More

  UE lucrează la un cadru legal pentru ‘pașaportul de vaccin’

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  UE lucrează la un cadru legal pentru ‘pașaportul de vaccin’. Se dorește „un cadru adecvat de încredere” până la sfârșitul lunii ianuarie.

  UE lucrează la un cadru legal pentru ‘pașaportul de vaccin’

  O abordare comună pentru recunoașterea reciprocă a documentației de vaccinare este „de mare importanță”, a declarat comisia.  Decizia vine „pentru a permite certificatelor statelor membre să fie rapid utilizabile în sistemele de sănătate din UE și nu numai. ”

  „Certificatele de vaccinare permit o evidență clară a istoricului de vaccinare al fiecărei persoane, pentru a asigura urmărirea medicală corectă, precum și monitorizarea posibilelor efecte adverse”,spune comisia. „O abordare comună a UE pentru certificate de încredere, sigure și verificabile ar permite oamenilor să-și folosească evidența în alte state membre. Deși este prematur să se prevadă utilizarea certificatelor de vaccin în alte scopuri decât protecția sănătății, o abordare UE ar putea facilita alte aplicații transfrontaliere ale acestor certificate în viitor. ”

  Nu este clar cum vor arăta aceste certificate de vaccin paneuropeane. Însă, probabil vor exista atât formate fizice, cât și digitale.

  Nu este clar cum vor fi protejate identitatea și datele medicale ale cetățenilor UE . În special pe măsură ce vor avea loc verificările privind statutul de vaccinare. Nu este clar nici care vor fi entitățile de încredere care stochează și gestionează date sensibile de sănătate. Toate aceste detalii vor veni în viitor. De asemenea, deciziile pot varia în funcție de statul membru.

  Mediul privat lucrează la posibile soluții

  Săptămâna trecută, o serie de companii de tehnologie, inclusiv Microsoft, Oracle și Salesforce, au anunțat implicarea într-un efort separat, transindustrial. Totul pentru a stabili un standard universal pentru statutul de vaccinare. Declarațiile arată că se vor baza pe standardele existente. De exemplu, specificația SMART Health Cards aderă la HL7 FHIR (Resurse rapide de interoperabilitate a asistenței medicale).

  Acest efort tehnologic face presiuni ca o „copie digitală criptată a acreditării de imunizare [a unei persoane] să fie stocată într-un portofel digital la alegerea lor”. O copie de rezervă va fi disponibilă ca un cod QR tipărit. Aceasta va include acreditări verificabile ale standardelor W3C pentru cei care nu sunt doresc sau nu pot folosi un smartphone. De asemenea, se vorbește despre o soluție de „verificare a stării de sănătate care păstrează confidențialitatea”. Se pare că aceasta va fi cel puțin parțial „activată blockchain”.

  Nu se propune încă nimic atât de specific pentru abordarea comună a UE. Și pare că o serie de standarde de acreditare pentru vaccin vor fi prezentate la nivel global ca un potențial standard universal.

  Orice este conceput în UE trebuie să asigure respectarea cadrului de protecție a datelor din regiune. Astfel, ar oferi o protecție mai bună a confidențialității decât un efort condus de sectorul privat.

  Rețeaua de e-sănătate a UE, numit eHAction, va fi responsabilă pentru definirea setului de date minim necesar. Acest lucru trebuie să includă „un identificator unic și un cadru de încredere adecvat care să asigure confidențialitatea și securitatea”.

  Protecția datelor este principala grijă a UE

  Este de așteptat ca Autoritatea Europeană pentru Protecția Datelor și Consiliul pentru Protecția Datelor să cântărească pericolele alături de experți. Același lucru s-a întâmplat anul trecut cu aplicațiile de urmărire a contactelor coronavirus.

  „Comisia va continua să colaboreze cu statele membre cu privire la certificatele de vaccinare care pot fi recunoscute și utilizate în sistemele de sănătate din întreaga UE, în deplină conformitate cu legislația UE privind protecția datelor – și extinsă la nivel global prin sistemele de certificare ale Organizației Mondiale a Sănătății”, adaugă parlamentarii UE. Viitorul cadru va fi prezentat în OMS „ca un posibil standard universal”.

  Lukasz Olejnik, cercetător și consultant independent în domeniul securității cibernetice și al confidențialității, a declarat pentru TechCrunch: „Este dificil să urmezi confidențialitatea prin design pentru acest [caz de utilizare]. Nu este clar dacă cineva va fi interesat să identifice posibile cadre inovatoare de păstrare a confidențialității, cum ar fi acreditări criptografice anonime.

  „În cele din urmă, probabil vom ajunge la o abordare care să utilizeze acreditări verificabile, dar stabilirea încrederii va rămâne o provocare. Care va fi sursa încrederii? Este posibil să se demonstreze un anumit statut fără a fi necesară dezvăluirea identității utilizatorului? Acestea sunt întrebările esențiale. Sper că această propunere va fi publică și transparentă”, a adăugat Olejnik.

  Cu toate acestea, sistemele de verificare a dovezilor privind statutul de imunizare sunt în curs de desfășurare. Astfel,  introducând posibilitatea „pașaportului de vaccin” pentru călătorii în UE. De asemenea, trebuie ținut cont de întreprinderile care solicită certificarea de vaccinare COVID-19 înainte de a acorda accesul la o instalație fizică sau un serviciu.

  UE lucrează la un cadru legal pentru ‘pașaportul de vaccin’

  Cadrele standardizate pentru acreditările de vaccinare ar putea avea cu siguranță implicații foarte largi pentru libertățile personale în viitorul apropiat, precum și ramificații largi pentru confidențialitate. În special modul în care aceste sisteme sunt arhitecturate, gestionate și operate.

  Comunitatea europeană de cercetare în materie de confidențialitate și securitate s-a mobilizat puternic anul trecut. Pandemia a declanșat propuneri timpurii de dezvoltare de aplicații de urmărire a contactelor cu coronavirus. Cu toate acestea, eforturile de stabilire a sistemelor de certificare a vaccinării nu par să fi generat încă același nivel de implicare academică.

  Într-o analiză a implicațiilor certificatelor de imunitate, publicată luna trecută, Privacy International a avertizat că orice sistem care necesită dovada vaccinării pentru acces sau pentru un serviciu ar fi nedrept „până când toată lumea va avea acces la un vaccin eficient”.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.