More

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – Ce cumpăr?

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Timp de două săptămâni am testat noul Galaxy A41 Galaxy A41 lansat de Samsung pe 22 mai. În timp ce, despre Huawei P40 Lite Huawei P40 Lite am apucat să-mi creez o părere după câteva interacțiuni avute în Media Galaxy. Ce-i drept, după atâția ani în care mi-au trecut prin mână zeci de modele de telefoane, n-am nevoie de prea mult timp să îmi formez o părere despre un produs. În continuare, vă las cu părerea mea la întrebarea: „Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite?”

  În mod normal, aș fi ales să vorbesc doar despre Galaxy A41 pe care l-am testat două săptămâni. Însă, pentru că Huawei P40 Lite e competitorul direct și am primit întrebări de la mulți dintre voi despre care dintre cele două merită banii, am zis să merg pe o analiză comparativă și să trageți singuri concluziile.

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – pro și contra pentru fiecare

  La final voi alegeți în ce băgați banii. Dacă am fi vorbit despre A40 și P30 lite lansate de Samsung și Huawei anul trecut, recomandarea mea ar fi fost negreșit P30 lite.

  Asta pentru că, a fost, din punctul meu de vedere, cel mai bun telefon raportat calitate-preț pe nișa de smartphone-uri mid-range din anul 2019. Deși, cel mai bine s-a vândut A40, potrivit rapoartelor oficiale.

  Însă, pentru că 2019 a venit și cu ghinioane pentru Huawei, care au continuat în 2020, recomandările de anul acesta s-au schimbat radical. Desigur, alternative la A41 și la P40 lite există și de la Xiaomi sau Oppo. Nu am apucat să testez până acum decât un Mi 10 de la Xiomi. Așa că încă nu intru pe recomandări pentru cele două branduri.

  În schimb, în curând vor veni smartphone-uri și de la Oppo la test, vom mai primi și alte modele de la Xiaomi, iar apoi cu siguranță vom putea discuta punctual de alternative. Momentan, mă opresc doar la produsele pe care am pus mâna: Galaxy A41 și Huawei P40 Lite.

  Design Galaxy A41 vs P40 Lite

  Samsung Galaxy A41 păstrează aceeași linie de design pe care o vedem și în cazul A51 și A71. Pe cele două mid-range-uri le-am testat în vacanța din Europa în perioada februarie – martie 2020. Iar mai multe despre ele găsiți atât pe canalul de YouTube Noobz, cât și pe Noobz.ro.

  Din păcate, Samsung a ales să nu aducă design din sticlă pe niciun model mid-range din 2020. Dacă în 2019 aveam Galaxy A80 din sticlă, cu acel modul de cameră rotativ, în 2020 toate telefoanele din gama de mijloc au design din plastic. Ca aspect, seamănă unele cu celelalte, iar diferențele vin la dimensiuni, camere și ce se află sub carcasă.

  Din acest punct de vedere, trebuie să recunosc că vreau ceva mai mult de la Samsung și Huawei.

  Alți producători au ales sticla pentru design pe mid-range

  În contextul în care în 2019 am testat modelul X20 Pro de la Cubot, un mid-range cu design din sticlă care acum costă 1000 lei, redus de la 1700 lei, mă așteptam să văd cel puțin o construcție din sticlă la mid-range-urile de la cei mai mari producători de telefoane din lume.

  Într-adevăr, Cubot X20 Pro nu are camera de care găsim pe A41 și P40 Lite. În schimb, cred că se putea găsi o formulă să nu vedem spate din straturi de plastic cu multiple straturi de culori și polish. Într-adevăr, un design din plastic înseamnă un telefon cu o greutate mai mică și îi lasă producătorului mână largă să se joace la capitolul culori. Însă, chiar și așa, designul din sticlă e design din sticlă și cred că am ajuns în anul în care un mid-range de la 1000 lei în sus nu ar trebui să mai aibă o construcție din plastic.

  Și că am adus vorba de greutate, între A41 și P40 lite e o diferență de 31 de grame. A41 e mai ușor, iar greutatea P40 lite chiar mă surprinde, în contextul în care vorbim totuși de un telefon care are tot design din plastic, nu din sticlă. Da, e cu 0.3 inch mai mare diagonala, dar e o diferență insesizabilă la prima vedere.

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – ambele arată foarte bine

  Modulul de cameră de pe Galaxy A41 seamănă cu cel de pe Galaxy S20, în vreme ce modulul de pe P40 Lite mă duce cu gândul la iPhone. Culorile sunt ceva mai atractive pe opțiunile de la Huawei, pentru că avem rozul acela acadea sau verdele smarald. În vreme ce, pe Galaxy A41 Samsung a rămas într-o zonă mai safe la capitolul culori. Dacă vrei culori trăznite la Samsung, cred că S20 pe roz rupe tot.

  Însă, dacă ascunzi sub husa de protecție, pe care o recomand tuturor utilizatorilor, frumusețe de telefon, cred că mai bine te-ai concentra pe ceea ce ai la interior și pe experiența de utilizare în ansamblul ei.

  Galaxy A41 vine cu display Super AMOLED care are o diagonală de 6.1 inch. Adică, dimensiunea perfectă pentru portabilitate. Ai un display suficient de mic să încapă în orice buzunar și destul de mare să vizionezi inclusiv filme, dacă vrei.

  P40 lite are un display destul de luminos, contrastant, însă despre care nu am găsit prea multe detalii. Diagonala e un pic mai mare, de 6.4 inch, un lucru ce poate face diferența atât în sens pozitiv, cât și negativ, depinde din ce unghi privești lucrurile.

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – Poziționarea și forma camerei selfie

  Galaxy A41 are camera selfie amplasată pe centrul ecranului într-o formă de lacrimă. În timp ce, P40 lite are un punch-hole în stânga-sus. Acum, am sesizat acest punch-hole al Huawei și pe tabletele produse de companie.

  Nu înțeleg cine a gândit acest concept și cum și-a imaginat că se va uita utilizatorul în cameră când face poze sau are o videoconferință. Însă, dacă mă întrebi personal, camera pe mijloc e mult mai bine gândită decât cameră în stânga sau în dreapta-sus.

  Dar, din nou, ține de preferințele de utilizare. Dacă ești stângaci, dreptaci, ce obicei de consum ai, ce telefon ai utilizat anterior și multe alte aspecte. Ceea ce mie îmi place, s-ar putea pe tine să te deranjeze. Așa că, tot ce spun, spun din perspectiva mea de utilizator, iar voi stabiliți ce e mai bun pentru voi.

  Plasarea butoanelor de pornire/oprire și volum seamănă la cele 2 și sunt poziționate pe acceași parte a telefonului. Așa că, să trecem la interior, că lucrurile sunt mai interesante aici și abia de acum încolo avem diferențe care ar trebui puse bine în balanță de utilizatori.

  Atât Galaxy A41, cât și P40 lite vin cu sistem de operare Android 10

  Însă, fiecare producător știm că are propria interfață, Samsung are One UI, iar Huawei are EMUI. Aici, din nou, ține de obișnuința și puterea de a te adapta la un anumit mod de interacțiune cu telefonul. Personal, prefer Samsung că sunt ani de zile de cât folosesc on a daily basis Galaxy S sau Note. Însă, sunt multe persoane care nu au găsit grea trecerea la EMUI de la Huawei.

  Și o să intru acum un pic să explic serviciile Google sau lipsa serviciilor Google. Pentru că Galaxy A41 vine cu servicii Google, în vreme ce P40 lite nu are servicii Google din cauza interdicției SUA. Ce înseamnă să cumperi un telefon fără servicii Google? Ei bine, nu ai acces la întreaga suită de aplicații de la Google, precum Gmail, Maps, YouTube, Hangouts, iar lista continuă sau la beneficiile Magazinului de aplicații Google Play Store.

  Cel mai utilizat magazin de aplicații din lume este Play Store, urmat de App Store și restul. Însă, pe piața de magazine de aplicații Android, Google Play Store nu a fost încă egalat de nimeni.

  Huawei încearcă să suplinească lipsa serviciilor Google prin App Gallery

  Însă, chiar și așa, nu e suficient. Producătorul tot a fost nevoit să caute un soi de artificii prin care să ofere totuși șansa utilizatorilor de telefoane Huawei de la P30 încoace să instaleze serviciile Google sau cel puțin aplicații social media precum Facebook, WhatsApp, Instagram sau Messenger.

  Asta pentru că, deși aplicațiile de la Facebook nu fac parte din serviciile Google, nici acestea nu vin preinstalate pe telefoanele Huawei, iar versiunile pe care le găsești de instalat prin Aptoide sau alte alternative la Play Store nu sunt chiar cele mai noi versiuni sau pot să nu fie cele actualizate la zi.

  Așadar, tallerul care cred eu că trebuie să cântărească cel mai mult când decideți între Galaxy A41 și P40 lite este cel legat de serviciile Google. Trebuie să stabiliți singuri cât de mult vreți să vă bateți capul cu instalarea manuală a aplicațiilor, cu căutarea versiunilor cât mai recente și actualizate din punct de vedere al securității la zi.

  Trebuie să hotărâți singuri dacă App Gallery este suficient pentru voi și să vă asumați riscul de a instala aplicații de la terți, deși Google a avertizat că nu recomandă acest lucru, pentru siguranța utilizatorilor.

  Îmi știți deja poziția, dacă mă urmăriți de ceva vreme

  Din punctul meu de vedere, dacă nu ai servicii Google, în afara Chinei nu exiști. Doar te amăgești că ești o alternativă, pentru că utilizatorii tot timpul vor căuta să instaleze Gmail cumva pe telefon, vor căuta să folosească totuși o versiune de YouTube și vor ține cont de securitatea datelor lor.

  Nu spun că App Gallery nu este un magazin sigur. Cu siguranță este, iar Huawei a luat toate măsurile să aibă grijă de clienții săi. Însă, nu pot spune același lucru despre magazine de aplicații open source sau de magazine de aplicații pentru care nimeni nu iese în față să ofere garanții. Cum nu pot spune că am încredere în clonarea telefoanelor altor utilizatori care își publică fișiere pe internet. Atenție mare la ce alternative de instalare a aplicațiilor dați curs.

  Găsiți soluții, nu spune nimeni că nu

  Însă, dacă sunteți atenhnici, evitați să instalați tot ce găsiți pe internet. Documentați-vă bine și verificați de 3 ori înainte de instala ceva din surse nesigure și nerecomandate. Nu găsiți în App Gallery toate aplicațiile pe care vi le doriți. Contrar celor promovate de influenkeri, vedete și vedetuți, App Gallery e un magazin de aplicații la început de drum, în care dezvoltatorii adaugă aplicații într-un ritm destul de lent.

  Da, aveți alternative precum More Apps și Aptoide. Însă, de la soluția oficială Huawei, magazinul oficial de aplicații al producătorului, nu vă așteptați la lapte și miere. Reclamele sună bine, campaniile curg, dar voi încercați să vă bazați mai degrabă pe informare din mai multe surse.

  În cazul Galaxy A41 totul este așa cum știm pe orice telefon Samsung cu serviciile Google. Toate aplicațiile funcționează normal. Dacă îți muți aplicațiile de pe un telefon vechi pe A41 totul se rezolvă în 10 minute, după care în funcție de versiunea aplicațiilor deja primești recomandare să faci actualizări. Eu așa am pățit pentru Netflix și YouTube când am configurat telefonul.

  Poți clona și P40 lite cu Phone Clone

  Nu spune nimeni că nu poți să o faci. Însă, este discutabil ce aplicații vor funcționa corespunzător, de vreme ce pentru serviciile Google e necesară o conexiune la serverele Google. Apoi, dat fiind că multe aplicații nu pot fi găsite în App Gallery de la Huawei, cel mai probabil nu ți se va recomanda să actualizezi la zi aplicațiile.

  Ca să se întâmple asta, trebuie să le cauți manual în celelalte magazine de aplicații disponibile, de la Amazon, More App sau Aptoide și să faci update de acolo, cu ce versiuni de actualizare îți recomandă acele magazine de aplicații.

  Și să fim sincer acum, de multe ori parcă ne e greu să actualizăm o aplicație și când ne notifică telefonul, darămite să intrăm noi în magazinul de aplicații să vedem dacă e disponibilă o actualizare.

  Dacă o să mai căutați recenzii ale utilizatorilor P40 lite

  O să vedeți că deși spun că folosesc APKPure și alte ocolișuri să ajungă la unele aplicații, vă atenționează să nu faceți update prin APKPure. Mare rău nu se întâmplă, doar că vă dau crash aplicațiile și vă provocați singuri bătăi de cap. Înțeleg că nici la jocuri nu puteți avea cea mai bună experiență, dacă vorbim despre jocuri pe care le luați din altă parte decât din App Gallery.

  V-am spus, depinde de voi cât de mult vreți să vă complicați cu telefoanele fără servicii Google. Dacă aplicațiile de la Google nu sunt chiar atât de importante și nu folosiți contul de Gmail pentru multe platforme cum o fac eu și alți utilizatori, s-ar putea să hotărâți la final că P40 lite este telefonul pentru voi.

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – Trecem mai departe la securitate

  Galaxy A41 are senzor de amprentă în display. În timp ce, P40 lite are senzorul de amprentă în lateral, integrat în butonul de pornire. Pe Galaxy Z Flip am adorat senzorul lateral și din acest punct de vedere prefer și senzorul de pe P40 lite. Cu senzorul în display nu mă împac în general.

  Nu a fost preferatul meu niciodată și indiferent cât de rapid ar fi, uneori prefer scanarea facială, a irisului sau model, dacă telefonul oferă suport, decât senzorul de amprentă. Din nou, ceva ce ține de preferințe și obișnuință, așa că fiecare alege pentru el.

  Nici procesorul de pe Galaxy A41, nici cel de pe P40 lite nu mi se par că zbârnâie

  Însă, pentru un mid-range sunt acceptabile. Pentru un joc cum este Clash Royale, Galaxy A41 duce bine. Acesta nu se încinge, nu se blochează, iar consumul bateriei se optimizează bine. Nu m-am jucat pe P40 lite, că nu am avut când, dar am butonat telefonul în două rânduri și nu mi s-a părut că agață sau se încinge.

  Oricum, e greu să mai vorbim în 2020 de telefoane slabe, chiar și pe mid-range. Acum avem la 1100 – 1400 lei funcționalități pe care le aveam pe telefoanele high-end din 2016 – 2017. Așa că, știm foarte bine că dispozitivele din acea vreme au fost destul de apreciate de public.

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – Prețuri

  Galaxy A41 costă aproximativ 1400 lei, iar P40 lite costă 1100 lei. La prima vedere ai putea spune că al doilea merită cumpărat. Însă, nu uita că cei 300 lei diferență de preț se reflectă în serviciile Google pe care P40 lite nu le are. La capitolul camere, telefoanele eu zic că se bat umăr la umăr, asta din pozele pe care am apucat să le fac. O să observați că Galaxy A41 redă culorile specifice camerelor Samsung. Acestea sunt mai aproape de realitate, sunt contrastante dar nu exagerat și sunt mai luminate.

  În vreme ce, P40 lite vine cu AI și folosește acea manipulare din software specifică Huawei. Deja nu ne mai este greu să deosebim camerele Huawei de restul camerelor pentru că au acele contraste și procesări pe care le recunoști dintr-o mie. Cu ambele telefoane scoți poze destul de bune, însă ce am sesizat la amândouă este că aplicațiile de cameră nu o iau chiar la sfert.

  Adică, nu vă așteptați să experimentați ceea ce experimentați pe un telefon cu o cameră high-end. Scoți poze destul de bune pentru câți bani dai pe telefoane, dar nu te aștepta ca aplicațiile de cameră să fie întotdeauna în pas cu tine și să răspundă pe loc la comenzi. Ai un pic de răbdare.

  Asta ține și de procesor și de senzorul de cameră, ține de mai multe aspecte. Însă, pentru un telefon de 1100 – 1400 lei, eu zic că ambele sunt ce trebuie.

  Apoi, P40 lite cred că are un plus în fața Galaxy A41 când vorbim de baterie

  4200 mAh cu 40W încărcare versus 3500 mAh cu 15W, eu zic că e o diferență notabilă. Însă, și pe P30 lite Huawei a stat foarte bine cu bateria, așa că ne așteptam la asta anul acesta. Bateria Galaxy A41 se încarcă într-o oră și 10 minute la 100% de la 3%. În timp ce, P40 lite se încarcă într-o oră de la 20 la 100% cu 40W, după cum am văzut din recenziile utilizatorilor care au cumpărat de pe eMAG.

  Galaxy A41 are 4GB de RAM, iar P40 lite oferă 6GB de RAM. La stocare internă, A41 are 64GB, dar oferă expansiune prin microSD până la 512GB. Pe partea cealaltă, P40 lite nu oferă expansiune a memoriei, dar are 128GB stocare internă. Personal, am Note9 cu 6GB de RAM și 128GB stocare internă și nu am folosit niciodată card de memorie. Așa că, aș opta pentru P40 lite dacă ar avea serviciile Google.

  Galaxy A41 sau Huawei P40 Lite – Concluzia

  Dacă serviciile Google nu cântăresc prea mult pentru tine. Alegi P40 lite și ai multe beneficii pe care le-am enumerat și nu le putem neglija. Însă, alegi A41 dacă nu poți renunța la serviciile Google și nu îți place să îți bați capul prea mult cu detaliile.

  Nici unul, nici celălalt nu sunt telefoane perfecte. Însă, sunt acele telefoane din categoria de buget unde majoritatea caută să se încadreze când cumpără un telefon nou. Sunt sigură că voi auzi des întrebarea ”ce recomanzi să cumpăr dintre A41 și P40 lite?”. De asta, am făcut acest material la care vă voi trimite pe toți.

  Când cumperi P40 Lite

  Cumpără Huawei P40 lite dacă serviciile Google nu contează pentru tine. Dacă ai un buget de 1100 lei și nu vrei să îl depășești. Dacă vrei o cameră bună, un display bun, memorie generoasă și baterie de 2 zile. Dar și dacă EMUI este o interfață pe care o consideri ok pentru stilul tău de utilizare.

  Sau cumpără Galaxy A41 dacă vrei serviciile Google din cutie. Vrei să îți recomande telefonul când să îți actualizezi aplicațiile la ultima lor versiune, atât pentru securitate, cât și pentru o funcționare fără bug-uri. Vrei un telefon care să ofere o autonomie a bateriei de o zi. Să încapă fără probleme în buzunar. Să fie ușor  și să îți ofere posibilitatea să folosești un card de expansiune a memoriei pentru poze, videoclipuri, documente, filme sau jocuri.

  Sper că v-a fost utilă această expunere în contrapondere a celor două produse care concurează direct. Dacă mai aveți și alte întrebări, nu ezitați să îmi scrieți în comentarii.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.