More

  Facebook Discover favorizează propriile servicii

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  Facebook Discover avorizează propriile servicii. Anul trecut, Facebook a început un program numit Discover, bazat pe Free Basics.

  Facebook Discover favorizează propriile servicii

  Programul oferă utilizatorilor din anumite țări o indemnizație de date zilnice gratuite pentru a accesa orice site web prin intermediul internetului mobil și al unei aplicații Android.

  Discover simplifică paginile web rulându-le printr-un server proxy. Elimină fluxurile video și audio, precum și unele imagini. Cu toate acestea, un studiu recent sugerează că Discover  favorizează Facebook și Instagram.

  Cercetătorii de la Universitatea din California, Irvine și Universitatea din Filipine au studiat modul în care serviciul a redat conținut de pe site-uri web populare. Studiul a fost realizat vara trecută în Filipine, o țară cu un nivel ridicat de utilizare a internetului.

  Cercetătorii au descoperit că Discover a redat Facebook și Instagram cu „caracteristicile lor aproape intacte, în timp ce alte site-uri devin alterate sau dificil de utilizat”. Mesageria nu a funcționat pe Instagram, dar a funcționat pe Facebook.

  „Atât pe Globe, cât și pe Smart [rețelele utilizate pentru a testa Discover], au apărut imagini de pe Facebook și Instagram, în timp ce majoritatea sau toate imaginile au fost redactate de pe orice alt site pe care l-am întâlnit”, au scris cercetătorii. „Pe câteva site-uri, imaginile au apărut doar pentru reclame.”

  Potrivit studiului, Facebook a fost considerat pe deplin funcțional. De asemenea, Google, site-ul web al Departamentului Educației din Filipine, portalul de locuri de muncă Jobstreet și site-ul Organizației Mondiale a Sănătății au fost funcționale. Instagram, YouTube și Yahoo au fost printre cele listate ca fiind semi-funcționale. Netflix, Roblox și Twitter s-au dovedit a fi nefuncționale.

  Facebook susține că totul se datorează unei erori tehnice

  Facebook a declarat pentru Rest of World că nu a avut intenția să favorizeze propriile servicii. Compania a atribuit aceasta situație unei erori tehnice despre care a spus că a fost soluționată.

  „După cum a identificat acest raport, a existat o eroare proxy în aplicația Discover care a dus la încărcarea inconsistentă a imaginilor pe multe site-uri web care încarcă imagini care implică redirecționarea HTTP”, a declarat purtătorul de cuvânt. „Aceasta a fost o eroare tehnică care a fost soluționată de atunci și toate site-urile web sunt înlocuite cu proxy cum a fost intenționat.”

  Indiferent dacă Facebook a favorizat propriile servicii intenționat, susținătorii neutralității pot avea probleme cu Discover. Desigur, acestea nu sunt neapărat probleme noi.

  India a blocat Free Basics în 2016 din cauza preocupărilor legate de neutralitate și Egipt a urmat exemplul la scurt timp.  Global Voices a criticat Free Basics în 2017 pentru că nu a funcționat corespunzător în țările multilingve.

  De asemenea, a acceptat doar o selecție limitată de site-uri web, în mare parte originare din SUA și Marea Britanie. Ca atare, utilizatorii nu au putut accesa serviciile și informațiile locale care ar fi putut fi mai benefice pentru ei.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Please enter your comment!
  Please enter your name here