More

  Soarta telefonului tău Huawei – Partea a 3-a

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Aceasta este partea a 3-a a serieiSoarta telefonului tău Huawei”. Ne-ați cerut să nu ne oprim din a oferi informații despre evoluția tensiunilor dintre America și Huawei, iar noi ne conformăm.

  Această serie nu este numai despre telefoanele Huawei, ci despre întreg ecosistemul de afaceri, parteneriate și alianțe al companiei.

  Am publicat partea a 2-a a timeline-ului Huawei versus America pe 29 mai

  De atunci, am aflat pe 3 iunie că, Huawei își vine divizia de rețea pe sub mare.

  Gigantul deține 51% dintre acțiunile Huawei Marine Systems, companie ce a creat o rețea de cablu prin fibră optică între două continente, pe sub mare. Din 2009, compania a dezvoltat peste 50.000 de km de cablu în 90 de proiecte.

  Dar, în ultima perioadă, reputația toxică a Huawei, de spion pentru guvernul chinez, și-a pus semnificativ amprenta pe contractele Huawei Marine Systems.

  Pe 7 iunie, presa scrie că Google încearcă să convingă guvernul american că interzicerea Huawei în State este o greșeală

  Gigantul de tehnologie american susține că interzicerea Huawei la Android amenință securitatea Statelor Unite ale Americii.

  Potrivit reprezentanților companiei, dacă Android devine mai fragmentat, toată lumea are de pierdut.

  Google încearcă să convingă administrația Trump că are nevoie să poată să furnizeze Huawei tehnologie în numele securității naționale ale Statelor Unite ale Americii.

  Problema de bază dezbătută de Google este argumentul că, Huawei va fi forțată să creeze o versiune hibrid a Android. Iar acest lucru se va dovedi ”mai riscant pentru a facilita acces criminalilor cibernetici, nu doar Chinei.”

  Să intrăm un pic mai adânc în acest subiect, pentru a înțelege ce s-ar putea întâmpla, în funcție de următoarele decizii ale administrației prezidențiale americane.

  Există 4 scenarii în care s-ar putea desfășura lucrurile mai departe

  1. Primul – Dacă Huawei fragmentează Android și creează o versiune care nu mai include serviciile Google, serviciul de securitate Google Play Protect nu mai poate scana malware, viruși și amenințări pentru securitate.

  2. De asemenea, clienții care cumpără telefoane cu servicii Google rămân fideli aplicațiilor disponibile în Google Play Store. De altfel, aplicații verificate atent pentru securitate.

  3. Apoi, ar mai putea fi varianta ca Huawei să vinde la nivel global o versiune fragmentată Android. În acest caz, șansele ca produsele să fie mai puțin sigure și mai ușor de atacat de hackeri cresc considerabil.

  Dacă, să spunem, cineva din Statele Unite trimite informații sensibile cuiva care folosește unul dintre telefoanele Huawei atacate de hackeri, indiferent cât de sigură este criptarea end-to-end, dacă există malware dedicat pe telefon, există riscul ca să fie văzute și accesate respectivele informații. Majoritatea utilizatorilor nu verifică să vadă către ce telefoane trimit informații.

  4. În cea de-a 4-a variantă, securitatea Statelor Unite ale Americii este compromisă. După cum argumentează publicația de tehnologie The Verge, fie că Google va convinge sau nu administrația prezidențială americană, Huawei rămâne în top 3 cei mai mari producători de telefoane la nivel global.

  Dacă se va grăbi să creeze propriul sistem de operare, lucrurile pot degenera și se pot complica iremediabil. Așa cum bine știm, Android sau iOS nu au fost construite într-o zi.

  Dezvoltarea unui software necesită timp, cercetare, teste și dacă Huawei va face lucrurile pe genunchi, singurii care vor avea cu adevărat de suferit vor fi clienții finali.

  În timpul în care Google duce muncă de lămurire cu structurile guvernamentale americane, Huawei dă un pas înapoi și așteaptă. Producătorul nu mai joacă pentru moment nicio carte în negocierile cu Statele Unite, până când nu află ce poate obține Google.

  Tot la începutul lunii iunie, aflăm că Huawei este așteptată să lanseze propriul sistem de operare în toamna acestui an

  Global Times confirmă că Huawei va lansa HongMeng OS în China, citându-l pe Richard Yu.

  Versiunea sistemului de operare pentru restul continentelor se va numi Oak OS. Totuși, atât din partea specialiștilor, cât și a consumatorilor rămâne temerea că noul sistem de operare de la Huawei nu va fi suficient de sigur.

  Există posibilitatea unor breșe în securitate, dat fiind că dispozitivele Huawei nu vor putea primi update-uri de securitate direct de la Google.

  Așadar, problema nu se pune ”dacă Huawei va putea lansa la timp propriul sistem de operare”. Ci dacă ”sistemul de operare Huawei va fi sigur și nu va prezenta o amenințare pentru siguranța consumatorilor”.

  Pact anti-spionaj cu guvernele

  Înainte să fie interzisă Huawei în State, compania chineză spunea că este dispusă să semneze un ”pact anti-spionaj” cu guvernele.

  Dar, la acel moment referirea era în principal la guvernul Marii Britanii. În ceea ce privește relația cu America, nu s-a discutat nicio secundă despre semnarea unui pact, ci s-a mers direct în instanță pentru atacarea deciziei administrației prezidențiale Trump care este considerată ”neconstituțională.”

  În timp ce relația Huawei – Statele Unite ale Americe rămâne tensionată, relația Huawei – Rusia capătă noi forme

  Huawei știe că ”America nu reprezintă lumea. America reprezintă doar o parte din lume”, așa că la începutul lunii iunie a anunțat că a semnat un acord de dezvoltare a rețelei 5G cu MTS, cel mai mare operator de telefonie mobilă din Rusia.

  E o coincidență? Păi, haideți să vedem. Timing-ul semnării parteneriatului a coincis perfect cu vizita de trei zile a președintelui Chinei, Xi Jinping, în Moscova.

  Iar, după cum declară Vladimir Putin pentru TASS, agenția națională nicio carte din Rusia, cooperarea dintre Rusia și China este acum ”la un nivel înalt fără precedent.” Sentiment împărtășit, de altfel, de președintele Chinei.

  Ren Zhengfei avea de multă vreme pregătită o strategie prin care Huawei să se replieze pe piață. Așa că, a stat cu spatele la America și cu fața la Rusia. Iar acest lucru se vede clar prin modul în care evoluează în prezent lucrurile.

  Soarta Huawei pare desprinsă dintr-o poveste de dragoste cu final nefericit

  În urma căreia, protagoniștii răniți au grijă să se răzbune prin mijloace care să doară și să lase urme adânci. Pentru că, știm cu toții cum stau lucrurile între Statele Unite ale Americii și Rusia.

  Să ne aducem un pic aminte de declarațiile lui Ren Zhengfei pentru Business Insider din luna mai. Fiind întrebat despre ce părere are despre relația cu Japonia, acesta spunea:

  Suntem foarte compatibili cu companiile japoneze. Mă gândesc la companiile japoneze și Huawei în calitate de parteneri de drum. Să lucreze împreună pentru a ajunge în vârful munților. Huawei va folosi multe produse japoneze pentru a se cățăra. Sper să extindem industria IT împreună.

  Dar, se pare că, parte dintre companiile japoneze aleg să fie parteneri de drum cu alți furnizori de echipamente pentru 5G. Spre exemplu, Japonia SoftBank a optat pentru echipamente Nokia și Ericsson pentru dezvoltarea 5G. Deși, Huawei a fost furnizor pentru infrastructura 4G a operatorului.

  Finalul lunii mai, începutul lunii iunie, anunță și reducerea comenzilor de producție de telefoane Huawei

  Foxconn oprește unele linii de producție pentru telefoanele Huawei. Asta după ce Huawei a redus din comenzile de telefoane.

  Totuși, Huawei neagă că închiderea liniilor de producție din fabrica Foxconn ar fi rezultatul interzicerii companiei în Statele Unite ale Americii.

  Preț de câteva zile de la apariția știrii potrivit căreia Foxconn a oprit mai multe linii de producție Huawei, compania chineză a refuzat să comenteze. Ulterior, când s-a creat efectul de bulgăre, care era predictibil, un reprezentant Huawei a ieșit cu declarații pentru Forbes. Dar, a preferat să își păstreze anonimatul.

  Acesta spune că ”Huawei respinge aceste afirmații. Producția noastră globală se desfășoară la nivel normal, fără ajustări notabile în nicio direcție.

  Huawei încearcă să ”păstreze aparențele”. Dar, în timp ce mai iese cu o declarație de tipul ”nu-i vorba de noi”, alte companii din America lovesc puternic.

  Spre exemplu, pe 7 iunie, Reuters anunță că Facebook decide să rupă legăturile cu Huawei

  După ce președintele Trump a interzis companiei să facă afaceri în SUA. Astfel, Facebook nu mai permite Huawei să ofere aplicațiile sale preinstalate pe telefoane.

  Așadar, Facebook, Messenger, Instagram și WhatsApp nu vor mai fi disponibile pe telefoanele Huawei și Honor imediat ce ați scos produsele din cutie. Dacă vreți să folosiți aplicațiile Facebook, trebuie să le instalați manual din Play Store.

  Mai trebuie să știți că nu vor fi afectate actualizările aplicațiilor, indiferent că nu sunt preinstalate pe telefon. Facebook va oferi tot suportul necesar pentru utilizatori.

  Cam asta s-a întâmplat cu Huawei de când am publicat partea a 2-a din ”Soarta telefonului tău Huawei

  Dar, nu închei până când nu trecem un pic și prin războiul comercial care se intensifică între Statele Unite ale Americii și China.

  China ia atitudine după ce i s-a interzis companiei Huawei să facă afaceri în America. Potrivit Bloomberg, țara asiatică se pregătește să interzică exportul de minerale rare către State.

  De asemenea, stabilește o listă neagră a ”entităților care sunt sunt de încredere”. Conducerea de la Beijing trage un semnal de alarmă potrivit căruia este pregătită și vrea să aplice măsurile severe împotriva Americii.

  Dacă America nu va mai primi din China metale precum Neodymium, de altfel un magnet foarte rar, companiile americane nu vor avea alternative la care să apeleze.

  Așa cum v-am spus și în primele videoclipuri realizate de când Huawei a fost interzisă în China, lucrurile sunt mult mai complicate decât ne imaginăm.

  Nu se rezumă totul la telefoane, acestea fiind doar o parte a afacerilor Huawei

  Lupta cea mai mare se duce pe zona de echipamente de rețea și pe dezvoltarea rețelei 5G. Dar asta numai în ceea ce privește Huawei.

  Dacă este să analizăm la nivel macro, vorbim despre o luptă pentru supremație între marile puteri mondiale.

  În trecut, în războaiele pentru împărțirea teritoriilor, popoarele se luptau cu arme și se lăsa cu vărsare de sânge. În prezent, bătăliile se duc la nivel de cine deține supremația în tehnologie, inovație și evoluție.

  Războiul rece al tehnologiei

  Publicații precum Business Insider sau Bloomberg numesc conflictul dintre Huawei și Statele Unite drept ”războiul rece al tehnologiei”.

  Președintele Chinei, Xi Jinping îl numește pe Putin ”prieten la cataramă”. În vreme ce, între China și Statele Unite ale Americii se ridică un zid mai mare decât marele Zid Chinezesc, care se vede de pe lună.

  Ca de obicei, vă las pe voi să trageți concluziile în comentarii

  Soarta Huawei nu e pecetluită, așa că vom mai afla cu siguranță multe alte noutăți în perioada ce urmează.

  Dacă ați găsit informații utile în partea a 3-a din „Soarta telefonului tău Huawei„, dați un like și distribuiți cu prietenii și familia. Părerile voastre le așteptăm ca de fiecare dată în comentarii.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.