More

  Google a fost amendat de UE cu suma record de 2.4 miliarde de dolari

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  UE susţine că Google a retrogradat rivalii şi a promovat pe nedrept propriile sale servicii. Astfel, gigantul online a primit o amendă record de 2.42 miliarde de dolari din partea Uniunii Europene.

  Decizia vine în urma unei investigaţii a algoritmilor de căutare folosiţi de companie, ce a durat 7 ani, şi s-a încheiat cu hotărârea că Google „a abuzat de poziţia dominantă prin favorizarea sistematică” a propriului serviciu de comparare a cumpărăturilor.

  Aceasta este cea mai mare amendă aplicată pentru încălcarea legii antitrust de către un corp judecătoresc al Comisiei Europene şi o întrece pe cea de un milion de euro aplicată companiei Intel în 2009. Principala ţintă în acest caz este Google Shopping, o funcţie de comparare a preţurilor integrată în motorul de căutare Google.

  În urma deciziei de astăzi, Google va fi nevoită să schimbe modul în care algoritmii de căutare plasează website-urile „pentru a se conforma principiului simplu de acordare a egalităţii de tratament serviciilor competitorilor şi propriilor servicii”.

  În cazul în care Google nu va pune capăt conduitei actuale, UE declară că va aplica sancţiuni zilnice de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică. Margrethe Vestager, Comisarul European pentru Concurenţă, a afirmat că Google a venit „cu multe produse şi servicii inovative care au făcut diferenţa în vieţile noastre”, dar a mai adăugat că gigantul, de asemenea, „a abuzat de dominaţia pe piaţă ca motor de căutare prin promovarea propriilor servicii de cumpărături în rezultatele căutărilor, retrogradându-le pe cele ale competitorilor.”

  „Ceea ce a făcut Google este ilegal sub regulile antitrust ale UE”, spune Vestager. „Le-a refuzat altor companii şansa de a concura pentru merite şi de a inova. Iar cel mai important, le-a refuzat consumatorilor europeni o alegere reală a serviciilor şi beneficiile complete ale inovaţiei.”

  Google ar putea depune apel la decizia curţii UE, iar rezultatele finale ar putea întârzia ani de zile. Drept răspuns, gigantul online a declarat: „Declarăm cu respect că nu suntem de acord cu concluziile anunţate astăzi. Vom analiza în detaliu decizia Comisiei, întrucât ne gândim la un apel şi aşteptăm cu nerăbdare să continuăm să ne prezentăm cazul.”

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.