More

  YouTube favorizează videoclipurile controversate

  URMĂREȘTE-NE

  16,065FaniÎmi place
  1,142CititoriConectați-vă
  13,030AbonațiAbonați-vă

  YouTube favorizează videoclipurile controversate în defavoarea celor utile, potrivit unui studiu.

  Algoritmul de recomandare al serviciului de streaming video YouTube poate oferi clipuri care te pot ține lipit de ecran ore întregi. Cu toate acestea, potrivit unui studiu realizat de Fundația Mozilla, algoritmul favorizează un anumit tip de conținut. Este mult mai probabil să fie servit conținut sexualizat și afirmații false decât interese personalizate.

  Studiul a fost realizat pe un eșantion de peste 37.000 de voluntari. Mozilla a constatat că 71% din videoclipurile recomandate de YouTube au fost semnalate ca fiind inacceptabile de către participanți. Voluntarii au folosit o extensie de browser pentru a monitoriza istoricul YouTube pe parcursul a 10 luni. Atunci când voluntarii au semnalat un videoclip ca fiind controversat, extensia a înregistrat dacă au dat peste videoclipul prin recomandarea YouTube sau pe cont propriu.

  Studiul a numit aceste videoclipuri controversate „Regrete ale YouTube”. Așa au fost catalogate experiențele voluntarilor prin intermediul clipurilor YouTube. Astfel de „regrete” au inclus videoclipuri „susținând pseudo-știința, promovând conspirații din 11 septembrie, prezentând animale maltratate sau care încurajează supremația albă”.

  Părinții unei fete i-au spus lui Mozilla că fiica lor în vârstă de 10 ani a căzut pradă videoclipurilor de dietă extremă. Asta s-a întâmplat în timp ce caută conținut de dans. Aceste clipuri video au determinat-o să-și restricționeze propriile obiceiuri alimentare.

  YouTube favorizează videoclipurile controversate

  Aceste clipuri video ajung să fie recomandate din cauza capacității lor de a deveni virale. Dacă videoclipurile cu conținut potențial dăunător reușesc să acumuleze mii sau milioane de vizualizări, algoritmul de recomandare îl poate distribui utilizatorilor. Iar asta se întâmplă în detrimentul intereselor lor personale.

  YouTube a eliminat 200 de videoclipuri marcate prin intermediul studiului. Un purtător de cuvânt a declarat pentru Wall Street Journal că „compania a redus recomandările de conținut pe care le definește ca dăunătoare pentru sub 1% din videoclipurile vizionate”. Purtătorul de cuvânt a mai spus că YouTube a lansat 30 de modificări în ultimul an pentru a rezolva problema. Sistemul automat detectează și elimină acum 94% din videoclipurile care încalcă politicile YouTube, înainte de a ajunge la 10 vizionări.

  Deși eliminarea videoclipurilor cu violență sau rasism este o soluție, YouTube se confruntă cu aceleași probleme privind dezinformarea. A eliminat conspirațiile QAnon, pe care le-a considerat capabile să provoace vătămări din lumea reală. Dar o mulțime de videoclipuri cu tematică similară scapă. Acestea se motivează prin libertatea de exprimare sau revendicând doar scopuri de divertisment.

  De asemenea, YouTube refuză să facă publice orice informații despre modul în care funcționează algoritmul de recomandare. Motivul invocat este dreptul la proprietate intelectuală. Din această cauză, pentru consumatori, este imposibil să știm dacă YouTube face, într-adevăr, tot ce poate pentru a combate astfel de videoclipuri care sunt promovate prin algoritm.

  Cele mai noi știri

  Pe același subiect

  Leave a reply

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.