More

  REVIEW ADATA Ultimate SU800 256GB: Un SSD accesibil ce nu trebuie să îți lipsească din dotare

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  ADATA Ultimate SU800 256GB este un SSD fiabil, creat special pentru consumatorul tipic, care are nevoie să actualizeze zilnic conținut între mai multe dispositive şi nu numai. Am testat pentru o perioadă de două săptămâni SSD-ul Ultimate SU800 de 256GB mulţumită ADATA România şi iată care au fost rezultatele.

  Ultimate SU800 este prima gamă din portofoliul ADATA care utilizează componente 3D TLC NAND. Acest tip de mediu de stocare este pentru cei care caută soluții accesibile, performanțe bune, ca de altfel şi o garanție a calității. Ultimate SU800 vine în variante de 128 GB, 256 GB, 512 GB și 1 TB.

  Nu voi intra foarte mult în detaliile tehnice care oglindesc capacitățile acestui SSD, dar de menționat este faptul că datorită anduranței sporite care vine din utilizarea 3D NAND Flash, unitatea SSD va rezista mult mai multor cicluri de scriere/citire comparativ cu mediile de stocare ce nu prezintă această tehnologie. Toate unitățile de stocare de la ADATA vin cu o garanție de 3 ani, iar MTBF (Mean time between failures – timpul dintre eşecuri/rateuri) este de 2.000.000 de ore.

  PERFORMANȚĂ & BENCHMARK

  ADATA spune că SSD-urile din gama SU800 oferă viteze de citire de până la 560MB/s, iar de scriere de maximum 520MB/s. Pentru cei mai puțin tehnici, un HDD tradiţional precum ADATA Superior SH93, pe care îl folosesc de aproximativ 6 ani de zile, se poziţionează undeva la 110MB/s pentru scriere și citire.

  La nivel de consum, atunci când este accesat, Adata Ultimate SU800 are un consum de 0,65W, ceea ce este o scădere majoră a consumului de 3,2W, pe care îl înregistrează un hard disk drive de 2.5 inchi. Atunci când SSD-ul este în repaus, consumul este de 12mW. Acest consum face din SU800 un foarte bun mediu de stocare pentru utilizatorii de laptop-uri, pentru care portabilitatea și optimizarea consumului de energie este crucial.

  AS SSD Benchmark

  Am realizat un test, cu ajutorul AS SSD, un program special pentru testarea unităților SSD, pentru a vedea exact care sunt performanțele Adata Ultimate SU800. Primul test efectuat a fost cu SSD-ul conectat la sistemul desktop, prin interfața SATA III, iar rezultatele au fost următoarele:

  Putem observa că viteza la citire este de 445,66MB/s, iar cea de scriere este de 417,14MB/s. 4K este viteza de citire/scriere pentru un pachet de date 4K, iar valorile sunt de 27,10MB/s, respectiv 59,19MB/s pentru scriere. 4K-64Thrd este viteza de citire/scriere pentru 64 de pachete de date 4K concomitent.

  Am ales sa fac un al doilea test, de această dată cu SSD-ul conectat prin USB, la un laptop, iar rezultatul a fost:

  Am ales să realizez acest test pentru utilizatorii care doresc să utilizeze SSD-ul ca mediu de stocare extern, SSD portabil. Observăm că viteza de citire este de 40,82MB/s, respectiv 38,26MB/s. Viteza de citire/scriere este influențată de modul prin care este conectat SSD-ul la laptop sau desktop. Conexiunea prin USB 2.0 nu oferă acceaşi viteză de transfer, dar, cu toate acestea, este o viteză mult mai mare comparativ cu HDD-urile externe sau stickurile flash.

  Pentru a înțelege diferența între cele două, am realizat un test cu un stick USB obișnuit. Nu am reușit să duc testul până la capăt deoarece timpul pentru sesiunea de test pe pachetul 4K nu a mai putut fi estimat, dar pe mine mă interesa sesiunea de citire/scriere normală.

  Se observă o diferență foarte mare între cele două, iar cu toate că Adata SSD Ultimate SU800 se dovedește și un foarte bun mediu de stocare extern, folosit cu interfața SATA III reușește să scoată cele mai bune performanțe.

  ADATA Ultimate SU800 are propriul SSD Toolbox

  Adata SSD Ultimate SU800 are propriul program de gestionare și întreținere al mediului de stocare. Programul se numește ADATA SSD ToolBox și aceste poate fi descărcat de pe site-ul producătorului. Programul ADATA SSD ToolBox oferă informații generale, despre mediul de stocare, nivelul de ocupare al discului, dar şi temperatura pe care SSD-ul o are la momentul diagnosticării.

  Utilizatorul are posibilitatea să formateze mediul de stocare astfel încât datele de pe SSD să dispară definitiv, fără ca acestea să mai poată fi accesate sau recuperate vreodată. Adata SSD ToolBox pune la dispoziție și un tab pentru optimizarea SSD-ului pentru a funcționa la nivel optim cu configurația sistemului de operare.

  PREȚ ȘI DISPONIBILITATE

  Adata SSD Ultimate SU800 poate fi achiziționat de la majoritatea retailerilor online din România, dar poate fi găsit și în magazinele fizice, de specialitate. Prețul Adata SSD Ultimate SU800 256GB testat de noi are un preț de 350 lei, pe site-ul retailerului eMAG.

  CONCLUZIE

  Adata SSD Ultimate SU800 256GB este un SSD foarte bun în ceea ce privește raportul preț-calitate. Cu siguranță, există SSD-uri care oferă viteze mai mari pe anumite task-uri, dar dacă vorbim despre consumatorul normal, care are nevoie să își transfere un volum mai mare de fișiere și dorește să ca acest proces să nu dureze foarte mult, atunci Ultimate SU800 este SSD-ul perfect pentru acest tip de sarcini. Diferența de bani economisită de la un SSD care are viteza de citire/scriere mai mare pe 4k-64thrd, de care poate nu va beneficia vreodată, mai ales dacă folosește SSD-ul pe post de mediu de stocare extern, poate fi utilizată în alte scopuri.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.