More

  Kingston KC2500: Am făcut upgrade pentru SSD M.2 și nu regret nimic

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Kingston KC2500 este noul SSD pe care îl folosesc pentru partiția de sistem. Probabil că din titlu nu se înțelege foarte clar ce anume upgrade fac. Se poate înțelege că abia acum trec la form factor M.2, dar nu este așa. Să vă explic!

  Am de ceva vreme SSD M.2. Însă, e doar un XPG Spectrix S40G cu o capacitate de 512GB și iluminare RGB. Forțat fiind de împrejutări, am fost nevoit să fac urgent un upgrade. Asta pentru că din capacitatea totală de 512GB, spațiul ocupat era de 415GB.

  Rămânea, astfel, foarte puțin spațiu pentru cache-ul programelor pe care eu le rulez. Era evident că aveam nevoie de un spațiu mai mare pentru partiția de sistem. Țin minte cu nostalgie, când 256GB erau suficienți pentru partiția de sistem, ba chiar mai rămânea și spațiu. Ei bine, acele vremuri au apus demult, nu se mai aplică aceleași nevoie de când editez conținut la Noobz. Motiv pentru care, este vremea să avansăm și să fim în pas cu tehnologia, nu?

  Kingston KC2500: De ce am făcut această alegere

  Sincer să fiu, nu a fost foarte dificil. Dintre cele 5 medii de stocare pe care le am, 2 dintre ele erau Kingston. Dar trebuie să menționez că 2 dintre mediile de stocare sunt HDD de tip NAS, de la Seagate. Acele medii de stocare nu prea au ce căuta în desktop, dar mă ocup și de ele.

  În viitorul apropiat le voi prezenta o notă de evacuare și le voi monta într-o soluție de stocare tip NAS de la Synology. Astfel, dacă ar fi fost să facem o contabilizare a mediilor de stocare, două din 3 SSD-uri erau Kingston.

  În acest sens, m-am gândit „de ce să nu fac 3 din 3”? Așa am ajuns la modelul Kingston KC2500, care are form factor M.2. Pentru cei interesați, celelalte două SSD-uri de 2,5 inch sunt Kingston KC600 de 1TB și UV400 de 480GB. Cel din urmă este un SSD enterprise.

  Kingston KC2500: Primul contact și specificații

  Cred că, la acest form factor, cel mai mult îmi place dimensiunea redusă. Desigur, nici vitezele de citire/scriere nu sunt de neglijat. Dar este, totuși, uimitor cât de mult a avansat tehnologia. Să poți oferi aceste performanțe incredibile, dacă ne raportăm la ceea ce am avut până acum, într-o dimensiune atât de redusă.

  Kingston KC2500 M.2

  Știți foarte bine că nu sunt un mare fan al specificațiilor, dar trebuie să avem și o idee despre capacități. Interfața este PCI Express x4, iar lungimea este de 80 mm. Viteza maximă de citire este de 3500 MB/s, iar cea de scriere de 2900MB/s. La aceste viteze abia aștept să văd cum se mișcă programul de editare video.

  Pentru a vă da seama de ce sunt atât de entuziasmat, SSD-ul de la XPG are o viteză maximă de scriere de 1900 MB/s. De altfel, un upgrade destul de mare.

  Instalarea și procesul de clonare

  Pentru a înlocui SSD-ul care rulează sistemul de operare, ai două opțiuni. Prima opțiune este să instalezi o copie nouă a sistemului de operare. Asta presupune să reinstalezi toate programele și jocurile pe care le aveai instalate. Este un proces anevoios prin care cel mai bine treci doar dacă n-ai încotro.

  A doua opțiune este să clonezi SSD-ul care rulează sistemul de operare pe noul SSD cu care vrei să îl înlocuiești. Și aici ai două opțiuni. Dacă placa de bază dispune de mai multe sloturi M.2, atunci pur și simplu montezi noul SSD în celălalt slot. Dacă placa de bază nu dispune de mai multe sloturi M.2, atunci va trebui să apelezi la un adaptor, pe care să îl conectezi la desktop sau laptop prin intermediul USB.

  Aici vine partea interesantă. SSD-ul Kingston are inclus un program de clonare. În pachet vei găsi un serial pentru programul Acronis True Image HD.

  Acronis True Image HD

  Pe spatele acelui card se găsește serialul de activare. Procesul de clonare este foarte simplu și este prezentat în detaliu la url-ul kingston.com/cloning.

  Un lucru trebuie specificat, însă. Dacă nu ești un utilizator tehnic, nu trebuie să te panichezi. În cazul în care nu ai slot suplimentar M.2 și trebuie să folosești un adaptor, ai în vedere două aspecte.

  IMPORTANT! Ai grijă la aceste două aspecte

  Atunci când vei monta SSD-ul în adaptor și îl conectezi la desktop sau laptop, acesta nu va apărea nicăieri. Asta pentru că nu este o partiție inițializată. Nu te panica!

  Rulează programul Acronis True Image HD, iar din program, la „Destination Disk”, dacă nu apare numele SSD-ului tău, va apărea numele Adaptorului folosit sau cel mai probabil brandul. Alege acea opțiune. Nu te speria atunci când dispozitivul tău va trebui să repornească. Face parte din procesul de clonare.

  Al doilea aspect, de care trebuie să ții cont, este schimbarea priorității de boot. Odată ce ai schimbat SSD-ul vechi cu cel nou, va trebui să intri în BIOS și să setezi prioritatea în boot pe noul SSD.

  Iar cu asta ai încheiat procesul de instalare și te poți bucura de noul tău SSD, în cazul meu Kingston KC2500.

  Performanțele au fost vizibile încă de la prima pornire

  Cum altfel, aș fi putut să testez diferența dintre cele două, dacă nu prin timpul de boot. Practic, am cronometrat timpul din momentul în care am apăsat butonul de power, până când am ajuns în ecranul de logare. Mai jos sunt rezultatele.

  Boot time

  Este o diferență de 9 secunde. Nu este foarte mare, dar este importantă. Asta pentru că nu este ceva care să te ajute pe termen scurt. Știți vorba aia cu „pic cu pic se face lacul”. Dacă la majoritatea proceselor câștigi câteva secunde, după 8 ore de muncă vei constata fie că termini treaba mai repede, fie că vei face mai multe task-uri.

  Concluzie

  Este evident că sunt foarte mulțumit de alegerea făcută. Recomand tuturor, celor care au nevoie de performanțe, să meargă pe medii de stocare de cel puțin 1 TB pentru sistemul de operare. Veți simți diferența.

  În ceea ce privește prețul, într-adevăr, este dublu comparativ cu ce aceam înainte, dar, din nou, Kingston KC2500 merită fiecare bănuț în plus.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.