LG Ultrawide 5K 34WK95U: Ce este un monitor 5K și când ai nevoie de el

Cristian Gănescu
- 28.06.2019, 10:32 în Review
42

SHARES

Astăzi vorbim despre monitoarele 5K. Mai exact despre modelul LG Ultrawide 5K 34WK95U de 34 de inch, folosit în ultimele 2 săptămâni. În prima parte, o să vorbesc un pic despre 5K, să ne familiarizăm cu acest concept, după care intrăm în detalii și vă împărtășesc experiența mea cu monitorul 5K de la LG.

Ce e un monitor 5K

5K – se traduce prin aproximativ 5000 de pixeli pe lățime, o rezoluție de 5120 x 2880, adică un total de 14.745.600 de pixeli. Comparat cu 4K, 5K oferă un număr de pixeli cu 37% mai mare. Dar, să nu ne împiedicăm de cifre. Mai degrabă să vedem cu ce e mai bun un monitor 5K decât unul 4K. Fie că vorbim despre productivitate sau performanțe de gaming.

Unii spun că 5K este viitorul monitoarelor pentru PC. Dar, o fi, oare, chiar așa?

Monitorul LG UltraWide 5K de 34 de inch este primul monitor 5K pe care l-am testat până acum. O să mă raportez foarte mult la experiența cu el pentru a relata o părere pertinentă. Iar pe măsură ce testez tot mai multe monitoare, tuturor ne va fi mult mai ușor să luăm deciziile cele mai bune când vine vorba de alegerea monitorului potrivit.

LG Ultrawide 5K 34WK95U - Rezolutie5K

LG UltraWide 5K nu este, de fapt, chiar un display 5K. Este mai degrabă un 4,5K. Asta pentru că, deși orizontală are o rezoluție de 5120 pixeli, pe verticală are 2160 pixeli, nu 2880. Așadar, rămânem mai departe la concluzia că vorbim despre un monitor de 5120 x 2160 pixeli. Îi vom spune 5K2K, cum este și prezentat în oferta retailerilor parteneri LG.

Ce îmbunătățiri observăm de la 4K la 5K

Dacă până acum ai folosit un monitor 4K, îmbunătățirile pe LG Ultrawide 5K 34WK95U le vei observa la nivel de rezoluție pe orizontală. Lucrul care va face diferența în mod deosebit îl observi când folosești aplicații de editare cu timeline pe orizontală. Spre exemplu, eu folosesc Adobe Premier Pro pentru editarea videoclipurilor de pe YouTube Noobz, iar faptul că am un spațiu și mai mare pentru a vizualiza materialul la care lucrez mă ajută să fiu mult mai productiv.

LG Ultrawide 5K 34WK95U - Productivitate sporită

Dacă anterior ai folosit un monitor 5K iMac, trebuie să știi că pe verticală rezoluția monitorului LG Ultrawide 5K 34WK95U este mai mică.

Monitorul ultrawide de la LG are un format 21:9. Ceea ce îl face complet diferit de monitoarele tradiționale care au un format 16:10 sau 16:9. Dispozitivul este gândit mai ales pentru cei care fac upgrade de la un monitor 4K și își doresc o experiență de lucru sau joc ultrawide. Așa că, nu e de mirare dacă s-ar putea să nu îl găsiți potrivit pentru nevoile voastre.

Anterior, am folosit un monitor curbat, Full HD cu diagonala de 31.5 inch. Lucru ce mi-a permis să observ mult mai ușor avantajele monitorului LG Ultrawide 5K 34WK95U în perioada utilizării. Diferențele dintre cele două soluții hardware sunt nu doar la nivel de pixeli, ci și la format, dimensiune, design și greutate.

Nu o să intru în detalii la capitolul specificații ale monitorului LG testat de mine. Pentru asta, vă las link către pagina produsului și aprofundați voi. O să mă limitez la două aspecte esențiale, trăite pe propria piele și pentru care pot să ofer o opinie și o recomandare pertinente.

Sunt mai productiv de când folosesc LG Ultrawide 5K 34WK95U?

Vorbesc pe de o parte despre productivitate, atunci când editez video sau lucrez la proiecte DTP. Pe de altă parte, mă refer la experiența de gaming pe un monitor ultrawide.

Și o să o iau cu primul aspect. Am devenit mai productiv de când folosesc monitorul LG UltraWide 5K de 34 de inch? Răspunsul este, da. Dacă aș putea să mă exprim în procente, cred că am devenit mai rapid cu 30% în editare video și creație. Dar, nu aș pune asta 100% pe seama monitorului. Mare parte din procent este atribuită și plăcii grafice NVIDIA GeForce RTX 2080Ti, pe care am instalat-o pe sistem atunci când am început să folosesc monitorul.

Mă ajută foarte mult suprafața disponibilă suplimentar pe orizontală atunci când editez video. De asemenea, faptul că pot deschide mai multe documente concomitent și să le am pe ecran pe toate, este super productiv. Fie că vorbim de email, documente word, Excel, YouTube, social media și altele.

Dacă înainte atașam un monitor portabil la monitorul principal pe care îl aveam, acum nu mai e cazul. Deși, pot să fac asta dacă vreau neapărat, pentru că monitorul LG oferă suport Thuderbolt 3.

LG Ultrawide 5K 34WK95U - Support Thunderbolt 3

La nivelul la care editez, fac creație sau web design la acest moment, formatul monitorului LG UltraWide 5K 34WK95U pare să fie ce trebuie. Deși, mă interesează să testez neapărat un monitor ultrawide curbat, pentru că sigur o să fiu și mai surprins de atât.

De regulă, tot ce filmăm pe teren e la rezoluție de 1080p. Ce filmăm în mediu controlat e la rezoluție 4K. Dacă vă întrebați pe parte de editare ce diferențe am sesizat la video 4K, dat fiind că folosesc un monitor 5K2K, o să fiu sincer și o să spun că nimic notabil.

HDR600 și luminozitate generoasă

Da, pe orizontală cantitatea de pixeli este mai mare, dar cred că la rezultatul final ajută mult și funcția HDR 600, cât și luminozitatea generoasă de 600 de nivele. Deci, o să fiu rezervat la a da un verdict la acest capitol.

O să mă raportez în continuare la monitorul pe care îl foloseam anterior. Pentru că nu-mi place să compar produse bazat pe pachetul de specificații. Asta dacă nu am pus mâna pe ele și nu le-am folosit niciodată. Nu cred că e corect să faci asta și nici nu cred că ar intra la categoria review comparativ, ci ar fi mai degrabă o enumerare de funcționalități.

În fine. Cum spuneam, LG UltraWide 5K este mult mai luminos decât monitorul folosit anterior. Oferă o calitate a imaginii mult mai bună, contrastele culorilor sunt la un alt nivel, iar asta datorită tehnologiei HDR 600. Desigur, monitorul vechi costa undeva la 2500 lei, monitorul LG 5K2K este 5800 lei, deci cumva compar mere cu pere. Dar, ce vreau să spun este că dacă ești în situația mea și vrei să faci un upgrade la monitor, când treci de la un curbat Full HD wide la un ultrawide 5K2K, se schimbă totul.

Și de ce spun iar că nu sunt ok cu analizele comparative bazat pe lista de specificații? Spre exemplu, descrierea monitorului meu vechi spune că timpul de răspuns e de 4milisecunde. Timpul de răspuns al LG UltraWide este de 5milisecunde. Dar, când le pui la muncă, monitorul LG e mai rapid decât monitorul folosit anterior. Așadar, e esențial să poți compara live soluțiile hardware înainte să tragi concluzii pripite bazate pe specificații.

Alegerea monitorului tău nu trebuie să fie bazată pe consum

LG UltraWide 5K consumă ceva mai multă energie comparat cu monitoarele mai vechi. M-aș fi așteptat consumul să scadă o dată cu utilizarea noilor tehnologii, dar nu e așa. Poate, dacă era un monitor cu ecran OLED lucrurile stăteau diferit.

Spre exemplu, modelul testat de mine consumă 54.7 W, iar monitorul meu vechi, care e acum la Mădălina, consumă 48W. Asta este mai degrabă o informație pentru cine ține cont de factura la energie electrică. Pentru noi nu e un factor definitoriu în procesul de achiziționare, mai ales că suntem fascinați de RGB, motiv pentru care televizoarele au Ambilight și desktop-ul meu este ca un glob disco. Concluzia la capitolul productivitate este că LG UltraWide 5K merită investiția, dacă ești programator, dezvoltator, editor video sau web designer. E un produs care îți va satisface nevoile, dar feedback-ul tău ar putea fi influențat și de experiența cu monitorul pe care l-ai folosit anterior.

LG Ultrawide 5K 34WK95U duce și gaming-ul la următorul nivel

Iar acum, să vorbesc și despre experiența mea de gaming. Vă spuneam într-un video anterior că sunt un casual gamer. Mi-ar plăcea să dedic ceva mai mult timp divertismentului pe PC, dar mă mulțumesc și cu o oră, două din când în când, la ceas de seară.

Când vine vorba de gaming, întrebarea este foarte simplă: „S-au îmbunătățit performanțele mele în jocuri?”. Ei bine, da. Deși sunt un casual gamer și nu mă dau în vânt după jocurile competitive, am făcut un sacrificiu și am intrat în Overwatch. Nu am mai jucat de foarte mult timp Overwatch. Cred că vorbim despre mai mult de 3 luni. Nu din lipsă de timp, ci doar din cauză că nu mă puteam bucura de el. Nu sunt ofticos la jocuri, dar atunci când mai mult stai mort decât viu, nu poți spune că te bucuri de experiența de joc.

Așadar, am intrat în joc și am jucat mai multe quickplay-uri. Trebuie să recunosc că am fost EXTREM de plăcut impresionat de reflexele mele. Înainte, parcă nici nu existau. Vreau să subliniez faptul că înainte „mă trezeam”, din senin, mort. Acum, nu numai că nu mai mor, dar văd de unde se trage, mă pot adăposti și pot retalia. Nu mai pun că obțin și kill-uri. Bănuiesc că este ceva normal atunci când ai periferice de calitate.

Timpul de răspuns m-a ajutat să domin „terenul de joc”

În afara timpului de răspuns, care s-a îmbunătățit, am observat că s-a îmbunătățit și conștientizarea mediului înconjurător, pe care în limbaj de gaming îl numim spatial awareness. Asta se datorează unghiului ultra-wide, oferit de monitor. Parcă nu mă mai lovesc de pereți atunci când încerc să fug de inamic. Găsesc mult mai ușor ușile și colțurile clădirilor. Înainte, 40% dintre situațiile în care eram omorât erau din cauza faptului că nu nimeream ușa.

Trebuie să recunosc că și nivelul de luminozitate ajută foarte mult în cazul jocurilor. Reușesc să văd mult mai repede inamicii și să îi anihilez, ori să le iau o mare bucată din viață. Sună wow, dar parcă nici nu sunt eu. Chiar nu știam că pot fi bun la shotere.

Acum, vreau să ne rupem un pic de componenta competitivă a gamingului și să vorbim și despre experiența pe care o oferă. Am mai jucat și Assassin’s Creed Unity, Devil May Cry V și Subnautica. Sunt 3 jocuri cu 3 abordări diferite. Din nou, unghiul foarte larg de vizionare contribuie la o experiență desăvârșită a gameplay-ului. Nu mai ai imagini care se termină brusc, iar acea „imersiune”, despre care vorbește toată lumea, o experimentezi din plin.

Această experiență mă face și mai curios cu privire la monitoarele curbate de 49 inch, dar, poate vom avea ocazia să le testăm cât de curând.

Concluzie, preț și disponibilitate LG Ultrawide 5K 34WK95U

Să tragem și o concluzie. Da, 5K este viitorul monitoarelor pentru PC. Poate părea un lux extravagant, care nu este necesar, dar totul depinde în cele din urmă de ce îți propui să faci cu un astfel de monitor.

LG Ultrawide 5K 34WK95U poate fi achiziționat de la cel mai mare retailer din România la un preț de aproximativ 5500 lei.

Abonează-te la YouTube Noobz | Urmărește-ne pe Instagram | Dă like la Facebook Noobz
YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!
 
COMENTARII

Comentarii

comentarii

YOUTUBE NOOBZ
Abonează-te pentru a primi conținut video GRATUIT de calitate!