More

  Avertisment! Un nou virus îți fură informațiile personale de pe Android

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Specialiştii avertizează utilizatorii de Android cu privire la un virus bancar mobil care a intrat în topul celor mai des întâlnite programe malware financiare.

  În 2015, infractorii cibernetici au profitat de faptul că milioane de persoane din întreaga lume își folosesc smartphone-ul pentru a plăti pentru bunuri și servicii și și-au concentrat eforturile pe dezvoltarea de programe malware financiare pentru dispozitive mobile. Virusul troian Asacub este încă un exemplu al acestei tendințe îngrijorătoare.

  Prima versiune a troianului Asacub, descoperită în iunie, 2015, era capabilă să fure liste de contacte, istoricul browser-ului și lista aplicațiilor instalate, să trimită SMS-uri la anumite numere și să blocheze ecranul unui dispozitiv infectat – toate acestea fiind funcții tipice pentru un virus troian care sustrage informații.

  Cu toate acestea, în toamna anului 2015, cei din cadrul Kaspersky Lab au descoperit câteva noi versiuni ale troianului Asacub. Aceste versiuni au confirmat transformarea sa într-un instrument pentru furt financiar, fiind echipate cu pagini de phishing care imitau paginile de autentificare ale unor aplicații bancare. Inițial, se credea că Asacub îi viza doar pe utilizatorii vorbitori de limba rusă, deoarece modificările făcute constau în pagini false de autentificare ale unor bănci rusești și ucrainene.

  „Atunci când analizam acest troian, am aflat că malware-ul Asacub este conectat la infractori care au la rândul lor legături cu un spyware (program spion) pentru Windows, numit CoreBot. Domeniul utilizat de centrul de comandă şi control al Asacub era înregistrat în numele aceleiaşi persoane ca şi zeci de alte domenii care au fost folosite pentru CoreBot.

  Este, deci, foarte probabil ca aceste două tipuri de malware să fie dezvoltate sau folosite de aceeaşi grupare, care vede în exploatarea utilizatorilor de mobile banking o sursă uriaşă de câştig. Bazându-ne pe tendinţele curente, putem presupune că în 2016 malware-ul pentru mobile banking va continua să se dezvolte, să se răspândească şi să fie responsabil pentru un număr şi mai ridicat de atacuri cibernetice. Utilizatorii trebuie să fie extra-vigilenţi, pentru a se asigura că nu vor deveni următoarea victimă,” avertizează Roman Unuchek, Senior Malware Analyst, Kaspersky Lab USA.

  Asacub este cel mai nou malware care vizează utilizatorii de Android în scopul obținerii unor câștiguri financiare. Când a fost identificat pentru prima oară, Asacub părea să fie un program malware care sustrage informații; cu toate acestea, unele versiuni ale acestui troian vizează utilizatori de online banking din Rusia, Ucraina și Statele Unite.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.