More

  Telefoanele Nokia – Ce au fost și ce-au ajuns

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Telefoanele Nokia – Ce au fost și ce-au ajuns. Nokia C3 a fost primul telefon pe care mi l-am cumpărat singură. Primul salariu l-am dat pe un Nikon D3100, al doilea salariu l-am dat pe un Nokia C3 cu abonament de la Cosmote. Mă uit acum, după aproximativ 10 ani la moto-ul producătorul finlandez HMD Global: ”Love it. Trust it. Keep it.” și nu simt că mai rezonez sub nicio formă cu aceste îndemnuri.

  Da, mi-am iubit Nokia C3. Am scris mii de SMS-uri, de am tocit tastatura QUERTY. Da, am avut încredere în telefonul meu, ori de câte ori l-am scăpat, pe gresie, pe asfalt sau aveam nevoie de 5% din energia bateriei până să ajung la o priză. Da, l-am păstrat mult timp, până acum câteva luni când l-am reciclat.

  Aș mai face asta cu oricare alt smartphone Nokia lansat de HMD Global? Din păcate, nu.

  De ce nu mai iubesc, nu mai am încredere și nu mai păstrez telefoanele Nokia

  Pentru că am uitat de brand, am uitat de telefoanele Nokia. Treptat, cu fiecare an ce a trecut, am uitat că există. De ce? Pentru că nimeni din jurul meu nu mai folosește un telefon Nokia. În afară de comunicatele de presă trimise de agenția de PR Golin, nu am mai pus mâna pe un smartphone Nokia de test de ani de zile. În afară de câte un anunț de lansare, o postare pe Instagram în Explore din an în Paște, Nokia nu mi-a mai atras cu nimic atenția.

  Culmea, în gândul meu acum sunt multe alte branduri de care nu credeam să aud prea curând în România. Spre exemplu, nu mi-am imaginat că o să fiu plăcut surprinsă de Realme. OPPO, un fel de frate mai mare al Realme mi se pare că se urcă vertiginos în preferințele consumatorilor.

  De Xiaomi, deși sunt dezamăgită de echipa de PR și de marketingul companiei pentru lipsă de verticalitate și profesionalism, am de zis doar de bine. Am testat zeci de produse în ultimul an de la Xiaomi. Am testat telefoane, uscător de păr, cântar inteligent, purificatoare de aer, senzori smart home. Pe multe le-am cumpărat ulterior pentru uz personal și le recomand celor dragi.

  Nu o să atac niciodată un brand de tehnologie bun din cauza unor persoane care nu știu să traseze o linie între orgoliu și profesie. Ori de câte ori voi avea ocazia să mai testez produse Xiaomi, clar voi mai vorbi despre ele la Noobz.

  Vivo a venit anul trecut în România, de asemenea

  Doar că, în afară de lansarea oficială printr-un comunicat de presă, n-am mai auzit nimic. N-am testat niciun produs. N-am vorbit cu niciun reprezentant al companiei Vivo în România. Nu știu dacă au service autorizat, cine distribuie produsele, cine își asumă experiențele negative ale clienților. Cine știe, poate se vor schimba lucrurile în perioada următoare. Deși, e bine să nu ai așteptări, dacă vrei să nu ai parte de dezamăgiri.

  Revenind la Nokia, tocmai a lansat 6 smartphone-uri noi

  În comunicatul de presă am primit multe declarații ale CEO-ului, CMO-ului, vice-președintelui pe Europa. Abia la final de comunicat se vorbește pe rând și de fiecare telefon. O înșiruire de ”echilibru perfect”, de ”valoare uimitoare”, ”valoare deosebit de ridicată”MULTE CUVINTE MARI NEPROBATE!. Multe vorbe mari, care nu mai prind de mult la public. Nu interesează pe nimeni să știe ce are de zis un CEO despre o lansare. Nu vrea nimeni epitele, hiperbole și metafore.

  Consumatorii vor testări pe bune cu telefoanele Nokia

  Vor o recenzie sinceră. Vor o testare de minimum câteva zile. Vor opinia unei persoane care pune mâna pe produse de tehnologie periodic și nu vorbește din traduceri. E uimitor că agențiile de relații publice și marketing nu mai țin cont de asta. Nu țin cont de studii și de cerințele utilizatorilor.

  Oamenii cer review-uri. Primim zeci de mesaje zilnic cu noi și noi cerințe de testare de produse. Asta pentru că, s-au săturat consumatorii de reclame, plasări de produse, de campanii de awareness. Vor să știe concret, de la cei care testează pe bune, dacă merită sau nu să dea banii pe un produs.

  Sunt curioasă dintre Nokia X20, Nokia X10, Nokia G20, Nokia G10, Nokia C20 și Nokia C10 câte vor ajunge la test?

  Dintre celelalte smartphone-uri lansate de HMD Global în România, doar despre câteva am putut să ne spunem punctul de vedere. Dacă ne întreabă astăzi cineva ce telefon Nokia recomandă, răspundem: NU RECOMANDĂM!

  De ce? Pentru că nu am testat. Nu putem recomanda ceva ce nu am testat. Nu vă putem spune să iubiți, să vă luați și să păstrați un telefon Nokia.

  Nu mai trăim în era în care trebuie să dai bani pe nevăzute

  Pentru a fi dispus să dai o sumă de bani pe un telefon, și nu numai, trebuie să te convingi de ce merită să faci asta. Cele 6 telefoane Nokia lansate de HMD Global în România au prețuri de la 629 lei la 1599 lei. Însă, repet, n-aș putea să vă recomand vreounul dintre ele fără să le fi testat. În schimb, am destul de multe recomandări de produse de la Realme și Oppo, Samsung și Xiaomi.

  HMD Global a avut în 2020 o scădere în vânzări cu 45%

  Consider că la această scădere a contribuit și lipsa de review-uri din online-ul românesc. Când toată lumea s-a izolat în casă și toți au început să învețe și să lucreze de acasă, au cumpărat produse despre care s-au putut informa corect și complet. Dacă au căutat ”smartphone pentru școala online” și n-au dat de telefoane Nokia, atunci cum Doamne, iartă-mă, să fi cumpărat telefoane Nokia?

  Dacă Nokia nu mai are review-uri nici măcar la 50% dintre creatorii de conținut pe tehnologie din România, cum să mai vândă? Dai tu o reclamă pe TV sau la STB, dar oamenii cumpără în proporție extrem de mare online. Mai ales în contextul noului mod de lucru și învățare de acasă. Mai ales în contextul consumului de produse de tehnologie.

  Știu că deranjează când punctez public unele nereguli

  Însă, când sunt ridicate niște semnale de alarmă, depinde de tine dacă iei decizia corectă sau nu. Eu spun că Nokia s-a dus în cap ca brand, inclusiv la noi în piață, pentru că nu mai sunt testări de produse. S-a dus în cap pentru că echipa HMD Global România nu are o relație cu presa, cu bloggerii, cu vloggerii. S-a dus în cap pentru că românul nu mai vede în fața ochilor Nokia pentru că brandul consideră că e suficient să se limiteze la comunicate de presă.

  Iar legat de comunicatele astea de presă

  Se trimit la sute de oameni din breaslă, dintre care sute s-au retras de mult pe alte domenii. Bazele de date nu mai sunt actualizate. Nu se mai ține cont că mor proiecte de tehnologie pe capete. Nu se ia în calcul că un comunicat de presă NU SPUNE NIMIC și NU ÎNSEAMNĂ NIMIC FĂRĂ REVIEW-URI.

  Telefoanele Nokia – Ce au fost și ce au ajuns

  Au fost senzaționale! Niște produse care ne-am fi dorit să fie în top 3 opțiuni ale consumatorilor. Însă, n-a fost să fie! Anul trecut a fost scăderea de 45%, anul ăsta, dacă agenția de PR și echipa HMD Global România nu iau în serios lucrurile, se va bate probabil ultimul cui în sicriu și nu vom mai auzi de brand la noi în țară. Repet, semnalul de alarmă a fost tras. Depinde de companie dacă mai vrea să fie o opțiune pe piața noastră sau nu.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.