More

  Bug-ul Intel Skylake face calculatoarele să se blocheze

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Intel a confirmat bug-ul care afectează procesoarele Skylake şi care determină blocarea întregului sistem, atunci când utilizatorul efectuează operaţii complexe.

  Problema a fost descoperită de matematicieni de la Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS)atunci când au utilizat aplicaţia GIMPS Prime95 pentru a găsi numere prime Mersenne.

  Un utilizator a postat pe topicul respectiv un mesaj potrivit căruia Intel a descoperit o problemă care afectează procesoarele din cea de-a şasea generaţie de procesoare Intel, respectiv Skylake.

  Citeşte şi: Intel va schimba piaţa sistemelor desktop cu procesorul de 72 de nuclee

  Această problemă apare în momentul în care procesorul este solicitat pentru sarcini complexe, ca cele pe care matematicienii de la GIMPS le derulează, cu ajutorul aplicaţiei Prime95. În acele cazuri, procesorul se poate bloca sau poate genera un comportament imprevizibil al sistemului.

  Ce este Prime95

  Prime95 este o aplicaţie gratuită, dezvoltată de George Woltman, care este folosită de GIMPS, un proiect de calcul, întemeiat chiar de Woltman, în anul 1996.

  GIMPS are ca scop descoperirea numerelor prime Mersenne, iar pentru descoperirea acestor numere este folosită aplicaţia Prime95. Aceasta aplicaţie este folosită pentru platformele Windows şi Mac OS.

  Numerele Mersenne sunt numere de forma Mn=2^n – 1,unde n este un numar prim. Primele numere Mersenne prime sunt 3,7,31,127,8191,131071,… corespunzind indicilor n = 2,3,5,7,13,17,… .

  Citeşte şi: Laptopurile Samsung Notebook 9 sunt scandalos de uşoare

  Numerele Mersenne prime au fost studiate pentru proprietatea remarcabilă pe care aceste numere o au şi anume: fiecare număr prim corespunde exact unui număr pătrat perfect. S-a presupus că există o infinitate de numere Mersenne prime.

  Până în prezent, au fost descoperite 14 numere prime Mersenne.

  Intel are un remediu pentru bug

  Intel a găsit o modalitate de a repara bug-ul şi lucrează alături de partenerii săi pentru a distribui remediul printr-o actualizare BIOS. Compania nu a dezvăluit motivul care a dus la producerea acestui bug, dar s-a confirmat faptul că sunt afectate atât platformele Linux, cât şi Windows.

  Cu toate că bug-ul a fost descoperit în timp ce era folosită aplicaţia Prime95, este posibil care şi alte domenii de aplicare să fie afectate, în special cele care solicită un volum mare şi complex de lucru.

  GIMPS a mai menţionat şi faptul că aplicaţia Prime95 rulează în paramentri normali, pe oricare altă generaţie mai veche a procesoarelor Intel.

  Nu este prima problemă de care procesoarele Intel se lovesc

  Cu toate că, această problemă poate fi remediată uşor, printr-o actualizare BIOS, Intel a mai avut o problemă cu procesoarele Pentium, o problemă care nu a putut fi remediată atât de uşor.

  Citeşte şi: CES 2016: Samsung Chromebook 3 promite o durată de viaţă a bateriei mai bună

  Bug-ul Pentium FDIV, care a fost descoperit de Thomas Nicely, profesor de matematică, pe data de 19 octombrie 1994, a fost determinat de o eroare în design.

  Cu toate că această greşeală era rar întâlnită de utilizatorii, mediatizarea excesivă a cazului a dus la retragerea tuturor procesoarele cu probleme de către Intel. Sursa

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.