More

  Review PlayStation 4 PRO : Imagini, performanţă şi recomandări

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  PlayStation 4 Pro este cea mai bună consolă de gaming disponibilă la această oră pe piaţă. În rândurile ce urmează, voi explica ce am descoperit la PS4 Pro de când am achiziţionat-o şi care sunt lucrurile pe care consider că ar trebui să le urmărească orice gamer care are în plan să achiziţioneze o consolă sau să facă un upgrade.

  Design și construcție PlayStation 4 Pro

  Înainte de vorbi despre îmbunătățirile aduse consolei din punct de vedere hardware, voi discuta despre design și construcție. Primul lucru pe care îl veți observa este designul ușor rotunjit al marginilor asemănător Playstation 4 Slim și parcă a fost conceput de un fan Adidas, ca să nu zic că de fiecare data când mă uit la el mi se face foame (aspect de burger).

  Este cu 20mm mai lată decât PS4, 295 x 55 x 327mm comparativ cu 275 x 53 x 305mm, nefiind cu mult mai înaltă, dar fiind totuși puțin mai grea, 3.3 kg. Sony a adus îmbunătățiri minore la nivel de design, dar de efect, dacă este să luăm în calcul folosirea simbolurilor  (Pătrat, Tringhi, Cerc și Cruce) ca piciorușe pentru partea de jos a consolei. Butonul de eject și power sunt acum fizice (nu touch). Chiar dacă  nu sunt schimbări majore, sunt un exemplu evident că Sony acordă atenție detaliilor.

  Porturi PlayStation 4 Pro

  În ceea ce privește porturile, PS4 Pro este aproape identic cu PS4, cu excepția unui port usb 3.1 adăugat în spatele consolei. Acesta le va fi util acelora care vor cumpăra și căștile de realitate virtuală ale Sony, pentru că necesită conexiune USB.

  Vestea bună pentru audiofili sau cei care folosesc sisteme home cinema este că PS4 Pro are Optical Audio Output – care este present și pe consola PS4 normală, dar nu la varianta SLIM. Portul HDMI a fost și el upgradat de la HDMI 1.4 la HDMI 2.0 pentru a permite randarea la rezoluții 4K.

  dsc_0005

  Noul controller DUALSHOCK 4 v2.0

  Împreună cu PS4 Pro vine și noul controler DualShock 4 care a suferit și el mici modificări cum ar fi adăugarea unui lightbar pe porțiunea TOUCH a controlerului pentru a-ți da seama în jocurile multiplayer cu ce culoare joci, iar butoanele sunt mate și mai rezistente acum.

  dsc_0030

  Specificații și performanță PlayStation 4 Pro

  Noul PS4 Pro a fost descris ca oferind o experiență ‘premium’ în comparație cu celelalte console, aici mergând pe capacitatea consolei de a randa jocurile și conținutul la rezoluție 4k, însemnând că cei cu televizoare 4K HDR pot acum să beneficieze de jocuri la o rezoluție mai bună. Rezultatul? Ei bine, este superb dar cum este oare obținut?

  PS4 Pro are același processor Jaguar x86-64 8-core CPU ca și PS4, doar că este overclockat de la 1.6GHz la 2.1GHz. Acest update este unul minor în comparație cu procesorul graphic AMD care este acum de 2 ori mai puternic urcând de la 1.84 Teraflopi la 4.2 Teraflopi, putere necesară randării în 4k.

  De asemenea, Sony a adăugat un 1GB DDR3 RAM care va fi folosit de sistem, permițând astfel ca RAM-ul  mai rapid GDDR5 RAM de 8 GB să fie folosit exclusiv pentru performanța în jocuri. Capacitatea hard-ului a fost, de asemenea, mărită la 1TB de la 500 GB, dar este tot un HDD normal de 5200 RPM și nu SSD care ar fi putut să ofere timpi de încărcare mai buni, dar dacă vrei să schimbi HDD-ul este foarte simplu.

  Împreună cu rezoluția 4K își face apariția și randarea în sistem HDR(high dynamic range), care din punctul meu de vedere este mai impresionant decât randarea 4K prin checkerboarding sau 2D de la 1440p pe care o face Sony pentru unele jocuri. Acest HDR este disponibil și pe PS4 și PS4 slim printr-un update software dar utilizatorul are nevoie şi de un televizor care să suporte această tehnologie de randare video.

  dsc_0009

  GAMEPLAY pe PlayStation 4 Pro

  Înainte de a intra în detalii este important de reținut că PS4 Pro poate rula toate jocurile de PS4 dar nu toate jocurile de PS4 vor beneficia de patch-uri sau update-uri pentru scalare la 4K sau un FPS mai bun. Este total la latitudinea dezvoltatorilor cum vor folosi puterea grafică a PS4 Pro – ori prin adăugarea mai multor texturi de calitate, unei rezoluții mai bune sau o rație a cadrelor pe secundă  mai mare. Până când dezvoltatorii nu vor updata jocul, acestea vor rula exact ca pe PS4. Deocamdată sunt doar în jur de 30 de jocuri updatate și lista ar putea crește până la 45 până la sfârșitul anului.

  Și cum se văd jocurile care suportă variant Pro, cum ar fi Call of Duty: Infinite Warfare sau Uncharted 4, Infamous? Într-un cuvânt – SPECTACULOS. Rezoluția a fost crescută (prin CBD sau scalare 2D) pentru imagini mai clare și mai frumoase, dar care necesită un TV 4K HDR pentru a putea fi observată diferența între console, și aceasta este absolut uimitoare. Am jucat aceleași jocuri și pe noul meu TV SONY BRAVIA XD70 de 124 CM cu HDR și pe un Samsung Full HD din seria 5450 și pot spune că și la rezoluție Full-HD, jocurile care sunt patch-uite se vor mișca mai bine, de exemplu în Infamous First Light ai opțiunea de a alege să joci la 60 FPS.

  Chiar dacă este varianta PRO, ocazional mai scade în cadre, cel mai evident a fost când am jucat Injustice Gods among us ultimate edition, unde în timpul scenelor cinematice rula destul de fragmentat. Aveți grijă că nu toate jocurile vor fi randate în 4K – dezvoltatorii fiind cei care aleg ce vor face cu puterea PS4 Pro. În INFAMOUS: First Light de exemplu: PS4 Pro crește randarea de la 1080p la 1800p și îmbunătățește anti-aliasing (ajută la îndreptarea marginilor ascuțite). Rezultatul fiind o randare mai realistă și mai curată. Alte jocuri îți oferă posibilitatea de a modifica setările grafice de la 4K la 30 fps, la 1080p cu 30 fps, dar detalii cu mai crescute, sau 1080p la 60 fps cu detalii normale.

  dsc_0032

  Randarea media 4k

  Aplicații precum Netflix și YouTube randează acum și în 4K și, personal, sunt un mare consumator de seriale și filme pe Netflix. Pot spune că, diferența este uriașă, dar un factor important în redare video este TV-ul 4K HDR de la Sony care are sistem Android și este recomandat de Netflix. Ce se întâmplă totuși dacă ai acasă niște blue-rayuri UHD la care vrei să te uiți? Ei bine, spre surprinderea tuturor, Sony nu a inclus această opțiune în PS4 Pro, argumentând că majoritatea user-ilor trec la streaming-ul online.

  Dar, nu vă temeți, zvonurile arată că Sony va lansa în viitor un update software care va permite redarea blu-ray-urilor UHD, dar după lansarea noului lor blu-ray player, această omisiune fiind probabil planificată astfel încât să le permită celor de la SONY să vândă și sisteme stand-alone blu-ray. La fel cum au făcut și cu update-ul de soft pentru a permite PS4 și PS4 Slim să randeze conținut HDR, la fel vor face probabil și cu blu-ray player-ul inclus în consolă, îi vor debloca capabilitățile după ce vor vinde suficiente playere.

  dsc_0011

  CONCLUZIE

  Gamingul pe PC a fost considerat mereu cea mai bună opțiune pentru cei care îşi doreau cea mai bună experiență posibilă, dar lucrurile tind să se schimbe cu apariția consolei Playstation 4 Pro. Pentru un cost echivalent cu un build PC de performanţe medii, utilizatorii au acces acum la texturi de calitate, output 4K și o experiență de gaming foarte bună. Chiar dacă la ora actuală nu sunt foarte multe titluri în Playstation Store care să beneficieze de upgrade-ul adus de varianta PRO a consolei, această listă va crește constant și dezvoltatorii de jocuri au acum cu ce lucra din punct de vedere hardware.

  Chiar dacă Sony a promovat puternic capacitatea consolei de a randa în grafică 4K (2160p), ceea ce nu va face nativ în foarte multe jocuri (folosind tehnici software pentru randare prin checkerboarding sau scalare 2D), chiar și utilizatorii care au un televizor Full HD vor putea beneficia de noul harware de pe PRO, având posibilitatea în unele jocuri să aleagă 30 fps sau 60 fps. Dacă nu ai o consolă și te gândești să achiziţionezi una, atunci Playstation 4 Pro este cea mai bună opțiune de pe piață la ora actuală și nu vei regreta alegerea făcută, dar dacă ai un Playstation 4 și nu deții un TV 4K HDR atunci upgrade-ul nu este cea mai indicată opţiune.

  Preţ şi disponibilitate PlayStation 4 Pro

  PlayStation 4 Pro este disponibilă la toţi partenerii Sony din România. Preţul PS4 Pro este de aproximativ 1800 lei.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.