu adevărat zi de zi produsele brandului pe care îl promovezi. Mă întreb cum dă Lidia Buble share pe Facebook și Instagram la imaginile realizate cu Mate 30 Pro. Nu de alta, poate mă învață și pe mine. Numai să nu fie prin browser că asta făceam când foloseam Nokia C3 în 2012.

  Sper că vă sunt utile recomandările pe care le găsiți pe Noobz. Desigur, vă puteți informa întotdeauna din miile de alte surse disponibile online. La final, alegeți potrivit nevoilor pe care le aveți și încercați să vedeți dincolo de marketing.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.