More

  Cum alegi SSD-ul potrivit activității tale – De ce am ales Kingston KC600

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Cum alegi SSD-ul potrivit este o dilema cu care mulți dintre noi ne confruntăm. Iar acest lucru se întâmplă tocmai pentru că avem o gamă foarte largă de producători dintre care trebuie să alegem.

  Pe lângă numărul mare de producători, produsele se împart în foarte multe categorii, în funcție de performanță, mediul de stocare și, nu în ultimul rând, activitatea pentru care sunt folosite.

  De aici, ne imaginăm greutățile cu care se confruntă utilizatorii în lupta lor de a alege SSD-ul potrivit activității lor.

  Cum alegi SSD-ul potrivit și de ce trebuie să fii atent la ce alegi

  Este clar. Ai nevoie de un SSD. Toată lumea știe ce este un SSD, nu? Totuși, lucrurile nu sunt chiar atât de simple. SSD este o noțiune la fel de abstractă precum cea de „mașină de spălat” sau „căști audio”. Desigur, toată lumea știe ce sunt, dar există foarte multe lucruri de care trebuie să ții cont atunci când faci o alegere în acest sens.

  O să elimin din start un element pe care eu îl consider contra-productiv: Prețul. Înainte de a face o achiziție, este normal să ai un buget. Dar foarte mulți utilizatori stabilesc bugetul total greșit. Bugetul nu trebuie stabilit în funcție de „cât ești tu dispus să dai pe un produs de tip X”. Niciodată!

  Bugetul alocat produsului se stabilește în funcție de avantajele pe care ți le aduce produsul respectiv și cât de mult te ajută pe tine în activitatea pe care o desfășori. Cât și să beneficiezi de acel return on investment pe care orice profesionist și-l dorește de la un produs.

  Am ajuns la vârsta la care simt presiunea timpului. Dacă vreți să mă credeți sau nu, noi, prin produsele pe care le cumpărăm, asta facem: cumpărăm timp. Faptul că ai un calculator performant mai rapid cu 2 secunde per task, îți poate oferi 10 minute în plus într-o zi de muncă. Este un timp pe care îl poți petrece alături de cei dragi sau savurând o cafea aburindă. Credeți-mă că este ceva ce nu poate fi cuantificat în bani.

  Prin urmare, PREȚUL nu trebuie văzut ca pe un factor de decizie, ci mai degrabă ca o consecință a ceea ce oferă la nivel de performanță și funcționalități produsul pe care tu vrei să îl achiziționezi.

  Cum alegi SSD-ul potrivit în funcție de capacitate

  Primul lucru de care trebuie să ținem cont și care influențează direct și bugetul este capacitatea de stocare. În funcție de cât de generos este spațiul, vom avea și o diferență de preț.

  De ce este important să analizăm spațiul de care avem nevoie? Pentru că dacă iei un SSD cu spațiu de stocare mai mic, nu vei mai putea să îți desfășori activitatea în parametri optimi. Vei fi nevoit să ștergi tot timpul fișiere, iar asta presupune timp pierdut. Timp de care tu vrei să beneficiezi cât mai mult.

  Dar ce se întâmplă dacă iei un SSD cu un spațiu de stocare mai mare decât ai nevoie?

  La urma urmei nu este un produs perisabil, care să se strice dacă am luat prea mult. Corect? Corect! Doar că acel spațiu pe care tu nu îl folosești se traduce într-o investiție moartă. Diferența de preț între un SSD cu o capacitate de 512GB și un SSD cu o capacitate de 1TB poate ajunge pană la 350 lei. Această diferență poate fi investită în memorie RAM sau orice ar putea să optimizeze performanța laptopului sau desktopului pe care îl folosești.

  Prin urmare, este foarte important să știi cu aproximație care este volumul de muncă în care îți desfășori activitatea. Astfel, nu te vei pune în situația în care să nu fie suficient, dar nici să blochezi bani fără rost.

  Cum alegi SSD-ul potrivit în funcție de funcționalități și performanțe

  Am ajuns la un capitol pe care pun pariu că foarte mulți nici nu îl luau în considerare atunci când căutau un SSD.

  Haideți, fiți sinceri. Intri pe PCGarage sau eMAG, accesezi categoria SSD-uri și filtrezi după preț. Dacă nu faci parte din acest eșantion, bravo ție! Probabil știi să îți alegi SSD-ul din gama largă disponibilă.

  Dacă faci parte dintre cei care filtrează după preț și fac alegerea bazată exclusive pe preț, fii atent la ce urmează să îți spun. Te va ajuta enorm și îți va schimba modul în care privești filtrele într-un magazin virtual. Nu voi trata chiar toate filtrele pe care le are un magazine virtual. Mă voi opri îndeosebi la cele de care trebuie să țineți voi cont atunci când vreți să cumpărați un SSD.

  Ai nevoie de un SSD intern sau extern?

  Este primul lucru pe care trebui să îl stabilești. Ai nevoie de un mediu de stocare pe post de pivot? Sau ai nevoie de un mediu de stocare pe care să îl folosești exclusiv pe un dispozitiv?

  Spre exemplu, profesioniștii, în special, au nevoie de SSD-uri externe de capacitate foarte mare, pentru a transfera rapid bruturi. Asta fie că vorbim despre poze realizate la rezoluție foarte mare sau despre filmări la rezoluție 4K sau 8K pe care trebuie să le transfere în alt laptop sau desktop.

  Majoritatea consumatorilor casnici vor opta pentru SSD intern. Însă, este bine să ai în vedere acest filtru deoarece va elimina foarte multe opțiuni de care nu ai nevoie în acea listă.

  Cum alegi SSD-ul potrivit în funcție de form factor

  După modul de utilizare, form factor-ul este cea de-a doua opțiune pe care trebuie să o stabilești. Form factor-ul este determinat și de dispozitivul pentru care urmează să achiziționezi SSD-ul.

  Form factor-ul oferă următoarele opțiuni: M.2, mSATA, PCIe și 2.5 inch. Toate aceste opțiuni sunt determinate de dispozitivul pe care urmează să instalezi SSD-ul. Trebuie să știi dacă laptopul sau placa ta de bază oferă suport pentru M.2 sau dacă mai ai disponibile conexiuni SATA sau PCIe, ori le-ai ocupat pe toate.

  Acestea sunt răspunsuri la care va trebui să răspunzi și vor determina tipul de form factor pe care îl alegi pentru SSD-ul tău.

  SSD consumer sau SSD enterprise?

  Trebuie să ții seama de domeniul de utilizare. Vei folosi SSD-ul pentru uz casnic sau pentru firmă. Este foarte important să determini volumul de muncă la care vei supune mediul de stocare.

  Va trebui să alegi între SSD de tip consumer și enterprise. Diferența de preț este considerabilă. Mulți vor spune că nu este nicio diferență între cele două, în afară de preț. Capacitatea de citire/scriere este aceeași. Și până la urmă pe ce dai banii?

  Diferența de preț este data de ciclul de viață al produsului. Un SSD de tip enterprise va avea o perioadă de funcționare mult mai mare. De asemenea, tehnologia este diferită. Spre exemplu, producătorii extind capacitatea SSD-ului stocând mai mulți biți pe fiecare celulă.

  Un SSD de tip consumer poate stoca trei biți per celulă, iar unele pot ajunge până la patru biți pe celulă. Asta scurtează perioada de funcționare a SSD-ului. Știm și noi că SSD-urile au un anumit număr de scrieri până când spațiul începe să fie tot mai mic.

  SSD-urile enterprise stochează un singur bit per celulă, cel mult doi biți per celulă. Asta face ca perioada de funcționare să fie mai mare. Dar nu doar acest lucru contribuie la sporirea perioadei de funcționare. Un alt mod este supradimensionarea mediului de stocare.

  Practic, un producător oferă un spațiu mult mai mare, spațiu care este blocat, dar se deblochează pe măsură ce există celule care cedează pe parcurs. În acest fel, spațiul pierdut prin multiplele scrieri și rescrieri este completat prin spațiul blocat, care nu este pus la dispozitia utilizatorului. SSD-urile de tip enterprise au la dispoziție un spațiu de stocare mai generos comparativ cu cel de tip consumer. În funcție de volumul de muncă, tu decizi ce model SSD este bun pentru tine.

  Cum am ajuns să optez pentru SSD-ul Kingston KC600

  Eu am optat pentru un SSD Kingston KC600. Nu a fost o alegere deloc grea pentru mine, mai ales pentru că lucrez în acest domeniu și cunosc foarte multe persoane care se pricep la ce înseamnă medii de stocare.

  Revenind la lista enumerată mai devreme, știam exact ce vreau. Aveam nevoie de un SSD pentru jocuri. Dar nu exclusiv pentru jocuri. Îmi trebuia un SSD versatil, care să îmi asigure buffer atunci când SSD-ul enterprise ajungea la un nivel de ocupare masiv.

  Bun. Am zis că îl folosesc mai mult pentru jocuri. Mai departe, am mai stabilit că am nevoie de o capacitate de stocare de 1TB. De ce 1TB? Pentru că jocurile din ziua de astăzi tind să depășească 100GB spațiu de stocare. Un SSD cu o capacitate de 1TB poate susține 7, poate chiar 8 jocuri, deci sunt suficiente pentru un gamer, fie el casual sau dedicat.

  Consumer sau enterprise? Consumer, evident. De ce? Păi este foarte simplu. Îl folosesc pentru jocuri. Majoritatea jocurilor din ziua de astăzi sunt fie MOBA, fie MMORPG, fie Online RPG, adică jocuri „de carieră” cum s-ar spune. Faci progress pe termen lung, ceea ce înseamnă că vei face un switch între aceleași 5 – 6 jocuri pe o perioadă lungă de timp. Nu mai punem la socoteală faptul că jocurile sunt patch-uite și primesc periodic conținut nou de care tu te bucuri.

  Ce înseamnă asta?

  Acele jocuri vor sta pe SSD mult și bine, iar singurele scrieri / rescrieri vor fi de la actualizări și DLC-urile care apar când și când. Deci perioada de funcționare va fi oricum una lungă pentru că nu vei scrie prea mult pe el.

  Apoi form factor-ul de 2.5 inch a fost stabilit de locul disponibil pe care îl aveam în calculator. Aveam două SSD-uri de 2.5 inch. Un SSD este Kingston de 480GB enterprise, pe care îl folosesc pentru editarea materialelor video, iar celălalt este un SSD cu o capacitate de doar 256GB. Era foarte clar pe care îl voi înlocui.

  Personal sunt mulțumit de alegerea făcută. Kingston KC600 are o viteză maximă de citire de 550 MB/s, iar viteza maximă de scriere este de 520 MB/s. Mai mult decât suficient pentru task-urile pe care le are în gestionarea fișierelor de gaming. Interfața este SATA-III, iar numărul total de biți pe care îi poți scrie este de 600TB. Din nou, mai mult decât suficient pentru ce am eu nevoie.

  Preț și disponibilitate

  Am ajuns și la preț. Prețul pentru SSD-ul Kingston KC600 este între 750 lei – 850 lei, în funcție de retailer și ofertele disponibile. Pentru mine este un preț decent raportat la ceea ce oferă produsul, mai ales pentru că vorbim despre o investiție pe termen lung care îmi generează și venituri.

  Dacă aveți întrebări despre SSD-uri sau despre SSD-ul Kingston KC600 pe care îl folosesc, le aștept în comentarii.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.