More

  Diferențele dintre Xiaomi Redmi Note 9 și Redmi Note 9 Pro

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Am testat două săptămâni smartphone-urile mid-range de la Xiaomi: Redmi Note 9 și Redmi Note 9 Pro. Ne-ați cerut în mod repetat să testăm și altceva înafară de flagship-uri, iar noi ne conformăm. Cele două telefoane testate au fost cerute la test de câțiva dintre voi. Unii ați invocat motivul că vreți să faceți trecerea de la Huawei la Xiaomi. Vă interesa în special Xiaomi Redmi Note 9 pentru a înlocui Y6 2019 și Redmi Note 9 Pro pentru a înlocui Huawei P20 lite sau Huawei P30 lite.

  În vreme ce, alții ați fost interesați pur și simplu de raportul calitate preț și de diferențele dintre cele două telefoane. Așa încât, testarea lor s-a concentrat în special pe o comparație cu gamele entry și midrange de la Huawei și pe o comparație directă între Redmi Note 9 și Redmi Note 9 Pro.

  O să încep cu o serie de mențiuni legate de smartphone-urile mai vechi

  Orice produs este foarte bun la momentul achiziționării și începe să se degradeze în timp, în funcție de cum este utilizat și de cât suport primești de la producător. Telefoanele, fie ele entry, midrange sau premium, în primele luni de utilizare asigură poze mai bune, bateria ține mai mult, nu sunt zgâriate și cablul de încărcare încă nu e degradat la mufa de încărcare.

  Astfel că, dacă e să vorbim de telefoane doar când sunt noi sau aproape noi, multe sunt bune. De asemenea, depinde care sunt preferințele de brand, obiceiurile dezvoltate în interacțiunea cu telefonul, iar lista poate continua.

  Însă, dacă luăm în calcul uzura morală și pe cea în urma utilizării pe termen lung, știm că la un moment dat vine vremea unui upgrade. Iar dacă ne uităm și la scandalurile comerciale și politice, categoric trebuie să luăm deciziile care să ne pună pe noi într-o zonă sigură.

  Nimeni nu și-ar fi imaginat că anul 2020 avea să aducă lovitura de grație pentru Huawei

  Utilizatorii erau foarte mulțumiți de produsele producătorului chinez. Clasamentul smartphone-urilor vândute era din ce în ce mai variat. Primele 3 locuri în topul producătorilor de telefoane începea să își schimbe forma. În vreme ce, smartphone-urile erau tot mai bune de la o lansare la alta.

  Despre Xiaomi în România a început să se vorbească mai mult în ultimul an. Înainte, rareori întâlneam un utilizator cu un Redmi sau un Pocophone. Aveam distribuitori oficiali în România pentru Xiaomi, dar brandul a venit oficial la noi abia anul aceasta. Abia în urmă cu doar câteva luni a început să trimită comunicate de presă și produse la teste, semn că are planuri mari pentru publicul românesc.

  Xiaomi este un brand de tehnologie și nu vrea să se afișeze altfel în fața publicului

  Cum am mai precizat și cu alte ocazii, etichetele ”funcționalități de top la preț de midrange” sau ”midrange cu speficificații de top” s-au împământenit destul de bine în mentalul colectiv. Odată ce publicul s-a învățat cu asta, sigur din partea Xiaomi este să rămână în această zonă accesibilă.

  Iar pentru moment, pare să o facă, dacă este să ne uităm la ultimele lansări de produse din ecosistem. Dacă o să intrați pe www.noobz.ro, o să vedeți că Xiaomi a lansat de curând un ecosistem care costă în total cât un smartphone premium de la competiție. Căști wireless, trotinetă, monitor de gaming, brățară de fitness și un gadget pentru binging.

  Dacă ne întoarcem ușor în trecut, prin 2016, aceeași poziționare o avea și Huawei

  Însă, treptat, producătorul a trecut în zona de lifestyle, așa cum vedem că o face acum Oppo. A crescut prețul produselor considerabil, cum de altfel le-a crescut calitatea. Diferența față de Huawei este că Xiaomi nu a crescut prețurile, deși a adus tehnologii noi, uneori chiar și înaintea competiției. Desigur, aceste tehnologii sunt de părere că au fost grăbite și că puteau fi perfecționate. Însă e greu să împaci și calitatea și prețul la un nivel la care să ieși totuși pe plus.

  Acum, vedem prețuri mici la produsele Huawei. Însă marea problemă a acestora este legată de lipsa  serviciilor Google. Nu o să intru din nou în detalii la acest capitol, aveți tot ce vă poate interesa din ultimul an și două luni în secțiunea ”Soarta telefonului tău Huawei” de pe canal.

  Atât P20 lite și P30 lite, dar și P20 și P30 au fost telefoane foarte bune raportat calitate-preț. Le-am recomandat prietenilor, membrilor familiei și în special persoanelor care aveau buget limitat sub 1400 lei, dar aveau nevoie de performanțe decente. Le recomand în continuare, cât timp mai există stocuri. Cu mențiunea că de regulă când trec 2 ani de la lansare, suportul nu mai e ca altă dată.

  Iar acum să mergem în zona de upgrade de la P20 lite și P30 lite la Xiaomi Redmi Note 9 sau Note 9 Pro

  În special, dacă ai P20 sau P20 lite, merită să faci upgrade la oricare dintre cele două Redmi, în funcție de bugetul tău. Și dacă ai Y6 2019 sau mai vechi merită upgrade. Asta pentru că, noile Redmi lansate de Xiaomi în luna mai vin cu performanțe actualizate la nevoile de consum pe care utilizatorii le au acum.

  Aplicațiile consumă memorie și baterie. Primim update-uri regulate la Facebook, Instagram, WhatsApp, TikTok. Toate ocupă spațiu și stoarc energia. Jocurile consumă foarte mult și nu pot fi instalate pe orice telefon. Dacă ești în 2020 și încă te întrebi ”la mine când vine update la Android 9”, zic să faci direct trecerea la seria Redmi, că ai multe performanțe care îți trebuie.

  Depinde când ți-ai cumpărat ultimul telefon

  Dacă are cel mult un an de zile, încă nu e cazul să îl schimb. Însă, dacă merge pe doi ani sau mai mult, tind să cred că performanțele i-au scăzut considerabil, iar actualizările de sistem de operare vin tot mai greu.

  În 2020 e important ca smartphone-ul tău să aibă cel puțin 3 elemente. Primul element este memoria, să ai unde să stochezi pozele și documentele importante. Al doilea element este bateria, cu cât mai mare, cu atât mai bine. Iar al treilea element este sistemul de operare Android 10 din fabrică.

  La Redmi Note 9 bateria se încarcă cu 18W, iar la Redmi Note 9 Pro se încarcă cu 30W.

  Xiaomi Redmi Note 9 1

  Dacă ești în căutarea unui nou telefon entry sau midrange și unul dintre aceste 3 elemente lipsește, nu cauți unde trebuie. Da, sunt importante și camerele, despre care o să vorbim curând. Însă, dacă vrei camere adevărate, știi că abia în cazul flagship-urilor vorbim de asta și nu toate flagship-urile au camera cea mai bună.

  Așadar, având aceste 3 elemente, deja am argumentat de ce se impune upgrade-ul de la vechile telefoane Huawei la Redmi Note 9 sau Note 9 Pro. Iar configurația celor două produse de la Xiaomi o dezbatem comparativ imediat, când vă spun impresiile mele în urma testării.

  Xiaomi Redmi Note 9 sau Redmi Note 9 Pro?

  Răspunsul vine în baza nevoilor pe care le ai de la un smartphone. Pentru că, se poate să fii un utilizator care să nu aibă nevoie de ceva mai mult decât ce găsim pe Redmi Note 9. Cum de altfel, se poate să fii acel utilizator care are nevoie de fix ce oferă în plus Redmi Note 9 Pro. Iar acum să luăm pe rând diferențele și să le dezbatem aplicat la diferite cazuri.

  Ambele telefoane vin cu sistem de operare Android 10 și interfață MIUI 11 din fabrică. Deja am început să mă obișnuiesc cu interfața de la Xiaomi. Învăț treptat scurtăturile și gesturile, ceea ce înseamnă că oricare dintre voi vă veți putea obișnui dacă schimbați vechiul telefon cu unul de la Xiaomi. Acea aplicație de securitate despre care vă mai vorbeam, o găsiți pe ambele Redmi, iar din ea puteți să activați acel mod de gaming, dacă vă jucați pe telefon.

  Configurații Xiaomi Redmi Note 9 și Redmi Note 9 Pro

  Redmi Note 9 e disponibil în două configurații, cu 3GB de RAM și 64GB stocare internă sau cu 4GB de RAM și 128GB stocare internă. Recomandarea mea este să optați pentru varianta cu 4GB. Veți simți prezența unui GB în plus în multi-tasking, iar a stocării interne mai mari, în special dacă instalați jocuri pe telefon sau faceți multe poze.

  Pentru Redmi Note 9 Pro aveți doar configurații cu 6GB de RAM, diferența fiind la memoria internă, care poate să fie de 64GB sau 128GB. La fel și aici, recomand versiunea cu memorie mai mare. Pentru că mulți dintre voi ne întrebați des: cum să fac să răspundă telefonul mai repede la comenzi? Ei bine, asta ține și de ce memorie și ce procesor are telefonul tău. Cu cât mai mult, cu atât mai bine.

  Iar că veni vorba de procesor

  Redmi Note 9 are un MediaTek Helio G85 pe tehnologie de 12 nanometri. Pe când Redmi Note 9 Pro are un Snapdragon 720G de la Qualcomm pe 8 nanometri. Diferența între cele două este considerabilă și o vedeți în special când vă jucați, vizionați filme sau aveți mai multe aplicații care rulează în fundal.

  Redmi Note 9 este foarte bun pentru persoanele care intră doar din când în când pe social media și folosesc telefonul mai mult pentru a vorbi cu cei dragi sau în interes de serviciu. Pentru consum de divertisment, jocuri de strategie, shootere, filme, Redmi Note 9 Pro este mult mai potrivit.

  Da, poți să vizionezi videoclipuri sau să te joci și pe Xiaomi Redmi Note 9

  Însă, ecranul Redmi Note 9 este mai slab, destul de vizibil față de cel de pe Redmi Note 9 Pro. În vreme ce consumul de baterie de pe Note 9 este cu aproximativ 25% mai slab decât de pe Note 9 Pro, chiar dacă bateriile au aceeași capacitate, de 5020 mAh. În mod normal, bateria de pe Redmi Note 9 ar fi trebuit să țină mai mult, dacă luăm în calcul calitatea ecranului. Însă, surprinzător nu e așa.

  Încărcate în același timp și folosite pentru fix aceleași task-uri, telefoanele și-au optimizat consumul de baterie în mod diferit. Spre exemplu, pe Redmi Note 9 aveam 20% baterie, când pe Redmi Note 9 Pro aveam 56%.

  Am instalat aceleași jocuri, le-am jucat concomitent, am vizionat aceleași videoclipuri în același timp, iar în stand-by telefoanele au stat în același timp. De la 100%, consumul de baterie a fost mai rapid pe Redmi Note 9 cu 25% față de Redmi Note 9 Pro.

  Experiența de vizionare pe Redmi Note 9 Pro mi se pare mai bună

  Luminozitate e mai mare, contrastele sunt mai bune, iar dimensiunea eranului o prefer cât mai mare pentru că știți deja că sunt fan phablet. Ecranul Redmi Note 9 are o calitate mai slabă, iar culorile se văd ușor mai prăfuite, în special la poze și pe video. Dacă ai posibilitatea să analizezi comparativ, vei vedea că pe Redmi Note 9 culorile au o tentă de albăstrui, sunt mai reci, pe când pe Redmi Note 9 Pro sunt mai calde.

  La capitolul sunet, ambele telefoane folosesc un speaker integrat în marginea de jos, așa că nu vă așteptați la cine știe ce putere audio. Nu se aude cu artefacte, în schimb nu pot spune că mă dă pe spate la audio. Am preferat pentru videoclipuri și filme să folosesc o boxă wireless conectată prin Bluetooth. Dacă ești în pat înainte de somn și e liniște, se aude ok. În schimb, dacă ești în spațiu deschis și mai e și gălăgie, trebuie să fii ceva mai concentrat să auzi.

  Probabil vă interesează cât de bune sunt camerele. Unul are o cameră principală de 48MP și de selfie de 13MP.

  camera redmi note 9

  Celălalt are 64MP principal și 16MP pentru selfie. Și la acest capitol Redmi Note 9 Pro stă mult mai bine decât Redmi Note 9. Stabilizatorul de cameră de pe Redmi Note 9 e destul de slab. Dacă vrei să scoți poze fără zgomot, e recomandat să ai un trepied. Dacă nu, trebuie să nu îți tremure mâinile.

  camera redmi note 9 pro

  În interior, cu Redmi Note 9 pozele ies făinoase, cu tonuri reci de culoare și se văd pixelate

  În schimb, pe Redmi Note 9 Pro nu există aceste probleme. Calitatea imaginilor este mult mai bună, contrastele sunt mai puternice. Spre exemplu, am fotografiat un tablou alb-negru cu ambele telefoane. Pe varianta Pro mi-a ieșit imaginea cum e în realitatea, pe varianta Redmi Note 9 imaginea mi-a ieșit pixelată și contrastul de negru spălăcit.

  Desigur, diferența de preț dintre cele două este de aproximativ 500 lei. Iar acei 500 lei sunt justificați, atât când vorbim de cameră, cât și când vorbim de memorie, procesor și autonomia bateriei. Însă, pentru un entry de 800 lei, Redmi Note 9 merită banii. Își face treaba. Te poți juca pe el fără să se încingă. Nu e spirt, trebuie un pic de răbdare cu el, însă nu e un telefon foarte slab. Configurația este decentă, iar pentru un utilizator de rând e fix ceea ce trebuie.

  Pe camera selfie se păstrează acele tonuri albăstrui pe Xiaomi Redmi Note 9 și tonurile calde pe Redmi Note 9 Pro

  Iar așa cum era de așteptat, camerele ambelor telefoane folosesc o procesare din software. Nu vă așteptați să vă iasă imperfecțiunile pe față, pentru că Xiaomi are grijă să aplice niște filtre care să netezească tenul, chiar dacă nu vreți asta.

  Pe video am observat că se înregistrează cu un anume ecou. Spre exemplu, când vorbește subiectul filmat se aude ca și când ar vorbi din beci. Când vorbești tu, cel care filmezi, te auzi foarte tare. Nu există un echilibru între vocea ta și vocea subiectului. Desigur e de așteptat să te auzi mai tare că ești mai aproape de senzor.

  Însă, și dacă îndepărtezi 30 – 50 cm telefonul de tine și filmezi, tot la fel se aude. Stabilizarea pe video e decentă pe ambele telefoane, însă nu vă așteptați să iasă ceva senzațional dacă mergeți repede sau alergați. Pe timp de noapte trebuie să știți să vă folosiți de lumină pentru a obține rezultate foto/video decente.

  Dacă o să analizați videoclipurile comparative cu cele două telefoane, veți vedea că elementele filmate cu Redmi Note 9 sunt mai puțin clare, conturate, iar contrastele culorilor sunt destul de slabe. În schimb, în cele cu Redmi Note 9 Pro sunt mult mai apropiate de realitate. Oricum, și unul și celălalt telefon au zgomot în video, iar pe foto trebuie să ai răbdare să termini de realizat fotografia. Dacă nu aștepți să proceseze telefonul până la capăt, imaginile fie nu au sharf, fie au efect de șters.

  Oricum, cel mai sigur este să dați play la videoclip pentru a decide singuri care e mai potrivit pentru nevoile pe care le aveți.

  Designul ambelor telefoane este din plastic

  Însă, Redmi Note 9 Pro are o notă de midrange spre top. Lucește, are niște reflexii interesante, pe când plasticul de pe Redmi Note 9 este mai mătuit.

  Pentru securitate, ambele telefoane vin cu senzor de amprentă. Se configurează destul de repede pe ambele dispozitive și răspund la fel de repede. Diferența este că Redmi Note 9 are senzorul pe spate, sub modulul de cameră principală, pe când Redmi Note 9 Pro are senzorul în butonul de pornire/oprire. V-am mai spus că prefer senzorul din buton, cum e și pe alte telefoane Xiaomi, dar și pe Z Flip de la Samsung. Însă, acest aspect mai depinde și de preferințele fiecăruia de utilizare.

  Ce ai în pachet

  În cutie, telefoanele vin cu încărcător și husa de protecție cu care ne-a obișnuit deja Xiaomi. Pe vremuri, Huawei oferea, de asemenea, huse de protecție în cutie, dar a renunțat la această practică în timp. Nu găsim căști cu mufă jack în pachet, dar acestea pot fi achiziționate separat. Personal, consider că orice telefon nou ar trebui să vină în pachet cu o husă de protecție cât de ieftină.

  Nu de alta, dar riscul de șoc mecanic e prezent la tot pasul. Husele de protecție din pachet îmbracă marginile telefonului, acoperă și protejează portul de încărcare.

  O să închei cu designul telefoanelor, deși mulți ar fi început cu el

  Dacă puneți mâna pe un Redmi, oricare dintre cele două testate de noi, o să vedeți o oarecare asemănare cu iPhone-urile mai vechi, iPhone 6, spre exemplu. Asta cel puțin din față. Nu înțeleg de ce Xiaomi nu a încorporat display-urile în marginile telefonului. De ce a fost nevoie să ridice ecranul mai sus decât marginile, dar probabil ține de costul de producție.

  Dacă ai husă, nu te deranjează acele margini ieșite în relief. În schimb, dacă folosești telefonul fără husă, o să îți cam atragă atenția, mai ales când consumi conținut video.

  Pe spate, modulul de cameră este destul de ieșit în afară, sunt cred că 2 – 3mm. Dacă folosești telefonul fără husă de protecție, ceea ce nu recomand, sunt riscuri să lovești camera de diferite suprafețe. Această problemă e prezentă inclusiv pe flagship-uri de la alți producători, nu e prima dată când o semnalăm. Însă, dacă era să fie integrat la nivelul carcasei, modulul de cameră ar fi adăugat acei milimetri la grosimea telefonului. De altfel, cele două telefoane sunt suficient de groase, mai mult ar fi fost prea mult.

  Marginile Redmi Note 9 Pro sunt ușor mătuite și sunt create dintr-un aliaj mai rezistent. În schimb, Redmi Note 9 are margini complet din plastic. Acest aspect este important când vorbim despre rezistența telefoanelor la utilizarea pe termen lung.

  Când cumperi Xiaomi Redmi Note 9 și când cumperi Redmi Note 9 Pro

  În final, cumperi Redmi Note 9 pentru un copil cu vârsta de până în 17 ani sau pentru un bătrân de la 60 de ani în sus. Poate fi utilizat și de adulți care nu sunt împătimiți ai fotografiilor și nici nu rup social media în două. Și cumperi Redmi Note 9 Pro când vrei ceva mai mult, mai bun și un pic mai rezistent.

  Personal, aș opta pentru Redmi Note 9 Pro, chiar dacă e mai scump cu 500 lei. Decât să iau acum Redmi Note 9, aș mai aștepta 2, 3 luni, aș mai strânge bani, aș vâna o ofertă și aș căuta să cumpăr Redmi Note 9 Pro la 1200 – 1300 lei. Redmi Note 9 aș cumpăra doar pentru tata socru sau pentru nepoți.

  Dacă mai aveți și alte întrebări despre cele două telefoane, nu ezitați să ne scrieți în comentarii sau în privat pe Facebook Noobz. Urmăriți-ne și secțiunea de storie-uri de pe Instagram și Facebook, pentru că postăm periodic conținut realizat cu produsele testate. Dacă mai sunteți interesați să testăm anumite produse de la Xiaomi, ne puteți spune și cerem și noi mai departe.

  În curând vor fi disponibile pentru test și trotinete electrice, aspiratoare robot și diferite accesorii. Așa că, dacă prezintă ceva anume interes pentru voi, suntem aici să testăm înainte să investiți banii.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.