Home NoobzIT NoobzIT 30.03.2020: Se digitalizează instituțiile publice?

NoobzIT 30.03.2020: Se digitalizează instituțiile publice?

0

NoobzIT 30.03.2020 vine cu noutăți despre încercarea de digitalizare a instituțiilor publice din România. De asemenea, astăzi vom vedea cum este afectată activitatea giganților de tehnologie.

Rețelele de socializare se confruntă cu dificultăți în gestionarea fluxului mare de utilizatori. Pe de altă parte, toate companiile își adună forțele pentru a contribui la o informare corectă a utilizatorilor. Vom vedea cum sunt ajutate familiile pentru a păstra legătura la distanță și cum sunt ajutate persoanele mai puțin pregătite pe acest domeniu online.

NoobzIT 30.03.2020: Licențele pentru banda de 2100 MHz pot fi prelungite până la 31 decembrie 2031

În urmă adoptării Hotărârii Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licență pentru prelungirea licențelor din bandă de 2100 MHz deținute de Orange, Vodafone, RCS&RDS și Telekom România Mobile Communications și după plata taxei către bugetul de stat de primii doi operatori menționați, ANCOM va emite licențele ce urmează să ajungă la termen în perioada imediat următoare.

În cazul RCS&RDS și Telekom România Mobile Communications, taxa de licență urmează să se achite până cel mai târziu dată de 30 noiembrie 2021, iar după plata taxei de licență urmează a fi extinse și licențele acestora. Cele patru licențe vor avea termen de valabilitate până la dată de 31 decembrie 2031.

Taxele au fost stabilite proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru fiecare dintre licențele Orange și Vodafone și echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru fiecare dintre licențele RCS&RDS și Telekom România Mobile Communications. Taxele de licență constituie parte a bugetului de stat.

Utilizarea benzii de 2100 MHz

Orange, Telekom și Vodafone utilizează bandă de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.
Prelungirea acestor licențe permite continuitatea furnizării serviciilor pentru 1,9 milioane cartele active 3G în rețele vizate și totodată facilitează furnizarea serviciilor pentru alte 7,5 milioane cartele active 3G și 4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumătatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.

NoobzIT 30.03.2020: Ministerul Afacerilor Interne a anunțat o nouă ordonanță de urgență prin care se acordă atenție și importanței tehnologiei în instituțiile publice

Se impune obligativitatea folosirii documentelor electronice pentru a limita deplasările la sediul instituțiilor publice. Sabin Sarmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României. ”Cât de importantă este tehnologia în ceea ce privește instituțiile publice românești. Tehnologia poate să ne ajute să salvăm vieți”, spune acesta.

”Cea mai importantă măsură în domeniul digitalizării din ultimii ani.” Cetățenii vor putea să depună solicitări online semnate electronic către toate instituțiile publice. Pe lângă obligația instituțiilor publice de a primi solicitările în format electronic, acesta sunt obligate să răspundă acestora tot în format electronic. Astfel încât să ne asigurăm că va exista un lanț continuu al documentelor care nu vor mai circula de acum înainte pe hârtie, ci în format electronic.

Autoritățile și instituțiile publice au obligația ca după publicarea acestei ordonanțe de urgență în Monitorul Oficial să publice în mediul online procedurile prin care vor primi de la cetățeni solicitările

Mijloacele sunt cele clasice, sunt instituții care astăzi dețin platforme online prin care pot să accepte documente, sunt instituții la dispoziția cărora vor fi puse platforme online pentru a primi documente.

Spre exemplu, toate documentele pentru solicitarea ajutorului de șomaj tehnic vor fi depuse exclusiv online, semnate electronic printr-o platformă online pe care guvernul României o va pune la dispoziția Ministerului Muncii.

Instituțiile care nu au platforme puse la dispoziție sau dezvoltate, vor putea primi documente în format electronic pe email, urmând să primească sprijin de la Autoritatea pentru Digitalizarea României să automatizeze acest flux de primire a documentelor.

Reglementări care existau până acum doar în mediul privat pentru a facilita acțiunile dintre mediul privat și cetățeni, dar nu existau între cetățean, mediu privat și instituțiile publice, vor fi de acum posibile prin noua Ordonanță de Urgență.

NoobzIT 30.03.2020: WhatsApp Gold instalează malware pe dispozitivul victimelor

Înșelătoria WhatsApp Gold este cea mai nouă din lungul șir de aplicații menite să păcălească utilizatorii. WhatsApp Gold nu există, nu este un serviciu oficial, iar foarte mulți utilizatori nu știu acest lucru și cad în plasa înșelătoriei.

Înșelătoria WhatsApp Gold promovează o versiune premium a serviciului de mesagerie. Aceasta este prezentată ca fiind utilizată doar de către celebrități. Utilizatorilor le sunt promise o serie întreagă de funcționalități suplimentare. Aceștia sunt direcționați printr-un link către o sursă care descarcă un software periculos în dispozitiv.

Numărul de victime a crescut exponențial, odată cu creșterea utilizării rețelelor sociale ca urmare a carantinei impuse. Oamenii doresc să păstreze legătura cu cei dragi, iar acest lucru îi face vulnerabili în fața unor atacuri de acest fel.

Într-o declarație de presă, reprezentanții Facebook au declarat că le este tot mai greu să facă față volumului mare de utilizatori care vor să păstreze legătura cu cei dragi. Acest lucru suprasolicită serviciile de mesagerie ale gigantului. În cele mai afectate regiuni numărul utilizatorilor s-a dublat.

WhatsApp Gold există de foarte mult timp, dar abia acum a revenit mai agresiv, alături de multe alte înșelătorii de acest fel. Un alt tip de mesaj care circulă pe WhatsApp avertizează utilizatorii să se ferească de un clip video. Clipul se numește „Martinelli”, iar acesta ar cauza probleme dispozitivului de pe care este vizionat.

NoobzIT 30.03.2020: Facebook Messenger hub oferă sprijin celor care nu sunt familiarizați cu tehnologia online

Facebook Messenger hub oferă sfaturi care au ca scop ajutarea celor care se luptă cu provocările digitalizării. Prin intermediul hub-ului sunt oferite idei destinate părinților, educatorilor, dar și organizațiilor guvernamentale.

„Messenger Coronavirus Community Hub” este numele inițiativei lansate de compania Facebook. Acest hub oferă o imagine de ansamblu și totodată un ghid asupra modalității prin care oamenii, comunitățile și afacerile pot folosi aplicația Messenger pentru a rămâne conectați în această perioadă dificilă.

Pandemia COVID-19 a afectat foarte grav comunitățile și oamenii la nivel individual în ceea ce privește interacțiunea umană. Această interacțiune a fost limitată la maxim. În acest context, inițiativa Facebook dorește reconectarea acelor relații interumane prin intermediul Messenger.

Facebook Messenger hub se adresează celor fără pregătire digitală. Pentru majoritatea celor care utilizează Facebook și Messenger, în general, inițiativa nu pare a fi de o importanță majoră.

Ceea ce trebuie să înțelegem este că hub-ul este destinat celor care nu îl utilizează în mod frecvent, cu ar fi părinții noștrii sau bunicii, spre exemplu. Ei până acum nu au fost nevoiți, iar dacă nu a fost nevoie, nu le-a arătat nimeni până acum ce trebuie să facă și cum poate fi accesat acest serviciu.

NoobzIT 30.03.2020: Google Duo mărește limitarea la 12 persoane pentru apelurile video

Google Duo mărește limitarea la 12 persoane în cadrul apelurilor video de grup. Actualizarea va fi disponibilă imediat, iar utilizatorii nu vor fi nevoiți să actualizeze aplicația.

Este un demers firesc pe care compania l-a întreprins ca urmare a izolării la domiciliu a tot mai multor persoane. Izolarea, limitarea și restricționarea circulației doar în cazurile de urgență sau pentru aprovizionare au despărțit foarte multe familii.

În acest sens, apelurile video sunt foarte des folosite, iar în cazul unei familii numeroase, limitarea numărului de apelanți era o problemă destul de neplăcută. Compania Facebook se plânge că are mult de suferit din cauza COVID-19 ca urmare a numărului mare de utilizatori care folosesc mesageria și apelurile video.

Din fericire, compania Google nu are aceleași probleme. Aplicația Google Duo va păermite de acum un număr de 12 persoane într-un grup video. Asta înseamnă că până la 12 membrii ale unei familii se pot conecta pentru a păstra legătura în această perioadă dificilă.

NoobzIT 30.03.2020: Facebook se plânge că are mult de suferit din cauza COVID-19

Facebook are mult de suferit de pe urma creșterii traficului. Utilizarea aplicației de mesagerie a crescut cu 50%, atât pentru text, cât și pentru apelurile video. Mai mult, în unele regiuni, utilizarea acestor servicii s-a dublat.

Cea mai mare problemă cu care compania Facebook se confruntă este că această creștere masivă s-a produs pentru serviciile de mesagerie și de apeluri video, servicii pe care compania nu le poate monetiza. Din acest motiv, Facebook se confruntă cu dificultăți în gestionarea și menținerea acestor servicii le nivel optim de funcționare.

Într-o postare pe blog, reprezentanți ai companiei au dezvăluit faptul că în zone afectate puternic de pandemie, cum este Italia, utilizarea serviciilor de mesagerie a Facebook, Instagram și WhatsApp a crescut cu 50%. În zonele roșii, numărul apelurilor video s-au dublat.

Utilizarea serviciilor pe perioada pandemiei COVID-19 este una fără precedent în pe acest segment

Iar zilnic sunt doborâte recorduri de utilizare a infrastructurii. Menținerea stabilității acestor platforme în timpul acestor vârfuri de utilizare este o provocare suplimentară, mai ales în postura în care majoritatea angajaților lucrează de acasă.

Reprezentanții Facebook spun că utilizarea aplicațiilor de mesagerie nu se transpune automat în utilizarea tuturor serviciilor pe care platformele le pun la dispoziție. Serviciile de mesagerie nu sunt monetizate, cum este, spre exemplu, News Feed sau feedul standard Instagram.

În același timp, odată cu creșterea utilizării serviciilor de mesagerie, a scăzut bugetul pentru reclame pe care companiile îl alocau pentru recleme. Prin urmare, compania Facebook este afectată direct de acest fenomen.

CEO-ul Mark Zuckerberg a declarat că încearcă să mențină un nivel de operabilitate pe cât se poate de optim, dar că cea mai mare provocare constă în faptul că majoritatea personalului format din 45.000 de angajați lucrează de acasă.

NoobzIT 30.03.2020: Instagram susține distanțarea socială cu o funcționalitate nouă

Instagram susține distanțarea socială și a implementat o nouă funcționalitate care o promovează și o încurajează. Aplicația Instagram va permite utilizatorilor să vizioneze postări în timpul conversațiilor video aflate în derulare.

Această nouă funcționalitate este una din lungul șir de acțiuni pe care compania le întreprinde în promovarea distanțării sociale și lupta împotriva dezinformării în ceea ce privește virusul corona.
Instagram sporește, astfel, eforturile pentru a combate dezinformarea prin intermediul platformei, iar în același timp promovează un stil de viață sănătos, care să inspire utilizatorii în această perioadă a pandemiei COVID-19.

Aceste noi măsuri vin să completeze politica deja existentă

Atât Instagram, cât și Facebook au actualizat în ultimele două luni politicile de utilizare a platformelor astfel încât să se alinieze cu realitatea cu care se confruntă utilizatorii la nivel mondial.

O componentă a acestui demers este și funcționalitatea denumită „Co-Watching” (co-vizionare) care permite vizionarea postărilor Instagram în același timp în care te afli într-un apel video cu un prieten. Funcționalitatea poate fi accesată prin secțiunea de mesagerie Instagram Direct.

În partea inferioară a ecranului de conversație este o pictogramă care indică o poză. Aceasta permite să salvezi, să dai like sau să recomanzi postări împreună, ca grup.

Măsurile împotriva dezinformării includ și o alertă educațională amplasată în partea superioară a ecranului, chiar deasupra rezultatelor de căutare. Această alertă va direcționa utilizatorii către surse de informare ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Sunt introduse stikere care promovează informarea, iar la nivel de moderare a conținutului, sunt îndepărtate mai multe postări care promovează informații eronate.

NoobzIT 30.03.2020: Apple restricționează aplicațiile cu tematică coronavirus din App Store

Compania nu va mai accepta publicarea jocurilor cu tematică coronavirus pe magazinul virtual de aplicații App Store.

Decizia a fost luată pentru a asigura credibilitatea companiei când vine vorba de informațiile despre siguranță și sănătate care apar în App Store. Compania a devenit mai exigentă în ceea ce privește cerințele necesare pentru toate aplicațiile care abordează subiectul virusului corona.

Reprezentanții Apple au făcut publică intenția printr-o postare pe blogul companiei în care trasează câteva direcții asupra ce presupune procesul de evaluare a aplicațiilor care ating acest subiect.

„Facem o evaluare aprofundată a aplicațiilor pentru a ne asigura că sursel datelor sunt de încredere și că dezvoltatorii acestor aplicații fac parte din cadrul unor entități recunoscute, cum ar fi organizații guvernamentale, oganizații non-guvernamentale de sănătate, companii recunoscute în domeniul sănitar, instituții medicale sau educaționale.

Doar dezvoltatorii care aparțin uneia dintre aceste entități ar putea trimite o aplicație care are ca subiect COVID-19 pentru validare”, scrie în postarea de pe blogul Apple.

Apple interzice și aplicațiile de divertisment și jocuri care au ca subiect COVID-19 sau virusul corona

Dezvoltatorii sunt încurajați să aleagă opțiunea „eveniment într-un context sensibil” atunci când trimit spre evaluare o aplicație permisibilă despre COVID-19 pentru a grăbi procesul de evaluare.

Asta din cauză că majoritatea aplicațiilor informative se concentrează pe atenuarea situațiilor de criză.
Organizațiile non-guvernamentale și agențiile guvernamentale care dezvoltă aplicații informative despre pandemie vor fi scutite de la plata abonamentului pentru dezvoltatori.

Apple nu a fost singura companie care a întreprins un astfel de demers. Amazon a blocat toate aplicațiile despre virusul corona care provin din surse neoficiale. Google a început să nu mai listeze rezultate de căutare pentru COVID-19 sau virusul corona, în schimb îndrumă utilizatorii către site-ul Organizației Mondiale de Sănătate.

NoobzIT 30.03.2020: YouTube folosește inteligența artificială cât timp oamenii nu pot veni la birou

YouTube folosește inteligența artificială pentru a substitui forța de muncă. Sarcinile moderatorilor care nu pot veni la birou au fost preluate de programe bazate pe inteligență artificială.

Deși moderatorii umani nu pot atinge volumul de muncă pe care îl generează inteligența artificială, pot exista și rezultate eronate, care trebuie îndreptate de moderatori umani. Cu toate acestea, este un risc pe care compania trebuie să și-l asume.

YouTube se va baza pe inteligența artificială pentru a modera clipurile video în contextul în care virusul corona afectează programul de muncă al angajaților. Asta înseamnă că unele clipuri ar putea fi depublicate doar pentru că au fost semnalate de către AI ca fiind nepotrivite. Într-un context normal, aceste clipuri ar fi fost revizuite de către un moderator pentru a certifica dacă clipul încalcă politicile platformei.

Moderatorii umani își desfășoară activitatea în mod normal din cadrul unor birouri special create pentru acest proces de revizuire

Este un model special pentru o companie atât de mare cum este YouTube. Dacă ar fi permis acest tip de muncă să fie realizat de acasă, în afara unui mediu controlat, exista un risc foarte mare de a expune date personale ale utilizatorilor.

Pentru că se bazează foarte mult pe inteligența artificială pentru moderarea clipurilor video, YouTube transmite utilizatorilor, prin intermediul unei postări pe blogul companiei, că trebuie să se aștepte și la eventuale erori care pot duce la semnalare incorectă.

Multe clipuri pot fi înlăturate, chiar clipuri care nu încalcă nicio politică a companiei. Alt conținut nu va fi promovat sau nu va apărea în căutări sau la recomandate până nu va fi revizuit de un moderator.

Compania spune că nu va porni demersuri de a emite strike-uri care pot duce la ștergerea canalelor pentru conținutul care este marcat de către sistemul de inteligență artificială. Ca și până acum, creatorii pot face apel la decizie, dar compania avertizează că procesul de revizuire durează mai mult decât de obicei.

Adoptarea acestei strategii de moderare a clipurilor cu ajutorul inteligenței artificiale nu va influența monetizarea clipurilor. YouTube a permis monetizarea unor clipuri care au ca subiect virusul corona, după ce inițial avea o politică de demonetizare a acestui tip de conținut.

No comments

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

In order to pass the CAPTCHA please enable JavaScript

Exit mobile version