More

  Produsele contrafăcute în China au, de multe ori, o calitate superioară originalului pe care îl copiază

  Fondatorul Alibaba, Jack Ma, unul dintre cei mai influenţi oameni din retailul online, este de părere că produsele de lux contrafăcute în China au, de multe ori, o calitate superioară originalului pe care îl copiază.

  Alibaba, cea mai mare companie de e-commerce din China, estimează că îşi va dubla, până în 2020, valoarea tranzacţiilor procesate, la 912 miliarde de dolari, în principal prin extindere: de la 423 milioane de clienţi la două miliarde până în 2036. Una dintre priorităţile anunţate de Jack Ma este reducerea incidenţei bunurilor contrafăcute pe platformele de retail ale Alibaba, însă misiunea este dificilă pentru că „piraţii” chinezi au învăţat meserie direct de la brandurile pe care le copiază, informează Economica.net.

  Marile branduri globale, de fashion sau de electronice, se bazează de zeci de ani pe China pentru producţie la costuri minime, maximizându-şi astfel profiturile. Însă, fabricile chinezeşti care produc pentru companii occidentale au învăţat de la finanţatorii din vest atât manufactura de calitate, cât şi secretele businessului. Acum, companiile chinezeşti folosesc platforme de retail online, precum cele operate de Alibaba, pentru a ajunge direct la consumatori cu propriile produse, explică Jack Ma.

  „Problema este că produsele contrafăcute de astăzi oferă o calitate superioară şi preţuri mai bune decât marfa originală, brandurile mari. Nu contrafacerea în sine este problema, ci schimbarea modelului de business. Vorbim de aceleaşi fabrici, aceleaşi materii prime, însă alte branduri”, a declarat Jack Ma într-o conferinţă cu investitorii Alibaba, companie listată la New York.

  Alibaba a devenit deja o forţă globală iar Jack Ma vrea ca, peste 10 ani, mai mult de jumătate din veniturile grupului să provină din afara Chinei. Compania chineză deja procesează mai multe tranzacţii decât Amazon şi eBay la un loc.

  Potrivit Wall Street Journal, Alibaba Group Holding Ltd. se află din nou în lumina reflectoarelor pentru că alege să vândă produse contrafăcute pe platformele sale de shopping.

  Alibaba este „principalul luptător împotriva produselor contrafăcute”, spunea Ma în cadrul unei conferinţe a investitorilor susţinută marţi, precizând faptul că retailerul online are la dispoziţie tehnologia necesară să urmărească vânzătorii şi cumpărătorii de produse contrafăcute de pe platformele sale. „Putem rezolva problema (produselor contrafăcute) mai bine decât orice guvern, orice organizaţie, orice persoană din lume.”

  Fondatorul Alibaba mai spune că parte din problemă este că producătorii de contrafăcute distribuie produsele pe internet drept „bunuri fake”, care pot avea o „calitate mai bună” şi un preţ mai ieftin decât bunurile brandurilor. Alibaba a mai precizat apoi că Ma s-a referit de fapt la faptul că brandurile chinezeşti pot, uneori, să aibă o calitate mai bună decât numele celebre.

  Criticii occidentali consideră că pieţele electronice operate de Alibaba sunt un furnicar de produse contrafăcute, iar cele mai recente declaraţii ale lui Jack Ma ar putea strica relaţia companiei cu marile branduri. Consumatorul de rând din ţările emergente se uită însă rareori la brand, căutând cea mai bună calitate la cel mai bun preţ, iar la acest capitol producătorii chinezi par imbatabili.

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  12,897AbonațiAbonați-vă

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here