Lunea Albastră sau a 3- a zi de luni din ianuarie şi pericolele pe care le ascunde aceasta

Mădălina Gănescu
de - acum 2 ani în Cultura

Persoanele care sufere de probleme cronice cu somnul au risc dublu să dezvolte depresie, potrivit studiilor.

A 3-a zi de luni din ianuarie a devenit „Lunea Albastră” pentru că, se spune că, este cea mai deprimantă zi din an.

Acest lucru se datorează combinaţiei de vreme rece, datoriilor, stimei de sine scăzute, întoarcerii la locul de muncă după vacanţa de iarnă sau rezoluţiilor pentru noul an la care ai renunţat.

În vreme ce conceptul a fost catalogat drept „pseudoştiinţă”, mai mulţi experţi sunt de părere că acesta nu are niciun sens, de vreme ce nu există dubii că oamenii se simt mai apatici sau mai puţini motivaţi în această perioadă a anului.

Citeşte şi: WhatsApp renunţă la taxa anuală de 99 de cenţi

Un studiu recent al celor de la Universitatea din Exeter arată că scăderea productivităţii la locul de muncă în a 3-a zi de luni din ianuarie ar putea costa economia Regatului Unit al Marii Britanii în jur de 93 de miliarde de lire sterline.

Noi experţi de la Universitatea din Oxford pretint că cea mai bună metodă prin care impactul acestei zile să fie mai mic asupra angajaţilor şi a afacerii ar putea fi un somn bun pe timpul nopţii.

Studiile arată că somnul şi problemele sănătăţii mentale sunt legate de strâns de persoanele care suferă de insomnie şi care pot trece foarte uşor la depresie.

„Ştim cu toţii că după o noapte nedormită ne simţim obosiţi şi iritaţi, dar mulţi dintre noi dăm înapoi chiar şi după o noapte dormită corespunzător”, spune profesorul Colin Espie, expert în somnul la nivel mondial de la Universitatea din Oxford şi co-fondator al Sleepio.

Citeşte şi: iPhone 6s şi 6s Plus au probleme cu afişarea corectă a procentului bateriei

„Persoanele care suferă de probleme cronice de somn întâmpină dificultăţi în recunoaşterea şi managerierea emoţiilor şi sunt predispuse la un risc de două ori mai mare de a dezvolta depresie.”

Problemele cu somnul se pare că afectează 1 din 3 persoane din UK în acelaşi timp, iar aproape 10% din populaţie au la bază problemele cronice.

Aceasta se datorează nivelului de energie (60%), dispoziţiei (48%), relaţiilor cu cei din jur (35%) şi sănătăţii fizice (28%), potrivit World Sleep Survey.

Angajatorii încep să acorde o importanţă mai mare somnului atunci când vine vorba de productivitatea angajaţilor. „Somnul ne afectează la varii nivele: mental, emoţional, fizic, aşa încât atunci când am avut sau nu am avut parte de suficient somn, simţim consecinţele”, spune profesorul Espie.

Citeşte şi: 8 profeţii ale lui Nostradamus pentru 2016

„Mai multe companii caută o modalitate prin care să le ofere angajaţilor carduri de acces la sălile de fitness sau de călătorii. Astfel, aceştia speră să le îmbunătăţească calitatea somnului şi bunăstarea mentală.”

Dacă vrei să treci cu bine de oboseala lunii ianuarie, experţii îţi recomandă să faci exerciţii fizice, să mergi la cumpărături şi să întreţii relaţii sexuale. De asemenea, indicat este să eviţi alcoolului şi pe timpul zilei să petreci timpul făcând lucruri care te binedispun, nu să stai pe social media.

Comentarii

comentarii