More

  Un român a inventat „Casa viitorului” – Poate fi văzută la Sibiu

  O familie din municipiul Sibiu are șansa să locuiască într-o „casă inteligentă”, care le urează membrilor ei bun venit acasă, le cântă „La mulți ani!”, udă gazonul, asigură securitatea proprietății și reglează în așa fel sistemul de încălzire, încât factura la gaze este cât pentru o garsonieră, deși casa are o suprafață de peste 200 de metri pătrați.

  Casa a devenit o locuință a viitorului, desprinsă parcă din filmele SF, datorită invenției unui student în primul an la Specializarea Calculatoare de la Facultatea de Inginerie din Sibiu, nepotul proprietarului casei. Studentul, Iosif Băncioiu, a fost premiat cu medalia de aur la etapa națională a concursului internațional de proiecte informatice „Infomatrix 2015”.

  „Este vorba de un modul al unei automatizări, modul controlat cu ajutorului unui PLC („Progammable Logic Controller”), care ajută la deschiderea unei uși pe bază de senzori de mișcare, cititor de carduri și interfon. Este interesant faptul că, prin adăugare de module I/O (input/output) se pot conecta diverși senzori, care prin modificarea software-ului, pot monitoriza diverși parametrii, PLC-ul comandând diverse circuite. Modulul prezentat face parte dintr-un proiect mult mai complex, care transformă o casă obișnuită, în casa viitorului”, a declarat Iosif Băncioiu.

  Această invenție va participa la București, în perioada 14-18 mai, la faza internațională a acestei competiții, acolo unde vor concura cu alte 332 de proiecte internaționale, din țări de pe patru continente (Asia, Africa, America de Sud și Europa).

  Deși arată de afară ca o casă obișnuită, cu niște panouri solare pe acoperiș, casa viitorului de la Sibiu te surprinde încă de când îi pășești pragul. Îți urează bine ai venit și de îndată ce intri în living o muzică ambientală te înconjoară, datorită unor senzori din tavan, controlați de un panou montat pe peretele uneia dintre camere.

  Citeşte mai mult pe Agerpres.ro

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,897AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here