More

  Mercusys MR70X: Cum beneficiezi la maxim de viteza Wi-Fi 6

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Mercusys MR70X este un router care vine cu noul standard Wi-Fi 6. Noul standard oferă viteze de transfer cu mult peste standardul anterior. Modelul MR70X are sistemul AX1800 Dual-Band Wi-Fi. Acesta oferă viteze combinate de până la 1800 Mbps pe frecvența de 5Ghz și 574 Mbps pe frecvența de 2.4 Ghz.

  Routerul are o arie de acoperire mai mare și mai puternică datorită celor 4 antene High-Gain cu Beamforming. Acestea oferă o conexiune stabilă în toată locuința. Avem și conexiune gigabit, dar poate că elementul cel mai important este gestionarea interferențelor cu semnalele învecinate. MR70X beneficiază de funcția BSS Color, care reduce interferența și îmbunătățește eficiența transmisiei.

  Mercusys MR70X: Instalarea se realizează foarte simplu și rapid

  Pentru instalarea routerului, în cutie ai tot ce îți trebuie pentru a-l porni. Pe lângă router, ai un cablu de alimentare și un cablu de rețea lung de 1 metru.

  Mai departe trebuie cuplat routerul la priză. Cablul de rețea trebuie introdus în priza de internet, pe de o parte, și în portul gri al routerului, de cealaltă parte.

  După ce am realizat acești pași, mergem mai departe cu configurarea routerului. Configurarea o putem face și de pe smartphone.

  Configurarea routerului și stabilirea conexiunii la internet

  Pentru a configura routerul, trebuie să ne conectăm la el. Datele de conectare le găsim pe spatele acestuia. Este o etichetă mică unde găsim numele rețelei prestabilite și parola de care avem nevoie pentru a ne conecta la rețea.

  După ce smartphone-ul nostru a stabilit conexiunea cu routerul, vom fi avertizați că nu există conexiune la internet și că putem comuta rețeaua. Alegeți să rămâneți pe acea conexiune, nu vă deconectați de la router.

  Mai departe, pentru a configura conexiunea de internet oferită de operatorul nostru de rețea, trebuie să accesăm panoul de administrare al routerului. Acesta poate fi accesat prin intermediul browserului disponibil pe smartphone, accesând adresa mwlogin.net, pe care o găsim pe aceeași etichetă.

  Dacă este prima oară când accesați acest panou de administrare, vi se va solicita să introduceți o parolă, care va fi parola de acces, de acum înainte. Țineți minte parola pe care o introduceți și notați-o undeva. Dacă ați uitat parola, când va trebui să schimbați setările routerului, singura soluție ar fi resetarea lui și configurarea de la zero.

  Interfața de administrare este una foarte simplă și intuitivă. De aici ai acces la toate setările, dar și la un sistem de configurare, care te va purta automat prin toți pașii pentru stabilirea unei conexiuni la internet.

  Mercusys MR70X: Cum beneficiezi de semnal puternic și conexiune stabilă în toată casa

  Cu siguranță că acest subiect nu este unul nou. Poziționarea routerului este extrem de importantă. Este evident că spațiul unde trebuie să îl amplasăm trebuie să ofere o distribuție uniformă în toată casa. Teoria este bună, dar practica ne omoară. Majoritatea locuințelor, care sunt vechi și în care conexiunea la internet a fost instalată după construcția clădirii, au o flexibilitate sporită în alegerea locului de amplasare al routerului. Problema intervine în cazul celor care au o singură priză de internet în toată casa. Iar dezvoltatorul s-a hotărât să o amplaseze în ultima cameră, stabilind o serie întreagă de obstacole pentru semnal. Așa că haide să ne uitam pe planul casei.

  Prima configurație

  Releveu configuratie 1

  Pe plan am marcat locul unde am priza de internet și unde sunt nevoit să amplasez routerul wireless. În acest sens, am decis să testez și să indic care este viteza de transfer obținută în fiecare cameră, cu routerul amplasat acolo. Testarea am realizat-o doar pe conexiunea wireless, de pe smartphone. Iar Rezultatele sunt:

  Living (1+2)

  Viteza de transfer Living - Configuratie 1

  Dormitor (3)

  Viteza de transfer Dormitor - Configuratie 1

  Birou (4)

  Viteza de transfer Birou - Configuratie 1

  Baie (5)

  Viteza de transfer Baie - Configuratie 1

  Rezultatele ne arată foarte clar că semnalul este tot mai slab pe măsură ce ne îndepărtăm de router. Mai mult de atât, în birou, unde semnalul are de penetrat mai multe ziduri, viteza de transfer este mai slabă comparativ cu cea obținută în baie.

  Avantajul, în acest caz, este că semnalul poate călători fără a fi obstrucționat. Cu toate acestea, viteza de transfer obținută în baie este mult mai mică comparativ cu cea obținută când suntem mai aproape de router.

  Soluția este evidentă. Trebuie să poziționăm routerul într-un loc care să ofere un semnal uniform către toate încăperile. Avem, astfel, cea de-a doua configurație.

  Mercusys MR70X: Configurația optimă

  Releveu - Configurație optimă

  După cum se poate observa din plan, am optat pentru mutarea routerului din living în hol. Din acest loc, semnalul ar trebui să fie distribuit uniform, iar noi să obținem viteze de descărcare similare în toate încăperile. Haideți să vedem care sunt rezultatele obținute în această configurație.

  Living (1+2)

  Viteza de transfer Living - Configuratie optimă

  Dormitor (3)

  Viteza de transfer Dormitor - Configuratie optimă

  Birou (4)

  Viteza de transfer Birou - Configuratie optimă

  Baie (5)

  Viteza de transfer Baie - Configuratie optimă

  Rezultatele sunt destul de concludente și vorbesc de la sine. Putem observa că în afară de birou, unde avem o cotitură care pune probleme semnalului, în restul încăperilor viteza este destul de apropiată ca performanță.

  Mai mult, dacă ar fi să comparăm viteza din birou, de 265 Mbps obținută în configurația optimă, cu viteza de 88,8 Mbps obținută în prima configurație, vedem că este o diferență majoră.

  Știu că pentru mulți, poate fi un inconvenient amplasarea optimă a unui router. Trebuie trase fire, cabluri și prelungitoare, iar munca pare a fi una de care te-ai putea lipsi. Cu toate acestea, într-o eră în care paturile de cablu și plinta de parchet cu canal de cablu sunt la putere, parcă ar fi și păcat să sacrifici vitezele pe care le poți obține, doar pentru un moment de comoditate.

  Mercusys MR70X: Disponibilitate și preț

  Routerul Mercusys MR70X este disponibil la majoritatea retailerilor online, darc și în magazinele fizice. Prețul routerului, la cel mai mare retailer online din România este de 260 lei. În ceea ce mă privește, MR70X oferă un raport calitate-preț foarte bun.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.