More

  Samsung România este de părere că „tabletele în şcoli sunt mai importante decât problema toaletelor din curte”

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cristian Cojocaru, Directorul diviziei Telecom Samsung România a transmis un mesaj în mass-media care dă de înţeles că „afacerile sunt mai presus de orice”. Acesta a declarat pentru Ziarul Financiar: „Este de preferat să avem tablete în şcoli şi pe urmă să rezolvăm problema toaletelor din curte.”

  Aş fi vrut să pot realiza un editorial în care să vorbesc despre importanţa tabletelor în şcoli şi despre rolul pe care îl au acestea în educaţia copiilor noştri, dar pur şi simplu dată fiind premisa de la care pleacă Cristian Cojocaru când vorbeşte despre dezvoltarea zonelor rurale din România, trebuie să recunosc că sunt extrem de mâhnită şi voi aduce câteva argumente pentru care este de preferat să rezolvăm problema toaletelor din curte şi pe urmă să avem tablete în şcoli.

  Nu sugerez că Samsung România ar trebui să se ocupe de educaţia în şcoli sau să se apuce de construit toalete, nici să scape instituţiile şcolare de epidemii, ci pur şi simplu doresc să argumentez care sunt motivele pentru care nu sunt de acord cu afirmaţia directorului Samsung România, care spune: „Zona rurală ne doare pe toţi, la nivel de ţară, şi ca dezvoltare a economiei în ansamblu. Cred că este de preferat să avem tablete în şcoli întâi şi abia apoi să rezolvăm cu toaleta din curte. (…) este alegerea corectă pentru că dacă aducem toaleta din curte înăuntru nu ne facem mai deştepţi.”

  Când vine vorba de şcoală şi de educaţie, militez vehement pentru investiţia în infrastructură, în tehnologie, în dispozitive care să vină în ajutorul elevilor şi al profesorilor, cât şi în software-uri care să le permită părinţilor să poată urmări evoluţia copiilor lor în şcoli 24/24. Totuşi, acest lucru nu mă determină niciun moment să spun că: elevii îşi pot face nevoile în continuare în toaletele din curte, câtă vreme există tablete la orele de curs.

  Începând cu şcolile generale şi terminând cu sediile facultăţilor de stat din România, trebuie să afirm că cel mai puţin pare să se investească de fiecare dată în toalete. Nu ştiu câţi dintre voi aveţi ocazia să vizitaţi şcoli generale şi colegii naţionale din satele şi oraşele din provincie, dar eu am vizitat destul de multe şi vă informez că tabletele sunt ultima grijă pe care şi-o doresc să o aibă părinţii copiilor cărora le îngheaţă fundul când trebuie să îşi facă nevoile la toaletele din curtea şcolii sau de pe terenurile de fotbal.

  Până să finalizez studiile de masterat, am trecut prin 8 instituţii de învăţământ, dintre care doar două cu sistem privat. Igiena dintr-o parte din aceste instituţii de stat era la acea vreme precară, am prins o perioadă chiar şi vestita toaletă de pe terenul de fotbal la care trebuia să ajungi urcându-te pe buturugi de lemne care urmau să fie tăiate pentru a se face focul în clase în timpul iernii.

  Vreau să îi spun domnului Cristian Cojocaru de la Samsung România că nu este deloc plăcut să îţi faci nevoile într-o toaletă care nu doar că nu este igienizată, ci în care te trage grav curentul. Din fericire, şcoala generală la care am învăţat eu este renovată acum şi face parte din şcolile modernizate la nivel european (ce e drept, sistemul de învăţământ lasă mult de dorit aici, dar l-aş lăsa pe Mircea Dumitru, Ministrul Educaţiei, să se intereseze mai mult de asta).

  Înainte de orice sistem de tehnologizare, cred că românii ar trebui educaţi şi instruiţi să ştie cum să se îngrijească să nu mai existe acele epidemii de păduchi în şcoli, epidemii de rujeolă sau alte boli ale copilăriei sau chiar răcelile banale care rezultă uneori într-un absenteism de săptămâni întregi de la orele de curs, nu doar pentru un elev, ci poate chiar pentru 50% dintre elevii dintr-o clasă.

  Mă întreb dacă domnul Cristian Cojocaru, Head of Telecom Division la Samsung România ştie câte boli ale vezicii urinare există şi cât de uşor se poate îmbolnăvi un copil de una dintre ele. Din păcate, majoritatea acestor tipuri de boli se tratează domnule director Samsung România doar cu antibiotice puternice şi uneori chiar şi cu repaus la domiciliu. Aţi auzit domnule Cojocaru vreodată de „cistită acută” şi de faptul că fetele cu vârste până în 25 de ani sunt cele mai predispuse la a dezvolta acest tip de boală ce are cauze bacteriene şi fungice, de cele mai multe ori luate de pe vasele de toaletă? Ştiţi oare care sunt simptomele acestei cistite şi cât de greu sunt de suportat de un elev?

  De asemenea, ştiţi că tot din cauza bacteriilor, băieţeii pot suferi infecţii urinare care duc la inflamare testiculelor? Nu cred că îşi doreşte cineva să experimenteze astfel de dureri. Cu siguranţă cred că ştiţi despre toate acestea, dar totuşi „prezenţa tabletelor în şcoli este mai importantă decât problema toaletelor din curte.”

  O tabletă nu ne salvează de bacterii şi de pericolele din toaletele igienizate necorespunzător, cum o tabletă nu te face mai deştept dacă la catedră stă doamna bibliotecară care îi suplineşte lipsa profesorului de Limba şi Literatura Română care trebuie să fie prezent pe teren cu asistaţii sociali pentru a-şi face datoria de viceprimar.

  M-ar fi bucurat să aflu că Samsung România pregăteşte un program de educaţie sanitară pe tablete şi eventual că gigantul vrea să facă un act de caritate şi să sponsorizeze şcolile cu toalete în curte. De asemenea, nu ar fi fost deloc o idee rea dacă Samsung ar fi avut vreoun moment ideea să instruiască cadrele didactice şi elevii sau studenţii, să folosească dispozitivele mobile în scop educaţional, pentru că, ne place sau nu, în România, mulţi profesori nu ştiu încă să folosească un calculator, darămite o tabletă, iar majoritatea proiectelor încă se predau în versiune scrisă de mână nu în format digital.

  Nu contest importanţa tabletelor în şcolile din România, poate că ideea lui Cristian Cojocaru este una chiar foarte bună, dar faptul că tabletele sunt poziţionate mai sus decât toaletele de către reprezentantul Samsung România aduce o bulină neagră, iar reacţiile românilor în mediul online nu par să fie dintre cele mai bune.

  UPDATE, 16.11.2016, orele 14:00, la o zi de la declaraţie: Cristian Cojocaru, Head of Telecom Division Samsung România îşi cere scuze public pe pagina sa de Facebook în urma afirmaţiei nefericite: „Îmi pare rău pentru exprimarea nefericită de ieri, din cadrul conferinței ZF Digital. Îmi cer scuze și îmi retrag declarația. Cred cu tărie că toți copiii merită condiții decente de viaţă și de educație. Totodată, cred că tehnologia este un pilon esențial al educației, care va avea un impact pe termen lung asupra dezvoltării societății. Am făcut această afirmație în contextul unei discuții despre evoluția înregistrată în zonele rurale, îmi cer scuze dacă am lezat prin declarația mea pe cineva și as dori să reafirm că nu consider mai puțin importante celelalte probleme cu care se confruntă mediul educaţional.”

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.