More

  Artist și vânător. Un păianjen senzațional.

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  De data asta vom vorbi despre un mic păianjen. De curând, a fost descoperită, în Amazonul Peruvian, o specie de păianjen aparținând genului Cyclosa, care construiește paianjeni mai mari și îi suspendă în propria pânză.

  Deși se cunoaște de mult că Cyclosa sunt păianjeni meșteșugari, care vânează cu momeli confecționate din frunze sau insecte moarte, este pentru prima dată când se constată că membrii acestui gen „sculptează” o momeală, in formă de păianjen.

  Cercetătorii cred că aceste „sculpturi” fac parte dintr-o strategie de apărare sofisticată, având rolul de a păcăli și confuza prădătorii.

  „Pare a fi un comportament bine definit, evoluat și foarte specializat”, spune Phil Torres care și-a descris descoperirea într-o postare pe un blog, pentru Rainforest Expeditions.
  Torres a mai spus ca din punct de vedere evolutiv, acest tip de comportament este un pas logic în evoluție, pentru că păianjenii se descurcă foarte bine cu forme geometrice complicate, dacă ne gândim la complexitatea pânzelor pe care le construiesc.

  „M-a lasat fără replică” spune”spune Torres. Fiind bulversat de descoperirea făcută, a contactat-o pe Linda Rayor, arahnologist la Universitatea Cornell, care i-a confirmat că acest gen de comportament este neobișnuit și atipic.

  „Este straniu că această specie este nedefinită. Chiar dacă i s-a dat un nume, acest tip de comportament nu a fost raportat niciodată” a declarat experta.

  Deși Cyclosa este cunoscut pentru faptul că își construiește momeli, este un pas evolutiv foarte mare, trecerea de la o momeală diformă la o reprezentare „sculptată” a unui păianjen. Cercetătorii sunt de părere că este foarte probabil să fie vorba despre o nouă specie de păianjen, cu un comportament evoluat.

  photo Phil Torres

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.