More

  Chiar e nevoie de Huawei în România?

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Despre un eveniment nu se poate spune totul. Însă, trebuie să spui suficient, astfel încât nicio întrebare importantă să nu rămână fără răspuns. Când am început eu să vorbesc despre războiul comercial și geo-politic dintre Huawei și Statele Unite ale Americii – urmăriți seria Soarta telefonului tău Huawei – , guru tech și specialiștii de social media din România făceau unboxing-uri de jumătate de oră în care nu spuneau nimic. Cum de altfel, publicau comunicate de presă cu copy-paste sau redau pe LinkedIn încă o experiență pe bază de bere.

  Coincidență sau nu, iar eu v-am mai spus că nu cred în coincidențe, în ultima săptămână toți au devenit critici și analiști 5G. Culmea, la unison sub același pattern de comunicare. Eu v-am mai spus dragilor, nu credeți ce vă spun eu. Dați un search pe Google, că informațiile sunt publice. Analizați un pic sursele informațiilor pe care le găsiți și trageți singuri concluzii.

  În minutele ce urmează, încercăm să înțelegem împreună mai bine care-i treaba cu manipularea

  Nu stabilim cine ne manipulează mai bine, dacă SUA sau China. Ci batem în cuie câteva modele de manipulare și cum le depistăm atunci când suntem ținta lor. Dar mai ales, încercăm să decidem fiecare pentru el cui vrem să ne lăsăm pradă manipulării.

  Ca studiu de caz, folosim comunicarea Huawei în România și formele de manipulare pe care încearcă să le disipe prin formatori de opinie din România. Putem să-i spunem lobby pentru 5G, publicitate sau pur și simplu manipulare în interesul brandului. Voi alegeți.

  Huawei în România: Începem cu Controlarea Informației pe care subiecții o primesc

  Nu știu cât ați observat și studiat acest fenomen, însă zilnic sunteți și suntem ținta controlării informației. Această informație este foarte bine gândită și structurată, pleacă de la aceeași sursă, repetă aceleași lucruri de mai multe ori și din surse diferite, până când capată în timp statutul de certitudine.

  Vă dau un exemplu! Huawei a repetat în ultimele 6 luni de zile, atât prin comunicate de presă, pe Facebook Huawei România, prin bloggeri, vloggeri, vedete, jurnaliști mai mici sau mai mari informația potrivit căreia ”peste 6000 de locuri de muncă sunt amenințate”.

  Vă recomand să vă luați o bere de la rece, că am multe lucruri să le spun și să le analizăm împreună cu manipularea în minte, să vedem dacă patriotismul ăsta precoce al unora dintre colegii mei de breaslă e justificat sau nu, dar mai ales dacă e manifestat în interesul public.

  Huawei în România: Despre care 6000 de locuri de muncă vorbim?

  Ei bine, Huawei România susține că dacă ar fi să ia parte la licitația 5G la noi în țară – lucru care pare tot mai mult că nu se va concretiza – ar crea peste 6000 de locuri de muncă. Iar acum să analizăm nuanța. Care locuri de muncă sunt amenințate?

  Peste 6000 de locuri de muncă care nu există? Iar dacă licitația este câștigată de Ericsson, Nokia sau amândouă, cine spune că locurile de muncă nu vor fi create de ceilalți doi mari giganți?

  Huawei mai spune că, ”operatorii vor suferi o pierdere de venituri de 330 de milioane de euro”. Însă, uită să precizeze că vor pierde dacă nu lucrează cu Huawei, adică înainte de orice, pierde Huawei, dar pot câștiga lucrând cu oricare alt gigant de tehnologie, Ericsson sau Nokia, cu care au, de fapt, deja contracte de zeci de ani pentru core-urile rețelelor 2G, 3G, 4G.

  ”Costul rețelelor 5G din România va crește cu 850 de milioane de euro.”, mai spune Huawei

  Nu, pe bune, cum s-a ajuns la această cifră? Cunoaște Huawei prețurile competiției? Știe Huawei din bucătăria internă a Ericsson și Nokia că prețurile vor bubui atât de tare? Sau Huawei era pregătit să vină pe 5G cu un preț de dumping astfel încât să elimine orice competiție. De altfel, cum a obișnuit să o facă și pe telefoane și pe infrastructurile de rețea peste tot în lume, că a avut ajutor de la guvernul chinez?

  Că să fim serioși, sper că nu credeți că Huawei chiar e interesat să le dea românilor telefoane la preț de nimic doar pentru că îi pasă. Sau că e interesat să ia infrastructura 5G în România doar pentru că se gândește la cât de important este avansul tehnologic în România.

  O companie care vine cu o cultură comunisto-dictatorială care controlează orice informație pleacă de la companie la utilizatorul final, nu e dusă de prea multe ori la biserică. Și vă spune asta cineva pățit, căruia i s-a pus numele de 3 ori într-un contract comercial de către Huawei România, să nu mai ajungă niște informații negative la public.

  Ca să nu mai spun de lobby-ul pe care l-au făcut unii ca să nu mai aduc dovezi cu privire la neregulile Huawei. Ori de afirmații precum ”lasă și tu materialul ăsta, de data asta, nu îl publica, pentru că Huawei România are planuri mari cu tine în 2020”.

  Ia uitați-vă un pic în ochii mei, vedeți că trece vreoun vaporaș?

  Și mai spune Huawei România o informație pe care nici CEO-ul George Zhang nu o crede. Cum că ”De Huawei România depind în total, direct și indirect, peste 6300 de angajați.” Iar aberația asta de informație o găsim preluată și împrăștiată de la mare la mic pe nișa de tehnologie.

  Nu-i numesc eu pe cei care iau pe nemestecate ce le vine pe email, cred că îi puteți repera singuri. Huawei are în jur de 2000 – 2200 de angajați în România. Dintre aceștia doar aproximativ 80% sunt români. Aaa, da, iar angajații români n-au acțiuni la Huawei. Că știți, tot Huawei se laudă că e companie deținută 100% de angajați.

  Păi, oameni buni și dragi colegi militanți 5G de la Huawei, Ericsson a anunțat în 2019 că și-a majorat numărul de angajați de la 2.179 la 2.517 în România. Iar în ceea ce privește cât a plătit ca taxe și impozite, ia vedeți că stă mai bine decât Huawei. Doar pentru că vine comunicatul ăla pompos pe email și e însoțit de vreo atenție, nu înseamnă că trebuie să luați de bun și pe nemestecate toate ovațiile.

  O mai aud și pe aia că Huawei e în România din 2003

  Ia vezi că Ericsson e din 1994. Și ia mai vezi cu ce număr de angajați a început Huawei în România și a stat până în 2018 și ce istoric are Ericsson. Iar acum o să aud că mă plătește Ericsson să zic de bine. Iaca mă plătește și Nokia, că s-au înțeles bara-bara. Nokia este prezentă în România din 1999, cu un număr de angajați constant de peste 1600.

  Patrioților și militanților 5G de la Huawei care v-ați trezit peste noapte, când a venit informația controlată de la Huawei România, lăsați-o jos, că măcăne. Mai vorbiți și despre Ericsson și Nokia. Sau ce, nu v-au dus în Finlanda și Suedia să vă plimbe cu trenuri de mari viteză, iar informațiile corecte și complete n-au gust? Nu mai amețiți publicul prin omisiune și prin informație controlată. Mai știm și noi cum e cu manipularea.

  Huawei în România: O altă formă de manipulare este Presiunea Grupului

  Știu că sunteți printre noi foarte mulți utilizatori de Huawei. Nu de alta, dar ne-au venit câteva mii bune de abonați când am publicat seria Soarta telefonului tău Huawei. O să mă adresez vouă când explic forma de manipulare numită Presiunea Grupului.

  Nu pentru a vă manipula, deși unii ar putea spune că fac asta, ci pentru a vă explica de ce nu voi trebuie să fiți cei care să tragă ponoasele războiului pe care îl duce Huawei cu SUA.

  În România s-a creat o comunitate Huawei destul de frumoasă. O vedem activă pe grupurile Facebook, o vedem activă la concursurile organizate de companie. Ceea ce nu e deloc un lucru rău. Desigur, cât timp nu se fac presiuni asupra ei. Cât timp nu sunt folosite tehnici de manipulare care să exploateze dorințele celor care dau banul.

  Presiunea grupului se manifestă atunci când tu, utilizator de Huawei, simți nevoia să aparții la grup.

  Asta te face să tinzi să te raliezi din dorința de a fi acceptat de acel grup.

  Și, am observat în ultimul an cum din comunitatea Huawei au venit pe rând și periodic utilizatori care mi-au spus că X și Y m-au plătit. Sau că zic și fac lucruri pentru că Huawei nu-mi dă și mie bani. Nu despre asta e vorba și nu despre asta va fi vreodată. Iar cine mă cunoaște, poate oricând să confirme.

  Eu n-am să cer niciodată celor care mă urmăresc să meargă în alte comunități, fie unele care mă atacă și mă blamează, să acționeze rău-voitor. Am informații din interiorul comunității Huawei România că s-au dat astfel de directive în grup.

  Dragilor, nu vă pierdeți timpul cu una ca mine!

  Nu vă obosiți să îmi scrieți verzi și uscate că nu îmi pasă și nu mă atinge. Folosiți-vă timpul pentru a vă informa corect și complet. Folosiți-l pentru a nu vă mai lăsa manipulați să faceți jocul unuia și altuia. Gândiți-vă că eu nici nu știu cum arătați. Mai departe de numele de utilizator nu o să trec niciodată.

  Singurul mod prin care putem să ajungem să fim prieteni, dar prieteni pe bune, să nu fiți întotdeauna de acord cu mine, e atunci când nu vă ascundeți identitatea. Sunt mulți dintre cei care urmăresc acest canal care mi-au scris în privat, cu probleme sau opinii contradictorii și pe care mi-am dorit să îi cunosc față în față.

  De ce, pentru că doar pe acești oameni îi respect. Care au bărbăția să vorbească pe nume propriu și personal și să vină cu contra-argumente și fără injurii când nu sunt de acord cu mine.

  Presiunea grupului poate fi folosită și să fiți determinați să dați banii pe un produs care nu coincide așteptărilor pe care le aveți

  Motiv pentru care, vă recomand ca ori de câte ori vedeți că se înfăptuiește o ”gașcă de militanți”, să vă întrebați întâi care e scopul și dacă merită să faceți parte din respectiva mișcare.

  Presiunea grupului poate avea și scopuri bune, că manipularea poate fi și bună. Însă, analizați voi când e bună sau când nu-i bună.

  Din arta manipulării mai fac parte și derutarea sau dezinhibarea, dar și repetarea

  Dacă ați citit un text din care nu ați înțeles mare lucru sau ați văzut luări de poziții publice împotriva unor ambasadori sau lideri români, cereți opinia unei persoane avizate. Unele acțiuni au loc pentru a induce în eroare masele și pentru a le diviza.

  Iar una dintre modalitățile de divizare este și expunerea publicului la informații pe care nu le înțeleg, dar își doresc să vorbească despre ele pentru a aparține unui grup.

  Știți că la școală vi se spunea ”repetiția e mama învățăturii”. Ei bine, repetarea anumitor informații este parte din manipulare. Dacă vedeți la Georgică, Dănuț, Cristian sau Victoraș poezia cu TikTok, urmată de cea cu 5G de la Huawei, nu vă întrebați de ce se întâmplă asta?

  Se spune că ”o minciună spusă de multe ori devine un adevăr”. Ei bine, parțial această zicală e adevărată. Poate să nu fie vorba despre o minciună, dar poate fi vorba de o informație care urmărește interesul unui anumit individ sau unei anumite grupări. Sunt nenumărate experiemente în care subiecții erau bombardați multă vreme cu aceleași informații, până când le considerau reale. Așadar, aveți grijă la ce repetiții vă expuneți și cui dați voie să vă manipuleze.

  Huawei în România: E exclus ca peste noapte toți să devină interesați de 5G

  Și e incredibil cum unii părerologi folosesc atâtea wathabautisme prin care vor să arate că au și ei o părere. Trist e că, rata de conversie e mereu între 2 – 5%. Ceea ce înseamnă că dacă tu ai o audiență pe un video de 30.000 de urmăritori, mesajul tău tot a ajuns și a țintuit în interesul Huawei un minimum de 600 până la 1500 de cetățeni.

  Dar, merg și eu pe acest calcul simplu matematic și sper ca minim 2 – 5% dintre cei care urmăresc acest video să se întrebe la final ”de ce brusc, ca de nicăieri, au ieșit toți specialiștii și guru din tehnologie să vorbească despre importanța Huawei în infrastructura 5G”.

  Lăsați deoparte pentru moment că e sau nu nociv 5G-ul. Am mai explicat asta în alte videoclipuri. Analizați dacă e sau nu nocivă manipularea prin toate tehnicile pe care vi le-am spus anterior.

  Să vii mare maestru de isprăvi să susții că te-ai documentat de la un coleg de breaslă, cunoscut în industrie că nu spune nimic fără să ia bani, și să ne vorbești despre cât de important este să nu tragem concluzii doar pentru că ”așa ne-au zis ceilalți”, e penibil. Să vii tu, utilizator de măr înrăit să îți pese dintr-o dată că iese sau nu Huawei din cărțile 5G din România, pute. Și pute rău.

  Când auziți perle de genul ”dacă americanii zic ceva, înseamnă că așa este”, dați pagina, skip, swipe left.

  Nu vă pierdeți timpul

  Aici nu este despre ce ne spune o nație sau alta. E simplu, despre cine alegem să ne manipuleze când se implementează și la noi 5G-ul. Că să nu credeți voi că nu sunteți manipulați și când vă alegeți cu ce săpun vă spălați seara. Sau că nu sunteți manipulați cu ce mâncați când mergeți la restaurant. Și când alegeți din mai multe variante doar una sau două, tot manipulare se numește.

  Nu vreau să fiu rea, dar cine să ne vorbească în România despre 5G și implicații politico-economice? Unii care își trimit copiii pe banii Huawei în China, să vină apoi acasă să publice o compunere de tipul ”cum a fost vara mea la bunici”?

  Unii care fac rant citit din prompter, dar spun că nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase? Sau unii care nu pot argumenta o idee fără să folosească de trei ori termenul ”chestii” și de două ori ”lucruri”?

  Dragilor, nu pierde nimic România dacă nu contribuie Huawei la infrastructura 5G

  A pierdut țara asta mult mai multe. Și pe bune le-a pierdut. Decât să piardă niște locuri de muncă ce nu există încă și un profit pe care nu îl garantează nimeni. Fără Huawei, România va fi la fel cum a fost cu Huawei, doar că va fi fără Huawei, asta e tot. Există producători de echipamente de rețea de încredere, cum sunt Ericsson și Nokia, de care nu am auzit niciun operator să se plângă.

  Spuneau unii că au vorbit cu prea înalții de la operatori și că s-ar fi plâns de cât de rău le merge fără Huawei. Însă, ori au fost ei mințiți, ori am fost eu mințită. Că atât de la Orange, cât și de la Vodafone și Telekom mi s-a transmis în urmă cu doar 6 luni că „nimic nu se va schimba și nu va afecta utilizatorii”, că ”Huawei oricum nu a fost niciodată în core-urile rețelelor” și că ”Ericsson este folosit cu precădere și așa va fi și pentru 5G”.

  Așa că, să nu mai înghițim tot ce ni se transmite prin tehnica de manipulare cunoscută drept controlul informației, că nu suntem chiar toți proști și în foametea cea de pe urmă.

  În final, eu aleg să mă manipuleze cei care au valori asemănătoare cu ale mele și cu ale poporului în care m-am născut.

  Huawei în România:Voi ce alegeți?

  Sper că ați ajuns până în acest punct al materialului și că vă puteți rupe din timp să-mi lăsați părerea voastră în comentarii. Nu mă aștept ca materialele mele să rupă interneții. Dar dacă se va întâmpla asta vreodată, promit să las ca și până acum arta manipulării deoparte. Deși zic că o stăpânesc foarte bine. Să fiu pur și simplu eu, sinceră, naturală și la fel de imperfectă.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.