NASA: Eclipsă, cometă, lună plină, toate vor veni vineri noapte

Mădălina Gănescu
- 9.02.2017, 11:33 în Cultura
0

SHARES

NASA anunţă că în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe cer se vor arăta trei „ameninţări”: lună plină, eclipsă de lună şi o cometă. „Locuitorii planetei se vor bucura vineri noapte spre sâmbătă dimineaţă de un fenomen rar pe cer: o eclipsă de lună „în penumbră”, de o lună plină „de zăpadă” şi de zborul unei comete.”

Eclipsă de Lună în penumbră

O eclipsă în penumbră are loc când umbra Pâmântului blochează o pare, dar nu toate razele Soarelui, să ajungă la lună. Fenomenul nu va fi unul pe care românii să îl poată observa cu ochiul liber. Acesta va fi subtil şi va avea loc când luna se va muta în partea exterioară a umbrei Pământului (cunoscută drept prenumbră), potrivit EarthSky.org.

Penumbra Pământului blochează o parte, dar nu toate, din razele Soarelui care trebuie să ajungă la Lună, lucru ce va face ca Luna să apară mai întunecată decât de obicei. Eclipsa de Lună în penumbră va avea loc potrivit NASA la orele 7:43 PM CT, 5:43 PM MT şi 4:43 PM PT.

Eclipsa va fi vizibilă din Europa, Africa, Asia de Est şi America de Nord-Est şi Sud, mai informează NASA. Aproximativ 35% dintre toate eclipsele sunt de tipul prenumbrei.

Luna plină „de zăpadă”

Luna va fi plină vineri noaptea, iar ceea ce vom vedea pe cer luna aceasta se va numi Luna „de zăpadă”. Potrivit Almanahului Fermierilor, denumirea lunii pline datează de pe vremea Nativilor Americani din nordul şi estul Statelor Unite. Fiecare lună plină are propriul nume. Luna plină din februarie este numită „de zăpadă” pentru că în medie, februarie este luna în care ninge cel mai mult în America, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie. Almanahul Fermierilor mai spune că triburile se refereau la eclipsa de lună din februarie ca la Luna „foametei”, pentru că din cauza condiţiilor meteo era complicat de mers la vânat.

Cometa 45P

La câteva ore după eclipsa de lună, Cometa 45P, care a fost vizibilă după apus pentru ultimele două luni de zile cu ajutorul binoclului şi a telescopului, se va apropia cel mai mult de Pământ, când va fi la „doar” 7.4 milioane de mile distanţă, spune NASA.

Cometa va trece în partea de est a Pământului în jur de ora 3 dimineaţa, sâmbătă, şi va fi vizibilă pe cer în constelaţia Hercule. Binoclul sau telescopul ar fi de real folos pentru o experienţă desăvârşită. Cometa va mai fi vizibilă în diferite puncte ale cerului pe timp de noapte până la finalul lunii februarie, potrivit NASA. Dacă nu vei apuca să o vezi anul acesta, se pare că aceasta se va întoarce în 2022.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!