More

  Cum raportezi o ştire falsă pe Facebook

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Funcţia de raportare a ştirilor false pe platforma de socializare Facebook este disponibilă în România încă de pe la mijlocul lunii ianuarie, dar în ultima perioadă tot mai multe persoane au început să o utilizeze, date fiind situaţiile tensionate prin care trece ţara în ultimele zile.

  Ştim cu toţii ce înseamnă o ştire falsă şi mai ştim de asemenea care este impactul pe care o informaţie fără sursă, care nu are la bază decât fabulaţii sau un interes meschin al cuiva, poate să îl aibă asupra utilizatorilor reţelei de socializare.

  Nu mai este o noutate că doar 5% dintre cei care dau like unor postări pe Facebook au curiozitatea de a da şi click pe link (sursă) pentru a citi integral informaţia. Cele mai multe persoane iau de bun titlul unui articol şi nu sunt curioase să analizeze cine este autorul sau dacă sursa care distribuie ştirea este de încredere sau are antecedente cu privire la subiectele false.

  Eu folosesc funcţia de raportare a ştirilor false pe Facebook încă din prima zi în care a fost lansată în România, iar acest lucru m-a ajutat să fac curat în News Feed şi în anumite grupuri în care mai sunt prezentă.

  Cum raportezi o ştire falsă pe Facebook

  Spre exemplu, am ales ca „agregator” de informaţii grupul de pe Facebook „Opinia Publică”. Aici se ştie că în permanenţă se duce un război între tabăra PSD şi restul lumii, iar „postacii” plătiţi distribuie periodic ştiri şi imagini false, care nu fac decât să inducă în eroare şi să învrăjbească utilizatorii.

  Utilizatorul Ady Patriotul, spre exemplu, este un postac foarte cunoscut în grup, care pare să aibă cunoştinţe profunde cu privire la foştii şi actualii lideri politici şi periodic distribuie informaţii „aburitoare şi defăimătoare tipic pesedeilor”, aşa cum cataloghează un alt membru al grupului activitatea acestuia.

  Cum raportezi postările false de pe Facebook ale celor ca el: În colţul din dreapta-sus al postării suspecte există o săgeată cu vârful în jos. Dai click pe ea şi îţi apare o fereastră cu titlul: „Help us understand what’s happening” şi 4 variante din care o poţi alege pe cea potrivită pentru raportarea subiectului găsit de tine. Cea de-a 3-a opţiune este „It’s a fake news”. O selectezi, apeşi „Continuă” şi va fi deschisă o nouă fereastră de unde poţi să selectezi „Mark this post as fake news” şi chiar poţi bloca sursa postărilor, în speţă utilizatorul postac.

  Cam asta este tot. Spor la raportat ştiri false pe Facebook!

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.