0

SHARES

România are toalete în fundul curţii, iar în Japonia aceastea sunt confundate cu restaurantele

Mădălina Gănescu
- 18.01.2017, 15:05 în Cultura

Într-o lume în care România încă se mai luptă cu trecerea de la toaleta din fundul curţii la cea din casă. Când încă mai există români care merg la toaleta comună pentru a-şi face nevoile, iar studenţii folosesc toalete în care uşile nu se mai închid de mult şi capacele de la toaletă sunt doar o poveste, japonezii se dau de ceasul morţii să stabilească un set de iconiţe standard pentru toaletele high-tech.

Ştiu, este greu să îţi imaginezi cum este să foloseşti o toaletă tehnologizată, cu sistem de încălzire în capac şi chiar şi cu playlist pentru relaxare, când la tine în ţară mersul la toaletă este de-a dreptul un chin.

Există o vorbă care conturează foarte bine povestea de astăzi: „Există toalete şi există toaletele din Japonia.”. Japonezii au avut grijă să producă nu numai trenuri de foarte mare viteză în timp ce în România ne bucurăm de trenuri de „mică viteză”, ci s-au ocupat în detaliu de toaletele din ţara lor.

Toaletele japonezilor sunt mult mai sofisticate decât multe alte toalete din
ţările de vest. Până şi în toaletele publice dacă mergi în Japonia, ai parte de o experienţă la care poate nu ai fi îndrăznit să te gândeşti vreodată. Spre exemplu, acest popor a avut grijă chiar să asigure încălzirea colacului de la toaltă, singura lor problemă fiind că nu au reuşit încă să stabilească un set de iconiţe standard cu ajutorul cărora turiştii să înţeleagă funcţionalităţile toaletei.

Pentru unii, este destul de complicat mersul la toaletă în Japonia. În încercarea de a fi mult mai primitoare cu turiştii la Jocurile Olimpice de la Tokyo care vor avea loc în 2020, Restroom Industry Association din Japonia, a ajuns la un acord pentru a crea un set de iconiţe standard, astfel încât toţi turiştii să ştie cum trebuie să folosească toaletele.

Sub noile simboluri, toaletele Japoneze high-end vor folosi 8 iconiţe care reprezintă 8 opţiuni diferite: deschis/închis capac toaletă, deschis/închis scaun de toaletă, jet mare, jet mic, spălare revers, spălare bideu, uscare şi stop.

Decizia de a crea iconiţe standard a venit după ce rezultatele unui studiu realizat în 2014 au arătat că 25% dintre turişti nu au ştiut să folosească toaletele din Japonia, potrivit unui raport Gizmodo. Nu este pentru prima dată când străinii s-au încurcat la toaletă în Japonia. În trecut, unii turişti au confundat toaleta cu un restaurant care vinde mâncare caldă.

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
COMENTARII

Comentarii

comentarii

 
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!