More

  Unghiile în formă de lingură îţi transmit un semnal de alarmă

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  O femeie de vârstă mijlocie a vizitat un spital din Chicago, Illinois, în 2013, plângându-se de epuizare şi pauze în respiraţie. Când reprezentanţii spitalului i-au verificat fişa medicală, au văzut că femeia mai vizitase instituţia cu 2 ani în urmă acuzând dificultăţi în a înghiţi.

  Un test de sânge a dezvăluit că pacienta suferea de anemie severă, o condiţie în care fie nu ai suficiente celule roşii, fie acestea au forme atât de neregulate încât nu se pot ţine de proteina care împrăştie oxigenul de la plămâni în restul corpului.

  Când s-au uitat în gâtul femeii, medicii au observat bucăţi de ţesut proieminent ieşind din esofag, lucru ce nu îi permitea acesteia să înghită. Mai mult decât atât, aceştia au văzut că celulele roşii aveau forme neregulate, erau neobişnuit de mici, mult mai anormale decât în mod normal.

  Dar ce i-a provocat de fapt femeii această traumă? Se pare că răspunsul era chiar în forma unghiilor sale, potrivit raportului medicilor publicat în decembrie 2015 în Clinical Case Reports.

  Persoanele anemice se simt de regulă obosite şi slăbite, respiră greu şi au dureri de cap sau ameţeli pentru că nu li se oxigenează corepunzător întregul corp. Pe termen lung, anemia poate provoca leziuni severe la nivelul inimii şi creierului şi poate cauza chiar moartea. Totuşi, există diferite tipuri de anemie, de diferite frecvenţe şi grade de severitate, iar tipul de tratament şi decizia de a o trata ţine de tipul de anemie pe care îl ai.

  iron deficiency nails

  După ce i-au examinat mâinile, medicii au băgat de seamă că unghiile sale aveau o formă anormală, erau încovoiate pe interior. Aceste caracteristici le-a transmis medicilor că pacienta suferea de deficienţă anemică de fier, cea mai întâlnită formă de anemie din lume. De vreme ce fierul este componenta care hrăneşte celulele roşii, acestea nu pot lucra eficient atunci când nu mai sunt alimentate corespunzător.

  Doctorii nu sunt siguri cum a reuşit deficienţa de fier să provoace forma de lingură a unghiilor, dar de regulă aceste 2 aspecte sunt strâns legate una de cealaltă. Deficienţa cronică de fier provoacă, de asemenea, pânze la nivelul esofagului, motiv pentru care pacienţii nu mai reuşesc să respire corespunzător.

  În cele din urmă, femeia s-a recuperat în urma unui tratament cu fier, aşa că, dacă la un moment dat sesizezi că ai probleme cu înghiţitul sau forma unghiilor s-a schimbat, mergi de urgenţă la medic, s-ar putea ca deficienţa de fier să fie cauza.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.