More

  Trust roundup: Cum alegi microfonul potrivit nevoilor tale?

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Trust roundup. În ultimul video pe care l-am realizat despre microfoane v-am prezentat microfoanele pe care le foloseam noi. La acea vreme avea un singur microfon Trust Emita și o singură lavalieră de la Audio Tehnica. Între timp am mai interacționat și cu alte tipuri de microfoane, tot de la Trust. Sunt destul de multe și am zis să nu vă împovărăm cu foarte multe review-uri. Așa că am decis să fac un singur clip, un roundup, în care să le prezentăm și să evidențiem modul de utilizare și tipul de utilizator pentru care este potrivit fiecare dintre ele.

  Astfel, vă vom prezenta microfoanele Trust Fyru, Exxo, Buzz și Mantis. Sunt 4 microfoane pentru 4-ish tipuri de utilizatori, iar pe toate le vom vedea imediat. Dar, după cum v-am obișnuit deja, noi nu facem review-uri convenționale, adică tehnice. Ne concentrăm mai mult pe componenta de utilitate și mai puțin pe decibeli, frecvențe și alte detalii. Nu că nu ar fi importante, dar aceste informații le găsiți deja în alte părți, iar noi încercăm pe cât posibil să oferim ceva ce nu găsiți în altă parte.

  Mergând mai departe, încercăm să oferim și o serie de informații pe care utilizatorul ar fi dispus să le asculte, dar nu ar fi dispus, neapărat, să le caute. Spre exemplu, ceea ce urmează să fac, respectiv o incursiune scurtă în lumea microfoanelor. De ce facem asta? Pentru că informația este putere, iar noi vrem ca voi să fiți informați. Stați linistiți. Dacă sunteți interesați doar de partea în care vorbesc despre microfoane, în descriere veți găsi exact minutele unde vorbesc despre fiecare microfon în parte.

  Trust roundup: Ce este un microfon?

  Acum că suntem toți pe aceeași lungime de undă și știm ceea ce urmează să se întâmple, vreau să vorbim un pic despre microfoane, în general. Microfonul este un dispozitiv care transformă sunetul în semnale electrice. Acesta face parte din categoria de dispozitive denumite transductori. Acest tip de dispozitive primesc energie de o anumită formă și o convertesc într-o altă formă de energie.

  Dar această categorie cuprinde mai multe dispozitive și nu se limitează doar la microfoane. Microfoanele sunt transductoare care convertesc vibrația acustică a aerului, sau a altui mediu, în oscilații electrice. Difuzoarele sunt transductoare care convertesc oscilațiile electrice în vibrații acustice. Deci avem de-a face cu un proces de codare și decodare, dacă vreți, dar nu chiar. Dar cam pe acolo se ajunge, dar nu chiar. În fine. Am zis că nu intrăm prea mult în detalii.

  Trebuie să știm că există mai multe dispozitive care sunt transductoare. Voi știți câte elemente transductoare aveți doar într-un singur dispozitiv? Să luăm dispozitivul cel mai folosit în ziua de astăzi: smartphopne-ul. Înainte să le enumăr eu, puneți pauză la clip și vedeți câte găsiți voi. Cine știe, poate găsiți mai multe. Dacă ați găsit mai multe, lăsați-le în comentarii.

  Smartphone-ul este poate cel mai folosit dispozitiv din ziua de azi. Aș vrea să cred și să spun cu tărie că nu suntem dependenți de el, dar nu vreau să ne mințim singuri. Facem atât de multe sarcini într-un timp atât de scurt, încât este incredibil cum un dispozitiv atât de mic poate fi atât de puternic.

  Trust roundup: Ce este un transductor?

  Cu toate acestea, un singur dispozitiv este dependent de alte sute de dispozitive care să îi ofere aceste capacități. Haideți să vedem câte dispozitive transductoare se regăsesc în smartphone-ul nostru. Le eliminăm pe cele două, care sunt deja evidente: microfonul și difuzoarele. Ce? Credeați că vi le las? Bun, mergem mai departe.

  Următorul element nu este în sine un transductor, dar merge pe același principiu: ecranul tactil. Ecranul tactil este un digitizor. Acesta transformă unele curbe plane în caractere binare, corespunzătoare coordonatelor punctelor reprezentative. Există mai multe tehnologii folosite pentru ecranele tactile: rezistiv, capacitiv, cu infraroșu, optic, semnal dispersiv, recunoașterea pulsului acustic, etc. Sunt foarte multe tehnologii, iar toate acestea au în comun capacitatea de a transforma un anumit tip de energie în alt tip de energie. Deci, putem să considerăm și ecranul tactil ca fiind un transductor.

  Mai departe. Ce mai avem? Camera foto este un trasductor? Este și camera foto un transductor care convertește vibrația luminii în oscilații electrice. Ca să vezi. Nu o mai lungesc mult. Câți senzori are smartphone-ul? De ce întreb asta? Pentru că majoritatea senzorilor cu asta se ocupă. La capitolul senzori avem așa: senzor de proximitate, de lumină ambientală, de mișcare, giroscop, accelerometru, magnetometru, de temperatură, de umiditate, barometru, amprentă digitală, scanner iris, ritm cardiac, infraroșu și lista este mai lungă, dar acestea sunt, în mare, cele care se regăsesc pe majoritatea smartphone-urilor.

  Trust roundup: Clasificarea microfoanelor?

  Acum știți cât de importante sunt aceste tipuri de dispozitive pentru activitatea noastră zilnică. Revenind la microfoane, acestea deși oferă o singură funcție, au o aplicabilitate extinsă. Ele se regăsesc în camere video cu comunicare bidirecțională, în aparate auditive, smartphone-uri, în portavoce și multe altele. În funcție de modul de utilizare, microfoanele se clasifică în două tipuri. După principiul de funcționare și după tipul diafragmei. Iar fiecare categorie, are alte trei subcategorii. După principiul de funcționare avem microfoane dinamice, condenser și ribbon. După tipul diafragmei avem microfoane cu diafragmă mică, medie și mare.

  Trust roundup: Clasificarea microfoanelor după principiul de funcționare

  Microfoanele dinamice funcționează pe principiul inducției electromagnetice. Datorită principiului tehnologic de construcție, microfoanele dinamice sunt mai robuste, rezistă mai bine la umiditate, la șocuri și pot prelua semnale mai ridicate înainte sa intre în feedback. Datorită acestor factori microfoanele dinamice sunt cel mai des utilizate ca microfoane vocale de scenă și în aplicații live. De asemenea, aceste microfoane nu necesită alimentare externă.

  Microfoanele condenser au sensibilitate ridicată și sunt capabile de capturi precise pe bandă largă de frecvențe, oferind înregistrări naturale și precise. Din acest motiv, microfoanele condenser sunt utilizate mai ales în studiouri de înregistrare și aplicații profesionale unde acuratețea este foarte importantă. De reținut este faptul că aceste microfoane sunt vulnerabile la vibrații structurale și umiditate. De asemenea, din cauza sensibilității ridicate, se recomandă folosirea de filtre pop. Acestea filtrează zgomotele respirației, plescăiturile și alte sunete nedorite. Astfel de filtre folosim și noi pentru microfoanele Trust Emita. Cu siguranță le-ați observat pe live-uri.

  Microfoanele ribbon au un răspuns în frecvențe foarte specific, producând frecvențe joase și înalte mai reduse, însă caracteristica lor polară le recomandă pentru instrumentele acustice și cabinete de chitare electrice. Acestea se folosesc în special în studiourile de înregistrare datorită caracterului mai special, natural, călduros al sunetului captat.

  Trust roundup: Clasificarea microfoanelor după dimensiunea diafragmei

  Acum am ajuns la clasificarea în funcție de dimensiunea diafragmei. Microfoanele cu diafragmă mică au un design compact și o formă cilindrică. Sunt potrivite în special pentru instrumentele muzicale cu o presiune acustică mare, precum chitara acustic, spre exemplu. Acestea sunt ușor de poziționat datorită dimensiunii reduse și sunt capabile să suporte presiuni acustice considerabile. Cu toate acestea, au dezavantajul zgomotului intern ridicat și o sensibilitate redusă.

  Microfoanele cu diafragmă medie combină caracteristicile microfoanelor cu diafragmă mică și mare. Astfel, acest tip de microfoane oferă o reproducere a sunetului caldă și bogată. Acestea pot fi folosite deopotrivă pentru evenimente live, cât și în studioul de înregistrări.

  Microfoanele cu diafragmă mare oferă un sunet bogat in detalii, fiind capabil să capteze mai multe vibrații ale aerului comparativ cu microfoanele cu diafragmă mică sau medie. Ați auzit de ASMR? Ce tip de diafragmă credeți că folosesc acele tipuri de microfoane? Exact! Cu diafragmă mare. Dezavantajul acestor microfoane este că fiind atât de sensibile, pot produce distorsiuni neplăcute și pot afecta calitatea generală a înregistrării. Nu numai asta, dar pot provoca și daune ireparabile microfonului.

  Pentru că tot am vorbit despre ASMR, gândiți-vă că acele șoapte nu ar putea fi captate de un alt tip de diafragmă. Mai știm faptul că microfoanele au un nivelul maxim de presiune sonoră. Este acel nivel pe care dacă îl depășești înregistrarea suferă distorsiuni. În schimb, dacă un sunet este sub frecvența pe care microfonul activează, sunetul nu va fi înregistrat. Microfoanele cu diafragmă mare sunt foarte sensibile și pot înregistra cele mai mici sunete. Chiar și ploaia de afară. Am auzit eu într-un clip ASMR pe Twitch.

  Trust roundup: Caracteristicile polare ale microfoanelor

  Nu mai avem mult și trecem la microfoanele noastre. Dar nu pot trece mai departe până nu vă vorbesc și despre caracteristicile polare ale microfoanelor sau tiparele polare, dacă traducem din engleză. Pe românește direcționalitatea. Direcționalitatea unui microfon indică gradul de sensibilitate al microfonului în fața sunetelor care vin din diferite direcții sau unghiuri, față de axul central al acestuia.

  Avem astfel microfoane Omnidirecționale, Cardioid sau Unidirecționale, Bidirecționale, Subcardioid, Hypercardioid, Supercardioid și Lobar. Diagramele pe care vi le-am afișat în timp ce le enumeram sunt cât se poate de limpezi. Omnidirecțional înseamnă că va capta sunetele care vin din toate direcțiile.

  Microfoanele Bi-Direcționale captează sunetele care vin din două direcții. Cardioid va capta sunetul care vine doar din fața microfonului, iar celelalte sunete vor fi ignorate-ish. Ele se vor auzi, dar să spunem că nu vor beneficia de claritatea pe care o au sunetele care vin din față. Aici mai avem și Hypercardioid și Supercardioid, care sunt similare celor cardioid, dar care au sensibilitate frontală un pic mai scăzută, după cum se observă și pe diagramă. Acestea din urmă se apropie de polaritatea microfoanelor lobar, dar au o direcționalitate mai scăzută, comparativ cu lobar.

  Direcționalitatea lobar o regăsim în special în microfoanele de tip shotgun. Sunt acele microfoane pe care le vedeți că sunt folosite în producția de filme și care sunt „operate” de un sunetist. Exact, acele microfoane lungi, care sunt majoritatea dinamice și au, majoritatea, o diafragmă mică.

  Trust roundup: Procesul de alegere prin eliminare

  Wow! Păi, Cristi, la câte lucruri trebuie să știm despre microfoane și de care trebuie să ținem cont, noi cum știm să facem alegerea potrivită? Păi este foarte simplu. Majoritatea celor care ne urmăriți sunteți utilizatori casnici. Astfel, le luăm prin eliminare și ajungem la ceea ce aveți voi nevoie. Din start eliminăm microfonul de tip shotgun. Acel microfon este destinat în special pentru utilizarea profesională.

  Microfoanele ribbon sunt destinate în special pentru instrumentele acustice, deci, este destul de nișat. Este puțin probabil să te numești un utilizator casnic și să spui: aș avea nevoie de un microfon Ribbon. Mno. Ce ne-a rămas? Ne-au rămas microfoanele dinamice, despre care spuneam că sunt foarte bune pentru vocale live. Dacă ești fan Karaoke, este perfect un astfel de microfon.

  A mai rămas microfonul de tip condenser. Acesta spuneam că este potrivit pentru utilizarea în studio, adică acasă. Acestea vin cu diafragmă medie sau mare și polarizare Omnidirecțional, Cardioid sau Bidirecțional. În zona aceasta ne învârtim noi în momentul de față.

  Și în sfârșit, am ajuns la prezentarea microfoanelor Trust. Le voi prezenta gradual, în funcție de complexitatea lor și voi menționa pentru fiecare publicul căruia se adresează și pentru care este potrivit. Toate microfoanele pe care vi le voi prezenta sunt microfoane USB condenser și vom observa diferențe la nivel de caracteristici polare, dar nu numai.

  Trust roundup: Ceva din bucătaria internă de la Trust

  O să vă mai vând un pont care ține, oarecum, de bucătăria internă Trust. Bine…și nu și da. Ideea este că pe lângă numele fiecărui produs, avem și o codificare. GXT este indicatorul pentru divizia de gaming a Trust. Are GXT pe el, este de gaming. Iar după acel GXT avem un număr. Prima cifră din număr este destinată tipului de produs. După prima cifră, mai vin două cifre. Acela este, practic modelul. Astfel, îți dai seama care este mai bun, care este modelul superior celui pe care îl cauți. Prin urmare, avem o ierarhie după cum urmează: GXT 232 Mantis, GXT 244 Buzz, GXT 256 Exxo și, cel mai performant, GXT 258 Fyru. Acum că am stabilit și ierarhia microfoanelor, să trecem la prezentarea lor. Și începem cu cel mai mic.

  Trust roundup: Trust Mantis

  Trust Mantis este primul microfon despre care o să vă vorbesc. Este un microfon mic și destul de compact. Are doar 120g. Îmi aduce aminte de microfoanele alea vechi, pentru desktop, pe care mulți dintre voi probabil că nu le-ați prins. Cu toate acestea, sunetul și calitatea sunt net superioare acelor microfoane. Evident, și a microfoanelor de la căști. Știu. Ai dat 800 de lei pă căștile alea, dar vocea este mai bună dacă folosești Mantis.

  Mantis este un microfon USB, consenser și omnidirecțional. Asta înseamnă că va capta sunetul care va veni din orice unghi. Dacă ești într-o încăpere care are ecou, s-ar putea să se resimtă. Trust vine și compensează acest dezavantaj cu o funcție de anulare a ecoului. Fin… Dar haideți să nu ne îmbătăm cu apă rece. Dacă ai o cameră goală și este ecou, nu o să te ajute teribil. Dacă ești într-o cameră normală, de adolescent, cu o bibliotecă, un dulap, tablouri pe pereți și, în general, lucruri care sparg ecoul, este puțin probabil să experimențezi neplăceri la nivel de ecou. Ecoul dacă există, Mantis îl va capta. Asta face microfonul Omnidirecțional.

  Trust roundup: Trust Mantis

  Pentru ce îl recomandă producătorul

  În plus, pe lângă trepiedul și montura universală anti-șoc, microfonul Mantis vine echipat și cu un filtru pop. Știți voi. V-am vorbit despre el când am prezentat microfoanele condenser. Pentru că este atât de sensibil încât poate capta respirația sau plescăiturile, iar noi nu vrem acest lucru. Inclusiv ecoul. Nu pot să nu pun accent pe acest lucru. Dacă ai ecou în cameră, un microfon omnidirecțional nu este soluția. Nu ai ecou, poți să îl iei cu încredere. Mai departe, ai posibilitatea să reglezi unghiul microfonului, iar cablul USB este învelit în material textil. Asta îi conferă o rezistență sporită. Lungimea cablului este de 1,5m. Suficient pentru a ajunge oriunde ai amplasa unitatea centrală.

  Producătorul recomandă acest microfon pentru podcasturi, vloguri, voice-over, înregistrare de muzică și streaming pe YouTube, Twitch sau Facebook. Nu știu ce să zic. Serios? Înregistrare voice-over și muzică. Ok. Haide că voice-over este acceptabil, dar doar în ideea în care ai o încăpere foarte bine antifonată, fără ecou, iar dacă ai o astfel de încăpere, înseamnă că nu mai ești un utilizator casnic. Ești altceva și ai nevoie de altceva.

  Aici producătorul parcă este prea lăudăros cu produsul său. Sigur, este bun pentru streaming, pentru discuții pe discord și chiar pentru podcasturi, până la un punct. Știți voi. Camera fără ecou. Dar Mantis are limitările sale. Dacă ar fi putut să facă tot ce am enumerat, păi nici nu mai avea rost să vă prezint celelalte microfoane, nu? Are un preț de aproximativ 150 de lei. Poate și mai ieftin, dacă îl prinzi la ofertă. La acest preț este optim pentru tinerii care au o prezență tot mai mare online și vor să aducă îmbunătățiri la calitatea streamului. Dacă ești streamer la început de drum, poți să pornești cu Trust Mantis.

  Trust roundup: Trust Buzz

  Pe mine mă amuză teribil faptul că toate microfoanele de la Trust, fiind din gama de gaming, sunt catalogate microfoane de streaming. Dacă sunt toate de spreaming, de ce să nu mă opresc la ăsta? Păi răspunsul este că pe măsură ce crește prețul, crește și numărul de funcționalități și, evident, performanța. Și așa ajungem la cel de-al doilea model: Trust Buzz. La fel ca Mantis, este un microfon USB, dar este cardioid, nu omnidirecțional. Spre deosebire de Mantis este mult mai greu. Avem o greutate de 716g. Este un salt imens de la 120g.

  Modelul Buzz este aproape dublu la preț, aproximativ 300 lei, dar vine și cu mai multe avantaje. Trepiedul este de metal, iar suportul anti-șoc este mult mai performant. Suportul este reglabil atât pe înălțime, cât și în unghi vertical. De ce este mai bun acest microfon? Pentru că este cardioid. Asta înseamnă că nu va mai capta ecoul care poate veni din spate încăperii. Microfonul va înregistra doar sunetul care vine din față.

  Mai mult, Buzz beneficiază de o funcție care anulează zgomotul de fundal. Nu dispune de filtru pop, dar ce trebuie să știm este că noile modele de microfoane au fost construite astfel încât să nu mai fie nevoie de acel filtru suplimentar. Majoritatea au filtrul pop integrat. Bine, bine, Cristi, dar nu poți să îmi spui că pentru doar atât trebuie să plătesc dublu. Stați puțin, că diferențele nu se opresc aici. Buzz, spre deosebire de Mantis are un cablu de 1,8m. Din păcate, firul nu este îmbrăcat în material textil. Probabil că la cât de greu este, nu o să îl miști foarte mult, iar firul nu va fi supus uzurii. Astfel producătorul a zis că mai scutește o cheltuială în plus. Cine știe.

  Trust roundup: Trust Buzz

  Diferențe în performanță

  Haideți să vorbim un pic și despre diferențele de performanță. Pentru că vom vedea mici diferențe și aici. Avem două diferențe care constau în intervalul de frecvență și nivelul maxim de presiune sonoră. Mantis are un interval cuprins între 50Hz și 16kHz, în vreme ce Buzz are un interval cuprins între 30Hz și 18kHz. Ce înseamnă asta? Buzz este capabil să capteze sunete care scad sub 50Hz, până la 30Hz, cât și sunete care ating 18kHz. Poate exploata sunetele în acest interval mai mare.

  Acum, nivelul maxim de presiune sonoră se referă la nivelul maxim de sunet pe care microfonul îl poate înregistra fără să distorsioneze. Mantis are nivelul maxim de 115dB, în vreme ce Buzz are setat nivelul maxim la 130dB. Cât de important este acest lucru pentru un microfon? Probabil că este foarte important când vorbim despre o piesă rock, unde solistul atinge un nivel incredibil de decibeli, iar publicul vrea să îi audă clar vocea. Atenție, microfoanele condenser sunt folosite în special pentru studioruile de înregistrare, iar cewle dinamice pentru concerte LIVE. Pentru că știu că ați fi sărit cu gura pe mine. Știu bine ce spun, da? Bine, exemplu nu se aplică pentru cazul nostru, dar dacă tot nu m-ați întrebat, am zis să vă spun.

  Bun! Cui este recomandat microfonul Trust Buzz? Tot în primul rând streamerilor. Acest microfon va oferi, pe lângă o postură mai bună de streaming, și performanțe mai bune. Faptul că este cardioid din start oferă o voce mai clară și fără zgomote de fundal. Abia acesta îl pot recomanda pentru podcasturi, dacă ești la început de drum. Nu îl pot recoamanda pentru voice-over din același motiv pe care l-am menționat și la Mantis.

  Trust roundup: Trust Exxo

  Și am ajuns la Trust Exxo. Nu este cel mai performant, dar cu siguranță este cel mai greu. Are o greutate totală de 1757g, iar asta din cauza standului metalic, care este similar cu cel de pe Trust Emita. La nivel de performanțe Exxo este la același nivel cu Buzz. Are cablu de 1,8m lungime, filet universal pentru braț, montură anti-șoc, interval de frecvență de 30Hz și 18kHz și nivel maxim de presiune sonoră de 130dB. Dar! Ce are Exxo și nu are Buzz pentru care merită să dai cât ai dat pe Buzz și Mantis împreună, adică aproximativ 450 lei? Vă spun imediat.

  În primul și în primul rând are iluminare RGB. Da, ați auzit bine, iluminare RGB. Asta îl face potrivit pentru streaming fie pe Twitch, YouTube sau Facebook, pentru că „luminițe”! Exxo vine și cu filtru pop. În plus, are o serie de butoane direct pe microfon. Asta îl face potrivit pentru podcasturi și voice-over. Pentru voice-over pentru că ai un port de monitorizare cu latență ZERO, care permite să asculți live ce înregistrezi. Dacă faci podcasturi ai un buton de mute și un buton pentru GAIN, un buton care controlează volumul căștilor și un port jack de monitorizare. După cum spuneam, este foarte bun și chiar indicat pentru podcasturi.

  Nu aș mai avea prea multe de spus despre acest model pentru că mi se pare că este destul de limpede. Vorbim deja despre un produs care se adresează unor persoane inițiate în ale podcastului și streaming. Aceștia au nevoie de un control sporit când vine vorba despre ceea ce se poate întâmpla atunci când ești live.

  Trust roundup: Trust Exxo

  Trust roundup: Trust Fury

  Am ajuns la ultimul, dar nu cel din urmă, pentru că vorbim despre cel mai performant microfon dintre toate cele prezentate astăzi: Trust Fyru. Iar la un preț de aproximativ 500 lei, te aștepți să livreze pe măsură. Și o face! Fyru este un cameleon și l-aș descrie ca pe un dop bun la orice sticlă. Are aceleași performanțe pe care le găsim și pe Exxo. Și Fyru are un cablu lung de 1,8m, are iluminare RGB, butoane de control și mufă jack pentru căști. Dar nimic din toate acestea nu contează. Mă rog contează. Să reformulez. Nimic din toate acestea nu pot concura cu ceea ce oferă Fyru la nivel de caracteristici polare. Pentru că acest microfon oferă direcționalitate Cardioid. Și stereo. Și Bidirecțional. Și omnidirecțional. Le oferă aproape pe toate. Tocmai de aceea spun că este un cameleon.

  Acesta este interiorul microfonului. Dap. Acesta este secretul Fyru și cum reușește să ofere toate aceste tipare. Mai mult, poți să schimbi între aceste moduri cu ajutorul unui singur buton. Poți trece de la Cardioid, când este doar o singură persoană, la bidirecțional, dacă este un interviu sau podcast cu două persoane. Iar dacă cineva face un podcast cu masă rotundă, omnidirecționalul va capta vocile tuturor. Este un microfon foarte performant și ați avut ocazia să îl vedeți în acțiune în podcastul pe care Mădălina l-a realizat cu Mariciu. Acel podcast a fost realizat cu microfonul Trust Fyru. Pentru sunetul captat de la Mădălina, cel puțin.

  Trust roundup: Trust Exxo

  Trust roundup: Concluzia

  Îmi place foarte mult Trust Fyru deoarece are filtru pop integrat, iar luminarea RGB este discretă. Îi conferă un aer elegant și mi se pare că se integrează perfect în orice spațiu. La fel ca celelalte modele, Fyru are un filet universal, potrivit pentru majoritatea brațelor de microfon, inclusiv brațul Emita. Tocmai pentru că mi-a plăcut foarte mult, cred că vom înlocui cele două microfoane Emita cu acest model Fyru. Părerea mea este că merită din plin. Sunetul este foarte clar și de o calitate superioară. Se comportă foarte bine cu izolarea zgomotului de fundal, iar faptul că poți monitoriza cu latență zero ceea ce înregistrezi, îi conferă un plus peste Emita, modelul pe care îl folosim momentan.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.