More

  ANCOM începe multe și termină puține

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  În data de 22 octombrie 2019 ANCOM lansa aisemnal.ro. Platformă pe care o numește ”instrumentul de referință pentru acoperirea cu semnal mobil în România”. Cu toții știm situația acoperirii cu semnal mobil. Dacă ești în spațiu deschis, într-o zonă cu acoperire, ai semnal. Dacă intri într-un spațiu închis, tot în zonă cu acoperire, Dumnezeu cu mila. Cine se face vinovat de acest aspect? Rămâne să analizăm.

  Totul pleacă de la reglementările impuse de ANCOM

  De la faptul că în România, președinți ai ANCOM, printre care și dl. Sorin Grindeanu, au angajat de-a lungul timpului consiliere cu experiență ZERO. Da, acel Grindeanu care în mandatul său de 6 luni ca prim-ministru al României a adoptat în ianuarie 2017 măsura controversată de a amnistia anumite fapte penale. De altfel, măsură care a declanșat proteste publice.

  Unii ar crede că viața domnului Grindeanu la Guvern s-a terminat că l-a obligat Dragnea să plece acasă. Dar să nu îl plângem, dumnealui imediat după guvern a fost pus POLITIC președinte al Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații. Pe un salariu care se vehiculează că ar fi crescut în 2019 la 30.000 lei de la 8000 lei.

  Toate informațiile pe care vi le oferim în acest material sunt publice

  Le găsiți și voi dacă le căutați. Doar că noi, ca de obicei, le punem într-un context și încercăm să înțelegem de ce se distrug instituții publice conduse de președinți care fac deplasări în Insulele Azore alături de consiliere foste miss.

  Răzvan Luțac de la Libertatea a scris în repetate rânduri despre angajările consilierilor lui Sorin Grindeanu. Multe dintre consiliere fiind angajate la începutul anului 2019. Acum, problema nu este că se fac angajări, ci cum se fac angajări. Și cine ajunge să ocupe posturi importante în instituțiile care trăiesc din banii plătitorilor de taxe și impozite.

  Ce legătură are asta cu aisemnal.ro?

  Păi, are. Și o să vă ridicați și voi semne de întrebare pe măsură ce dezvoltăm subiectul.

  Nu spune nimeni că la 24 de ani nu poți să fii mai bine pregătit profesional decât alții la 30 de ani. Cum pasiunea ta pentru modelling nu anulează competențele tale în cadrul unei instituții care se ocupă cu reglementarea în comunicații.

  Să spunem că, legăturile de rudenie cu oameni puternici în stat și faptul că în CV-ul tău nu există niciun fundament care să te plaseze  pe o funcție de consilier al Președintelui ANCOM nu te reprezintă, că cineva nu și-a făcut bine temele în ceea ce te privește și nici n-ai avut timp să demonstrezi contrariul celor apărute public.

  Să spunem! Însă, ceea ce ne face pe noi să ne punem întrebări, să avem îndoieli în ceea ce privește modul în care se fac angajări la ANCOM și cum se irosesc bugetele provenite din bani publici este LIPSA DE TRANSPARENȚĂ.

  La care se adaugă desigur replicile impertinente la adresa celor care apără interesul public.

  Dar, haideți să ne întoarcem la aisemnal.ro

  Să vedem dacă e justificat să credem că ce se ascunde în spatele acestui proiect este cusut cu ață albă.

  Desigur, aici nu acuzăm pe nimeni, doar punem întrebări la care instituțiile abilitate pot răspunde prin drept la replică pe email la redactie@noobz.ro sau pe paginile lor oficiale.

  Așadar, pe 22 octombrie se lansează aisemnal.ro. O platformă informatică care arată acoperirea și nivelul de semnal mobil pe întreg teritoriul țării, așa cum au rezultat în urma măsurătorilor efectuate de Autoritate în cadrul unei campanii de monitorizare.

  ANCOM se laudă cu o ”premieră la nivel mondial”

  Și își dorește ca ”acest instrument să devină unul de referință pentru utilizatori, ghidându-i pe aceștia în alegerea celei mai potrivite oferte de telefonie și internet”.  Măsurătorile s-au făcut pe o perioadă de 5 luni, în intervalul mai – septembrie 2019.

  Acum, să vedem dacă aceste măsurători sunt sau nu utile și dacă suntem sau nu îndreptățiți că credem că în spatele aisemnal.ro lucrurile sunt cusute cu ață albă.

  La 2 zile după lansarea platformei, Noobz a trimis ANCOM o listă cu întrebări cu privire la modul în care a fost dezvoltată platforma aisemnal.ro.

  Printre acestea se numără cine a dezvoltat platforma, ce buget a fost alocat, dar și la ce îi folosește utilizatorului datele de pe platformă dacă ele sunt vechi, din măsurători ce au avut loc în trecut. Ne-a interesat să aflăm dacă nu cumva aisemnal.ro nu face decât să inducă în eroare clienții, mai mult decât să îi ajute.

  Repet, ANCOM spune că aisemnal.ro se vrea a deveni ”unul de referință pentru utilizatori, ghidându-i pe aceștia în alegerea celei mai potrivite oferte de telefonie și internet”.

  Însă, dacă intri pe platformă și citești disclaimerul, afli că:

  ”Harta este un instrument cu rol de informare și nu poate fi folosită pentru a produce efecte juridice, a naște, a modifica sau a stinge drepturi și obligații pentru terți.”

  Dar și că: ”Acoperirea la un moment ulterior efectuării măsurătorilor poate diferi de acoperirea prezentată în hartă din diferite cauze, cum ar fi: dezvoltarea ulterioară a rețelelor, modificarea parametrilor tehnici de către operatori, degradarea temporară a serviciului produsă de incidente de natură tehnică sau de lucrări de întreținere, modificări ale vegetației care generează o atenuare diferită, clădiri sau obstacole de altă natură apărute ulterior, etc.”

  Și, atunci ne întoarcem la întrebarea:

  ”CU CE ajută aceaste măsurători aisemnal.ro românii?” În afară de expunerea unor măsurători efectuate în trecut, într-o perioadă din an în care lumea e în vacanță. CU CE ajută utilizatorii?

  ANCOM spune că, ”va relua periodic măsurătorile şi harta aisemnal.ro va fi actualizată cu date reale obținute în urma viitoarelor campanii de monitorizare desfășurate de ANCOM.”

  Dar, ce înseamnă periodic?

  O dată la ce perioadă va fi actualizată această hartă? De fiecare dată vor fi angrenate 250 de resurse umane să facă măsurători care la momentul publicării vor fi deja vechi? De ce nu gândește ANCOM un sistem de măsurare fixă pe care să îl implementeze în localități? În zone speciale care să măsoare aria (pi R pătrat, da?) de acoperire?

  Când am întrebat ANCOM: ”care este rolul acestei platforme și pentru ce s-a investit un buget în ea”, inutilitatea ei a fost ascunsă în spatele răspunsului: ”harta a fost realizată fără costuri suplimentare”.

  Se pare că, harta în sine nu a costat nimic, nici dezvoltarea platformei, așa spune ANCOM. Dar, orice Project Manager știe că resursele nu sunt numai financiare, ci și umane. Ori, dacă ai alocat pentru introducerea datelor pe platformă un om sau mai mulți, tot resurse se numesc.

  Asta așa, pentru reprezentanții ANCOM care ne-au luat în râs întrebările și ne-au întrebat dacă ”ni se pare util ca ANCOM să aloce resurse să ne răspundă la întrebări”.

  DA! Repet și pe această cale

  Ni se pare util interesului public ca ANCOM să răspundă la toate întrebările pe care le avem. Nu parțial, nu în baza unui grid de comunicare, ci în interesul cetățeanului plătitor de taxe și impozite.

  Ni se pare util să ni se răspundă și legat de aisemnal.ro și legat de consilierii angajați de dl. Sorin Grindeanu pe criteriile pe care le știe el. Acei consilieri tot din banii contribuabililor sunt plătiți.

  De ce ANCOM nu face publice grilele de concurs de angajare? De ce nu face publice CV-urile angajaților? De ce nu face publice salariile, bugetele pentru deplasări și proiecte? De ce nu face publice toate datele de interes public? Cine din cadrul ANCOM decide ce este de interes public și ce nu?

  Din cauza administrării defectuoase a resurselor ajungem să amânăm reglementări și licitații care pot schimba cursul omenirii. Din cauza administrării defectuoase a resurselor suntem cu zeci de ani în urma Japoniei, Chinei, Coreei de Sud și Americii la capitolul tehnologiei.

  Dar revin la aisemnal.ro, pe care avem imagini pixelate, hărți distorsionate și conținut care nu este optimizat pentru toate dispozitivele.

  ANCOM ne spune că: ”este în prima versiune și a avut în vedere balanța între accesibilitate și performanță pentru majoritatea utilizatorilor, vizând accesarea de pe calculatoare desktop, laptop și dispozitive mobile (având în vedere că majoritatea utilizatorilor accesează internet de pe mobil).”

  Adicătelea, ANCOM e de acord cu ce spune Noobz. Doar că nu pune în practică ce spune.

  Noi întrebăm de ce nu e optimizată platforma

  ANCOM ne răspunde că s-au avut în vedere majoritatea utolizatorilor care accesează internet de pe mobil. Cu alte cuvinte, haide să le dăm ăstora un răspuns, să ne lase în pace.

  Nu știu cine este responsabil de răspunsurile primite în două rânduri de la ANCOM. Dar vă invit să treceți prin ele și să vedeți dacă vă mulțumesc. Aveți link-uri pentru toate detaliile în acest articol. Să nu fim acuzați că am scos din context ce-a vrut să zică ANCOM.

  De 6 ani de când accesez periodic site-ul ANCOM, mereu văd aceleași probleme

  Un website fără certificat SSL, care nu este optimizat pentru mobil, deși peste 60% dintre utilizatorii de internet folosesc dispozitive mobile. O diviziune a categoriilor deloc intuitivă care nu face decât să determine oamenii să părăsească platforma de îndată ce au intrat pe ea.

  Nici veritel.ro, nici portabilitate.ro, deținute tot de ANCOM nu au certificat SSL. Adicătelea, securitatea utilizatorilor contează, dar numai un pic și în ce context vrea ANCOM. Măcar Netograf, Veritel și Portabilitate sunt optimizate cât de cât.

  Și, ALO, domnul ANCOM și toți consilierii, în frunte cu dl. Grindeanu, se mai aude ceva de NETOGRAF?

  Din trimestrul II din 2018 nu s-a mai actualizat nimic acolo. Am văzut că scoateți și măsurători când deranjează public. Mai lansăm multe platforme inutile, să dea bine la raportări și să luăm piuitul audienței?

  De când m-a întrebat reprezentanta ANCOM dacă suntem de părere că e util ca ANCOM să aloce resurse să ne răspundă la întrebări, autoritatea a mai avut nevoie de 2 săptămâni să răspundă la al doilea set de întrebări.

  Când am întrebat ce resurse a alocat ANCOM pentru aisemnal.ro, doamna, a cărei nume nu-l dau acum, să nu spună că o atac public, zice așa:

  ”Ce vreți să vă spun, câți oameni au lucrat efectiv și ce salarii au? Nu știu, 4 – 5, nu știu. Dar de ce este așa important, dacă nu am folosit un buget pentru platformă?”

  Simplu! Cum am spus și anterior, oamenii sunt resurse umane

  Oamenii au salarii și un timp limitat de lucru la birou. Printr-un raport al resurselor ne putem da seama dacă a fost justificat ca 4 – 5 oameni să fie alocați unui proiect care se dovedește a fi inutil pentru 4 – 5 zile, o lună sau mai multe.

  Nu spui că nu a costat nimic să faci acea platformă decât dacă habar nu ai ce e ăla management. Iar dacă nu le ai cu managementul, n-ai ce căuta să administrezi o instituție pe bani publici.

  Iar mesajul acesta este pentru toți pușii politic care ocupă funcții în ANCOM fără nicio rușine. Dacă vă știți incapabili să dezvoltați un proiect și să administrați corect resursele umane și financiare, plecați acasă! Nu ne întrebați pe noi dacă suntem de părere că trebuie să ni se răspundă la întrebări.

  Veți vedea și voi link-urile active din articol că trei sferturi sunt întrebările Noobz și un sfert sunt răspunsurile ANCOM. Răspunsuri repetate, care au fost transmise și prin comunicatul de presă inițial, care nu deservesc interesului public.

  Așa că, doamnelor și domnilor de la ANCOM, pe această cale, lansez un nou apel la bunăvoința dumneavoastră de a comunica public un raport financiar pe măsurătorile realizate în perioada mai – septembrie 2019 și publicate ulterior pe aisemnal.ro sub pretextul folosirii utilizatorilor care vor să se porteze sau să își facă un abonament nou.

  ANCOM repetă în mod insistent formularea ”considerăm utilă această inițiativă ANCOM”

  În baza a ce s-a ajuns la concluzia că este utilă aisemnal.ro și toate măsurătorile efectuate? Încercăm să înțelegem și noi, utilizatorii de tehnologie români, plătitori de taxe și impozite. Haideți să nu mai răspundem ca dl. Sorin Grindeanu cu ”a fost o întâlnire foarte importantă”, când este întrebat de deplasarea în Insulele Azore cu consiliera sa fostă Miss Buzău.

  Haideți să nu mai luăm în derâdere interesul public și să nu mai luăm decizii doar pentru că ”CONSIDERĂM”. Care sunt studiile de fazabilitate făcute?

  Există așa ceva? Cum s-a ajuns la nevoia acestor măsurători și a indexării rezultatelor într-o platformă care ANCOM susține că a costat doar 12 euro+TVA serverul, dar a uitat de resursele umane și financiare alocate pe tot proiectul?

  Iar pentru că ANCOM ”consideră utilă” inițiativa aisemnal.ro și alte inițiative pe care uită mereu să le actualizeze, pe unele și câte un an de zile, poate vă interesează că investește bani publici și pentru a distribui în mediul online informații despre aceasta.

  Ceea ce n-ar fi rău, dacă această platformă ar fi cu adevărat utilă cuiva

  Noobz a oferit ANCOM posibilitatea să comunice transparent GRATUIT. Am adresat întrebări incomode și s-a răspuns doar ce s-a ”considerat util”.

  Dragă ANCOM, nu ne oprim aici. Am trimis un email în care vă solicitam să le spuneți și cetățenilor ce bani alocați promovării prin reprezentanți media a platformei inutile aisemnal.ro, dar mai ales dacă un astfel de buget chiar era necesar.

  În contextul în care ANCOM se laudă cu un succes de 700.000 de accesări, de la lansarea de pe 22 octombrie până pe 6 noiembrie, la comunicarea cifrelor către Noobz, de ce are nevoie aisemnal.ro de o mai mare promovare?

  Să știți, dragi reprezentanți ai ANCOM, că și bugetul media este tot parte din bugetul alocat proiectului aisemnal.ro. Nici pentru asta nu ați dat bani?

  Aaa, și apropo, pentru a fi susținut un trafic de 700.000 de accesări în 15 zile, niciun server de 12 euro+TVA nu are capacitatea să ofere suport. Iar dacă ANCOM susține că se poate, să ne dea și nouă contact pentru că vrem și noi.

  Pentru că, facem un calcul matematic. 700.000 de accesări în 15 zile, înseamnă o medie zilnică de 46.000 de accesări. Adică, un vârf mediu de trafic de aproximativ 2000 de accesări/oră.

  Ne zice ANCOM că serverul de 12 euro+TVA a ținut acest trafic? În plus, de ce nu există date de trafic aisemnal.ro și pe trafic.ro, t5.ro sau similarweb.com.

  Socrate spunea: ”Nu pot să învăț pe nimeni nimic. Pot doar să îi fac să gândească.”

  Iar scriitorul Robert Kyiosaki spune ”Question everything – Pune la îndoială tot”. Asta facem noi la Noobz, vă facem să vă puneți semne de întrebare cu privire la modul în care se întâmplă lucrurile în România și în lume. Dar mai ales, să puneți la îndoială implicațiile asupra calității vieții voastre.

  Nu trag nicio concluzie legată de aisemnal.ro. O consider inutilă de la momentul lansării, iar ANCOM nu m-a determinat să cred altceva. Nu am aflat ce resurse au fost alocate pentru măsurători și pentru platformă.

  Ci doar un număr de 250 angajați ANCOM din România și 28 de autospeciale Duster. Mai departe, nu ne rămâne decât să urmărim ce planuri au reprezentanții ANCOM cu dezvoltarea României la capitolul comunicații și să reacționăm la angajările politice, in interesul orcui altcuiva dar nu a publicului.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.