0

SHARES

El este Frankie – Câinele care detectează cancerul

NoobZ
- 9.03.2015, 14:12 în Cultura

Frankie, un ciobănesc german, și-a dovedit abilitatea de a detecta cancerul tiroidian, cu o rată de acuratețe de 88 la sută, nu cu mult mai mică decât metoda clasică de detectare și anume biopsia.

Donald Bodenner, șef la oncologie endocrinologică la Universitatea de Științe Medicale din Arkansas și colegul său Arny Ferrando au instruit un câine ciobănesc german pe nume Frankie să recunoască mirosul de cancer tiroidian din țesut. Ei au susținut că ”Frankie a fost primul câine capabil să facă diferența între un cancer tiroidian de tip benign după mirosul pe care îl avea urina unor persoane” și l-au pus la încercare pentru a dovedi acest lucru.

Doctorii de la UAMS au susținut un studiu clinic, colectând probe de urină de la 34 de pacienți la primele vizite la clinica universitară pentru tiroidă. Pacienții au fost pe punctul de a-și face biopsiile și patologia chirurgicală a nodulilor tiroidieni suspecți.

După rezultatele patologice chirurgicale ale pacienților pentru diagnosticarea cancerului tiroidian la 15 pacienți și boli tiroidiente benigne la alți 19, 34 de probe de urină i-au fost prezentate lui Frankie pentru un test de mirosire.

Cu ajutorul îndrumătorului său, Frankie a mirosit fiecare probă, una câte una. Ca să indice că a detectat cancerul, Frankie se întindea pe jos, iar ca sa dea de înțeles că era benign, acesta se întorcea cu spatele. Nici lui Frankie, nici stăpânului său nu li s-a spus care probe indicau cancerul.

Examinând rezultatele testului lui Frankie, medicii au constat că ciobănescul german a precizat cu o precizie de 30 din cele 34 de probe de urină. Frankie a identificat corect aproape 87 la sută din cazurile dovedite patologic de cancer tiroidian și 89,5 la sută din probele benigne.

Deși detectarea medicală cu ajutorul câinilor nu este o practică frecvent utilizată, mulți pot băga mâna în foc pentru abilitatea câinilor de a detecta o varietate de boli care ne amenință viețile, inclusiv cancerul, doar prin miros.

O organizație non-profit din Marea Britanie, numită Medical Detection Dogs se dedică câinilor de specialitate utilizați pentru a detecta numeroase boli doar prin mirosul uman. În ciuda succeselor lor incredibile, există o ”lipsă de fonduri” ce încetinește progresul lor.

Poate studiul Frankie va ajuta să se schimbe cumva această situație.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!