More

  Ce ascunde o centrală nucleară

  Fotograful german Michael Danner a reuşit să viziteze şi să fotografieze toate aceste 17 centrale, publicându-şi lucrările în albumul de fotografie intitulat Critical Mass.

  Am vrut să documentez aceste locaţii deoarece, pentru foarte mulţi, ele sunt doar nişte nume sau nişte idei„, spune artistul.

  În perioada anilor ’70 şi ’80, când exploatarea energiei nucleare era în plină expansiune în Germania, sute de mii de protestatari s-au ciocnit cu forţele de ordine în încercarea de a preveni construcţia acestor centrale.

  Astăzi, populaţia aproape că a uitat lupta, pe care au dus-o generaţiile precedente, fiind mult mai temperată, datorită beneficiilor rezulatate din exploatarea reactoarelor nucleare.

  Deşi credea că va întâmpina greutăţi, fotografierea şi accesul în aceste clădiri a fost mult mai facilă decât îşi imagina Danner. Majoritatea construcţiilor au echipă de PR (Public Relations), care se ocupă de organizarea vizitelor în interiorul centralelor, pentru oricine este interesat.

  Dar, spre deosebire de turistul normal, din respect pentru munca de documentare a fotografului, acesta a fost lăsat să intre în zone în care, în mod normal, accesul este restricţionat. „Nu există mai aproape decât am fost„, spune Danner.

  Cartea, publicată de artist, este organizată sub forma unei vizite-tur, de la exteriorul complexului spre reactoare. Danner a vrut să surprindă sentimentul pe care îl are un om normal, când viziteaza o centrală nucleară.

  Prietenii mei au fost surprinşi că acolo sunt oameni care lucrează de 20 de ani, în acel mediu, şi sunt vii şi fericiţi„, mai spune fotograful.

  În aceeaşi carte sunt incluse şi nişte fotografii din perioada anilor ’70-’80, devenite simbol al confruntărilor dintre autorităţi şi populaţie, pe tema reactoarelor nucleare, realizate de fotograful Gunther Zint.

  Am vrut să am un punct de vedere distant, sunt doar un observator„, mai spune Danner. „Ce sper eu este ca privitorul (fotografiilor) să aibă spaţiu de reflecţie şi să-şi formeze propria opinie„.

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,897AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here