More

  Review Huawei P9: Un smartphone cu baterie puternică, dar care pierde semnal şi este departe de a înlocui un DSLR

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Huawei P9 este primul smartphone care nu doar că arată, ci se şi simte în totalitate premium şi a fost construit de producător fără a avea în minte dorinţa de a economisi bani. Aşa cum bine ştim, P9 are cameră duală pe spate, creată în colaborare cu firma germană Leica.

  Dar oare 2 camere sunt cu adevărat mai bune decât una singură? Iar dacă este aşa, Huawei P9 poate fi considerat un smartphone bun sau o cameră foto bună? Smartphone-ul Huawei P9 are un display 1080p cu diagonala de 5.2 inchi, este mai subţire decât un iPhone 6S şi fiind nu foarte mare, este destul de confortabil la utilizare, comparativ cu Mate 8 despre care am vorbit mai multe la începutul acestui an.

  Printr-o alertă vizuală subtilă încorporată în partea de sus a ecranului, lângă speaker, ai posibilitatea să fii la curent cu toate notificările. Pe spatele dispozitivului, în partea de sus sunt prezente camerele duale create în colaborare cu Leica, în vreme ce sub acestea găsim senzorul de amprentă cu care ne-am obişnuit deja în cazul celorlalte dispozitive mobile din portofoliul Huawei. Desigur, vorbim despre un smartphone lucrat destul de atent, cu finisaje premium, dar care mai mult ca sigur necesită protecţie atunci când vine vorba de utilizare şi transport.

  Informaţii legate de specificaţiile Huawei P9 am aflat mai multe atât la lansarea mondială, cât şi la cea din România, iar astăzi vreau să vorbesc îndeosebi despre experienţa pe care am avut-o cu flagship-ul smartphone de la Huawei, pe care l-am primit pentru a-l testa de la Orange România şi pe care l-am utilizat intens vreme de 3 săptămâni de zile.

  Mă voi opri asupra a 3 aspecte care mi s-au părut de luat în calcul după o testare de 21 de zile. Mai exact, voi vorbi despre cameră, baterie şi sistemul de răcire.

  CAMERA Huawei P9

  Deţin un DSLR de câţiva ani buni, îmi place fotografia şi ori de câte ori am ocazia îmi place să surprind amintiri vii. Anul acesta, după ce am devenit fericita deţinătoare a flagship-ului smartphone lansat de Samsung, am ajuns ca treptat să las DSLR-ul acasă şi să folosesc doar camera dispozitivului mobil. Pun mare accent pe rapiditate, focalizare şi claritate când vine vorba de capturarea imaginii, iar Huawei P9, deşi a fost lăudat în nenumărate rânduri de fotografi profesionişti şi de prieteni de-ai mei pasionaţi de fotografie, nu a reuşit să mă surprindă suficient de mult sau cel puţin nu atât de mult cu m-aş fi aşteptat.

  Sub fiecare lentilă se află un senzor de 12 MP menit să ofere cât mai multe detalii posibile în condiţii de lumină scăzută. Din păcate, nu am o veste foarte bună pentru cei care vor să realizeze fotografii cu Huawei P9 în cluburi sau pe stradă în bătaia luminii de la iluminatul public. În schimb, pe timp de zi, nu aş avea ce să comentez cu privire la calitatea imaginilor, focalizare şi mai ales când vine vorba despre fotografii realizate de la distanţe de 30 cm sau chiar mai puţin de atât.

  20160531_141511

  Am sesizat 2 lucruri care nu mi-au plăcut cu privire la camera Huawei P9, ambele în aceeaşi zi de utilizare. Nu este suficient să testezi camera o zi sau două, probabil vei afla lucruri noi şi după 2 sau 3 luni de utilizare. Aşadar, primul lucru ar fi acela că nu am reuşit să dau zoom in pentru a realiza o fotografie când mă aflam în trafic, a fost o chestiune de moment, dar m-a costat o amintire, iar al doilea ar fi acela că deşi ar putea fi interesantă şi benefică, funcţia de blur atunci când realizezi anumite fotografii este de-a dreptul enervantă. Spre exemplu, dacă vrei să fotografiezi o statuie în spatele căreia ai un peisaj superb, ori focalizezi pe statuie, ori pe peisaj, la final una din ele fiind acoperită cu un blur. Poţi ajusta focalizarea şi poţi adăuga mai mult sau mai puţin blur, dar pentru a face lucrurile acestea, afectăm un factor important pe care l-am enumerat mai sus, şi anume rapiditatea.

  Pentru a realiza fotografii portret, trebuie din nou să stabileşti din timp setările camerei, iar dacă este să luăm în calcul şi stabilizarea imaginii, nici nu poţi discuta de lipsa unui trepied când vrei să obţii un portret impecabil. Cred că este prea mult să spunem că P9 poate înlocui fără probleme un DSLR. Acestuia îi lipseşte un zoom optic şi fotografiile în condiţii de lumină scăzută încă mai lasă de dorit. Cred că ar fi indicat să lăsăm Huawei P9 să concureze cu alte smartphone-uri, nicidecum cu camere foto performante, fie că vorbim de DSLR sau mirorless.

  După ce am testat majoritatea flagship-urilor smartphone lansate în 2016 până la această oră, topul camerelor smartphone de care vreau să ţin cont este: Galaxy S7 Edge de la Samsung, HTC 10, Huawei P9 şi LG G5, dar aştept cu cel mai mare interes iPhone 7 şi ASUS ZenFone 3. Pentru gusturile mele, LG G5 şi Huawei P9 oferă prea multe funcţii de editare, care din punctul meu de vedere nu fac decât să nu redea realitatea, ci o „realitate machiată excesiv”.

  BATERIE Huawei P9

  Deşi mulţi dintre cei pe care îi cunosc obişnuiesc să utilizeze smartphone-urile intens încă de la prima ieşire din cutie, eu aplic o cu totul altă strategie: deschid telefonul, îl conectez la contul Google, Facebook, E-mail şi la celelalte aplicaţii pe care le folosesc zilnic, activez reţeaua de internet wireless şi verific din când în când notificările, fără a face nimic altceva, pentru a-mi face o părere despre cât de mult poate să mă ajute bateria atunci când plec de acasă şi uit să iau la mine un încărcător sau o baterie externă.

  20160531_141609

  Ei bine, când am scos Huawei P9 din cutia sigilată, bateria era la 57%. Acest procent al bateriei a oferit nici mai mult, nici mai puţin decât 4 zile de utilizare moderată. După acest mic test, mai aveam la dispoziţie aproximativ 12% din baterie, aşa că aş fi avut poate chiar şanse să îl mai ţin deschis o noapte.

  Al doilea test în ceea ce priveşte bateria a fost utilizarea sa la capacitate maximă (foto/video, internet, aplicaţii) până când procentul bateriei intră pe roşu. Ei bine, de la 100% baterie dimineaţa la orele 10:30, până seara la 21:00 am utilizat extrem de mult telefonul şi nu a ajuns la sub 25% baterie, ceea ce înseamnă că am băgat telefonul la încărcat dimineaţa următoare. Iar la o a 3-a testare, am realizat fotografii, am filmat, am vizualizat video-uri pe YouTube şi am vorbit ore întregi la telefon, iar bateria a fost mai mult decât generoasă, oferindu-mi nici mai mult, nici mai puţin de 2 zile de autonomie.

  Am văzut alte review-uri în care testerii au precizat că cei 3,000 mAh oferă până la o zi de utilizare în ritm moderat. Personal, am motive să contrazic această afirmaţie, iar argumentele le regăsiţi mai sus.

  SISTEM DE RĂCIRE Huawei P9

  Am ajuns în cele din urmă la sistemul de răcire şi am ţinut mult să vorbesc despre el, mai ales pentru că Huawei P9 este un smartphone premium cu design din metal şi nu este deloc comod să ai mâinile sau urechile încinse când vorbeşti la telefon cu cei dragi sau în interes de serviciu. Din păcate, chiar dacă bateria m-a surprins plăcut, nu pot spune acelaşi lucru despre sistemul de răcire. În regim de utilizare moderat, telefonul se încinge semnificativ, iar timpul de răcire este de până la 5 minute, ceea ce este enorm. Spre exemplu, S7 Edge are un sistem de răcire despre care am vorbit mai multe încă de la lansare şi oricât de mult s-ar încinge dispozitivul, în nici 2 minute, acesta este complet rece, fără a exagera.

  20160531_141355

  Designul metalic, după părerea mea, a fost cel care mi-a pus probleme de semnal în nenumărate rânduri. Din păcate, convorbirile se întrerupeau chiar şi atunci când eram în conversaţie telefonică în Bucureşti, cât şi în provincie. În aceleaşi zone am mai avut astfel de probleme atunci când utilizam un smartphone cu design cu carcasă din plastic şi margine din metal. Din fericire, nu întâmpin aceeaşi problemă cu smartphone-ul cu construcţie din sticlă.

  Huawei P9 este un smartphone destul de bun dacă este să luăm în calcul raportul calitate-preţ, dar mai este loc, fără doar şi poate, de îmbunătăţiri. Are sub carcasă o cameră duală creată în colaborare cu Leica, un procesor foarte puternic, Huawei Kirin 955, o baterie generoasă, spaţiu de memorie suficient pentru fiecare şi un design premium, dar îl păstrez în continuare pe locul 3 pe lista mea de preferinţe când vine vorba de achiziţionare unui smartphone high-end lansat în 2016.

  20160531_142208 20160531_142154 20160531_142129 20160531_142118

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.