More

  Depozitul eMAG de la A la Z înainte de Black Friday 2017

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Am vizitat depozitul eMAG înainte de Black Friday 2017, cel mai așteptat eveniment de reduceri al anului, lucru ce ne permite să vă prezentăm întreg circuitul produselor comercializate de eMAG, de la momentul în care sunt recepționate, până în punctul de predare curierului. Întreaga suprafață dedicată de către eMAG depozitării de produse are în prezent 125.000 de metri pătrați. Doar platforma tehnologică, care este un bloc cu 3 etaje, are la sol o amprentă de 8.000 mp, de unde rezultă un spațiu de stocare de 32.000 mp.

  Investiția de 10 milioane de euro pe care eMAG a făcut-o în procesul de automatizare va rezulta în erori mult mai puține la sortare, cât și în posibilitatea de a primi în același colet mai multe produse comandate în același timp. Înainte, ”dacă plasai o comandă pentru 3 produse de Black Friday, acestea nu veneau toate 3 într-un colet, ci veneau 3 colete, desi erau 3 produse mici: un telefon, o husă și un stylus, care ar fi intrat fără probleme într-un singur colet. O bună parte din investiție s-a dus în capacitatea de consolidare a produselor, adică atunci când comanzi un telefon cu o husă și un stylus, toate trei vor veni într-o singură cutie.”

  Până să ajungă produsul eMAG la curierul partener, acesta trebuie să parcurgă mai multe etape în depozitul eMAG de pe strada Italia, nr. 1-7, Chiajna:

  Depozit eMAG: Prima etapă – Recepționare marfă

  Marfa primită este recepționată, iar pentru această procedură trebuie să lucreze aproximativ 200 de angajați într-o perioadă normală de muncă, ajungându-se până la 350 de angajați într-o perioadă de vârf, cum ar fi spre exemplu Black Friday. În medie, sunt recepționate aproximativ 60.000 de articole pe zi, cam tot atâtea câte părăsesc zilnic depozitul.

  Depozit eMAG: A 2-a etapă – Transportul și depozitarea pe rafturi

  Marfa recepționată este transmisă pentru a fi depozitată în zona de rafturi de pe platforma care are 4 nivele de stocare. eMAG utilizează metoda de inventariere a produselor numită ”Chaotic Storage”, care nu ține cont de tipul mărfii stocate într-un anumit loc, ci doar dacă locul respectiv are o capacitate de a stoca un anumit produs. Dacă este loc disponibil, eMAG stochează produsul acolo. Unde există loc, produsul este scanat împreună cu cutia în care acesta a fost depozitat, iar informația este stocată pentru a fi ulterior folosită de către un ”picker” care va pregăti produsele pentru expedierea unei comenzi. De menționat ar mai fi că, pe platformă sunt aproximativ 100 de angajați, distribuiți pe 3 ture de lucru.

  Dacă vă întrebați unde sunt ținute produsele cu valoare mare, ei bine, eMAG le-a creat acestora o zonă specială, separată de celelalte stocuri, iar accesul la raioanele cu acest tip de marfă se face doar pe bază de cartelă de acces. În plus, nu oricine are acces la acest spațiu, un reprezentant al firmei de securitate fiind în permanență la poarta de acces.

  Depozit eMAG: A 3-a etapă – Colectarea articolelor

  În momentul în care marfa a fost stocată în zona de depozitare, iar comenzile au ajuns pentru a fi asamblate, sarcina de a colecta articolele pentru fiecare comandă în parte revine unui angajat, cunoscut drept ”picker”. Cu ajutorul unui PDA, dotat cu un scanner pentru coduri, acesta merge exact în locul în care este depozitat fiecare articol, îl extrage și îl pune în coș, nu înainte de a scana codul de pe produs și de a introduce în sistem că este purtătorul articolului pentru comanda X. În cazul în care este vorba de un coș care are mai multe articole pentru mai multe comenzi, picker-ul plasează coșul pe o bandă rulantă, care va transporta produsele în zona de sortare și împachetare.

  Depozit eMAG: A 4-a etapă – Distribuire și sortare produse

  Coșul ajunge în zona de sortare cu ajutorul unui lift ce are o capacitate de descărcare de 30.000 de produse pe oră. Coșurile, o data coborâte cu liftul, sunt distribuite în două direcții: sortare single și sortare multi-order, fiind disponibile câte două brațe de sortare pentru fiecare zonă. Comenzile care au un singur produs merg la anumite stații de împachetare și se supun unui process mai simplu de manipulare, în vreme ce comenzile care au mai multe produse trec printr-un proces suplimentar de sortare.

  De precizat ar mai fi că, toate comenzile care au mai multe produse ajung într-o zonă de sortare unde sunt folosite rafturi mobile, cu mai multe celule. Fiecare celulă are un cod, iar produsele sunt distribuite automat pe un anumit raft, într-o anumită celulă. O data ce raftul a fost blocat, iar produsele necesare fiecărei comezi au fost stocate, raftul mobil va merge la o stație de împachetare.

  Depozit eMAG: A 5-a etapă – Împachetare

  La stația de împachetare, angajații colectează produsele și le pun în ambalaje corespunzătoare mărimii și gradului de fragilitate. Pentru împachetare, eMAG a renunțat la folia cu bule și a adoptat o folie ecologică din hârtie reciclată. Produsele sunt împachetate, le sunt lipite pe spate AWB-urile și sunt plasate pe banda rulantă care va face o sortare automata pentru a le pregăti de expediere către HUB-urile firmelor de curierat.

  Depozit eMAG: A 6-a etapă – Sortare colete

  Coletele ajung apoi la sortare. eMAG a optat pentru un Cross-Belt Sorter, care are o bandă de colectare de 400 metri, ce se mișcă cu o viteză de 2 m/s, iar pe laterale prezintă o plasă de siguranță. Sorterul are 4 brațe de alimentare colete, care colectează și asigură distanțarea coletelor pentru a le alinia pe banda care duce către senzor. O dată ce coletele ajung la senzor, acesta le scanează dimensiunea, greutatea și AWB-ul. Cele 4 brațe ale sorterului cross belt sunt de fapt 2 brațe single order și 2 brațe multi order.

  Întregul sistem de sortare achiziționat recent de eMAG are nici mai mult, nici mai puțin de 69 de brațe de sortare mai mici, plus un dropshoter. În plus, banda are o capacitate maximă de 30 de kilograme per produs, iar sorterul conține și o zonă specială de sortare a plicurilor și a coletelor mici. Instalarea tehnologiei de sortare adoptată de eMAG a început în luna iulie și a fost finalizată în data de 3 noiembrie, iar în această perioadă retailerul se află în faza de pregătire și testare pentru ca sorterul cross belt să fie utilizabil în parametri optimi exact la timp pentru Black Friday 2017.

  Vanderlande, partenerul ales de eMAG pentru logistica procesului de automatizare, nu s-a ocupat doar de instalarea aparaturii, ci asigură constant la fața locului o echipă gata de interventie, cu piese de schimb pentru orice tip de defectiune.

  Odată sortate, pachetele sunt încărcate în mașinile de transport și expediate către firmele de curierat partenere sau către client direct, în cazul comezilor cu expediere în 2 ore, livrare de care se ocupă SameDay. 

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.