More

  De ce e bine să îți cumperi o camera auto și cum o alegi pe cea potrivită

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Șoferia nu este o activitate pentru oricine. Te naști cu aptitudini de șofer sau ajungi să faci forțat un lucru care e absolut necesar cum este condusul unei mașini și ajungi să reprezinți un pericol pentru tine și uneori pentru cei din jur. De aceea, o să tratez importanța achiziționării unei camera video auto îndeosebi din această perspectivă.

  Nu anii de șofat sunt cei mai importanți. Experiența și timpul ne-au arătat deopotrivă că șoferii de până în 30 de ani și bătrânii sunt cei care produc cele mai multe accidente de circulație sau reprezintă o reală primejdie pentru ceilalți participanți la trafic, indiferent cum se deplasează aceștia.

  Camera video auto poate reprezenta o siguranță pe termen lung în cazul accidentelor care implică pietoni, alte autovehicule sau de ce nu, căderea unei pasarele instalate greșit.

  În același timp, acolo unde permite instanța, o înregistrare video efectuată cu o cameră auto poate reprezenta dovada într-un caz de furt, accident sau abuz în serviciu din partea unui reprezentant al instituțiilor de drept precum poliția sau jandarmeria.

  Categoric, motivele pentru care merită să cumperi o cameră video auto pot fi multe, în funcție de experiențele fiecărora, de aceea trecem la următoarea întrebare, anume:

  Este legal să folosești camere de bord în România?

  Utilizarea unei camera video de bord se supune Legii 677/ 2001. Potrivit acesteia, orice date cu caracter personal trebuie să fie protejate și să nu fie supuse la libera circulație. În categoria datelor cu caracter personal intră inclusiv numărul de înmatriculare al automobilului filmat, identitate persoanelor participante la trafic și dreptul acestora la viață privată.

  Orice prelucrare a datelor cu caracter personal în România trebuie să se facă cu acordul persoanei vizate. Aflându-ne în trafic, practic nu surprindem în filmarea de pe camera video auto doar un element, ci un peisaj întreg, în care pot apărea la un moment dat diferite personaje care doresc să nu iasă în evidență în opinia publică.

  Astfel, este recomandat ca toate filmările să fie păstrate de proprietar și folosite doar la cererea organelor de stat abilitate – spre exemplu în cazul unui accident, pentru identificarea persoanelor, în cazul unui furt auto sau dintr-un magazin, în cazul unei acțiuni de tâlhărie, etc.

  Legea mai sus menționată nu precizează cu exactitate interzicerea utilizării unei camera video auto, dar în funcție de circumstanțe, aceasta poate fi folosită împotriva proprietarului, motiv pentru care este indicat ca datele să nu fie făcute publice fără acordul prealabil al persoanelor sau instituțiilor vizate.

  Spre exemplu, în instanță, în cazul în care are loc o infracțiune de orice tip în trafic, dovada video este considerată probă la dosar doar în funcție de ceea ce consideră procurorul de caz sau judecătorul relevant.

  Cum alegi camera video auto potrivită

  Am lămurit motivele pentru care este bine să deții o cameră video auto, am trecut rapid și peste legea care are în vedere această componentă, acum să vedem cum alegi camera auto potrivită nevoilor tale și la ce trebuie să fii atent/-ă.

  Am testat de-a lungul anilor la Noobz mai multe tipuri de sisteme de navigație și supraveghere auto, unele mai ieftine, altele mai scumpe, unele mai bune altele mai slabe, de unde și concluzia noastră că ofertă pe piață există, dar ceva mai slab stăm la capitolul ”analizare cerere”.

  În ceea ce privește accesoriile auto, sesizăm nu neapărat o lipsă de informare, ci mai degrabă o stategie haotică de punere în temă a utilizatorilor despre importanta anumitor dispozitive și mai ales despre modul în care ar trebui folosite acestea.

  De aici derivă în mare parte neglijența consumatorilor de a adopta astfel de tehnologii, care în unele situații pot fi definitorii în ceea ce privește deznodământul.

  Nu este simplu să alegi camera video auto potrivită, motiv pentru care noi încă mai testăm. Totuși, în funcție de buget și pe baza unor obiective minime, putem recomanda unele dintre camerele testate de noi în ultima perioadă.

  DVR Navitel CR900

  Dacă tot ce ai nevoie de la o cameră video auto este să îți asigure imagini din trafic la o rezoluție bună, fără să pui prea mare accent pe componenta audio și nu ai nevoie neapărat de un dispozitiv care să îți permit inclusiv să partajezi imaginile prin Wi-Fi, o alegere accesibilă și decentă ar fi camera auto DVR Navitel CR900.

  Dispozitivul vine cu un ecran de 2.7 inchi, nu ocupă mult spațiu pe parbriz și nu reprezintă un impediment în câmpul vizual, oferă înregistrări FHD la 30 de cadre pe secundă, cu un unghi de vizibilitate de 120 de grade. Ceea ce am apreciat la CR900 dincolo de calitatea video este sistemul de prindere care include 2 suporți de fixare.

  Așa cum bine știți, sistemele de prindere ale accesoriilor auto pot fi problematice și când ți-e lumea mai dragă, fie pentru că e parbrizul prea fierbinte, prea umed sau prea rece, să te trezești cu camera video pe la picioare, poate chiar în momentele culminante din timpul unui accident.

  În ceea ce privește prețul, acesta este puțin peste suma pe care o dă un fumător pe un cartuș de țigări, iar dacă iei în calcul că o cameră te protejează, nu contribuie la degradarea vieții, parcă mai găsești un motiv pentru care să iei în calcul investiția.

  Camera aceasta oferă inclusiv asistență la parcare, dar să nu vă așteptați să fie un model inovativ care să vă dea pe spate. Urmărește mai degrabă rețeta clasică de nevoi ale unui șofer în trafic.

  Mio MiVue 786

  O a doar propunere din partea noastră ar fi camera auto Mio MiVue 786. Aceasta oferă aceleași beneficia cu cele de pe CR900 de la Navitel, dar vine în plus cu ecran touchscreen (pe când prima cameră funcționează cu butoane) și Wi-Fi integrat care te ajută să transmiți cu ușurință clipuri video pe smartphone pentru back-up sau pentru a împărtăși din experiențele tale în social media (la acest capitol mai analizați o dată Legea 677/ 2001).

  Ar mai fi de menționat la acest model că are un unghi de filmare un pic mai mare ca cel de la Navitel, de 140 de grade și te avertizează atunci când depistează radarele fixe.

  Puțin deranjant în cee ace privește camera auto Mio MiVue 786 ar fi faptul că are momente în care te atenționează că ai depășit banda de mers sau te apropii prea mult de mașina din față deși circuli regulamentar. Astfel de ghidaje sunt folositoare, dar atunci când își fac treaba corespunzător.

  Dacă te deplasezi la 20 de metri de mașina din față și ești avertizat să mărești spațiu, atunci funcția devine mai degrabă un accesoriu de marketing.

  Ambele camera mai vin cu o serie de specificații care v-ar putea fi utile, noi le-am menționat doar pe cele de care ne-am folosit preponderent pe durata testării produselor.

  Aveți alternativa desigur să optați și pentru un GPS cu cameră video auto integrate, dar sfatul nostrum este să testați foarte bine modelele înainte să cheltuiți banii, pentru că existe și modele nefericite, care nu sunt actualizate cu hărțile la zi, au probleme cu ecranul tactil și pot fi mai degrabă o piedică decât un ajutor în trafic.

  Voi ce modele de camera video auto și GPS-uri folosiți și ce le recomandați celorlați șoferi?

  Foto de Alvaro Reyes pe Unsplash

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.